Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 12 noiembrie 2017

Robor, cursul euro/ron si alte viziuni isaresciene

Am avut cititori care isi bateau capul cu ce va face Isarescu-BNR, incercand astfel sa traga concluzii despre evolutia economiei romanesti. Va lupta oare guvernatorul cu dobanda sau se va concentra asupra pretului de schimb eur/ron, se intreba un cititor? 

Care ne-a explicat mai pe urma si consecintele pe care le-ar putea avea eforturilor isaresciene, in cazul "apararii" dobanzilor, dar si in cazul "apararii" cursului valutar.

Cititorul nostru a omis insa cea mai importanta varianta, cea in care Isarescu nu va apara absolut nimic, pentru ca nu poate, un lucru pe care eu l-am repetat de N ori pe acest blog. Ca sa imi argumentez afirmatia il citez pe tocmai "vraciul economiei romanesti," pe seful BNR:

"Consumul în creștere la nivelul populației, scumpirea energiei electrice, majorarea cotației petrolului pe piețele internaționale, presiunile în ceea ce privește creșterea prețurilor de producție sunt câțiva dintre principalii factori care vor duce la o creștere a inflației până la sfârșitul acestui an, anticipată la 2,7%, față de 1,9%, cât prognozase inițial BNR."

Ce ne spune guvernatorul in pasajul de mai sus? Ceea ce ne-a spus de nenumarate ori si pana acum; BNR si-a gresit prognoza, ca de obicei (nota susemnatului)! Intrebare; ce rost mai au BNR si sefii ei in aceste conditii? Niciun rost, zic eu. Voi ce ziceti?

Isarescu continua sa ne informeze despre cursul eur/ron:

 „Per total observăm o tendință de depreciere, mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici și este categoric asociată cu situația balanței de plăți (...) și aici avem o situație în deteriorare a balanței comerciale, cresc exporturile cu 9 %, dar cresc importurile cu 11-12 %”.

Ce relevanta are informatia pe care ne-a dat-o? Nicio relevanta, pentru ca ceea ce a "observat" el, am observat si noi, eu putin mai mult decat guvernatorul, si anume; in curand leul ar trebui sa-si revina, contraizicand astfel afirmatiile sefului BNR.

Deci in fond, Isarescu nu este nici un fel de vraci, decat in miturile varate in capul romanilor de catre "experti". Fapt pentru care ele sunt aproape imposibile de demontat. Aceasta reactie a majoritatii cetatenilor are totusi o scuza, tinad cont de faptul ca masmedia ii obliga sa inghita zilnic aceiasi fraza fermecata: "cursul leului anuntat de BNR, fata de valuta X este....." 

Pai daca masmedia i-a bagat in cap romanului ca BNR decide cursul valutelor fata de leu, cu toate ca un curs anuntat nu insemnaeza un curs pus, ce sa mai creada cetateanul de rand dintr-o tara plina de nenorociri? Daca ar asculta si el si ar citi mai atent ceea ce spune guvernatorul, si-ar da seama cu siguranta de faptul ca cel din urma face cel mai des doar constatari. Care pot fi facute de oricine, gratuit, nu pentru un salariu urias precum cel incasat de sefii BNR. 

In cazurile in care mai marii Bancii Nationale au indraznit, indraznesc si vor indrazni sa faca prognoze, privind tinte de inflatie etc. "sageata lor" a lovit, loveste si va lovi, orice altceva decat tinta propusa.

Vezi diferenta marcanta intre prognoza de inflatie de 1,9% si rezultatul obtinut, 2,6%, conform ultimei cifre din graficul afisat. 

Vreau sa subliniez ca suntem foarte aproape de sfarsitul acestui an! Deci 2,7% nu mai poate fi "o anticipare" a inflatiei pentru anul curent, asa cum a spus Isarescu, ci doar o realitate, eventual. Nu m-ar mira de loc daca pana si aceasta anticipare facuta pe termen scurt, de o luna, se va dovedi la fel de gresita ca si celelalte.  

Inchei cu un mic rezumat a celor spuse pana acum; BNR, Isarescu, n-au putut sa influenteze cursul valutar, nici dobanda Robor (care cred eu ca va ajunge, foarte probabil, la cel putin 1,94, limita inferioara a intervalului marcat), dar au putut face prognoze total gresite despre inflatie. Au facut si constatri pentru salarii lunare la care cei mai multi romani nici nu indraznesc sa viseze, dar pe care le putea face si un elev de liceu. "Oare sā merita?" Am citat o zicala din popor.

5 comentarii:

Marcel spunea...

@Horea Daca BNR si Isarescu ar fi doar spectatori in ceea ce priveste dobanzile + curs atunci ar trebui ca dobanzile sa creasca odata cu inflatia. In perioada urmatoare o inflatie de 3% ar trebui sa aduca si dobanzile in sus indiferent ca BNR tine politica monetara la 1,75 :)

Horea spunea...

Marcel,este corect ceea ce spui. Suna-ti banca si vezi cat e dobanda. Robor s-a invirtit cu mult deasupra dobanzii de referinta. Ca o consecinta, Isarescu va fi obligat de piata sa ridice dobanda, asa cum a fost obligata si FED. E o chestiune de timp. De ce? pentru ca piata face intotdeauna primul pas, Bancile Centrale vin dupa.

Marcel spunea...

@Horea ROBOR 3M e 1,89, e cam exagerat sa spunem ca e cu "mult" deasupra dobanzii de referinta. 1,89 -1,75 = 0,14(not THAT much)

Horea spunea...

Enough to make Strugurel raise, what he has to raise. Mai ales ca Robor mai are de mers o leaca.

Anonim spunea...

Horea , dupa cum evolueaza dobanzile in US se pare ca FED-ul va trebui sa renunte la cresterea dobanzii, sau poate chiar s-o scada, ce parere ai ?
Sorinel