Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 12 noiembrie 2016

De la Armageddon la inflatie nu este decat un pas.

Asta daca ii asculti pe expertii care isi schimba psihologia si perceptiile de la o zi la alta. Acesta este ultimul anunt facut de Bloomberg: “Trump is about to make inflation great again.”, dupa anunturi anterioare de tipul;  

"Investors should brace for a further slump in global stock markets, the U.S. dollar and most commodities if Republican candidate Donald Trump becomes the next U.S. president".

Acum ca am aflat de la "experti" ce va face Trump, ar trebui sa ne gandim si la ce vor face dobanzile din SUA. Vor face ceea ce le va dicta FED, vor striga toti in cor, pentru ca Banca Centrala este cea care decide nivelul dobanzilor. Oare asa sa fie? Eu am contrazis aceasta idee de N ori si voi continua sa o contrazic, pana in momentul in care piata ma va contrazice pe mine. Deocamdata, evolutia dobanzilor de 10 ani, din SUA, cele mai reprezentative pentru o analiza de acest gen, nu pare sa ma contrazica. 

Aceste dobanzi au dat de un minim in data de 6.07.2016, moment in care piata a decis sa le schimbe trendul. Noul lor trend il vezi ilustrat in grafic cu o linie alba. Ce a facut FED, din julie si pana azi, cu ocazia sedintelor dupa care obisnuieste sa-si publice politica monetara? Nimic, absolut nimic! In timp ce piata a facut ceea ce vezi in graficul afisat; a ridicat dobanzile.  

Dupa ce ai studiat graficul dobanzilor de 10 ani, ce crezi ca va face FED cu ocazia sedintei de politica monetara pe care o va avea in data de 14, luna decembrie? Eu sunt aproape convins ca va fi nevoit sa ridice dobanzile de la 0,50 de puncte, pana la minimum 0,75 de puncte, ca sa poata ajunge piata din urma.

Oare ce va face piata dupa ce FED va ridica dobanda de referinta de la 0,50, la 0,75 de puncte? Va face foarte probabil invers, si va cobora dobanzile cel putin temporar, pentru ca se invart deja, in momentul de fata, in jurul unui nivel de oferta care ar trebui sa le opreasca iuresul. Am ilustrat acest nivel, ca pe vremuri, printr-o elipsa. Coborarea temporara va trebui sa fie totusi destul de benigna, pentru ca mai apoi, dobanda de 10 ani sa-si poata relua trendul inceput in 6 julie.

Stia oare piata in 6 iulie ca Trump va iesi castigator in noiembrie si ca va fi un presedinte inflationist, "determinamd" astfel FED-ul sa ridice dobanzile? Te las din nou sa raspunzi singur la aceasta intrebare!

Cata inflatie va putea produce Trump "inflationistul" ramane de vazut, eu am dubii mari in acest sens. Sunt insa aproape convins ca va produce altceva; proteste si lupte de strada, asa cum am spus in postarea precedenta. Protestele din ultimele zile, deocamdata pasnice, sunt doar inceputul unui foileton, cred eu. De fapt, nu Trump este cel care produce aceste evenimente ci psihologia schimbata maselor, care au devenit iritate si deranjate de o lege a electorilor pe care America de Nord a avut-o tot timpul. De ce acum? Pentru ca timingul este perfect si in concordanta cu evenimentele. Trump este asadar omul potrivit, in momentul potrivit, la locul nepotrivit. Si va avea din aceasta cauza probleme la care nu cred ca s-a gandit vreodata.

PS. Cineva mi-a atras atentia; sedinta FED va fi luna urmatoare, in data de 14, am corectat deja textul. Ca atare, dobanzile de 10 ani ar putea sa sparga nivelul elipsei din grafic, pana atunci, fara ca scenariul de asamblu sa fie afectat. Dobanzile ar trebui sa-si continue aprecierea, indiferent de forma pe care o vor avea subvalurile ei.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Poti sa-mi spui te rog Horea, care ar fi momentul sau nivlul/nivelele care sa-ti dea semnalul ca te-ai inselat in privinta bursei.

Eu zic, ca daca piata nu intoarce saptamana viitoare(dupa panica la vanzare si apoi cumparare), avem sanse mari sa megem mult mai sus.

Merci,
Vali

Horea spunea...

Vali eu cred ca vom merge oricum spre nivelul de inflexie pe care l-am expus in grafic. Sti bine ca bursa merge in valuri, deci nu as dori sa comentez felul in care vor arata subvalurile, pentru ca nu este relevant, decat pentru day traderi. Pana acolo, am putea avea mai multe corectii mici.

In articol, am gresit data sedintei FED, fapt pentru care si dobanzile ar putea avea o alta evolutie, pe termen scurt, decat cel descris. Important este sa intelegem miscarile mai ample, fapt pentru care nivelul de inflexie este crucial.

Daca va fi spart putem merge in sus binisor, asa cum spui. Ca sa nu fac ca Dragnea, iau mai bine lucrurile cu chizuiala, si astept sa vad felul in care va raspunde un nivel cheie atunci cand va fi lovit.

Cineva mi-a atras atentia; sedinta FED va fi luna urmatoare in data de 14, am corectat deja textul. Ca atare, dobanzile de 10 ani ar putea sa sparga nivelul elipsei, pana atunci. Nu uita un lucru important! Ca sa induci multimea in eroare trebuie sa spargi orice nivel cheie, destul de consistent.

Nastratin spunea...

Horea....Ce parere ai de globalizare?
https://www.youtube.com/watch?v=eZzLgsPGv6I

Horea spunea...

Nu m-am uitat la filmul pe care l-ai expus, dar nici nu cred ca trebuie. Mi-ai cerut o parere mie, iat-o; Sunt impotriva globalizarii, am fost intotdeauna. Pentru ca a insemnat o miscare a firmelor mari, spre locuri cu salrii foarte mici, printr-o manevra care a desfintat o groaza de locuri de munca, in tarile de origine. Preturile produselor nu scazut nici ele foarte vizibil, pentru ca profitul mult mai mare, a fost pus in intregime in buzunarele acelorasi firme.

Ba mai mult! Acest profit nu a fost nici macar impozitat de unele tari care si-au vandut forta de munca ieftin, cazul Romaniei. De ce? Pentru ca s-a putut. Politicienii tradatori au aceptat asemenea intelegeri pentru spagi uriase. Spagarii din toate partidele au sarit mai apoi ca sa reclame tocmai aceasta stare de fapte. Ca la noi la nimeni, la "televiziunile libere" care ii alinta.

PSD a fost la putere 18 ani din 27, daca incluzi si epoca Tariceanu, al carui guvern a fost sprijinit de acelasi partid. Ceilalti, care au guvernat restul timpului, n-au avut greata nici ei. Interesant este ca de vina este "guvernul zero", la putere de nici macar un an. El trebuia sa faca din Romania o noua Elvetie, in 11 luni, cu toti copacii pe care cei vechi i l-au bagat in roate.

Ceilalti care au guvenat tara 27 de ani, facand-o praf si pulbere, au vrut doar binele poporului. Intotdeauna inainte de alegeri.

O vina foarte mare pentru distrugerea Romaniei ii revine si lui Soros. Care s-a nascut exact acum 11 luni, un sugar forte cum s-ar zice.

Mutra de om in varsta pe care o are susnumitul, i-au facut-o " agenturilii", ca sa-i induca in eroare pe romani. Poporul nostru este insa cel mai destept popor de pe Tera, si nu va cadea niciodata prada unor astfel de manipulari"agenturilii-ste", pentru ca, titani precum Gadea, Ghita, si Cristoiu, "sunt gata intotdeauna" sa-i ajute, chiar si fara o cravata de pioner la gat.