Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 13 octombrie 2017

Isarescu a avut apa chioara in siringa

Daca vei citi comentariile de la ultimele mele postari, vei afla si parerile unui cititor anonim. In stil clasic romanesc persoana este insensibila la tot ceea ce vede, la argumente, pentru ca are o teorie economica proprie, nascuta din perceptii total eronate. Scot in evidenta acest fenomen pentru ca il consider neproductiv, nu pentru ca m-ar deranja in mod direct. 

"Murim" incet pentru ca romanul se pricepe la orice, afundat in teorii proprii, la care nu renuta nici pus fata in fata cu realitatea. Afirmatia este valabila privind orice domeniu, inclusiv cel medical, pe care indraznesc sa afirm, fara modestie, ca il stapanesc bine.

Il stapanesc pentru ca l-am studiat, asa cum am studiat si economia. Ultima pe cont propriu, din hoby, din interes, nu la o scoala anume ci, citind tot ce mi-a aparut in fata ochilor. Am pornit acest blog ca sa impartasesc gratuit ceea ce am invatat,  si cu speranta ca ii voi putea influenta pe unii cititori sa-si sporeasca unghiurile din care privesc fenomenele inconjuratoare. Am considerat si consider ca este un castig, chiar si "convertirea"unei singure persoane din aceasta tara.

Ca o paranteza, il citez pe cititorul anonim:

1. BNR a intervenit pe piata cu un exces de lichiditate iar ROBOR se va intoarce inapoi la valorile de 1%, ma tem ca scenariul dvs va trebui sa mai astepte vreo 2-3 ani pana sa se confirme:)

2. Romania a avut dobanzi de 25% pt ca BNR a dorit ca leul sa nu treaca de un anumit nivel .O tampenie in fapt pt ca zlotul s-a dus in 5 si s-a intors.Problema e ce va face acum BNR ? Apara robor sau eur ron ? Daca va apara eur ron vom avea iar recesiune .Mai degraba as paria ca va apara robor 2-3 ani.

Concluzie: Teoriile expuse se bat cap in cap cu realitatea, ca multe alte teorii dupa care se ghideaza foarte multi cetateni al acestei tari. Acest fenomen a fost observat si de manipulatorii mafioti, fapt pentru care Tariceanu isi permite sa spuna; benzina nu s-a scumpit, Dragnea spune ca Robor este manipulat de forte oculte, in timp ce Tudose vede, ca dusman principal al Romaniei, uraganul. De Soros sa nici nu mai vorbim! El este uraganul ocult facut din benzina, sau ceva asemanator.

Cei trei protagonisti si-au aruncat afirmatiile in public fara sa clipeasca, pentru ca sunt constienti de faptul ca majoritatea romanilor nu clipesc, indiferent de ce li se spune sau de ce li se intampla.

Dobanzile Robor de 3, de 6, de 9 si de 12 luni, sunt totusi mai sensibile, un lucru demonstrat de tabelul alturat acestei postari. Ce poate vedea in acest tabel un om fara probleme vizuale? Cifre care arata soarta dobanzilor inainte si dupa interventia BNR. Am marcat doar coloana dobanzilor de 3 luni cu culori diferite, pentru ca ele au fost subiectul postarilor mele precedente.

Isarescu intervine asadar, la valoarea de 1,80, marcat cu verde. Avem mai pe urma 6 zile de fluctuatii infime ale tuturor dobanzilor din tabel, vezi inclusiv coloanele necolorate. Perioda "pauzei" facute de Robor in timpul trendului ascedent am marcat-o cu rosu, marcand cu galben valoarea la care a ajuns azi dimineata=1,84.

Deci ce au facut toate dobanzile din tabel dupa "injectia" cu apa chioara a lui Isarescu? Au facut o pauza de 6 zile, dupa care si-au continuat urcusul, conform asteptarilor pe care le-am avut. Cifrele din tabel vorbesc de la sine, cine mai poate comenta fapte implinite? Uitandu-te la aceleasi cifre ce concluzii poti trage? Poate Isarescu si BNR pune dobanda unde vor? Sau o pune piata, acolo unde vrea ea, in functie de cerere si de oferta? Se va duce oare dobanda, incet dar sigur, spre nievelul de oferta expus in graficul din postarea precedenta? Eu cred ca da! Tu ce parere ai? Atentie! Mai avem doar 10 puncte pana la inceputul intervalui de oferta important pe care il are piata, nu Isarescu!

29 de comentarii:

Anonim spunea...

Postarea 2 imi apartine , postarea 1 , nu .Deci nu se bate nimic cap in cap .Isarescu a spus ca va lasa piata in intervalul de 1% plus minus politica monetara sa isi faca de cap.Daca nu erau atatea credite in valuta in 2009 nu cred ca ar fi aparat cursul sa nu sara de 4.4.Daca acum majoritare sunt creditele in lei nu cred ca va lasa Robor sa se duca rapid in sus ci foarte incet in luni,ani cu pretul unei deprecieri tot treptate a cursului.Altfel e harakiri curat.
Silviu

Horea spunea...

Silviu, tu crezi tot ce spune Isarescu? Tariceanu a spus ca benzina nu s-a scumpit, il crezi? Dobanzi de 25% sunt o catastrofa pentru orice econmie, crezi ca daca ele puteau fi tinute la un nivel de 4%, de exemplu, BNR nu le tinea acolo? Tu nu vezi ca BNR a intrat cu 9 miliarde in piata, tocmai pentru a opri aprecierea Robor. A Reusit?

Crezi ca o piata valutara in care se invart 5 trilioane de euro zilnic, poate fi influentata de o banca centrala, mai mult decat pentru moment? De ce te uiti la ce spune unul sau altul in loc sa te uiti la ce se intampla?

Nu s-a scumpit benzina pentru ca Dragnea a spus ca nu se va scumpi? Mergi maine la o benzinarie si incerca sa cumperi benzina la 4,60. Crezi ca ti-o va vinde cineva la acel pret?

La fel cu piata si dobanzile, ele se vand la pretul la care vrea piata, nu la pretul pe care il vrea Isarescu. Nu cred ca a aruncat 9 miliarde pentru ca a vrut sa le scumpeasca.

De ce mai apar recesiunile daca bancile centrale determina mersul economiei? Crezi cumva ca angajatii lor sunt masochisti, si ca se joaca din cand in cand de-a recesiunea? In recesiune cad de obicei capete de politicieni si de sefi de institutii. Crezi ca isi doresc ei asa ceva? Odata cu postul pierdut se pierde influenta, privilegiile, crezi ca oamenii astia sunt niste "sinucigasi"?

Nastratin spunea...

Horea....Isarescu, tradatorul de tara penal....

https://www.youtube.com/watch?v=nP8OE3CuJwU

Anonim spunea...

Eu cred ce vad Asa cum e evident ca creste benzina e evident ca creste robor dar e in intervalul precizat de Isarescu.Asta vad chiar daca nu imi place personajul .
Silviu

Horea spunea...

Nastratin, tradatori de tara sunt toti cei care ne-au adus in halul in care suntem. Atentie, si cei care i-au votat si i-au sustinut, chiar daca cei mai multi sunt needucati.

Exista totusi foarte multi votanti "scoliti", cunosc si eu destui, care nu se gandesc la altceva decat la propriile lor interese, calcate in picioare de foarte multe ori de catre cei pe care ii voteaza Ei nu sunt altfel decat votatii, ultimii fiind oglinda votantului.

Smecheria, tradarea, minciuna, si ca atare hotia, sunt lucruri pe care le accepta toti, fapt pentru care am ajuns cel mai corupt popor din zona. Toate cele spuse raman insa numai constatari, care nu vindeca nimic.

Ca in medicina, tratamentul vindeca, nu faptul ca ai constatat ca ti-ai rupt piciorul. Deci dupa ce ai constat ca Isarescu este "tradatorul de tara penal...", implica-te in societate. Fa tot ce iti sta in putinta sa combati asemenea fenomene. Poate vei fi doar o picatura de apa in oceanul altora, dar ai ajutat societatea sa faca un pas inainte.

Sti ca fiecare drum incepe cu un prim pas. Fa pasul tau, eu l-am facut pe al meu, altii daca vor face la fel, vom merge inainte. Numai asa poti schimba lucrurile, nu latrand de pe margine, la televizor, in presa scrisa, 25 de ore, din 24.

Anonim spunea...

Mai vad ca nimeni nu cunoaste viitorul si chiar Roubini a dat-o in bara.Normal ca dezechilibrele fortate se vor rupe candva dar cand si cat nu stie nimeni.Pana atunci unii vor face profit serios.Sunt fan bursa de ani buni desi multi preziceau dezastre .Am preferat sa cred ce vad si sa actionez echilibrat.
Silviu

Horea spunea...

Silviu eu personal nu am nimic cu Isarescu, nu-mi este nici simpatic nici antipatic, pentru ca el, politicienii, sunt produsul "muncii noastre", al tuturor cetatenilor din aceasta tara.

Ceea ce spui tu suna cam asa: Doctorul Isarescu a descoperit o fractura careia nu i-a facut nimic. Dupa ce alti medici(piata) au operat si au pus in ghips fractura, vine Isarescu si spune ca se va vindeca in cca. 6 saptamani. Ce rol a avut medicul Isarescu in vindecarea fracturii?

Horea spunea...

Silviu in bara o dau toti, cateodata, de mai multe ori, mereu, atunci cand incearca sa "ghiceasca viitorul". Am dat-o si eu, dupa cum se vede, incercand sa calculez doar probabilitati, fara sa fi avut intentii mesianice.

Sunt sigur ca voi mai gresi si de acum incolo, dar nu despre asta era vorba in acest articol. Ci doar despre ce poate sau nu poate face o Banca Centrala, atunci cand vrea sa se opuna vointei pe care o are piata. Atat!

Anonim spunea...

Rol de manager de spital de ex .Daca nu ai finantare cu ce operezi cat de medic (piata ) ai fi ? Alt ex : fara qe-uri mai crestea bursa ani de zile ? Deci ce face piata fara finantare ? Face qe singura ?
Silviu

Anonim spunea...

E un articol al lui Croitoru in august unde spune ca se poate ajunge la qe si in Romania daca va fi nevoie,Eu zic ca e nevoie altfel robor va urca mult si bine.
Silviu

Horea spunea...

Un manager de spital nu trebuie sa fie medic! Si daca nu este, nu trebuie sa puna diagnostice, ceea ce nu-i cazul lui Isarescu. El le pune si da si prognoze. Intrebarea a doua este mult mai dificila, din moment ce bursa se misca ciclic. Nimeni nu stie, si nu va putea demonstra niciodata, faptul ca aceasta crestere se datoreaza exclusiv QE.

Eu sunt sigur ca qe a fost un catalizator, mai mult de atat n-as indrazni sa spun. Qe n-a fost facut pentru burse ci pentru economie, acolo unde a avut efecte minuscule, din lipsa velocitatii monetare.

Banii dati de Bancile Centrale, ca sa fie transformati in credite menite sa creeze inflatie, au fost transformati in bani de cazinou de catre cei care i-au primit. Pentru ca, creditele nu au avut cerere!

Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata, deci vom vedea in curand si alte consecinte ale inundatiei monetare la care am asistat.

Uitandu-ma la focarele de razboi pe care le-am prezis, calculand tocmai efectele probabile ale qe-urilor, mi se cam ridica parul in cap. Tie nu?

Anonim spunea...

Focare de razboi au tot fost ca trebuie sa vanda armament smecherii care il produc,Nu cred in razboi mondial ci doar in baubauri care sa aduca vanzari de arne.QE nu a fost catalizator ci factor determinant in cresterea burselor.Sa ne uitam de ex la Banca Elvetiei care a ajuns sa pompeze 20% din rezerve direct in burse .Cati se gandeau la chestia asta in 2009 ? Unii fugeau de bursa ca de dracu altii au facut averi colosale .Sa ne uitam doar cat au crescut principalele actiuni in SUA si vor mai creste.Va fi inflatie dar dobanzile nu vor creste decat foarte putin si lent , mult sub cresterea salariala ca sa nu omoare consumul si productia. Daca leul se mai depreciaza 5% dar salariile cresc 20% pe an cine va fi deranjat? Va creste consumul , imobiliarele , bursa , inflatia , practic nimeni nu stie daca si cand se va intra in recesiune.Analizele economice trecute nu se mai aplica pt ca o criza de genul celei din 2009 si atatea qe pe glob atatia ani nu au mai existat.Acum se experimenteaza.
Silviu

Anonim spunea...

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-13/cost-of-missing-out-skyrockets-as-global-stocks-add-20-trillion
Pana la urma Horea cred ca o sa ai dreptate , dar totusi se pare ca lucrurile nu au evoluat cum te asteptai ...
Sorinel

Horea spunea...

Ba au evoluat cam asa cum m-am asteptat, Sorinel, dar am gresit timingul, dupa cum se vede. Nici in clipa de fata lucrurile cu bursa nu sunt foarte clare. Eu cred totusi ca ceea ce conteaza mai mult, este faptul ca am vazut legatura dintre cauza si efect, cu mult, cu foarte mult timp inainte de altii, chiar nefiind laureat al premiului Nobel, nici macar economist.

Anonim spunea...

Domnul Horea astept cu mare nerabdare urmatoare dvs postare cu previziunile ROBOR pentru prima jumatate a anului viitor, desi pentru moment ROBOR pare sa aiba dificultati in a parasi vecinatatea lui 1.84.

Multumim pentru postari !

Nastratin spunea...

buna Horea: ce mai faci? analizale tale sunt pline de sens...Ai putea fi aghiotantul lui strugurel...

Axa spunea...

Nastratine, se vede treaba ca te-a cam suparat Strugurel, i-ai pus gand rau.

Nastratin spunea...

Horea: intrebarea e cit va mai rezista piata si economia romaneasca la situatia reala dezastruoasa create de politicieni analfabeti? cum se sustine RON-ul daca nu prin crearea de locuri de munca? politicienii romani in svhimb au distrus locurile de munca, au falimentat firmele de stat, iar pe cele profitabile au pus labele murdare oameni de tipul Dragnea si fiul, Videanu, Tradiceanu, Stolojan, Berceanu si alti interlopi si securisti. Strugurel ca fost securist deconspirat deja si-a facut si el averea pe seama statutului roman devalizat la greu...Firmele straine multinationale fura si ele la greu si isi muta profitul in afara Romaniei, adica il repatriaza...La cit a furat numai Austria de la statul roman, ar face sa paleasca toata nomenclatura comunista dinainte de 89...Parveniti peste noapte si mari specialist ipocriti asezati in fruntea mesei cu bucate la jaful Romaniei, oameni ca Shaideh, Plumb, Androneasca, Ponta si multi altii au falimentat tara si continua sa intoxice poporul cu veleitatile lor de mari cunoscatori. Noi ne vaitam de pe margine, dar se vede clar ca DNA si institutile justitiei sunt impinse pe marginea prapastiei chiar de politicieni, majoritatea lor fiind penali. O dovada clara e chiar presedintele CCR, in penal acuzat de traffic de influenta si subminarea justitiei in profitul penalului Dragnea si a acolitilor lui din PSD si alte clanuri mafiote numite partide

Horea spunea...

Nastratin, ai dreptate. Implica-te si tu ca sa putem sachimba aceasta stare de fapte.

Nastratin spunea...

Horea: cum ma pot implica din afara tarii? devenind membru la un partid care va copia probabil metodele de furt ale partidelor aflate deja azi la putere?

Horea spunea...

Nastratin, tu spui cam asa; Am o boala grea si am fost la 5 medici care erau sa ma omoare. La al saselea nu ma duc, mai bine mor singur. Vezi de ce murim cu zile in Ro?

Anonim spunea...

@Horea E oficial. ROBOR s-a stabilizat in jurul valorii de 1,87 - 1,88. Nu a intrat in intervalul 1,94 - 2,1, dar ati fost pe aproape

Horea spunea...

Anonim, nu raspund de obicei celora care nu-si "iau oboseala" sa raspunda cu un nume, dar ceea ce scrii mi se pare interesant. E oficial ce? Exista preturi ale dobanzilor oficiale si neoficiale? Cum le deosebim?

Marcel spunea...

@Horea Salut. Ma refer strict la faptul ca predictiile tale cu ROBOR in zona 1.94 - 2.1 erau pentru viitorul apropiat. Adica acu o luna ai scris un articol in care ai spus ca ROBOR in perioada urmatoare se va opri undeva la valoarea specificata, si nu s-a intamplat asa.

Banuiesc ca nu ai vrut sa spui ca ROBOR va atinge valoarea specificata candva in urmatorii 10 ani?

Horea spunea...

Salut Marcel. Ai perfecta drepate, as fi tampit daca as face predictii pentru 10 ani. Pentru viitorul aproiat am facut, asa cum spui, numai ca totul depinde de felul in care il definesti. Robor a ajuns la 1,89, deci la 5 puncte de linia inferioara a intervalului definit de mine.

Postarea am facut-o in 13 octombrie, deci n-a trecut nicio o luna, fapt pentru care cred ca ma incadrez binisor in "viitorul apropiat."

Iti spuneam ca depinde cum il definesti. Pentru mine si 3 luni sunt viitor apropiat, nu stiu cum vezi tu lucrurile? Nu cred ca am scris undeva ca Robor va ajunge la acel nivel in X numar de zile.

Oricum ar fi, dupa "injectia de 9 miliarde de ron facuta de Isarescu Robor a continuat sa urce nestingherit, demonstrand ceea ce vrioam sa subliniez eu cu articolul in cauza. Nicio Banca Nationala nu se poate pune de-a curmezisul pitelor de capital.

Presiunea de cumparare a scazut, intr-adevar, in jurul nivelelor actuale, dar de obicei, preturile merg cel putin pana la limita inferioara ale unui interval cheie. Chiar daca s-ar opri la nivelele actuale, nu inteleg ce vroiai sa spui cu "este oficial"?

Marcel spunea...

@Horea Salut Horia. Oficial nu insemna chiar oficial, cum ai spus tu nu exista o varianta oficiala a dobanzilor, e mai mult un mod de formulare.
Un mod de formulare in sensul ca de cand a inceput nebunia cu ROBOR am citit zeci de articole, previziuni si analize.
Unii dadeau ROBOR 3% in octombrie, altii 5% in martie anul viitor....si ce era intr-un fel "frustrant" e ca cele mai mult analize/predictii au fost previziuni facute la nimereala.

Ce am vrut sa zic prin oficial e ca nu, nu e asa(nu in modul sfidator) !

Referitor la operatiunile REPO ale BNR, ele sunt plasamente ptr o saptamana si nu stiu in ce masura afecteaza ROBOR 3m

Horea spunea...

Marcel, vei putea citi analize de fel si forma cu ocazia oricarui eveniment. Eu ma multumesc cu analize "mai aproape de pamant", deci cu specificarea unor intervale cheie care influenteaza intotdeauna piata. Cand si daca Robor va ajunge la 5% nu stie nimeni, chiar daca unii pretind ca stiu. Eu vreau sa vad mai intai ce face in intervalul pe care l-am anuntat.

In rest, orice face BNR va influenta piata doar pentru moment. Cand spun moment ma refer la zile, cel mult o sapatamana. Chiar si in cazul in care face ceva in directia trendului in vigoare. In ultimul caz aparentele pot insela, pentru ca trendul isi vede de treaba si mai bine ajutat de o banca centrala. Isi vedea oricum de treaba si fara ea, dar acest lucru e mai greu de explicat celora care vad intetirea miscarilor din piata dupa o interventie. Si un foc sanatos arde mai bine, pentru o perioda scurta, daca torni peste el putina benzina.

Anonim spunea...

@Horea

Eu ma multumesc cu analize "mai aproape de pamant - That's why I love this blog

Cand si daca Robor va ajunge la 5% nu stie nimeni - That's a dark unknown world

:))

Horea spunea...

Iti multumesc pentru aprecieri, Marcel.