Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 20 septembrie 2016

Va ridica oare FED dobanzile?

O intrebare care este astazi pe buzele fiecarui analist. Pe buzele mele este o alta  intrebare; conteaza oare? Daca te uiti la graficul indicelui DOW, acelasi pe care l-ai vazut expus de nenumarate ori pe acest blog, el iti va da raspunsul.

Din decembrie 2014 pretul indicelui se misca in perimetrul patratului albastru, reusind sa faca atat miscari pozitive, cat si negative, in intervalul de pret specificat. In tot acest timp FED a ridicat dobanda o singura data, cu 0,25 de puncte. Cu ocazia fiecarei sedinte lunare, in care se iau in discutie dobanzile, retorica lui Yellen a fost aceiasi, parca copiata la xerox. Bursa s-a miscat totusi, dupa cum se vede, in jos, in sus, de capul ei.

Parerea mea este ca FED nu se va atinge de dobanzi si ca bursa va chicoti la auzul acestei stiri dar, numai o perioda foarte scurta de timp, o zi, maximum doua. Dupa aceea o noua cadere ar trebui sa inceapa, ca sa faca loc unei noi incercari de revenire spre ultimul maxim. Intervalul septembrie octombrie despre care vorbeam intr-o postare precedenta, este numai bun pentru astfel de miscari. In viitorul apropiat va fi totusi foarte important de vazut daca ultimul maxim al indicelui Dow va mai fi depasit sau nu? Eu cred ca probabilitatea favorizeaza un scenariu pozitiv, la care voi reveni intr-o postare viitoare.

Pe plan intern: "Comisia Națională de Prognoză a revizuit în creștere la 4,8% estimările privind avansul economiei românești în acest an, în Prognoza Preliminară de Toamnă, în condițiile în care, în primăvară instituția indica o creștere a PIB de 4,2%. De asemenea, Comisia a revizuit în scădere la minus 0,5% proiecția privind inflația în 2016". Deci comisia vede deflatie persistenta, iar eu sunt convins ca cifrele PIB sunt in cea mai mare parte rezultatul unui consum in crestere. Consum in crestere din ce bani? Din productia nationala sporita, sau din banii oferiti de stat, fara ca acele cheltuieli sa fi avut o acoperire integrala? La aceste intrebari te las sa raspunzi singur.

Parlamentul nostru, format din foarte multi chiulangii, nu pune copaci doar in roatele societatii in care traim, ci si in roatele UE; 

"Parlamentul trebuie să ratifice urgent o decizie a Consiliului UE, România fiind singura ţară care nu a aprobat directiva, din cauza absenteismului aleşilor, atrăgând avertismentele Comisiei Europene care nu poate să propună rectificarea bugetară, iar statele membre nu pot să contribuie la bugetul UE". 

Aceeiasi parlamentari au fost insa prezenti intotdeauna atunci cand trebuiau sa voteze ceva pentru ei; Salvarea unui hot, pensii speciale, legi speciale de protectie etc. Vom vedea in curand daca romanii isi vor manifesta prin vot greata fata de clicile mafiote care au condus tara pana acum. Sau, daca vor continua sa voteze penali, uneori din inchisori? 

Eu imi permit sa fac o prognoza psihologica, asa cum am facut si in cazul lui Ponta. Daca este corecta sau nu, vom sti doar dupa alegeri. Ciclul PSD difera de cel al fostului premier, un fenomen normal, intalnit si la bursa. Ca atare, in timp ce ciclul pontac si-a atins maximul absolut, cu ocazia alegerilor prezidentiale, de unde era obligat sa faca o intorsatura, ciclul PSD-ist a mai facut un salt, pentru a-si atinge si el topul absolut, cu ocazia alegerilor locale din 2016. Cele doua cicluri amintite au ajuns astfel la o divergenta saritoare in ochi! Ca o consecinta, daca graficul meu imaginar este corect, trendul ascedent al PSD ar trebui sa ia o cotitura brusca dupa alegerile din toamna, alaturandu-se astfel trendului descendent pontac. Aceasta cotitura de trend, in cazul in care se va produce, asa cum cred eu, va fi o lovitura extrem de dura pentru toti cei care nici macar nu si-o pot inchipuii. Un adevarat cutremur zguduitor al insasi fundatiei pe care este construit in momentul de fata PSD. Acelasi cutremur ar trebui sa-i zgaltie serios si pe cei de la PNL, inclusiv falcile lui Blaga.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Salut Horea,

Ne mai putem astepta la scenariul privind aurul la 750-800 in urma unei deflatii puternice care va trebui sa vina in pofida tuturor solutiilor sau intervalul 1200-1300 este noul scenariu ?
Cum vezi o posibila evolutie a coatatiei aurului ?

Horea spunea...

Salut Dan! Scenariul ramane deocamdata neschimbat fata de ce am spus mai demult. Am anuntat revenirea metalelor si a petrolului cu cateva zile inainte de-a se fi intamplat. Pana la proba contrarie vad aceasta revenire ca fiind doar o corectie. Mai sanatoasa, desigur, pentru ca si caderea a fost sanatoasa.

Nastratin spunea...

Horea...Ce mai faci? ce zici de cazul Udrea? pathologic? a deturnat banii statului pt alegerle prezidentiale? cu consultant basista? sper sa fie colega de puscarie cu Ponta si negoita si blaga!

Paul spunea...

Salut Horea .Eu privesc graficul DJIA din punct de vedere tehnic si observ la luna august un candlestick de tip Doji-reversal care imi arata nehotarare si finalul trendului crescator din iulie.Candlestick-ul aferent lunii septembrie va fi , probabil , usor descrescator , pentru a-l pregati pe urmatorul - cel din luna octombrie.

Horea spunea...

Nastratin, ma pregatesc sa adun semnaturi pentru alegerile la care am hotarat sa participam, cu sanse foarte mici, din cauza legilor obtuze romanesti. Ma bucur totusi de sucesele obtinute de cei trei consilieri pe care ii avem. Au reusit sa intoarca primaria TG-Mures pe dos, prin atitudinea pro lege pe care au luat-o. Pe langa aceasta fiecare sedinta de consiliu este pusa pe FB, printr-un film, sau prin procesul verbal integral, mot a mot, un lucru nemai intalnit in politica romaneasca. Daca iti mai amintesti de discutiile pe care le-am avut cu aristotel, al nostru Lucian, lucrurile incep sa arate asa cum le-am prezentat eu atunci. Toti au fost la fel, am spus si mai spun si azi. Este vorba de o caracatita mafiota si transpartinica de neinchipuit. Care lupta azi pe viata si pe moarte ca sa-si mentina sistemul plin de privilegii pe care l-a creat. Nu cred ca va reusi, desi o catastrofa economico-sociala bate la usa. Am explicat si de ce cred eu ca nu va reusi, in postarea pe care am facut-o imediat dupa alegeri.

Horea spunea...

Salut Paul. Privind lumanarile, observatiile tale sunt corecte. Semnificatia in acest caz, poate fi insa discutata, din moment ce volumul nu impresioneaza cu nimic. S-ar putea sa vedem volum in octombrie, un lucru probabil cred eu.