Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 22 octombrie 2017

Intervalul de oferta "din ceruri"

O poza spune intotdeauna mai mult decat o mie de cuvinte, fapt pentru care va las sa va uitati la graficul afisat. El vorbeste de la sine, aratand aventurile indicelui american, DJIA, in decursul anilor. 



Pe acelasi grafic se pot vedea si nivelele de oferta calculate de mine! 

Trebuie sa recunosc totusi ca, analizele devin mult mai greoaie in teritorii in care obiectul analizat nu a ajuns niciodata, in viata lui. 

Hai deci sa urmarim impreuna felul in care se va comporta DJIA la nivelul pe care l-am numit "intervalul de oferta din ceruri", pentru ca este unul deosebit de important. Crucial, as putea spune, pentru felul in care se va misca indicele american in viitor. Suntem "doar la milimetri" de acest teritoriu.

Pentru ca am lucrat si lucrez cu probabilitati, nu pot face altceva decat sa va prezint o parere. Daca e buna sau rea ne va spune piata in curand. In perimetrul intervalului marcat de ultima elipsa iuresul bursier ar trebui sa fie oprit. Normal ar fi ca dupa lovirea nivelului sa asistam la caderi de bagat in seama. Voi reveni cu actualizari numai in cazul in care va fi necesar.
 

55 de comentarii:

Marius73 spunea...

Horea, cred ca noul nivel de oferta va fi ca de obicei invins. Dupa o mica corectie. E o chestiune de timp pana la 30000. Observ ca peste tot (si frizerii) se vorbeste de marea criza care trebuie sa inceapa. E cel mai bun semn ca nu va incepe curand. Cu stima.

Marius73 spunea...

Ar fi prima criza de care stie si Grivei.

Marius73 spunea...

Aviz celor care vor sa vanda casa acum si sa cumpere 2 la anul. Am 2 prieteni care au pus anunturile de vanzare. Trendul crescator din imobiliare mai are serios de urcat. Nu va jucati.

Horea spunea...

Marius, nu stiu despre frizeri, eu vad ca optimismul in e in cer. Cel putin conform graficelor la care m-am uitat. Vom vedea, dar daca ai date cu freziri, hai cu ele, pentru ca sunt importante, asa cum spui.

Cu imobiliarele din Ro. eu nu as fi la fel de entuziasmat ca tine. Romanul cumpara locuinte pe credit, nu uita! Cu PSD-ALDE la putere ar putea sa nu mai cumpere nimic.

Marcel spunea...

@Horea Asa este, romanii cumpara imobiliare pe credit si vor continua sa cumpere atata timp cat ROBOR nu va ajunge pana niveluri mari de la 4-5%. E posibil ca Marius73 sa aiba dreptate, sa mai avem un 2018 si 2019 de crestere a preturilor in imobiliare. In Cluj au ajuns apartamente cu 3 camere, 65 mp sa coste peste 100.000 de euro.
Daca ai alta parere te rog sa ne-o spui, is chiar dornic sa o aud.

Cu respect:)

Anonim spunea...

Si uite-asa lumea se umple iar de optimisti carora le intra parul in ochi si nu mai pot vedea realitatea. Dar vorbesc de frizeri.
"Carnea de tun" necesara proximului crah, bursier sau imobiliar. Cel mai bun "contrarian indicator".

Gogu redivivus!
"Jana n-a murit, Jana sa transforma".

Vali

Marius73 spunea...

Vali. Acum e plina lumea de pesimisti care asteapta criza printe care si dvs. Este tocmai invers.
Horea. Pe unde merg sunt discutii ca va cadea piata imobiliara. (Grivei). Faza cu robor va fi doar o corectie. Unul din prieteni a gasit cumparator la apartament. Mi-a spus ca nu-l intelege pe cumparator cat de prost este. Timpul va decide cine este prostul.

Marius73 spunea...

Marea cadere imobiliara vine cand preturile devin utopice. Acum cu 1000 euro mp (Constanta) nu este vorba de asa ceva.

Marius73 spunea...

Horea, graficele pe care le citesti sunt foarte optimiste din cauza cantitatii imense de moneda tiparita. Tiparirea va continua. Dar oamenii sunt pesimimisti si asteapta marea cadere bursiera si imobiliara.Cand toti asteapta ceva......

Marius73 spunea...

Cand a fost adoptata legea darii in plata toata lumea spunea ca piata imobiliara va scadea lejer cu 10-15 procente. Rezultatul? Piata a crescut cu 10-15 procente......

Horea spunea...

Marcel, Romania nu e SUA. Mi-e foarte greu sa cred ca intr-o economie distrusa oamenii vor avea bani de imobiliare. Totul trebuie raportat la salarii. Un grafic al pretului locuintelor din Ro. ar ajuta. Nu-l am, dar mi se pare ca ne apropiem de culmile din trecut, poate le-am si depasit in unele locuri. Multi cetateni si-au facut planuri din "salariile marite", imi este teama sa nu cada in cap. Romania sta probabil cel mai prost pentru ca aproape toata cresterea PIB vine din consum. Romanii umbla pe sarma, fara sa-si dea sema, pe sarma ghimpata!

Marius teoria cu frizerul este adevarata,dar putin exagerata. Eu am vazut masuratori de opinii la investitori si ei nu par a fi la fel de sceptici ca frizerii. Vad numai orizonturi noi, deasupra norilor. Consider ca sunt ceva mai importanti decat oricine. Este adevarat ca eu nu am intrebat oamenii pe strada, ce cred despre bursa.

Anonim spunea...

Marius73 ,
Stii studiul ala la un iaurt celebru facut pe 20 de femei aflate intr-o anume perioada ? Era tot despre balonare :) Asa si cu ce vezi sau ce crezi tu in piata imo :) Ai apartamente la preturi de 2007 dar esti foarte incantat ca cresc :) Poate vor mai creste , habar nu am dar tu ai o obsesie pe tema asta.Apartamente scumpe cu salarii mici egal saracie deci nu prea e semn bun .Vine un cutremur mai mare sau o boala mai serioasa intr-o zi si te trezeste. Criza va fi parfum pe langa astea doua :) .Asa ca Marius imo fara cash e ca nunta fara mireasa :) Ia articole de pe net din 2008 sa vezi veselie imo si aveai datoria la 13% nu la 40% .Apropo de cresteri ia calculeaza in chf sau dolari cat mai trebuie imo sa creasca sa ai preturile din 2008 :) Ghinion :)
Silviu

Anonim spunea...

Marius73 ,
Doar in 2016 au plecat 220000 de romani.Avem a doua migratie dupa Siria in ultimii ani .Cred ca i-a speriat cresterea imobiliara :) Stiu multi care au cumparat in Spania ,Italia la pret sub Romania cu mica diferenta ca acolo mai si castiga bani seriosi , au asigurari de sanatate reale , educatie , justitie etc .Pe scurt nu se mai intorc asa ca cine va tine piata imo sus ? Bugetarii si babele octogenare ? :)))
Silviu

Marius73 spunea...

Silviu. Preturi ca in 2007 ? In Constanta in 2007 era 1700 euro mp si acum este 1000. Foarte multi din cei plecati la munca afara vin cu banii in tara. Cu cat lucreaza mai multi afara cu atat mai bine.

Marius73 spunea...

Banii populatiei din banci nu mai pot fi tinuti acolo pe dobanda de 0.5 procente pe an. Mare parte din ei intra in imobile pentru inchiriere. Lumea pur si simplu nu mai are alta varianta sa produca ceva cu acei bani.

Anonim spunea...

marius73 ,

Uita-te pe date. Banii trimisi de romani in tara sunt tot mai putini . Pe langa asta si investitiile straine sunt mult mai mici decat in anii de glorie . De investitiile statului nu mai zic. Poate vei mai vedea un mic cazino tip 2005-2008 cu imo la care ultimii fazani raman cu ele in brate dar daca bunastarea s-ar face din pix am avea numai tari bogate din tiparit si nu s-ar mai produce nimic. Care bani ai populatiei din banci ? Aia 5% privilegiati cu depozite peste 100000 euro ca la restul bate vantul nu au nici sa traiasca cateva luni daca zboara din serviciu . Nu o spun eu ci datele oficiale . Sau tu crezi ca aia cu sute de mii de euro in banci fug la Prima Casa ? :) Lumea cu bani are ce face cu ei . Amaratii cu mici depozite tin de ele pt ca au nevoie nu pt diversificare cum fac bogatii. Imi place ca esti incantat ca pretul la tine e cu 70% mai mic decat in 2007 in euro . In dolari nu ai calculat ? :))) Ce uitam repetam .
Silviu

Marius73 spunea...

Silviu. Tocmai, ca euro este acum o moneda mult mai slaba ca in 2007. Ar trebui sa se ceara mai mult pe metru patrat. Si ce sa vezi, doar 1000. 1000 de euro fara valoare.

Horea spunea...

Marius!"Tocmai, ca euro este acum o moneda mult mai slaba ca in 2007." Chiar asa? Fata de ce? Fata de leu se invarte in jurul all time high. Ai cumva salariul in euro sau in alta valuta? Majoritatea zdrobitoare a romanilor il primesc in lei.

Anonim spunea...

Marius73 ,
Cat era euro in 2007 ? 3,1 ron .Cat e acum ? 4.6 ron .Pai mai Marius cum naiba ti-a iesit tie ca e mai slaba ? :))) In general e bine sa comentam date la care ne pricepem sau pe care le putem intelege altfel devenim toti frizeri :)))
Silviu

Anonim spunea...

Marius
Apropo de Cluj acum un an cand un celebru site dadea ca pret 1300 euro calculand cele cateva oferte puse de agenti imo pe acolo a iesit un nene de la Anevar si a spus ca pe datele lor , oficiale adica , luate din contractele de la banci , notari , pretul la care s-au facut tranzactiile era pe la 900-950 .De ce crezi ca nu avem baze centralizate cu pretul pe site la primarii ca in tarile civilizate ? Sa poata unii specula in voie.In 2007 se cereau 2000 euro mp in capitala Drumul Taberei in timp ce in Brasov se vindea nou la 900 euro zona echivalenta.Erau salariile in capitala duble ? Se traia de 2x mai bine ? Nu cred.Doar psihoza era mai mare :)
Silviu

Anonim spunea...

Euro e mult mai slaba fata de dolar si cum la Constanta au venit americanii astia e clar ca trebuie sa vanda mai scump :) Cam riscante imo cu Putin aproape :)

Marius73 spunea...

Silviu. Ai facut referire la dolar si franc si acum ai luat teapa si ai gasit alibiul cu leul.Euro a slabit mult fata de alte valute din lume. Dupa tone de euro tipariti cumperi casa cu 1000 e mp. Dupa negocieri poate 900 ! Nu zic ca nu a inceput o noua bula dar a inceput. Atat. Pana la spargerea ei mai avem de lucru sa o umflam. Salariu minim 2007. 500 lei Salariu minim 2018. 1550 lei. Nu am scris nicaieri ca ma bucur ca piata creste. Doar am spus parerea mea despre evolutia pietei in viitor.

Marius73 spunea...

Silviu. Casa in care locuiesc am cumparat-o cu bani castigati la bursa. Am intrat cu 15000 euro si am iesit cu 49000. In 2006. Crede-ma nu sunt venit cu pluta.

Horea spunea...

Marius,apropo de frizeri. Cine crezi tu ca sunt cumparatorii care imping bursa in cer?

Nastratin spunea...

oare ce se va intimpla cu pretul petrolului Horea? deja e o criza aproape ca in anii 30, cu milioane de locuri de munca pierdute in industria petroliera! toti o dau inainte cu masini electrice, dar eficienta lor e mult mai slaba....Daca ai fi seful FED, ce ai face Horea? dar daca ai fi in locul lui Struugurel-securistu turnator de la BNR?

Horea spunea...

Nastratin, ar trebui a sti ce as face, am mai spus asta de multe ori. Nu din postura de sef al Bancilor Centrale amintite de tine ci din postura de politician influent. As desfinta Bancile centrale, care nu fac altceva decat sa se amestece in piata, distorsionand-o.

L-ai vazut pe Draghi? Striga acum la politicieni ca sa-i determine sa mareasca salariile, pentru ca puzderia de bani pe care i-a aruncat in piata n-au randamentul inflationist asteptat de el. Simte cum se scufunda cu Qe cu tot.

Striga dar nu stie sa spuna cum ar putea mari politicienii salariile, mai degraba din ce. Ii spun eu, chiar daca nu ma aude. Putea sa dea trilionele qe-urior, cetatenilor. Ar fi obtinut mult mai usor ceea ce isi dorea=inflatie. Cel putin pentru o perioada!

Eficienta trenurilor, in momentul in care s-au nascut a fost mai slaba decat cea a a masinilor electrice, dar uite ce eficiente au devenit ele azi. Masinile electrice, ca si cele robotizate au sosit si vor ramane, punct.

Petrolul se va misca in functie de cerere si de oferta, ca intotdeauna. Deci pretul lui va creste si va scadea, avand si perioade in care va fi mai mult sau mai putin constant. In perspectiva mai lunga de timp, petrolul va trebui sa-si incerce din nou ultimul minim, dupa o crestere. Pana acum s-a miscat conform asteptarilor mele, pe care le gasesti in postari mai vechi.

Marius73 spunea...

Horea,nu știu nimic în plus față toată lumea. Bănci,fonduri de investiții, investitori de retail, și chiar băncile centrale. Cantitatea de moneda este intensă. Și crește rapid. Majoritatea merg spre bursa. Cu dobânzi 0 nu ai ce sa faci cu ei.

Marius73 spunea...

Cantitatea de bani este imensa.

Horea spunea...

Marius, si ce insemneaza bagatul tuturor banilor in bursa, pesimism?

Anonim spunea...

Marius ,
Ia de pe INSS salariile si vezi ca ce spui e brut nu net . Nu stiu despre ce alibi cu euro vorbesti .Ti-am dat cursul euro 2007 si azi .E real . Uita-te singur cat era usd si chf in 2007 si cat ai fi castigat daca vindeai un imobil in 2007 si schimbai in usd sau chf .Cine a pastrat imobilele a avut parte in 2009 de prabusiri de pret de 50-60% in euro si de vreo 75% in dolari .Calculeaza si singur.Uite un ex : sa zicem ca vindeai un apartament cu 100000 euro in 2007 adica 310000 ron si cumparai 150000 usd .Daca nu faceai nimic cu ei si tot valorau 600000 ron cand dolarul a ajuns 4 lei . Apartamentul de 100000 euro a picat la 40-50000 euro maxim iar daca vrei in lei maxim 230000 pe cursul de acum.Compara tu 230000 cu peste 600000 si vezi cum sta treaba.Vorbesti de bursa si e foarte bine dar mai bine ar fi sa te uiti de cate ori a crescut FB Google Amazon etc in ultimii sapte ani comparativ cu imo romanesti .Daca luai 10000 de usd din cei 100000 usd din ex de mai sus si dadeai cu ei pe FB acum sapte ani acum valorau aproape inca 100000 usd .De asta ma lasa rece imo de la noi.Am vandut cand trebuia ca erau mai scumpe decat in Bruxelles si bine am facut.Daca vorbeai de teren agricol era altceva .Cand iepurii fugeau dupa ziduri strainii cumparau la greu teren agricol la pret ridicol de mic.
Silviu

Marius73 spunea...

Horea, pur și simplu nu au alta varianta. Ei știu că urmează și criza dar o amână cat pot de mult. Nu sunt optimiști. Știu că acțiunile sunt supraevaluate. Se va face totul sa nu crească mult dobânzile. Dobânzile mărite ar însemna după cum ai spus demult falimentul total. Nu-i subestima. Cred că mai pot întârzia câțiva ani buni inevitabilul.

Marius73 spunea...

Horea, optimiștii e care erau în 2007 nu mai exista. Acum orice neavenit știe de problemele grave economice și financiare din lume. Toată lumea este pesimista Horea. Printre cei mai pesimiști sunt cei care umfla bursele. Ei își continuă drumul pe sarma cu groaza. Ei cunosc foarte bine că drumul este fara întoarcere.

Horea spunea...

Marius n-ai fost atent! Sondaje facute in SUA, acolo unde se afla locomotiva burselor arata, ca investitorii sunt foarte optimisti. Gresesti profund atunci cand crezi ca cineva doreste sa-si joace banii la ruleta.

In acelasi timp te mai si contrazici, pentru ca, convingerea celui care crede ca poate tine bursa in cer, inca doi ani, este in sine o convingere optimista. Magia la bursa este sa cumperi ieftin si sa vinzi scump.

De ce crezi ca ar exista oameni care cred ca e scump acuma, dar cumpara din suferinta, pentru ca nu au unde sa-si bage banii. In deflatie, pentru ca deflatie va fi, in cazul unei caderi bursiere, e bine sa ai bani in buzunar, ca sa poti cumpara mai mult mai ieftin.

Deci implicit, cei care cumpara acum nu cumpara chinuiti de realitate, ci pentru simplul fapt ca vor sa devina mai bogati. Si pentru ca sunt convinsi ca vor deveni. Un lucru care nu are nici macar o adiere de pesimism.

Marius73 spunea...

Horea, ei intră în piața cu speranța că ies înainte de cădere. Sunt conștienți de realitățile actuale. Doar nu crezi că lumea din piata (de legume) e mai bine informată. Intră și stau cu frica până ies cu profit. Logic că vor să se îmbogățească. Asta nu este optimism.

Horea spunea...

Deci tu spui ca cei care intra in piata cu bani grei si care spera sa castige prin asta, sunt pesimisti in privinta evolutiei pietelor? Afirmatia ta nu mi se pare logica de loc. Daca tu te astepti la o cadere burisiera, in orice clipa, ai mai intra in piata, sau ai intra mai degraba, atunci cand crezi ca ai sanse de castig, pentru ca trendul e cu tine?

Nastratin spunea...

Buna Horea: ma intereseaza predictiile tale referitor la piata petrolului si n-am gasit postarile tale mai vechi...Ma poti ajuta? eu cred ca petrolul va influenta pretul aurului si ratele de conversie euro-dolar-yen inca mult timp....va influenta si investitiile si numarul de joburi...Ce parere ai? eu cred ca UE sta sa bubuie din interior, adica natiunile estice sunt suffocate de directivele germane referitor la cotele de refugiati..Dupa Polonia si Ungaria, iata ca si Cehia promite sa intoarca armele contra germanilor.....numai romanasii fac ce li se ordona de germani si americani mai ales...dupa ce politicienii romani au falimentat tara pt a se imbogati ei.

Marius73 spunea...

Intradevar pare ilogic. Dar una e sa fi optimist ca mai faci bani frumosi cativa ani si alta e sa fi optimist despre economia si finantele mondiale. Acum pe toate blogurile sau forumurile din lume se vorbeste de acelas lucru. Val 5 terminal pe bursa. Rar contreaza cineva. Oricum daca contrezi aceste idei pari prostanac rau. Diferenta perceptiei oamenilor despre ce urmeaza este imensa fata de 2007. Nu voi crede niciodata ca acei oameni cu atata influenta si bani nu cunosc inca situatia. Suntem in fata unei premiere mondiale. Va fi prima criza (daca va fi acum) din istoria omenirii de care stie si Grivei.

Anonim spunea...

Marius ,
Tu spui ca pesimismul economic e optimism bursier .Adica sunt unii care baga bani desi stiu ca merge prost.economia mizand pe qe si dobanzi mici la nesfarsit.Poate avea logica afirmatia ta in sensul ca cine intra are stop loss deci e protejat la pierderea intregii sume ramanand doar varianta castigului potential versus pierderea asumata prin protectie .Dar vin si spun cum faci tu stop loss pe imo ? E mai logic sa te duci pe bursa protejat pt ca e lichida pe cand imo daca piata se blocheaza apartamentul poate valora si zero . Nu ai metode de protectie la pierdere pe imo.
Silviu

Marius73 spunea...

Silviu. Nu oricine merge pe bursa. Oamenii simpli merg majoritar pe imo.Ei nu cunosc faza cu stop-losul. Totusi veniturile in lei au crescut mult din 2007 pana acum. Mult peste devalorizarea leului fata de euro. Nu uita de regula de aur. Cand toti astepta ceva..... Totdeauna cand Grivei a asteptat ceva nu stiu ce forte au intervenit dar nu sa mai intamplat.

Horea spunea...

Silviu, unde se pune un stop? Se pune binisor sub pretul de cumparare, daca nu vrei sa fi scos din piata de roboti. Asta ce inseamna? Ca te expui unor pierderi din pornire. BuFfet a intrat anul asta la IBM, care s-a facut praf, dupa intrarea lui. A cazut de la 183$, la 139, mancand banii lui Waren, cel putin pe hartie. Au fost articole despre pierderile pe care le-a suferit, de ordinul miliardelor. Marii investitori nu lucreaza cu stopuri, ei incercand sa vada lucrurile in perspectiva. Nu cred ca Buffet a fost pesismist in privinta IBM, atunci cand a cumparat actiuni.

Marius, mai citetste ca sa devi mai informat. Sentimentele sunt diferite, fata de lucruri diferite! Bursele urca de obicei dupa inceperea unui razboi. Deci exista oameni care au sentimente negative fata de lupte, debandada, dar pozitive fata de felul in care va evolua economia in viitor, deci si fata de burse. Acesti oameni au bani multi, dar reprezinta o minoritate. Ei sunt cei care opresc caderile bursiere, incepand sa cumpere. Cumpara luni in sir fara sa-i simti, la cele mai bune preturi. Ca sa vanda scump, mai apoi! Deci primele sentimente pozitive apar la acesti investitori, fata de economie si fata de bursa, atat. Pentru ca in jurul lor zboara bombe. La fel se intampla la un top, ei vand primii, tot fara sa-i simti, pentru ca euforia este orbitoare pentru ceilalti. Cand bursa urca fara oprire, marii investitori sunt inca optimisti, deci n-au inceput sa vanda. Fapt pentru care bursa urca fara volum, cu o volatilitate aproape inexistenta, dar mereu. Vix a ajuns tocmai de aceea, la cele mai joase nivele din istoria sa.

Nastratin, ti-am raspuns la intrebarea cu petrolul, la rubrica de comentarii al articolului precedent. Ti-am spu ca vad de prima data o uracare, mai apoi o noua cadere a titeiului, spre minimul pe care l-a avut.

Marius73 spunea...

Horea deci ramai la concluzia ca sunt optimisti si nu au aflat inca de problemele grave. Ok.

Marius73 spunea...

Silviu. La casute au varianta cu inchirierea. Venit vesnic.

Marius73 spunea...

Horea. Daca ai bani bagati in actiuni si vrei sa le vinzi mai scump ai o singura varianta de raspuns cand vin cei cu sondajul. "Esti optimist"! Apropo de sondajele de care amintesti.

Anonim spunea...

Marius ,
Ai si tu dreptate .Veniturile in lei au crescut , chiar si in euro fata de 2007 dar mai trebuie sa scazi inflatia.O poti lua de pe site Inss si sa faci un calcul .Din ce stiu eu cu puterea de cumparare suntem un pic peste 2008.Iar Grivei acum crede ca Romania va fi iar Eldorado pt imo :) E adevarat ca unii au ceva cash in plus dar sunt foarte putini.O spun studiile Erste nu eu . Restul se arunca la banci si pt avans la creditul imo ceea ce creaza riscuri mari in viitor.Dar Grivei e optimist sau pesimisto-optimist adica cumpara de frica scumpirii provocand-o chiar el :))

Marius73 spunea...

Silviu. Sa fim seriosi Grivei crede ca piata o ia la vale din cauza roborului. Peste tot in media dar si pe strada se spune acest lucru.

Anonim spunea...

Marius ,
Chiria are si avantajele ei .Mai ales pt tineri.Si rata e tot o chirie la avans 5%..

Anonim spunea...

Marius ,
Adica Grivei crede ca piata va scadea si se repede sa ia scump ? :))) Hai sa fim seriosi :)))

Horea spunea...

Marius ceea ce spui tu suna cam asa; esti pesimist ca dracu, dar spui ca esti optimist cand te intreaba cineva despre bursa.

Te-ai gandit la variantele in care oamenii cred ce vor ei, indiferent de realitate. Dar zicala romaneasca "o sa fie bine" o sti? Am auzit-o de la cei care mergeau in Egypt in plin razboi civil.

Si poate a chiar fost bine pentru unii, nu pentru toti. Mai ales nu pentru cei care au stat si sapatamani in aeroport.

Oamenii vad de obicei realitatea pe care si-au facut-o ei in cap, de aceea raman cu gura cascata cand se lovesc de realitatea propriuzisa. Iti mai amintesti tsunamiul din Tailanda?

Anonim spunea...

Marius ,
Problema nu e Grivei care latra ce crede ci oaia care merge cu turma :)) Parerile sunt impartite dar oille se arunca dupa turma nu dupa cum latra Grivei :) Daea chiar are dreptate ca oaia ar trebui sa fie emblematica la noi . Unii merg linistiti cu turma la taiere si asa va fi mereu . Oile scumpesc staulele minunandu-se apoi ca sunt scumpe :) Pesimismul trancende in optimism sau invers ca nu mai conteaza pentru oi cat timp au un staul :)
Silviu

Marius73 spunea...

Toti asteptam in viitor deflatie. Ar trebui sa ne dea de gandit.

Horea spunea...

Marius, afirmatiile documentate sunt de obicei cele mai convingatoare, pentru oamenii capabili sa gandeasca. Deci n-ar fi rau sa documentezi si tu afirmatia:"toti asteptam deflatie", cu niste dovezi. Toti suna extrem, nu ti se pare?

Anonim spunea...

Marius ,
Eu nu astept deflatie .Nici inflatie .M-am protejat pt ambele posibilitati .E ca in sex .Daca nu te protejezi cine stie ce vei lua :) Daca stii ce riscuri sa iti asumi , proportia alocarii activelor , etc dormi linistit. Lacomia sau frica sunt pt amatori.Daca nu iti poti stapanii emotiile pierzi oricat de informat ai fi.Problema nu e piata imo ca scade sau creste sau bursa ci oile purtate de emotii carora le flutura vantul prin buzunare dar incep sa se viseze bogati ca le-a dat banca 60000 euro sa cumpere 6 ziduri .La prima problema mai grava de sanatate , serviciu , etc oile astea ajung la abator :) Statui vii vorba lui Daea :)

Anonim spunea...

Exista si o categorie de prosti minunati care de frica cresterii robor cumpara acum sa se incadreze :) Mama ei de matematica :)

Anonim spunea...

Referitor la bursa din US e interesant de inteles pshiologia investiorului care cumpara acum. Daca citesti blogurile si majoritatea site-urilor in domeniu pe net toti sunt tematori , valorile actiunilor sunt mari, spre foarte mari , nimeni parca nu s-ar baga in piata acum si totusi , chiar si cu volum mai mic cresterea pe bursa din ultuma perioada e surprinzatoare. Sa fie oare investitorii de acum acei indivizi care nu citesc presa, net-ul si au impresia ca totul e roz si se arunca cu capul inainte impinsi de la spate de brokeri lacomi ??? Sau poate sa fie un pump&dump bine executat de meseriasii de pe wall street care incearca sa absoarba ultimii meseriasi de pe piata americana si poate ceva potentiali investitori din afara americii care se minuneaza cat de usor se pot face bani gramada in US ( mai ceva ca in romanika lui dragnea&comp ). Sau poate cresterea e reala , in baza ideii ca inflatia va ramane la minimum forever sau inca vreo 10 ani cel putin.
Pana la urma cei care investesc, la nivelele astea , nu sunt chiar prosti desi asa s-ar parea la prima vedere , se bazeaza ei pe ceva ... fie pe lacomia altora si pe faptul ca o sa aiba inspiratia sa iasa chiar la varf inainte sa se prabuseasca sandramaua , fie ca au o incredere oarba in FED & comp care nu o sa-i lase la isbeliste si o sa tina ratele la min si in caz de nevoie incep iarasi cu bailouturile si QE-urile, fie afirmatia "this time is different" chiar e reala .
Din pacate in inchiere trebuie sa spun ca cei care au fost contrarieni pana acum incep incet incet sa observe ca ceva nu miroase bine in teoria lor idealista si realitatea le infirma , cel putin deocamdata , scenariile pesimiste .
Sorinel

Anonim spunea...

Sorinel ,
SUA e demult aspirator de bani din toata lumea .Dolarii si bursa SUA sunt tinta de ani de zile .Cand si daca se va termina habar nu am .QE in mai toata lumea nu are cum sa nu se vada in burse.Frica exista dar nu anuleaza lacomia.