Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 27 decembrie 2018

PSD va "palmui" bancile daca Robor trece de 2%

Spuneam in 2017 despre Robor: "Acest comportament prevesteste furtuna, cu toate ca Robor a cazut de la 2,19, la 2,14. Dupa care si-a revenit imediat. Eu cred ca dobanda va mai poposi putin in jurul acestor nivele, dupa care va porni spre 3%, un nivel magnet. Va face asta chiar daca Isarescu isi va vinde livada si Dragnea conacul din Brazilia. Pe drumul spre tinta Robor ar trebui sa se odihneasca, cate putin, la nivele mai joase. Unul mai solid si mai important fiind situat la 2,5.

Postarea o gasesti aici

Ce a facut Robor de atunci stim cu totii, s-a dus pana la nivelul magnet, l-a depasit cu putin=3,47 si de acolo a inceput sa cada. De ce? Pentru ca "trioul de genii+Isarescu?" Nu! Pentru ca OFERTA! Deci ce efect vor putea avea asupra Robor, a pietei in general, masurile "doctorilor in econmie" Valcov-Teodorovici-Dragnea? Efecte de ansamblu zero. Ca sa intelegem de ce, trebuie sa intelegem definitia Robor. 

Explicat pe intelesul tuturor: Robor este o dobanda interbancara, deci dobanda la care se imprumuta bancile, intre ele, la un moment dat, pe perioada de timp. Eu am ales analiza dobanzii de 3 luni, pentru ca ea influenteaza cel mai mult dobanda de referinta pusa BNR. 

Repet, pentru a nu stiu cata oara; BNR nu decide nivelul dobanzilor, piata face acest lucru. Ca sa te convingi uita-te la fimuletul care urmeaza. El arata foarte clar ce face piata, dar si ce face BNR. 



Recomand celor interesati de dobanzi sa dea search pe blog pentru Robor, ca sa poata citi toate articolele legate de subiect. In acest link vei gasi intervalul exact de oferta pe care l-am calculat. "Niveleul magnet"= 3-3,10%. El a fost depasit cu 0,37 de puncte.

Concluzie: Robor s-a comportat pana acum conform asteptarilor. Decalajul de 0,37 de puncte fiind unul infim, raportat la amplitudinea intregii miscari; 1%-3, 47%. Cei care doresc sa inteleaga felul in care evolueaza dobanzile intr-o economie de piata trebuie sa stie: Ele cresc cand lichidatatea monetara nu satisface cererea pietei. Si scad, atunci cand lichidatea monetara depaseste cererea. PENTRU CA BANUL NU ESTE ALTCEVA DECAT O MARFA!!! Acceptat de societate ca mediu de plata pentru orice alta marfa. 

Atentie! Nici macar economia planificata nu s-a putut debarasa total de regulile pietelor libere! Va amintiti cu siguranta piata neagra, bazata pe cerere si pe oferta, care a existat tot timpul alaturi de cea planificata. Oare economie planificata vrea sa faca "grupul de genii" din parlament? Eu nu cred! Pentru ca economia planificata inseamna socialism, care nu permite averile private, in general. Cu atat mai putin averi de marimea celora pe care le-au agonisit hotii din politica romaneasca, incepand cu 89 pana azi. Si atunci, ce fac Dragnea-Teodorovici-Valcov? Isi bat joc de cei care mai inghit si azi minciuni gogonate.


4 comentarii:

Doru spunea...

La mulți ani!

dragon spunea...

Dacă aș fi în locul la bănci aș împinge ROBOR spre 6% nu spre 2. Atunci ies băncile câștigate :D

Axa spunea...

Bancile castiga oricum, numai ca, cu cat este roborul mai mare, cu atat va fi mai mare si fellia pe care tb sa o dea statului din ceea ce castiga de la fraieri ca noi. Si, asa, in loc sa ajungem la dobanzi de 3% la credite, ca afara, ne ducem spre 10-15%.

Anonim spunea...

I have become a Fed-watcher as the market is trading more based on Powell’s comments than any sort of fundamental metric.
O tempora ...
sorinel