Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 mai 2018

Antenei 3 ii scapa Bet printre degete

"Economia duduie, salariile duduie, adevarul stabilit de popor, privind tocmai economia, pare totusi mai nuantat. Indicele Bet duduie si el precum se vede in grafic, dar eu cred ca in jurul nivelului de 9000 va deveni mai pesimist. Atat de psimist incat, nu cred ca va putea sa-si depaseasca maximul atins in 2007-2008. De ce? Pentru ca asa-i poporul, unii oameni cred altii nu, ceea ce aud la A3 si la RTV."

Pasajul de mai sus este luat dintr-o postare scrisa in 2 martie anul curent. Deci hai sa ne uitam, impreuna, la ceea ce s-a intamplat cu indicele Bet, la nivelul de 9000. 

Uuuuupssssssss! A3 n-a apucat se se uite inca pe grafic. Este de la sine intels ca Gadea&Comp ar fi intervenit sa drege situatia. Graficul indicelui de la Bucuresti mai ridica o problema. De ce stiam eu deja, in luna martie, ca la nivelul de 9000 bursa isi va intoarce trendul?

a) Pentru ca statul paralel?
b) Pentru ca auto? ( de la "meseria auto" al unui fost parlamentar)
c) Pentru ca militianul Abraham n-a tras cu gloante in companiile cu capital strain si in Johannis?
d) Pentru ca sunt membru USR?
c) Pentru ca statul paralel auto, sofat decat de USR, n-a fost oprit de militianul, domn general Abraham, atunci cand a trecut de oamnii verzi, pe rosu?
d) Pentru ca toate la un loc?

Tzam dat dje ganyit ha?

Daca voi indrazni sa repet aici ceea ce am scris pe grafic, Abraham va pune tunul pe mine, deci hai sa vorbim despre altceva:

Nu va fie frica daca bursa pica 
Avem antenei, cei mai multi misei
Cu Gadea o suta, pus sa ne fu..lala Iordche 
Un patriot si jumatate.

Un romanas stas, nu pui de sas

Iar Orlando dacu, are bani cu sacu
Intr-o economie, zburdalnica si vie
In "marche du tramvai," dar de noi e...? 

Hai sa vedem ce spune ministrul turismului din Israel,
Yariv Levin, la antena trei; 

"Cred că mutarea Ambasadei la Ierusalim este în interesul fiecărui român și nu numai a Israelului." 

Ati priceput acum de ce a cazut Bet? Din cauza dezinteresului total al fiecarui roman. Ocupat acum de alte interese primordiale; mutarea ambasadei la Ierusalim.

V-as pune un grafic cu ambasada la sfarsitul acestei postari, dar nu am. Ce pacat! Am putea vedea si efectele pe care le-ar avea mutarea ei asupra turismului. 

Tot ce am este un grafic cu Bet, cel din postarea facuta in martie. Il pun doar pentru cei carora le place sa compare! Indicele se invartea atunci in jurul nivelului de 8400, dupa cum se vede. Astept cu sufletul la gura interventia antenistilor in viata, era sa spun piata. Nu am niciun dubiu fata de rezultatele pe care le vor obtine. Ma ales dupa ce ambasada Romaniei isi va face mutarea turistica la Ierusalim.
PS. Stim ca ministrul turismului din Israel este ortodox si dac de-al nostru. Deci nu-l vom putea acuza niciodata de amestec in treburile interne ale Romaniei. Daca venea cineva de la Bruselu, de la cei care ne-au alocat 23 de miliarde euro pentru dezvoltare si, daca ar fi spus ceea ce a spus Levin, militianul Abraham l-ar fi impuscat pe loc. Pentru amestec in treburile noastre interne. Pe drept cuvant si cu autorizatie de la tribunalul poporului. A3!
 

duminică, 27 mai 2018

Razboiul sobolanilor

Va fi castigat de Dragnea, de Ponta, sau de niciunul dintre ei? Pentru ca procesul de decimare al PSD, despre care am vorbit intr-o postare, imediat dupa alegerile prezidentiale, va continua. Termenul de sobolan le-a fost atribuit de Dragnea colegilor, sau fostilor sai colegi. Trebuie sa recunosc ca simt, pentru prima data, obligatia de-a fi total de acord cu hotia sa, ducele de Teleorman. Duce, de la duce tot ce apuca.

Continuarea decimarii PSD, cred eu ca ar trebui sa rezulte din trendul descendent in care se afla clanul, cu toate ca am asistat, asa cum este normal din punct vedere ciclic, la momente de revenire a gastii lui Liviu.  Momente in care Dragnea si pionii lui par a fi de neclintit, dand astfel impresia ca vor iesi invingatori din acest razboi inceput in 2014. Intre un sistem feudal petecit cu modernizari si o societate care isi doreste tot mai mult o democratie reala.

Am mai spus si repet; nici vorba despre vreo "ciuma rosie" in Romania. Ideologie politica in aceasta tara n-a existat cat negru sub unghie, dupa lovitura de stat. Totul s-a limitat la ideologia buzunarului, indiferent de numele clanului care a ajuns la putere. Deci sa nu-si inchipuie cineva ca cei care au jefuit tara, chiar PSD-isti fiind, ar dori sa-si predea avutiile unui stat comunist.

Directia impusa de guvernanti este una feudala-fascista, o forma de dictatura in care unii sunt meniti sa fie mai egali decat altii in societate. Vezi si declaratia prin care Stefanescu da cu bocancii in constitutie, pentru binele lui Nastase, "brandul national." Nici cel din urma, fost parlamentar, nu e cu nimic mai prejos decat Stefanescu! Sunt absolut convins ca asteapta cu bratele deschise legile lui Iordache.

De ce am spus o directie feudala-fascista? 

Feudala, din punct de vedere al mentalitatii sociale, al infrastructurii, al modului de functionare a multor servicii, al inechitatii crase dintre cetatenii zapaciti de sloganurile democratiei inexistente.  Fascista, pentru ca cei care conduc doresc o dictatura, prin acapararea tuturor parghiilor puterii, justitia fiind cea mai importanta parghie intr-o democratie reala. 

Atentie! Guvernul nu a facut nici macar o singura incercare de stirbire a dreptului la proprietatea privata. 

Numai intr-o asemenea societate poti avea o televiziune particulara, chiar mai multe, care sa se poata transforma in tribunale populare. Arogandu-si astfel dreptul de-a reprezenta adevarul absolut.

Numai intr-un asemenea stat se poate amesteca un ministru de finante in justitie, facand-ul pe presedintele tarii cu oua si cu otet, pentru ca a indraznit sa intrebe guvernul; daca mai are bani pentru salarii si pensii. In viziunea lui Teodorovici acesta trebuia sa puna intrebari numai despre justitie, la comanda. Atat! Oare ce atributii ar trebui sa aiba in opinia lui Orlando dacul, sasul suprem al unui stat paralel?

Cifrele aparute, pe tocmai pagina ministerului de finate demonstreaza, ca intrebarea cu iz politic a lui Johannis nu este chiar fara temei. Dimpotriva! 

"Bugetul de stat a înregistrat un deficit de 0,65% din PIB, în primele patru luni din acest an, comparativ cu un excedent de 0,16%, în aceeași perioadă a anului trecut, reiese din execuția publicată de Ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile totale au urcat, în termeni nominali, cu 11,8%, iar cheltuielile cu 21,5%."

Iz politc a avut si intrebarea legata de asimilarea fondurilor europene, fapt pentru care am putea-o numi "o grenada politica cu impact," aruncata in momentul potrivit, la locul potrivit. Cifrele sunt publice si pot fi citite de oricine, chiar si de catre cei carora A3 le prezinta zilnic; omuleti verzi, invizibili, cu capul patrat. 

Din 23 de miliarde de de euro dedicati Romaniei, pentru dezvoltare, campionii nostrii in orice fel de politici au asimilat 2,3 miliarde. Aceste cifre nu pot fi traduse nici macar in "limba verzeasca" altfel decat asa cum sunt. Indiferent de stradaniile translatorilor de verzi si uscate, Gadea&Comp. Deci razboiul sobolanilor este doar la inceput, dupa ce gaura pe care a primit-o corabia PSD, atunci cand s-a izbit de stanca alegerilor prezidentiale, incepe sa fie tot mai mare. Rahatul pe care pluteste vasul  se infiltreaza, incet dar sigur, in cabinele luxoase ale pasagerilor din fagmilia "ratus politicus."Debusoland astfel miscarile limbilor anteniste, de care a fost lipit.



luni, 14 mai 2018

Isarescu intr-un galop vesnic dupa tinta de inflatie!

Da suturi rahatului, ca intotdeauna;

"Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna aprilie la 5,2%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, in medie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,83%, potrivit News.ro.

Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in aprilie, la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) si gaze naturale (10,19%).

Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in aprilie fata de decembrie, cu 3,9%.

Saptamana trecuta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ca rata inflatiei va mai ramane la nivelul de 5%, dar apoi va scadea, iar la finalul anului va ajunge la 3,6%.

Prognoza a fost insa revizuita in crestere, pentru ca cea anterioara indica o rata de 3,5% pentru sfarsitul anului 2018.

Totodata, la finalul lui 2019, rata anuala a inflatiei va ajunge la 3%, a mai declarat Mugur Isarescu."

Ce va face BNR dupa aparitia acestor cifre? Isi va revizui tinta de inflatie, ca de obicei. In ce directie? In sus, pentru ca asta ii sugereaza piata. Numai dupa inca o ajustare eronata a bancii va putea sa inceapa o scadere a inflatiei si tinerea intr-un galop permanent astfel, al lui Isarescu&Comp. Piata muta, mereu tinta dupa care gonesc Mugur si expertii, dar cu cele mai bune intentii; pentru ca ei sa fie obligati sa faca miscarea zilnica, de cel putin 30 de minute, atat de necesara sanatatii.

Fata de acest sport al sprintului continuu are "maestrul in economie" Liviu intelegerea ancorata la nivelul zero. Dar, colacul de salvare ii va fi aruncat din nou de catre tribunalul poporului, cu sediul la A3. Acolo vor apare cele mai bizare "verdicte judecatoresti," privind evolutia economica a tarii;" De tipul; Omuleti stranii de culorile curcubeului vor sa inghita Romania, mana in mana cu alte zburatoare.

vineri, 11 mai 2018

Verzii au aterizat si in Argentina de unde se uita cu ochii bulbucati spre Robor

In stil clasic "verzesc" au obligat Banca Centrala a tarii din America Latina sa ridice dobanda la 40% si sa strige dupa ajutorul FMI (vezi graficul afisat). Cerand de graba un imprumut de 30 de miliarde dolari, dupa ce bursa, bondurile si valuta tarii, au cazut in cap. La noi, astfel de lucruri nu se vor putea intampla niciodata, pentru ca vom fi salvati, intotdeauna, de A3.

Argentinienii ar fi strigat si ei, cu siguranta, dupa ajutorul lui Gadea, specialist de talie mondiala in comprtamentul verzilor. Dar, au aflat ca acesta va fi ocupat cu o emisiune. In care, impreuna cu "maestrul" in manipulare Cristoiu, au invitat-o pe Elena Udrea. O persoana pe care A3 a facut-o troaca de porci, in trecut. Porc, porc, dar poarca nostra, spune o zicala.

Trecutul este si el trecut, cum sa zashie, iar gazii din Romania se uita intotdeauna spre viitor. Fara nicio jena, chiar si spre persoane pe care le-au calcat cu tancul. Tot in trecut, dar care, reprezinta viitorul dorit de ei, in momentul de fata.

Autostrazi avem, invatamant la fel, ca si sistem sanatate, analfabetismul functional fiind si el in crestere. In momentul de fata este la doar 40%, dar se poate si mai bine, daca Udrea va convinge neamul romanesc ca Voiculescu este total nevinovat.

Cam asta a vrut sa auda Mihai de la fosta lui hartuita, dar eu cred ca Elenei i s-a rasucit copilul in uter, in momentul in care a inceput sa bata campii. Pana la urma, moderatorul sintezelor divine a fost nevoit sa renunte la orgasmul absolut.

Condamnarea lui Voiculescu a fost doar exagerata, a spus Nuti, iar arestarea lui Nastase i-a stors blondei si ultima lacrima pe care o mai avea. Intr-o galeata deja plina! 

Gadea a vrut sa-i stoarca invitatei si o afirmatie prin care dosarul lui Voiculescu si a lui Nastase sa fie numite politice dar, se pare ca pruncul a dat din picioare, oprind confesiunea Udrei la faza de galeata. Pe care eu sunt sigur ca ar fi donat-o unui votant, daca era in tara. 

Iata cum a reusit statul paralel condus de Iohannis si de opozitie sa ne alunge valorile! Presedintele reusind sa-si dea chiar o amenda, pentru folosirea cuvantului penal. Daca le spunea hotilor maiestate ar fi fost trecut dintr-o data in statul perpendicular, exact ca dobanda Robor. Ultima atragand chiar atentia presei, dupa ce stat o vreme "in pozitia perpendicular" fata de 3-3,10. Intervalul pe care spuneam ca il va atinge cu siguranta.

Statul paralel a distrus tara, fugarindu-l pe Mazare pana in Madagascar, pe Ghita pana in Serbia, pe Udrea, Bica&comp in spatiu, ca sa-i intarate pe verzi. Cei alungati din tara sunt toti rupti in cur de saracie fapt pentru care mai intra din cand in cand la "televiziunile libere"ca sa educe populatia. Ei sunt formatorii de opinii pe care ii asculta lumea buna, deci avem sanse reale sa ridicam nivelul analfbetismului functional la 60%. 

Mai ales daca A3 va continua sa dezbata subiecte, importante si de interes national, precum cel mentionat.

Oare pana unde va ajunge Robor? Nivelul preconizat de mine l-am marcat pe grafic. De acolo, dobanda ar trebui sa fie supusa unei corectii, cred eu. 
Mazare, Ghita, Udrea&comp, nu vor fi supusi niciunei corectii, niciodata. Ei asteapta cu sufletul la gura intrarea in vigoare ale legilor lui Toader. Ca sa se poata reintoarce linistiti in tara la furat.

luni, 7 mai 2018

Recunosc ca am gresit in privinta scrisorii trimise de Dragnea BNR-ului, dar si ECB este pe aratura

Scrisoarea lui Dragnea trimisa la BNR nu s-a pierdut, ea exista si a fost facuta public, impreuna cu raspunsul dat de institutie. Care demonstreaza, camuflat, analfabetismul economic de care sufera seful PSD. Deci Dragnea nu este numai smecher, ele este si habarnistul care se baga ca musca in rahat, peste tot, inclusiv in politica externa. Fara sa priceapa ceea ce face.

Tocmai in acest fel creaza unii decidenti probleme mari Romaniei. Nu pentru ca nu se pricep, la ceva, ei ar putea sa-i intrebe pe altii, care se pricep. Ci, pur si simplu, pentru ca sunt convinsi ca se pricep la treburi pe care nu sunt in stare sa le inteleaga.

Apropo de politiciele monetare pe care ar fi trebuit sa le aplice BNR, conform "espertului" Dragnea. Sa vedem cum le-a aplicat ECB? Va rog din nou sa va uitati pe graficul afisat care spune mai mult decat 1000 de cuvinte. Si mult mai mult decat toate declaratiile venite din partea Bancii Centrale Europene. 

Cea mai proaspata analiza a fost publicata in data de 3 mai, anul curent, cu urmatoarea concluzie:

“We cannot yet declare ‘mission accomplished’ on the inflation front, but we have made substantial progress on the path towards a sustained adjustment in inflation.” 

Tinta de inflatie a ECB este de 2%, 1,2% este aproximativ jumatatea tintei. Unde este prgresul substantial? De ce vrea fiecare Banca Centrala inflatie, cu orice pret? Exista oare vreun studiu care sa demonstreze ca deflatia da cu pumnii in economie? Exista unul, facut de BIS! Care arata, contrar asteptarilor unora, ca dracul nu este chiar asa de negru cum pare. Dracul deflatiei:
Concerns about deflation – falling prices of goods and services – are rooted in the view that it is very costly. We test the historical link between output growth and deflation in a sample covering 140 years for up to 38 economies. The evidence suggests that this link is weak and derives largely from the Great Depression. But we find a stronger link between output growth and asset price deflations, particularly during postwar property price deflations. We fail to uncover evidence that high debt has so far raised the cost of goods and services price deflations, in so-called debt deflations. The most damaging interaction appears to be between property price deflations and private debt. Deflation may actually boost output. Lower prices increase real incomes and wealth. And they may also make export goods more competitive.

Incurajat de rezultatele BIS am aruncat un ochi spre PIB-ul Japonez. Iata ce am gasit! Concluziile imi apartin, bune sau rele, cum or fi.
Cautand mai departe, incurajat acum si de oameni verzui, am mai gasit ceva: Banca Centrala a Japoniei s-a apucat de cumparat actiuni, sub forma de derivate. Daca inteleg eu bine ea s-a trenasformat in speculant bursier ca sa se bata cu deflatia. Din 1990 si pana azi n-a reusit sa o invinga, decat ocazional, prin interventii de marire a lichiditatii monetare, care a fost absorbita de piata, destul de rapid, de fiecare data. Ca si cele 9 miliarde de lei ale lui Isarescu, atunci cand a pornit cruciada dorita de dady, impotriva Robor. 

Keynesienii par sa functioneze toti conform unei legi nescrise. Daca ceva nu merge, 10, 20, 30 de ani, dupa N incercari, nu-i nimic. Ei incerca din nou, aceleasi proceduri, sperand ca de data asta vor obtine alte rezultate. Asta a facut si Dragnea keyn..., pardon "smecherianul." A latrat din nou, Isarescu l-a ascultat, ca mai apoi sa ridice dobanda la 2,5%, chiar azi. Ce era sa faca bietul Strugurel, atunci cand piata cere dobanzi mai mari. Sa asculte si el ineptiile debitate de Liviu la A3, asa cum asculta votantii?

sâmbătă, 5 mai 2018

Ce a facut FED si ce s-a intamplat la punctul de inflexie al perchii SEK/RON?

Exact ceea au spus omuletii verzi: Fed a lasat dobanda neschimbata, deci n-a facut nimic: "Federal Reserve officials left interest rates unchanged, acknowledging inflation is close to target without indicating any intention to veer from their gradual tightening of monetary policy." Iar la punctul de inflexie au aparut cumparatorii Sek, firmele cu capital strain, asa cum spunea Soros.




Cumparatorii apar intotdeauna la nivele de cerere importante, ma refer la cei care stiu ce fac! Si, de aceasta data, ei au saltat pretul sek/ron de la 0,4338, la 0,4436, o miscare demna, in numai doua zile. Nimic nu e intamplator, asa cum spuneau Liviu si Stalin! Dusmanul de clasa nu doarme niciodata! 

Ca sa nu lungesc povestea uitati-va la grafic, care graieste mai mult decat 1000 de cuvinte.

Acestea fiind spuse astept cu nerabdare conspiratiile care vor urma, acum cand BNR nu mai unelteste impotriva tarii. Unelteste doar cand spune Dragnea, nu unelteste, tot cand spune el. 

Liderul suprem si-a dat seama ca nu unelteste, dupa intalnirea pe care a avut-o, alaturi de condamnatul Valcov, cu Isarescu. 

La aceasta intalnire s-a constatat ca inflatia a aparut numai din cauza "factorilor exogeni". Eu as numi doar doi dintre ei; 1. Ridicarea "apcizei" la carburanti, facuta de Bruselu 2. Qe Dragnea pentru popor=inundarea pietei cu lichiditati, facut de Soros. 

Deprecierea valutei nationale, fata de euro, inceputa in 2013, nu conteaza de loc. Conteaza doar ce spune A3. Stim cu totii ca atunci cand valoarea leului scade, fata de euro, produsele importate din zona euro se ieftinesc. Asa cum a ramas si pretul benzinei neschimbat, dupa ce s-a scumpit cu 80 de bani. Tot ce se spune la A3 este adevarul absolut.

Deci rau de tot cu factorii astia exogeni, dar eu cred ca tara va plesni din cauza celor endogeni. De tip Dragnea, Tariceanu&Comp.

marți, 1 mai 2018

M-a sunat din nou Soros!

Ca s-mi spuna ca tradatorii de tara si de neam, de mana cu Bruselu vor incepe, o uneltire marsava impotriva leului. Pentru ca vor sa-l deprecieze fata de valutele scandinave! Valutele scandinave au fost in cadere libera, raportat la valuta noastra, incepand cu 2012, o perioada in care statul paralel n-a fost nici macar in stadiul de embrion. SEK, de exemplu, s-a depreciat de la 0,5689 pana la 0,4350=pretul acestui moment. O depreciere de aproximativ 24%.



In ultimul an statul paralel s-a facut  insa mare si tare, devenind, asa deodata, sustinatorul valutelor scandinave. In detrimentul leului!

In acest complot impotriva valutei noastre nationale mai este implicat si Isarescusson, caruia opozitia si presedintele i-au dat directive concrete: Jos leul, sus valutele scandinave! 

Pe graficul lunar al perchii SEK/RON, pe care am luat-o ca exemplu, vei vedea doua linii albastre. Garantez ca le-am tras conform directivelor primite de la niste oameni mici si verzi, sositi din spatiu, care vor si ei sa ne sape tara si valuta. 

La intalnirea celor dou linii, pretul SEK/RON va lovi un punct de inflexie, deci o zona solida de cerere. Cele mai multe SEK-uri vor fi cumparate de firmele cu capital strain, mi-a spus Soros. 

Hai sa urmarim impreuna acest complot ordinar! Care va trece neobservat la A3, pentru ca nu-l va deranja pe Dragnea cu nimic. Faptul ca leul se va aprecia fata de euro nu-l va deranja nici macar atat. 

Valuta noastra si-a inceput deprecierea fata de euro, la inceputul anului 2013, dar nu intamplator! Cauza o fost un alt complot, care a fost demascat si facut inofensiv de L. Dragnea, cu ocazia vizitei sale in Israel. Cei care se intrebau; ce cauta un sef al camerei deputatilor intr-o vizita oficiala, in care muta ambasade cum il taie capul, au acum un raspuns transant.

Impotriva SUA nu se prea comploteaza. Acolo, economia este condusa si planificata de FED. Rezerva Federala se va intalni maine sa stabileasca, printre altele, dobanda de referinta. Un lucru asteptat cu sufletul la gura de toti cei care mai arunca cate un ochi chior, spre economie. Ce va face oare FED cu dobanda? Omuletii verzi spun ca nu va face nimic. Si atunci, ce va face bursa? Va las pe voi sa ghiciti. Nu a fost o coincidenta ceea ce v-am spus intr-o postare precedenta: fiti cu ochii pe intrvalul pe care l-am numit; "intervalul de oferta din ceruri."

Inchei aceasta postare cu o "alta intrebare": Oare cine unelteste impotriva bitcoin si cat va mai unelti? Va salva oare guvernul Dragnea si moneda crypto sau va reusi opozitia sa o faca praf?