Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 1 octombrie 2016

Sa sarim sa cumparam locuinte acum?












Aceasta postare difera de cele obisnuite, dupa cum se vede. Ea vine cu 4 grafice legate de imobiliarele romanesti (sursa eurostat). As dori sa le comentati voi si sa trageti o concluzie finala, deci un raspuns la intrebarea din titlu! O alta intrebare pe care as dori sa o pun este; care este cea mai importanta transformare pe care ati dori sa o vedeti in politica romaneasca? Foarte pe scurt, de exemplu; salarii mai mici, Ponta presedinte, Basescu sef de cuib, drapelul secuiesc sa fie drapel national etc. Deci un singur lucru pe care TU il consideri cel mai important.
  
Acestor intrebari puteti sa le raspundeti si ca anonimi. Ma intereseaza sa vad in ce masura si-a influentat acest blog cititorii. Puteti raspunde la numai o intrebare, daca doriti. Va incurajez, va rog chiar, sa raspundeti cat mai multi. Graficele reprezinta dupa cum urmeaza: stanga sus: nr. autorizatii de constructie, stanga jos: pret case apartamente, dreapta sus: constructii scoase pe piata, dreapta jos: rata acumularii de locuinte. Pentru o vizualizare mai clara am pus si o valoare medie si o deviatie standard in grafic.

Dependent de interesul manifestat fata de aceasata postare, voi reveni sau nu cu raspunsul meu la intrebarea din titlu.

22 de comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...as vrea ca tu sa fii ministru de finante...as vrea ca Isarescu sa fie la puscarie impreuna cu Ponta, Tariceanu, Gorghiu si Udrea, Blaga si Ghita, Vacaroiu si ilici, toti in aceiasi cusca...Iar eu as vrea sa cumpar aur si imobiliare si sa nu tin bani in banca pt ca n-am incredere in banci...si nici in politicieni!

Horea spunea...

Nastratin, era vorba de o singura transformare pe care ti-ai dorio cel mai mult. Una!

Anonim spunea...

Poate merita sa investesti in case, pretul pare sa aiba o evolutie ascendenta. Transformare: o institutie a statului sa nu mai poata sa-ti ceara o hartie eliberata de alta institutie a statului.

Anonim spunea...

Doru.Investitia in imobile nerentabila din moment ce deflatia nu a luat sfarsit.Cea mai mare dorinta : schimbarea in totalitate a clasei politice actuale pe modelul facut de comunisti . Pe toate palierele din societate ,cu oameni pregătiți adecvat funcției de această dată nu cu incompetenți numiti politic.Apoi cu toții judecati ptr.genogidul ultimilor 26 de ani +42 dinainte.

Nic spunea...

Da, de ce nu?

Dorin spunea...

Graficul privind nr autorizatiilor de constructii eliberate - dupa bumul din 2006-2008 acesta pare a fi in usoara scadere cu o surpriza in 2015. Totusi nr anilor este relativ redus si vine dupa bum asa ca ....
Pretul caselor pare din grafic sa se stabilizeze dar poate fi un val de crestere pe un trend de lunga durata de scadere.
Constructiile scoase pe piata par sa se fi stabilizat dupa prabusirea de dupa 2008. Pare mai degraba o miscare laterala deoarece 2015 nu depaseste varful din 2012. Poate fi si un val b al unui val a-b-c in scadere.
Dupa un varf in 2011 privind rata proprietarilor, un minim se atinge in 2014 pentru a reveni in zona mediana de 96,5 (scaderea din 2014 fiind parca o compensare a varfului din 2011)
Avand in vedere si rata foarte mica a dobanzilor este "interesant" cum de pana la acest moment preturile locuintelor nu au explodat.

Personal, dar nu pe baza acestor grafice cred ca avem un moment de revenire a pietei imobiliare, de scurta durata, un val relativ scurt de crestere pe unul de scadere de lunga durata (ceva mai lunga).

Ce as dori in politica romaneasca: un Stefan ce Mare, un Mircea, poate chiar un Vlad, desi teama imi este ca istoria s-ar repeta. De cate ori poporul acesta a scos capul (altii au avut grija sa fie de scurta durata), libertatea a venit cu lupte. Caci nu poti fi liber decat daca nu ai stapan. Iar daca nu esti vasal ( fie la turci, polonezi, unguri, rusi sau americani) atunci toti vecinii vor dori a te stapani.

Anonim spunea...


Sa sarim sa cumparam locuinte acum?
Nu. Din grafice ma astept la preturi mai mici. In plus consider si ca nivelul actual este sustinut de "prima casa".

Cea mai importanta transformare in politica romaneasca?
- Raspundere / parlamentari sa raspunda penal de deciziile proaste pe care le iau;
- Interzicerea traseismului;
- Test poligraf la inceputul si sfirsitul mandatului;
- Basescu si Ponta sefi de celula, Oprea vice & Dragnea viceprim.

Marius73 spunea...

Nu este momentul pentru cumparat locuinte. Preturile vor reveni in jos. Interzicerea traseismului. Raspundere penala pentru ministri si parlamentari. Maxim 2 mandate la parlamentari si primari.

Unknown spunea...

Nu este momentul pentru cumpararea de locuinte.
Imi doresc conducatori competenti cu un sistem de valori adecvat functie , iubitori si loiali poporului.

Paul spunea...

Referitor la felul in care este guvernata Romania , mi-as dori sa fim "smart" in politica externa.Cred ca este cel mai important portofoliu al unui cabinet.Si as spune ca am fost destul de isteti politic in ultimul secol , daca privim in jurul nostru si la tragediile care s-au petrecut aici (colapsul Imperiului Austro - Ungar , al Yugoslaviei , al Imperiului Otoman ...si el victima unor grave inconsecvente pe care le mosteneste Turcia de astazi...)
Referitor la achizitiile imobiliare raspunsul este si da si nu.Facem o investitie pe 20 de ani si raspunsul ar putea fi da , sau facem o investitii pe 2 ani si raspunsul ar putea fi nu.In general , ar fi bine sa ne abtinem de la astfel de achizitii in anii cand se schimba stafeta la Washington si aici avem multe exemple oferite de istorie :1929 - inceput de mandat Hoover ,1980-inceput de mandat Reagan , 2008 final de mandat Bush jr...In fine , ar fi multe de spus , dar ar consuma mult timp si spatiu.

Radu Ionescu spunea...

Nu cred ca e momentul optim pentru cumparat.


O transformare in politica Romaneasca? Daca vorbim de chestii realizabile, nu am. Daca vorbim de fnatezii vreau sa vad si PSD ca are o scadere considerabila in volturi. Sub 30%.

florian spunea...

Pentru Romania mi-as dori sa continue sub actualul prim ministru inca 8 ani (2 mandate ale parlamentului). Atat. Mi se pare ca in sfarsit am plecat pe un drum al bunului simt si normalitatii civilizate. Dar cred ca din decembrie o sa revenim la ce aveam inainte...

Anonim spunea...

Hotia ne omara incet si sigur.
Legi mai dure in ceea ce priveste confiscarea banilor furati si constituirea unui fond (cu acesti bani), din care sa se construiasca autostrazi astfel incat sa poate vedea tot romanul cat se poate si cat s-a putut fura in tarisoara asta.

Cat despre cumpararea de locuinte ce sa zic..
Multumesc programului "prima casa"!
Am reusit sa vand in primavara o propietate la un pret nesperat cu cativa ani inainte.

Vali

Mihvoi spunea...

Eu mă uit la cât s-a construit și cât scade populația. Văd seara apartamentele noi, multe sunt neluminate. Eu evaluez că este un exces de locuințe și în condițiile în care puterea de cumpărare nu va crește foarte mult, prețurile ar trebui să scadă până la urmă.

Despre politică, mi-aș dori să existe concurență reală între partide, pe guvernare cât mai bună și nu pe pomeni electorale pe care le plătim tot noi.

Nastratin spunea...

Horea....ce prognoza dai pt aur???

https://www.heraeus.com/en/hmm/market_reports/market_reports.aspx

Eu cred ca daca guvernul roman dupa 89 pina azi n-ar fi fost format din hoti securisti, Rosia Montana si alte obiective industrial ceausiste ar fi fost f profitabile azi, ca sa nu mai amintesc de legaturile comerciale pe care Romania le consolidase inainte de 89 cu China, Rusia, tarile arabe, latine, etc...Ca sa nu mai amintesc de furtul aurului BNR volatilizat prin grija evreului cleptoman Isaresku...ca doar pt asta isi ia si in salariu enorm in dispret fata de poporul roman prostit.

Horea spunea...

Aceeiasi prognoza pe care am avut-o si pana acum. Am spus asta de mai multe ori, pentru ca am fost intrebat, chiar si dupa ce am prezis o revenire a materiilor prime; aur, argint, petrol. O apreciere pe care sorinel n-a vazut-o nici dupa ce s-a intamplat. Eu imi schimb parerea, despre orice, doar atunci cand sunt convins de argumentele solide ale cuiva! In cazul aurului de argumentele pietei. In momentul de fata nu vad inca niciun argument al acesteia, care sa-mi contrazica perceptiile pe care le-am expus cu multi ani in urma, pe vremea lui Gogu, daca iti mai amintesti.

In rest, daca in Ro ar fi trait elvetieni, traiam si noi ca elvetienii. Problema se pune altfel. Cum sa-l faci pe roman sa gandeasca ca un elvetian? Solutia ti-o spu eu, educandu-l. Nu la antena 3 ci la scoala, dar mai ales acasa. Altfel va continua sa faca ceea ce face si azi. Va discuta 25 de ore din 24; "cum ar fi fost daca", cu rezultate zero. Ti-am mai spus! Romanul nu judeca, el simte! De aici apar si teoriile lui vesnic conspirationiste, lipsite total de solutii. Ca sa gasesti solutii adecvate la orice problema, trebuie mai intai sa-i intelegi cauza. Pentru asta ai nevoie de educatie. Fara educatie poti fi manipulat pana si de izmenari care au acces la media. Restul e cancan romanesc.

Da! Daca GUVERNELE de dupa 89 n-ar fi fost formate din hoti si securisti, nu mai eram romanii care suntem. Ci niste romani educati, cu un nivel de perceptie si de trai, total diferit de cel de azi.

Anonim spunea...

"Sa sarim sa cumparam locuinte acum?" Clar nu. Dar o locuinta poti sa o cumperi daca ai nevoie de ea.

Anonim spunea...

Gand la gand Horea. Citind articolul m am gandit imediat ca singura solutie este educatia. Nu poti eradica coruptia batand din palme sau arestand pe toata lumea; vor veni altii care vor face la fel. Un popor educat este imposibil de manipulat si foarte greu de cucerit. Investitia in educatie se vede ulterior in toate domeniile: politie, justitie, armata, administratie, politic, economic. Educatia este baza.
Despre imobiliare numai de bine: fara Prima casa sunt pa.
Micro

Horea spunea...

Micro,asa este! Structura unei societati o formezi prin educatie. Uita-te la finlandezi, de exemplu! Cei 7 ani de acasa si cei petrecuti la scoala te formeaza ca om, in primul rand. Ceea ce ai invatat acolo, porti tu in bagajul pe care il cari dupa tine in lume, sau chiar pe luna.

Chiar daca ajungi pe Marte, vei apela la cunostintele si felul de gandire pe care l-ai invatat in anii petrecuti in sanul familiei si la scoala, pentru ca altceva nu ai in "bagaj". Este posibil sa-ti schimbi mentalitatea si dupa ce ai devenit matur, dar procesul este mult mai greu si mai anevois. Am trait asta pe pielea mea!

Un om isi formeaza intotdeauna niste deprinderi si un fel de gandire, sanatos sau bolnav, de care se desparte foarte greu. Pentru ca lucrurile, gandurile, deprinderile obisnuite, il atrag ca un magnet, indiferent de unde s-ar afla in lume.

Anonim spunea...

As suspenda pe 5 ani contributiile de asigurari sociale la angajat si la angajator,pentru a relansa piata muncii.Invatamintul romanesc este o gaura neagra.Este CEA MAI CORUPTA SI INCOMPETENTA COMPONENTA A SOCIETATII ROMANESTI,imposibil de reformat sau ajustat.Nu ma cutremur cind ma gindesc la sanatate,politicieni,aparare,etc dar ma cutremur cind ma gindesc la invatamint

Horea spunea...

"Nu ma cutremur cind ma gindesc la sanatate, POLITICIENI,aparare,etc dar ma cutremur cind ma gindesc la invatamint"

Cine crezi tu ca a dus invatamantul in groapa? Dar sanatatea, intreaga societate, de fapt? Chiar daca pe tine ultimele nu te cutremura. Iti poti inchipuii o tara functionala cu un invatamant dus de rapa?

dragon spunea...

Bine ai revenit!

Nu cred că e momentul. Momentul pentru cei care au vrut locuință e ok, era și mai bine acum 2-3 ani când am luat. Pentru investiție nu.

Referitor la schimbare, aș vrea una de natură juridică, nu neapărat politică. Ceva de genul te-am prins că ești corupt și ai beneficii ilegale, se confiscă TOATĂ averea inclusiv a rudelor de gradul 1.