Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 19 octombrie 2016

Un paradox care nu este si unul care este

Titlul poate sa para un citat din e vanghelie, dar nu este. O parte din el este un citat din M Vanghelie si se refera la ultima iesire a celui mai iubit bancher din Romania, guvernatorul BC, Strugurel Isarescu. Gandurile sale adanci, ca un butoi de vin, le gasesti gasesti aici. Atentie! Ele vin de la un om care a tras pe langa tinta prognozelor economice anuale, de 11 ori, in ultimii 12 ani.

Uimitor este faptul ca acest economist, de renume local, nu a reusit sa inteleaga, nici macar la varsta pe care o are, legatura indubitabila dintre cauza si efect. Putand cu toate acestea sa ramana nederanjat, de nimeni, in scaunul vesnic in care i-a fost pus funduletul, in regimul trecut. Intr-o institutie tot mai independenta, de popor si tara, dar inburuienata cu fosti politicieni, de tip; I Olteanu de la PNL, L Voinea de la PSD etc. Noroc ca avem numai doua asa numite partide mari! Daca am fi avut mai multe, 20, de exemplu, BNR ar fi avut cu siguranta, 20 de viceguvernatori.

Hai sa vedem ce spune acest viticultor-bancher. Spune ca: niciodată în toată cariera lui, de 26 de ani, nu a văzut o situaţie macroeconomică atât de bună pentru România. Dupa care, seful BNR ridica imediat un deget, avertizand; ”Trăim un paradox: avem cea mai bună situaţie macro, dar cele mai mari riscuri”. Unde este paradoxul? Ar fi trebuit sa intrebe cei care au urmarit marea declaratie, la fata locului. Dar nu, nimeni nu a intrebat nimic, ca de obicei, pentru ca majoritatea romanilor inghit oricum rahatul, care le este servit zilnic de catre "capetele luminate" ale acestei tari, crezand ca e ciocolata.

Deci cea mai buna situtaie macroeconomica pe care Isarescu n-a mai vazut-o in cariera sa, vine de la guvernul Ponta, asta pentru ca economia functioneaza conform urmatoarei ecuatii, pe care ti-am aratat-o de multe ori pe aceasta pagina: PIB = Consum + suma cheltuielilor guvernamentale + cheltueli private + (export minus import). Ecuatia de mai sus nu tine cont de numele celuia care a initiat cresterea consumului, pentru ca despre asta este vorba, dar nici de intentiile populiste sau nepopuliste ale acestuia. Ea va functiona intotdeauna numai conform regulilor care o definesc. Deci Ponta a dat pentru ca avut de unde, banii pe care nu i-a neinvestit in economie, punct.

Pe scurt: Ponta a dat=cauza, efectul=economia a crescut, cu precadere din consum. Vede careva dintre voi vreun paradox pana acum?

Consumul nu produce insa nici un gram de plusvaloare, niciodata, in timp ce cheltuielile incepute de Viorel vor ramane constante si in viitor, pentru ca sunt stipulate prin lege. Pentru a le putea onora, statul are nevoie de un venit sigur, cel putin egal cu cheltuielile impuse. Intrebare: A specificat Victoras vreodata pentru romanii sai patrioti si ortodcsi, sursa din care se va putea alimenta cu bani, maretul sau plan? Nici poveste! Si repet, planul nu e rau de loc, in cazul in care poate fi finantat. Deci in opinia mea, Viorel a pus caruta inaintea boilor, un fapt pe care Isarescu pare sa nu-l fi observat atunci, acum da! 

Rezultatul este urmatoarea sa declaratie, foarte corecta si din puctul meu de vedere:”Când cazi de la etajul 1, nu e o problemă, dar când cazi de mai sus s-ar putea să fie o problemă”. 

Pe scurt, din nou: Ponta "a dat" fara sa-i pese de existenta unei surse sigure de finantare care sa acopere cheltuielile=cauza, efectul=Romania a fost impinsa de fostul premier pana la etajul 10. Mai poate oare sa se mire pe cineva de faptul ca am putea sa cadem tocmai de acolo, asa cum spune Isarescu? Deci ce este atat de paradoxal pana aici!

Pana aici nimic, dar de acum incolo da, si anume: Este paradoxal ca o tara sa tina in scaun un  guvernator secular, nepasator, si habarnist. Paradoxal pentru mine, desigur, si pentru cei care intelg un gram din legile economiei. Nu si pentru cei care au intrat in extaz la auzul promisiunilor PSD, prin care clanul vrea sa impinga caruta lui Ponta la etajul 100. Acest lucru nu se va intampla niciodata, din fericire, dar din gura pot sa dai pentru ca nu costa nimic. Pe minciuni si batjocura s-au luat voturile pana acum, vom vedea daca se vor lua si de acum incolo? Eu nu cred, dar am spus asta de mult, imediat dupa alegerile prezidentiale.

Doresc sa inchei aceasta postare cu inca o intrebare adresata lui Mugur:Unde ai fost tu guvernatorule, atunci cand Ponta impingea caruta, cu boii legati de spatele ei, spre "mai sus"? Dar acum cand Dragnea isi tromboneste electoratul spunand ca o va impinge la etajul 100? M-am asteptat macar la o vorba inteleapta din partea ta, la un sfat economic dat zburdalnicilor, dar in zadar.

12 comentarii:

Anonim spunea...

>PIB = Consum + suma cheltuielilor guvernamentale + cheltueli private + (export minus import).

Pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Produs_intern_brut avem urmatoarea formula:
PIB = consum privat + consumul statului+ investiții + (exporturi − importuri)

Am tot incercat sa fac o corelare intre formula ta si cea de pe wiki si nu am reusit. Te rog sa detaliezi putin ce intelegi tu prin consum, suma chetuielilor guvernamentale, cheltueli private din perspectiva investitiilor. Adica unde sunt incadrate investitiile(private si statale) in formula ta.

Horea spunea...

Cele doua formule spun acelasi lucru, termenii sunt putin diferiti. Consum=consum privat, consumul statului se face pe bani cheltuiti de guvern, deci=cheltuieli guvernamentale, investittiile=cheltueli private,din moment ce statul are rubrica sa de cheltueli, consumatorii rubrica lor. In paranteza avem termeni identici.

Termenul consumul statului este incalcit. Statul nu consuma, guvernul cheltuieste banii statului pe diverse treburi. Sper ca am reusit sa fiu destul de clar.

Anonim spunea...

Daca prima partea a reusit sa lamureasca termenii, a doua parte a venit sa invalideze tot.

Daca cheltuirea banilor de catre guvern nu inseamna ca statul consuma, atunci ce inseamna? Privatii cum consuma, nu prin cheltuirea banilor lor? Daca eu consum pentru iluminat in locuinta 50kw iar statul pentru iluminat public 500kw, nu se considera ca amandoi consumam?

PS.Pe linkul pus, se specifica foarte clar:
Cheltuielile statului - sau consumul sectorului public, reprezintă suma tuturor cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri finite și servicii. Include salariile angajaților din sectorul public, cumpărarea de armament etc

Horea spunea...

Eu am spus ca termenul este mai incalcit din punct de vedere al definitiei, dar ca reprezinta de fapt acelasi lucru. Mie mi s-a parut mai incalcit, poate tie nu. Important este ca lumea sa inteleaga termenii si efectul fiecaruia dintre ei asupra PIB. Daca spui cheluielile statului, de ce sa mai vorbesti separat de consumul sectorului public? Din moment ce el tine tot de cheltuielile statului? Important este sa se intelaga ca daca statul cheltuie, indiferent pe ce lucruri, bune sau pe anomalii, cifrele apar in PIB, influentandu-l pozitiv. In ce masura, depinde si de restul parametrilor.

paul spunea...

Hai sa rezumam un pic :euro este de cumparat acum.Masa monetara , ajunsa la un nivel record , datorita lui Viorel , se va ajusta...prin curs.

Horea spunea...

Masa monetara a ramas aceiasi, paul. Ponta n-a tiparit niciun leu, pentru ca nu are voie. Dar asta nu ar trebui sa-i impiedice cu nimic, pe cei care cred in aprecierea euro, sa intre in piata si sa-l cumpere. Apropo! Pentru ca ai legat deprecierea leului, si ca o consecinta aprecierea euro, de crestera masei monetare din Ro. Cum iti explici aprecierea dolarului fata de toate valutele, dupa ce FED a apasat pe frana monetizarilor?

Paul spunea...

Sunt doua lucruri diferite : masa monetara in Romania aflata la un nivel record de aprox. 50 mld. ron si aprecierea dolarului.Masa monetara ajunsa aici (in 2010 era de aprox. 23 mld.ron) este rezltatul politicilor lui Ponta de reduceri de taxe si mariri de pensii si salarii dar si al comportamentului populatiei care isi scoate salariu de pe card in ziua in care-l primeste transformandu-l in cash.Este vorba , bineinteles de m0 si m1 .Ce exista cu scadente de peste 2 ani nu poate influenta consumul si nici cursul eur/ron.
Dolarul este "strong " pentru ca FED este singura institutie care are dobanda pozitiva , cu perspectiva de "rate hike " , in aceasta lume a dobanzilor negative (nirp).

Horea spunea...

PAUL,CITESTE CU ATENTIE! Imi dau seama ca am pus un citat incomplet pe situl meu, pe care il voi schimba imediat. "intelege ceea ce faci"va deveni;"intelege ceea ce faci si ceea ce spui". Daca vei vrea sa te adancesti in subiect, literatura exista destula.

Piaţa monetară reacţionează în direcţia creşterii volumului masei băneşti în funcţie de mai multe împrejurări, cele mai importante fiind
· Creşterea volumului valoric al bunurilor marfare (P*Q),
· Acoperirea deficitului bugetului de stat prin intervenţia băncii centrale la sesizarea trezoreriei, care este casieria statului.
· Scăderea vitezei de rotaţie a banilor.
·Convertibilitatea monedelor străine în monede naţionale.
·Reţinerea de către anumiţi agenţi economici, îndeosebi de către populaţie şi întreprinderi, sub formă de „rezervă”, a unor sume mai mari sau mai mici în numerar (bilete de bancă şi monedă metalică), care nu se depun la bănci sau alte instituţii financiar-bancare, şi sunt practic retrase din circulaţia bănească.

Creşterea masei monetare se asigură în principal prin următoarele operaţiuni:a)ACORDAREA DE CREDITE de catre banca centrala sau orice alta banca.b)EMISIUNEA MONETARĂ- efectuată de banca centrală (naţională)c)SCHIMBUL VALUTAR- al monedelor străine convertibile pe monedă naţională.

Paul spunea...

Subscriu la ceea ce ai spus si pe tema aceasta s-ar putea umple o biblioteca intreaga . Deci , masa monetara nu "ramane aceaisi " ci este in expansiune.

Horea spunea...

Masa monetara ramane aceeiasi, cu sau fara Ponta. Despre asta am vorbit, nu-i asa? Deci ca sa fie foarte clar, Ponta n-a contribuit cu nimic la schimbarea masei monetare. Ea poate fi in crestere sau in scadere influentata de cu totul alti parametri.

Nastratin spunea...

Buna Horea...Strugurel isaresku ovreiul mason cocotat in virful BNR de pe vremea comunista si mentinut acum cu securistii care au furat conturile PCR e destept doar la furat, pt ca nu-l intereseaza soarta Romaniei sau a romanilor, asa cum toti politicienii romani sunt criminali penali mult mai nocivi decit Ceausescu care a fost in nationalist patriot chiar cu pretul izolarii tarii...
Ce spui de reportajul NBC despre George Soros legat de dezastrul care s-at produce prin instalarea lui Hillary si nu a lui Trump???

https://www.youtube.com/watch?v=ATgLwSCrjUk

Horea spunea...

Buna Nastratin, nu am avut rabdarea necesara sa vad tot filmul. Vreau sa-ti atrag atentia totusi asupra unor afirmatii, facute chiar la inceput, de gazda programului. Don't take my word for it, think for yourself, dupa care, incepe sa-ti demonstreze ca Soros este papusarul lumii. Deci tu ai de ales intre doua alternative,1) a lui, pe care ti-o toarna in cap cu tulcerul, si mai care? Cum ar fi aratat oare aceiasi emisiune, daca cineva ti-ar fi prezentat si argumente impotriva tezei; "Soros este papusarul lumii"? Inchei plagiind gazda; Don't take my word for it, Think for yourself.

PS. Miliardari de tipul lui Soros sunt destui in lume. Aia ce crezi ca fac, dorm? Crezi cumva ca exista pe glob politica facuta fara niciun ban? Si daca nu exista, nu ti se pare normal ca cel care investeste in ea, sa investeasca in proriile sale idei? Tu ti-ai arunca banii pe minciunile lui Ponta? Atentie, poate tu n-ai face asa ceva, dar uite ca mai multi Sorosei din RO. au facut-o.

Compara rezultatele investitiilor facute de Sorosei din RO, in Ponta, in Basescu, si in altii ca ei, cu rezultatele investitiilor facute de Soros, in oricine. Concluzia pe care o vei obtine o poti trimite gazdei de la fox news, cu o precizare;I folowed your advice and I thought for my self.