Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 7 octombrie 2017

Isarescu da o "injectie" in ochii unei gasti de analfabeti economic

In urma unor presiuni politice venite, de la niste habarnisti, BNR a"injecat" in piata 9 miliarde de ron, cu toate ca Isarescu stia si a inteles foarte bine, un lucru pe care l-am repetat si eu de nenumarate ori, pe acest blog: Banca Noationala nu poate pune dobanda unde vrea ea, piata o pune, in functie de cerere si oferta. 

Orice incercare de manipulare a pietei are efect limitat sau inexistent, atunci cand se face impotriva unui trend in vigoare. Problema cazului de fata!

Miliardele aruncate de BNR, la un moment si la un nivel inoportun, au avut ca rezultat scadrea Robor cu 0,02 puncte, vezi graficul alaturat. De ce? Pentru ca cererea la nivelul de pret la care a intrat BNR in piata, a fost cel putin echivalenta cu oferta. 

Lichiditatile "injectate" au fost deci absorbite cu sete, lasand manevra bancii aproape fara niciun efect.

Uita-te pe grafic ca sa vezi intervalul de pret la care Robor se va lovi de un nivel de oferta mai consistent. Nivelul este calculat de mine si marcat cu un patrulater negru. 

Mai tragic decat aruncarea "pe geam" a 9 miliar de ron este, faptul ca niste habarnisti cu putere politica au crezut ca pot prosti piata, asa cum isi prostesc alegatorii. Si mai tragic de atat este faptul ca Dragnea&lacheii incep sa foloseasca, fara sa se mai rusineze, cele mai ordinare si mai tipice metode comuniste de guvernare, crezand ca tot ce-i inconjoara este mosia lor. 

Nici Elena Ceasescu nu ar fi raspuns mai bine decat Rovana Plumb la intrebarea pusa de o jurnalista, legata de pretul benzinei; "Dacă domnul Dragnea a declarat că prețurile nu vor creşte, aşa va fi.” Cine-i pompa aia nenorocita ca sa-l contrazica pe tovarasul presedinte PSD, as adauga eu.  

Dupa cele intamplate convingerea mea ramane neschimbata, Asemena interventii, cu precadere cele dictate politic, fac mai mult rau decat bine, din moment ce scot in evidenta si mai vartos impotenta celora care ne conduc. Dupa piata va fi randul alegatorilor sa-si dea seama de calitatea alesilor. Nu atunci cand se vor uita la A3, ci atunci cand se vor uita in buzunare. 

Inchei prin a-mi cere scuze pentru literele anapoda si pentru cele "mancate" din grafic. N-am corectat aceste greseli pentru ca nu schimba valoarea sau nonvaloarea acestei analize cu nimic.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Si totusi au tinut dobanda jos si cursul stabil ani buni.Ca nu le va reusi la nesfarsit e alta poveste.Dar anii trec.

S spunea...

Eu nu ma pricep, ca am alta formatie, nu de economist. Totusi, la grafice nu-s chiar paralel. Eu vad un grafic care merge exponential, intrerupt brusc de sageata la care tu spui ca Isarescu arunca 9 miliarde. Deci cred ca presupunerea corecta ar fi ca acea infuzie de lichiditate nu lasa dobanda sa creasca in continuare, cum ar fi fost trendul, ba mai mult, o scade.
Ca sa ne intelegem, eu comentez analiza, nu ca Isarescu ar fi facut bine, sau ca e vreun competent. El si cu Iliescu sunt pe primele pozitii in topul meu de "slugi ale strainilor" si anti-romani.

Horea spunea...

S este corect ceea ce spui. Infuzia de lichiditate a oprit, pentru moment, cresteraa dobanzii Robor. Pretul ei a scazut insa exact cat arata graficul=0,02%. Nici mai mult, nici mai putin!

Daca acest exces de lichiditate va fi suficient sau nu, pentru a "nu lasa dobanda sa cresca", vom vedea. Eu nu cred!

Dupa o pauza dobanda isi va relua, foarte probabil drumul, spre intevalul de oferta marcat in grfic. Dupa ce, si daca va ajunge acolo, putem analiza situatia din nou.

In rest, Isarescu cred ca a facut ce a facut sub presiune,asa cum am spus in articol. In opinia mea, orice ban cheltuit degeba poate fi numit "ban aruncat".

Nastratin spunea...

Buna Horea: Isaresku joaca poker cu banii nostril...la fel ca borfasii din politica, si la fel ca toti securistii din care face parte si Isaresku si care au jefuit economia tarii dupa 89...Dupa ce s-a publicat in ziare, e clar ca Isaresku e sekurist, si totusi ramine pe viata la cirma BNR ca sa joace poker....Poker cu soarta romanilor de rind, cu salarii de mizerie...

Nastratin spunea...

Horea: analiza ta e f corecta...Vezi ce a aparut in ziare...
http://www.ziare.com/bani/rate/dupa-cateva-zile-de-scadere-indicele-robor-la-3-luni-creste-iar-a-ajuns-la-nivelul-de-1-79-la-suta-1484387#adaugare-comentariu

specialistii adevarati chiar asteapta un colaps financiar economic, cu atitia analfabeti in politica care jefuiesc banul public:
http://www.ziare.com/economie/deficit-bugetar/romania-a-intrat-pe-spirala-crizei-e-doar-o-chestiune-de-timp-pana-la-colaps-interviu-1484245

Horea spunea...

Salut Nastratin. De data asta Isarescu a fost fortat de mafioti "sa joace poker" cu banii publici. Este adevarat ca putea sa refuze.

Daca refuza, poate nu ar mai fi si azi guvernatorul vesnic. Apropo de jaf, el se face pentru ca a fost votat de populatie. Nu jaful, in mod direct, jefuitorii! Cam tot aceeiasi branza!