Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 14 decembrie 2016

Ce-a facut Dragnea si ce va face FED?

Dragnea, dupa ce a castigat alegerile cu un scor zdrobitor, pe baza unor promisiuni care contin scaderi masive de taxe, dar si ridicari consistente de salarii si pensii, l-a sunat pe "fiul lui Soros", pe Ciolos. 

Ca sa-i ceara ce? Amanarea scaderilor unor taxe, scaderi stipulate in codul fiscal facut de tocmai PSD; taxa de stalp, TVA, si aciza la benzina. Dragnea dorea sa le "amane" scaderea pana in 2018, anul Romaniei, adica anul pastelor cailor.

Cat de ipocrit poate fi liderul unui partid plin de ipocriti? Atat cat se vede. Ipocrizia lui Dragnea si al PSD nu s-a terminat aici, ci s-a ridicat la culmi si mai inalte, in urma  expliactiilor date de marii castigatori, la A3. Postul care devenit expert in traducerea oricaror baliverne, din romana in limba anteneasca, ca sa inteleaga si telespecatorul despre ce este vorba.

Culmea antenismului de ieri a fost insa cu totul altceva: un sondaj facut de Gadea, pe net, legat de invitatia la consultari facuta de Klaus partidelor, pe care PSD si ALDE au refuzat-o. Bucuros, dar si socat, in acelasi timp, Mihaita a balbait: "Soc! In 25 de minute am avut mai mult de 5000 de participanti la acest sondaj, al carui rezultat a aparut si pe ecran, sub forma unui grafic. Dupa ce l-au vazut, antenistii au incremenit, nefiind in stare sa-l citesca, pentru ca, 96% dintre participanti, considerau ca partidele ar trebui sa raspunda pozitiv invitatiei lui Johannis.

O "doamna" Cataniciu, din Alde, Cacaniciu i s-ar portivi mai bine, s-a simtit totusi in largul ei, pentru ca a citit cifrele sondajului invers. In timp ce Gadea a ramas mut, nemaifiind in stare sa le rosteasca. Intr-o clipa graficul a disparut de pe ecran, locul lui fiind luat de capul lui Radu Tudor, care, cu cifrele sondajului in gat, a inceput sa explice in antenista pura. Citez cu aproximatie concluzia "analistului": intr-o asemenea situatie parerea poporului nu mai prea conteaza. Tradus in romana: Dupa ce a votat, poporul poate sa mearga in ma-sa! O afirmatie foarte corecta si dupa parerea mea, pentru ca suna cam la fel in ambele limbi.

Aceasta scena penibila cred ca imi da dreptul sa fac urmatoarea afirmatie:

Pana cand masmedia din Romania va avea jurnalisti de teapa celora care se perinda zilnic pe la "televiziunile libere", democratia si educatia vor ramane subiecte moarte. Fara ele, moarta si divizata va ramane si societatea romaneasca, exact ca si pana acum. 

Acest subiect al jurnalistilor vanduti este unul foarte serios, mai ales dupa ce sondajul facut de IRES, a aratat ca 87% din populatia tarii, isi ia informatia exclusiv de la televizor. Avem asadar o problema enorma, echivalenta cu; oul sau gaina. Pentru ca politicianul naste antenisti, si antenistii nasc politicieni, de gen Dragnea, Tariceanu etc.

Cred ca ai inteles cat de vicios este acest cerc care pare sa fie imposibil de distrus. Pentru ca cei care il compun , vor sta mereu cu sabia democratiei si al libertatii de exprimare in mana, ca sa se apare. Dupa care, vor folosi aceeiasi sabie ca sa-i dea tocmai democratiei in cap. Foarte complicat, zic eu, fapt pentru care, imi voi ridica palaria in fata celuia, celora, care vor putea arunca lumina asupra acestui subiect. El este de fapt cheia de aur spre "usa democratiei" si a bunastrarii din aceasta tara, in care romanul inghite minciuna pe nemestecate, scuipand spre adevar, fara sa-l fi gustat.

La ora 21, ora Romaniei, toata lumea va gusta insa dobanda FED. Pe cei cu memoria scurta ii invit sa reviziteze postarea mea, despre acest subiect, aici. Si sa se uite atent si la graficul actualizat al dobanzilor de 10 ani din SUA, expus in aceasta postare. Ce ne arata acest grafic? Ne arata un salt al acelorasi dobanzi, provocat de piata, o situatie care ii va permite FED-ului sa faca un singur lucru: Sa ridice dobanda de referinta, de la 0,50, la 0,75 de puncte, nimic altceva. Banca va fi obligata sa ajunga piata din urma, ca intotdeauna, demonstrand astfel ceea ce am repetat de N ori pe ascest blog: PIATA PUNE DOBANZILE, nu bancile centrale. 

Atentie! Graficul actualizat ne arata ca nivelul dobanzii de 10 ani, a ajuns in aceste momente la un nivel si mai important de oferta, decat cel marcat de elipsa. Ca o consecinta, dupa ce FED va ridica dobanda, eu cred ca piata o va cobora, pentru a face o corectie necesara iuresului de pana cum.

3 comentarii:

Axa spunea...

Nu cred ca are rost sa-l acuzam pe Dragnea de ipocrizie. El a facut ceeace stie si ce face dintotdeauna, adica sa promita. Ar fi chiar prost acum sa se si tina de cuvant. A castigat detasat batalia, deci si-a atins scopul, mai mult chiar decat putea spera cineva inainte de alegeri.
Intr-o alta campanie istoria se va repeta, probabil cu acelasi rrezultat meritoriu. Dar acum campania s-a terminat.
Guvernarea nu se mai face cu promisiuni onorate, aici trebuie sa fii amnezic, cel putin la fel de amnezic ca si electoratul tau.

Horea spunea...

Axa, Ceea ce stie sa faca Dragnea si partidul pe care il conduce se numeste ipocrizie. Deci nu este vorba de nicio acuzatie, doar de o realitate. Cine vrea sa o vada o vede, cine nu, nu, treaba fiecaruia. Pana acum cei mai multi votanti nu o vad, spre norocul acestui partid format din foarte multi infractori.

Axa spunea...

Sunt de acord cu tine Horea, cred ca vedem cam la fel lucrurile.
Dragnea a castigat insa si, in mare parte este meritul lui personal, nu al psd ca partid.
Psd tb lasat sa guverneze, macar acum; altfel ii victimizam in ochii celor creduli dar multi si le facem un si mai mare serviciu. Ei isi pot rupe gatul numai guvernand.
Si in razboiul asta al declaratiilor intre presedinte si psd privind nominalizarea unui penal la pm, Dragnea cred ca joaca f. prudent, nu se hazardeaza.
In conditiile unui psd atat de puternic in parlament, coroborat cu o opozitie ca si inexistenta din partea pnl, Romania ar avea nevoie de un presedinte puternic pt a contrabalansa psd.
Razboiul declaratiilor ne va arata, in final, cine iese invingator.
Cred ca Johanis a gresit in campanie spunand ca nu va nominaliza penali in guvern, psd castigand din asta cateva procente bune la alegeri; a aratat ca se teme de psd si ... de ce ti-e frica nu scapi; macar acum ar tb sa se abtina pana ce primeste propunerea de pm a psd, dupa aia nu ramane decat sa aplice legea.