Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 13 octombrie 2016

Vanturile reci ale unui razboi global se intensifica

Pentru cititorii care s-au informat de pe acest blog cu mintea deschisa, nu pentru visatorii care n-au inteles ceea ce au citit, starea in care a ajuns lumea in momentul de fata, nu ar trebui sa fie o surpriza. Din pacate insa, tara noastra este plina de oameni tip sorinel, care refuza sa creada pana si un fapt consumat, implinit. Luand in batjocura argumentele rezultate din analiza cauzei oricarui efect. De fapt, atunci cand romanii vor fi in stare, in marea lor majoritate, sa intelega legatura dintre cauza si efect, societatea in care traiesc se va schimba radical. In bine! 

Deocamdata insa, din pacate, cei mai multi concetateni de-ai nostri sunt inca la nivelul "cucuvelei mov", urmarindu-l pe Ghita Banditul cu sufletul la gura, fara sa-si dea seama astfel, ca pamantul a inceput sa se miste sub picioarele tuturor. Esecul negocierilor dintre SUA si Rusia, privind Siria, nu putea sa nu apara, intr-un val psihologic care se transforma incet, dar sigur, din pozitiv in negativ. Eu am prevazut o asemenea schimbare cu ani in urma, intr-o era in care romanii erau la nivelul flacarii violet. 

Este foarte probabil ca intr-o buna zi, confratii nostrii sa se trezeasca cu oameni verzi pe strada, fara sa-si dea seama ca este vorba de soldati. Oricum ar fi, situatia in care ne-au adus politicienii, mana in mana cu bancile centrale, mie mi se pare foarte dramatica. Atat de dramatica incat m-am decis sa postez aceasta actualizare, legata de razboiul mondial pe care l-am declarat inceput cu multe luni in urma. Acum, se pare ca il vad venind si altii, ba mai mult, unii vad si posibilitatea unui razboi civil in SUA. Din pacate, acest lucru nu mi se pare nici mie improbabil, tinand cont de calitatea candidatilor care ravnesc la presedentie. 

Un alt lucru interesant, este ca ciclul invers al tarii noastre, fata de ciclurile tarilor civilizate, iese tot mai tare in evidenta, asa cum am prevazut in articolul scris, imediat dupa alegerile prezidentiale. In timp ce SUA se scufunda tot mai tare in murdarie, noi incercam sa iesim. Avand in momentul de fata si niste politicieni de tip nou, care vor apare cu siguranta si in America. Cu timpul, desigur, si numai atunci cand ciclul lor va fi copt pentru asa ceva. Cele doua partide expirate; republicanii si democratii se vor zgaltai si acolo din temeli, cred eu. Pana atunci insa, vestile proaste par sa curga nestingherite, avand aceeiasi protagonisti; Rusia si SUA, declarativ doua mari puteri. Mari puteri sunt, cu siguranta, mai ales daca le compari cu ceilalti mai slabi. 

In opinia mea America este un imperiu in destramare, in timp ce Rusia este unul deja destramat. Fapt pentru care ultima se bazeaza mai mult pe retorica, pentru ca ii lipseste substanta. Asta nu inseamna insa, ca cele doua tari nu se pot apuca "sa-si care pumni in cap", tocmai din aceste cauze. Paradoxal, Turcia are sanse sa devina o noua putere in zona, cu toata dictatura lui Erdogan. Ultimul a avut sprijinul populatie si pe timp de pace, putand astfel sa-si arunce in temninta toti oponentii. Pe timp de razboi sprijinul oamenilor fata de cei care conduc creste, chiar si intr-o tara precum Turcia, care nu este lipsita deloc de resurse.

PS. Pentru cei care nu inteleg limba engleza recomand traducerea articolelor din linkuri cu "goagel". Eu ma voi limita la esenta lor doar in cateva fraze. Martin Weiss vede o segregare nemaiintalnita in istoria Americii moderne si prin asta un posibil razboi civil. Steimeier vede tensiuni mult mai mari intre cele doua puteri decat pe vremea "razboiului rece". Retorica lui Putin, pentru ca eu o vad mai degraba o retorica, nu un plan anume, se refera la rechemarea din strainatate a cetatenilor rusi diplomati, cu familii cu tot. Un fenomen pe care nimeni nu ar trebui sa-l treaca cu vederea, nici macar romanii preocupati de "cucuvele mov", verzi, albastre sau in dungi, depinzand de cum o vrea sa le coloreze Ghita &Comp.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Horea, spune-mi te rog daca stirea cu rechemarea oficialilor rusi ai gasit-o si in alte surse mai credibile decat "Daily mail".
Traiesc in UK de cativa ani, asa ca, sinder sa fiu, nu dau doi bani pe tabloide de genul asta.
Pana si Reuters are cam aceeasi opinie...

https://www.rt.com/news/362511-russian-officials-tabloids-war/

Vali

Horea spunea...

Nu, Vali, nu am gasit-o pentru ca nu am cautat. S-ar putea sa nu o fi gasit nici daca cautam. Stirea ar putea fi deci un "fake" asa cum spui, dar asta nu schimba cu nimic starea de fapte. Ai vazut ca eu am interpretat stirea cu Putin ca fiind doar o retorica al acestuia, punand astfel acentul pe celelalte stiri care sunt foarte reale. Nu am muscat nici din discursul femei hilarioase, care spunea ca Putin vrea sa-l puna presedinte pe Trump. Am rectionat totusi la ideile unui ministru german care nu este in campanie electorala. De fapt, am rectionat din nou si mai degraba, la ceea ce vad ca se intampla, din moment ce ma steptam sa se intample, dupa cate sti.

Anonim spunea...

Horea, pur si simplu eram interesat de stirea in sine, daca e "fake or not".
Pentru ca daca ar fi reala e cat se poate de ingrijoratoare. Ar insemna ca lucrurile se precipita dramatic.
Eu am cautat aseara pe net si nu am gasit mare lucru. De asta te intrebam.
Ca situtia e maron, nu exista nici un dubiu.

ps. Sa zicem ca Steinmeier poate n-o fi in campanie electoral, dar cine mai stie Horea cand sunt(politicienii) sau nu in campanie.

Pentru ei, cam asa se calculeaza treburile:

http://www.independent.co.uk/voices/theresa-may-brexit-tory-conservative-conference-article-50-invoke-march-philip-hammond-2020-election-a7342996.html

Chiar daca e putin off-topic cred ca zugraveste destul de bine o realitate. Ca elitele nu mai sunt elite. Ci doar carnatari.

Vali

Horea spunea...

Partial de acord cu autorul, numai partial. Elitele politice sunt produsul poporului, fiind normal ca ele sa se ghideze dupa doleanta acestuia, pentru a fi realesi, alesi. Daca nu vrei sa fi votat te lasi de politica, nimeni nu va veni sa te traga in parlament dintr-o crasma. Mie mi se pare normala graba lui May si nu sunt de acord cu prezumtia ca UK va ajunge in ruine dupa brexit.

Sa nu uitam ca toate tarile avansate, cu adevarat democratice, sa-u descurcat foarte bine si fara existenta UE, daca nu chiar mai bine decat acum? Sunt de acord ca brexitul suna clopetele pentru unionisti, dar nicidecum pentru fiecare tara in parte. Pentru tari precum Romania, tara cucuvelelor mov, caderea UE ar fi o catastrofa, nicidecum pentru britanci, nemti, suedezi etc. Apropo de May, tu ce zici ca ar trebui sa faca?

Sa faca ca Basescu sau Ponta si sa invarta politica si rezultatul unui referendum asa cum iti invarti mandra intr-un dans? Numai la noi voteaza poporul 300 de parlamentari, ca sa se trezeasca mai apoi cu 600.

Eu am spus nu o data ca democratia a fost definita gresit de catre greci, pentru ca au omis esentialul. Si anume; specificarea clara a felului in care poate fi implementata democratia intr-o societate, pentru ca ea sa poata deveni functionala.

Deci definitia completa eu as formula-o astfel. Dmocratia este forma o sociala in care o majoritate va decide, prin vot, felul in care va functiona intrega comunitate. Ea poate fi aplicata cu succes, numai intr-o societate in care nivelul educational al cetatenilor, este suficient de ridicat, pentru ca ei sa intelega ceea ce voteaza. Ultima parte, pe care grecii au uitat-o, este imperativa, din moment ce am vazut efectele unei asa zise democratii, aplicata in tara cucuvelelor mov.

Ceea ce spun eu este clar ca buna ziua, daca te uiti la elvetieni, sau la popoarele educate ale lumii. Dar si cand te uiti la haosul creat de democratiile imaginare din tari scaldate in raze violet.

Horea spunea...

Vali, as vrea sa te intreb, pentru ca ai spus ca stai in UK. Dupa parerea ta, englezii au inteles ce voteaza? Eu iti voi spune parerea mea, dupa ce imi vei da un raspuns.

Anonim spunea...

Ce sa zic Horea, lucrurile sunt al naibii de amestecate.
O parte e publicului de aici cred ca habar nu a avut ce voteaza sau ce implica votul respectiv. Adica a votat pur si simplu emotional
lasandu-se prada lozincilor. Suficient de multi icat sa incline balanta.
Cred ca ai vazut si tu statisticile aparute pe motorul google in care britanicii cauatau fervent dupa rezultat, ce inseamna UE.

In partea de nord est, incepand cu anul trecut au inceput inchiderea unor uzine siderurgice. Am vazut destule titluri
in ziare si la TV continand cuvantul "betrayal" pentru ca "Minstry of defence" hotarase sa aduca otelul necesar din China.
Nu era vorba de UE dar starea de spirit era deja formata. Scorul covarsitor in favoare Brexit din acea zona e deci cat se poate de explicabil.
Si mai sunt zone defavorizate in nordul Angliei, care gandesc ca nivelul lor scazut de trai e datorat, ghici cui...strainilor.
Care le fura locurile de munca.
Au si ei o armata de asistati social sau partial asistati. "Welfare state" e tatal si mama lor.
Sunt destul de netezi pe creier ca sa intelaga ca banii lor vin in functie de buna sau proasta functionare a economiei.
Astia nu se dau jos din pat pentru un salariu mai mic de 10 pounzi pe ora. Salariul minim e de 7.20.

Batranii, la fel ca si populatia needucata sau mai putin educata(ca tot vorbim de cat de importanta e educatia) au votat preponderent pentru iesire.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-36616028

Migratia neta in UK e de 250k anual. Input minus output. Nu e un capat de tara. In 1970 erau 55 miloane.
Acum dupa 45 de ani sunt aprox, 65.
Statisticile spun ca mai mult de jumatate dinte imigranti sunt non-UE. Legal astia nu prea au dreptul la munca si sunt adusi, nu vin
singuri, pe plute improvizate eventual, ca in Grecia. Deci legislatia e incalcata la lumina zilei.
Si sa gandim ca lucrurile s-ar petrece alfel dupa Brexit? Sa fim seriosi...
I-o fi speriat Merkel asa de tare cu politica ei de imigratie? .Parial si sufient cat sa hraneasca din belsug retorica anti-imigratie.
Si nu cred ca britanicii erau (ca noi) in situatia sa le impuna nemtii si francezii cote, daca nu voiau.

Toata gluma asta Horea, dupa cum bine stii, a inceput din City-ul londonez. Continentalii(prin reglementarile vizate asupre sistemului
finaciaro-bancar) le-a pus in pericol statutul de prim hub finaciar al lumii. Cameron a fost trimis la inaintare si le-a aratat pisica cu
referendumul.
A negociat apoi si a obtinut foarte multe concesii. Unele poate nesperate. S-a vazut pe cai mari si ca sa castige alegerile a spus ca nu
renunta la referendum. Alea iacta est!
Prietenul mascarici, Boris, pentru credibilitate a fost pus sa joace in tabara cealalta. Adica, dupa cum s-a vazut ulterior, impotriva
majoritatii londonezilor pe care i-a pastorit timp de 2 mandate. Halal!
Si a iesit ce a iesit. Ceea ce nici unii nici ceilati nu-si imaginau.

Intr-o oarecare masura poate sa fi conata si asa ceva:
http://uk.businessinsider.com/george-orwell-on-brexit-2016-6?r=US&IR=T

Nu mai dezvolt ca deja am scris prea mult. Ar mai fi enorm de multe de spus.
Concluzia mea este ca a fost un joc de noroc, "gambling", cum se spune pe aici. Contextul general a fost perfect pentru a da castig de cauza
votantilor "leave".
Socio-economia si-a pus amprenta si ea, indubitabil dar cauzele sunt percepute
distorsionat.
Nu va fi sfarsitul lumii dupa cum spunai si tu, dar nici o garantie ca insula va putea evolua foarte repede de una singura.
Cine stie, daca UE se va destrama in cativa ani, UK va fi gasita intr-o pozitie mult mai favorabila.
Dar asta va fi fost, pur si simplu, o intamplare....

Vali

Horea spunea...

Mersi pentru raspuns Vali. Eu cred totusi ca alegatorii au inteles mai mult decat isi inchipuie cei care i-au facut cu apa si cu otet. Poate nu au inteles toate detaliile tehnice care le-au fost prezentate, dar au inteles un lucru simplu si indubitabil. UE a devenit un conglomerat birocratic arogant, care s-a indepartat de cetatenii sai tot mai mult, in fiecare zi.

Acest lucru a fost, se pare, mai mult decat suficient pentru un popor obisnuit cu democratia reala, genuina. Daca mai ti minte, eu am prezis posibila destramare a uniunii, din aceleasi cauze, dar si din cauza lipsei unei uniuni fiscale. Nu cred ca trebuie sa scormonesti prea adanc in cacat, ca sa-i simti mirosul, chiar daca presa trompeta de pretutindeni, incearca sa-ti demonstreze contrariul, complicand lucrurile, tocmai pentru ca ele sa para mai greu de inteles.

Daca exista o uniune fiscala si urechi pentru doleantele populare, UE si-ar fi continuat drumul fara probleme. Plina insa de politicieni surzi si autisti, de tip Merkel, a dat zdravan cu capul in perete. Pentru ca a subestimat nivelul de perceptie a cetateanului de rand, crezand ca-l va putea manipula usor, in orice directie, si in orice imprejurari.

Iata ca, strategia s-a dovedit falimentara, asa cum cred eu ca se va dovedi, tot falimentara, si strategia PSD. Deci pana si la noi mentalitatea cetatenilor a facut pasi inainte, depasind astfel mentalitatea feudala a clanurilor care au condus tara pana acum. Nu cred ca trebuie sa ma apuc sa explic efectele unui astfel de fenomen, stiind ca in politica, politicianul trebuie sa fie cu multi pasi inaintea alegatorului. Asta in cazul in care nu vrea sa dea cu capul de pereti.

Privind UE, din pacate, eu nu cred ca brexit a fost ultimul perete de care s-a lovit. Asta pentru ca am dubii serioase in privinta insanatosirii autistilor. Adevarul este ca nu au nici mediul propice pentru asa ceva. Au impins prea adanc trenul pe o linie moarta, intr-o zona plina de ciuma.