Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 6 ianuarie 2022

2022

Oamenii au tendinta sa indoieasca realitatea pana la punctul in care oglindeste ceea ce doresc ei sa fie adevarat. Pentru ca fenomenul este unul psihologic, el va sta intotdeauna si la baza masificarii unui narativ captivant! Masificarea nu are de-a face nimic cu ratiunea sau cu nivelul de pregatire a individului! Fapt pentru care un om, rational in alte circumstante, poate deveni adeptul unei idei irationale, la un moment dat.

Celor care vor sa înțeleagă felul în care funcționează psihologia de hoardă le recomand cartea lui Gustave le Bon,;“Psihologia Multimilor”.

Va spuneam în postări mai vechi puse pe acest blog ca, în opinia mea, am ajuns la un punct de inflexiune al omenirii. Care, după cum se vede, lasă urme chiar și în domeniul științific. Pandemia covid a divizat masele într-atât încât chiar și cercetători implicați în nasterea vaccinurilor RNA s-au trezit cu conturi închise pe rețelele de socializare. Fiind declarați “rāspanditori de știri false," de către toți cei care s-au autodeclarat cunoscătorii adevărului absolut. Care nu putea și nu poate fi altul decât cel prezentat oficial.

Fără acceptul conceptului; orice idee științifică trebuie sa poata fi combătută de alta, pe baza de argumente și dovezi, nu prin reducerea la tăcere, societatea ar arata și azi ca pe vremea lui Galilei.

In pofida celor întâmplate, pentru ca suntem în secolul 21, eu cred ca știința va fi repusa la un moment dat pe fagasul ei normal! Din păcate, nu fără repercusiuni! Care ar trebui sa apara in urma derapajelor la care am asistat. Am spus de multe ori in postari si comentarii ca pandemia covid va fi cunoscuta integral doar după ce s-a terminat. Din moment ce nimeni nu poate sti cu siguranță surprizele pe care le poate oferi o boala noua, necunoscuta.

Partea buna este; faptul ca ne apropiem, cred eu, de sfârșitul pandemiei. Partea proasta este; faptul ca efectele ei precum și consecințele abordărilor oficiale pe care le-a avut, le vom vedea de acum încolo. In domeniul sanitar, economic, și social. Optimismul meu privind sfârșitul pandemiei se bazeaza pe istoria medicala si pe documente științifice(un studiu aparut foarte recent, facut în Africa de Sud). Pe scurt; Omicron, o tulpina mult mai contagiosa dar și mult mai putin agresiva decât Delta, o înlocuiește acum pe cea din urma, integral.

Un asemenea comportament obișnuiește sa apăra doar la sfârșitul pandemiilor, ne spune istoria medicala! Din studiul la care am făcut referire (vezi linkul) reiese ca imunitatea umorala(anticorpii) care rezulta in urma infectiei cu Omicron, la vaccinati si la nevaccinati, face fata cu brio atat omicronului cat și tulpinii Delta(= imunitate de hoarda). Tulpina Delta a făcut ravagii în ultimul timp chiar și în tari vaccinate intr-o măsură de 80-90%.

Atenție! Sfârșitul pandemiei nu însemnează sfârșitul covid! Cu acest virus cred ca va trebui sa ne obișnuim sa trăim și în viitor. Pentru ca va avea, foarte probabil, exacerbari epidemice, deci locale. Dar cu agresivitate mult mai redusă!

Închei prin a înșira efectele negative care cred eu ca o sa apăra in urma pandemiei și a felului în care a fost gestionata în cea mai mare parte a lumii.

1. Sanitar; manifestări de boli psihice și nu numai, în urma izolării și a fricii permanente în care a fost ținută societatea.
2. Economic; frana pentru dezvoltarea economei, cu consecințe sociale serioase care vor implica mișcări ample ale maselor, împotriva decidenților.
3. O consecință directa a primelor doua puncte; piațā de capital instabilā, inclusiv cea valutară! Deci deprecieri a tot ce s-a apreciat pana acum. Manifestări autocratice din partea decidenților dar chiar și din partea marilor firme, inclusiv a acelor care controlează mediile de socializare, presa. In vederea menținerii puterii si a influentei pe care au avut-o si o mai au si azi.

Vā urez la multi ani si sanatate. Cea din urma fiind cea mai importanta in opinia mea!

 https://drive.google.com/file/d/1cYl-f1ksjCwnV6SeWOItuNY_s4T4Hs_i/view?usp=sharing 

14 comentarii:

Unknown spunea...

Interesanta abordare Horea !
Felicitări!

bianca rosca spunea...

Un punct de vedere pertinent .

Anonim spunea...

This is so refreshing!

Fain sa vezi ca inca mai sunt oameni rationali, in vremurile astea. Cu siguranta vor urma vremuri interesante, la cate se intampla acum. Sper sa nu fie prea 'interesante'...dar vorba aceea, lucrurile se regleaza de la sine pe parcurs.

Stay safe!

Mihvoi spunea...

Sanatate!

Doru E spunea...

La mulți ani!Horea
Sper să mai vii cu postări și să nu iei în considerare atacurile murdare pe care nu le meriți.
Oamenii cu judecată apreciază corect că ceea ce scrii aici sunt doar opiniile tale personale pe care mereu subliniezi că nu trebuie luate ca literă de lege.
Multă sănătate în noul an.

Horea spunea...

Mersi Doru! Dar eu sunt chiar surprins de numarul foarte redus al comentariilor care a sunt "atac la persoana". Poate tocmai din cauza faptului ca in postarile pe care le-am facut nu am sustinut niciodata ca as fi posesorul adevarui absolut. M-am straduit intotdeauna sa-mi argumentez afirmatiile cu dovezi luate din realitate. Fara sa fi incercat vreodata sa le bat cu cuie in capul nimanui. Stiind ca numai dezbaterile libere si deschise, bazate pe argumente, pot largi orizontul de gandire uman. Troli si chiar oameni rau intentionati au existat si exista peste tot in lume, din pacate! Dar eu cred ca, mai repede sau mai tarziu, cei mai multi dintre cei bine intentionati vor descoperii adevarul. Pentru ca realitatea isi vede de drum, indiferent de perceptiile pe care le avem noi oamenii.

Vali spunea...

La multi ani si tie Horea si bine ai revenit! Chiar credeam ca ai patit ceva. Cont pe FB nu mai am, asa ca n-am mai stiut nimic de tine.

In rest, ce sa zic....Raman si eu uimit cand vad cat mizerie a reusit un mic virus sa scoata la suprafata.
De un an de zila perii internetul asta cautand informatii valide si pertinete despre ceea ce se intampla cu adevarat in lume . Concluzia e una singura. Guvernele si acolitii lor din media au profitat la maxim de frica umorala, chiar viscerala de....moarte. Generatiile actuale vin dupa o lunga perioada de pace si relativa stabilitate si toate cred, asa cum se spune pe la noi ca vor "mosteni pamantul". Realitatea cruda la va plesni rau de tot peste ochi, cat de curand.
Da, ma uit si eu la Omicron, Delta, vaccinuri, FDA, Pfizer, coruptie, amenzi, ivermectina, vitamine, cum au rezolvat comparativ situatiile pandemice India, Japonia, Africa versus "lumea civilizata", Dr. Malone,Dr, Campbel, Gammon si multe altele.
Concluziile mele sunt cam aceleasi ca si ale tale. Viitorul suna ala naibii de rau.
Pentru cine e curios sa stie de ce sunt in stare guverenele in situatii de criza ii invit sa studieze istoria ultimilor 100 de ani doar.
Vor lua 10 piei de pe noi. Iar opozitie din cate am constat in ultimii ani, nu vor avea. E ca si cu sarpele crescut la san. Dar pana la urma...intotdeauna a fost asa.

ps. ce crezi, suntem in faza de distributie pe burse ? mergem in jos vreo cateva luni, juma" de an, macar?

Doru E spunea...

Ultima ta fraza poate fi o axioma.
Oricum atacurile au venit doar la postările pe teme politice mai deloc la cele economice.Eu te urmăresc în principal ptr.cele din urmă, asta nu înseamnă că nu le citesc și pe celelalte.
Oricum va mai trece ceva vreme până clasa politică actuală va sucomba natural și alegătorii din noile generații vor putea sorta ceva mai bun. Până atunci timpul nostru se va termina, eu făcând parte din aceeași generație cu tine.
Toate cele bune.

Doru E spunea...

"Pentru că realitatea își vede de drum,indiferent de percepțiilor pe care le avem noi oamenii "
Aceasta e fraza .

Doru E spunea...

Scuze-percepțiile

Horea spunea...

Salut Vali. Din fericire n-am patit nimic. Mi s-a facut doar lehamite de ceea ce am vazut si vad in jurul meu. Am stiut intotdeauna ca nu poti schimba lumea scriind pe un blog sau pe FB. Dar am pornit de la premiza; daca scschimbi macar o mentalitate ea poate schimba alta, la randul ei, si tot asa. Cand te apuca lehamitea nu-ti mai vine insa sa faci nici atat.

In rest, spre deosebire de tine, eu cred ca oamenii vor reactiona la abordarile politico-birocratice-corporatiste. La un moment dat, chiar dur, tinand cont de nivelul gigantic la care a fost ridicat absurdul in unele tari. Nu in toate, precum spuneai si tu. Sunt tari care au avut abordari diferite, putand deveni astfel repere de comparatie.

In rest, privind bursele; eu cred ca bula bulelor s-a spart deja, chiar daca indicii nu reflecta acest lucru. Din cauza ponderii pe care o au in indici unele companii mastodonte, care n-au fost lovite inca de vanzari excesive.

Nu cred ci vad ca suntem intr-o perioda de distributie! Al carei interval de timp este greu de evaluat, tinand cont de mania in care ne scaldam. Pronosticuri, privind durata unei deprecieri, sunt la fel de greu de facut, pentru ca totul va depinde de viteza deprecierilor. O viteza mare ne poate duce in cateva luni catre nivele la care merita sa cumperi din nou. O viteza mai domoala poate prelungi acest proces binisor. Din punct de vedere ciclic mai este insa loc pentru o incercare de apreciere. Cat de mare sau cat de mica va fi vom vedea.






Horea spunea...

Doru, pot sa-mi dai te rog un exemplu de discutie politica, ca sa pot raspunde punctual.

In rest, convingerea mea este ca actuala clasa politica reprezinta un sistem! Care ii absoarbe pe toti cei care vor sa ajunga la butoane, indiferent de varsta. De aceea nu se prea schimba nimic, indiferent de decidenti, si indiferent de varsta pe care o au.

Momentul zero nu are cum sa apara prin incercari de cosmetizare ale aceluiasi sistem. Cand majoritatea populatiei, batrani si tineri la loc vor intelege ca sistemul trebuie schimbat din radacini si inlocuit cu altul, vom vedea cu siguranta acel Moment Zero.

Tinand cont de faptul ca perceptiile maselor se pot fi schimbate brusc, de o situatie anume, nu este exclus ca si generatia noastra sa poata asista la un Moment Zero. Eu nu-mi pot inchipui "o situatie mai anume" decat cea actuala.

Doru spunea...

Bună Horea.Ma refeream chiar la penultimul cu ce a spus premierul Catu si comentariul 3 alui Paleologu.Am mai văzut si in trecut ceva pe tema activității tale politice,dar mă refeream strict la acesta.Nu incercam decât sa-mi explic pauza pe care ai luat-o
și pe care am pus-o pe lehamitea vizavi de acest tip de atitudine. Poate greșesc și admit.Poate dai o explicație deși in răspunsul catre Vali se pare că ai dat o direcție.

Horea spunea...

Doru, am un cos de comentarii care au intrat pe mail de la Paleologu presedinte. Pe care nu le-am mai publicat pentru ca sunt identice cu cel la care ai facut referire. Unele sunt parca trase la xerox. Asemenea comentarii imi provoaca mila nu lehamite, pentru ca omul halucineaza, neavand habar despre ce vorbeste.

Ca o paranteza! Eu nu mai sunt activ politic de mai bine de doi ani!

Lehamitea mi-a produs-o ceea ce am vazut ca se intampla pe plan international, in tari in care democratia a fost una reala. Ca atare si functoinala! Sunt ingrozit de rezultatele pe care cred eu ca le vom vedea in urma arbordarilor la care au recurs destul de multe tari; America, Franta, Australia etc.

Nu am fost si nu sunt un adept al conspiratiilor, fiind convins ca totul a pornit cu intentii bune. Chiar daca nu putem nega existenta interesului finaciar in aceasta poveste. Cu timpul insa, frica decidentilor de-a recunoaste ca au gestionat gresit pandemia, a trezit in ei orgolii politice periculose. Nu am niciun dubiu ca acest lucru va iesi incet dar sigur la iveala si ca va fi corectat. Prin presiuni ale maselor, daca altfel nu merge. Dar mi-e teama ca pretul pe care il vom plati cu totii va fi mult mai mare decat isi inchipuie lumea.