duminică, 12 septembrie 2010

Inflatia

Societatea romaneasca nu mai exista in opinia mea, altundeva decat la televizor. Teritoriul tarii noastre a fost transformat intr-un iarmaroc imens unde precupeti si precupete care isi fura zilnic caciula. Acest joc al furtului si al minciunii este numit de oamenii de specialitate economie. Nici nu de oricare ci una de piata, asta pentru ca termenul sa fie cat mai apropiat de cel de iarmaroc.

Intr-un iarmaroc marfurile vin si dispar la fel de repede, foarte multe pentru intotdeauna.

Asta au facut si graficele din Financiarul care ilustrau inflatia. Uitandu-ne la cifrele publicate mai nou putem constata ca inflatia a saltat cu 2% mai mult decat ma asteptam eu. Cifra presupusa de mine a fost de 5,5%, a lor de 7-8%, inflatia publicata fiind de 7,58%. Privind graficul afisat, unul de alt gen decat cel cu care ne-am obisnuit (componentele lipsesc) putem constata urmatoarele: Inflatia lunara, bastonase albastre, a avut un salt in luna iulie de peste 2%, fenomen legat de marirea TV. O crestere infima de 0,23% urmeaza in august. Personal sunt in continuare convins de temperarea inflatiei pe termen mediu, cu toate ca legile unui iarmaroc functioneaza cu totul altfel decat legile unei piete libere. In iarmarocul romanesc exista monopol, concurenta libera a fost stearsa de mult de oamenii de partid si de stat!

Unde? Exact acolo unde doare, in domniile cheie, percum cel energetic, cel al utilitatilor si cel al serviciilor. In aceste domenii preturile par sa fi saltat cel mai mult, asta pentru ca orice individ, chiar si cel care traieste intr-o hoarda, are nevoie in 2010 de caldura, apa, benzina etc. Ca o consecinta apar si bastonasele rosii mai lungi, cele care reprezinta inflatia anuala. In domeniile comandate de bandele mafiote politice, domenii care au devenit in timpurile pe care le traim indispensabile cetatenilor, legile cererii si ale ofertei functioneaza mai greu. Rezultatul? Baietii si fetele "lipitori" si "tantzare" care il reprezinta, incearca sa se mai infrupte cat pot din putinul sange care i-a mai ramas romanului. Tantar sau lipitoare fiind, chiar si unul sau una scolita la cel mai performant nivel din lume, in Romania, ai nevoie de materie prima.

Materia prima, sangele, pare a fi pe terminate la omul mioritic, lasand pana la urma vietuitoarele de care vorbeam sa se tavaleasca in proriile excremente. "De unde nu ai ce lua nu ia nici Domnul" spun cei piosi si, in Roamnia, scormoniturile care se mai fac au dat fara nici un dubiu de fundul sacului. Cand isi vor rupe unghiile scormonind, nesatuii fara concurenta vor primi semnalul piteti. O luna doua pare a fi un interval de timp prea scurt pentru urechile astupate de ceara si ochii umpluti de euro ai acestora. Lipsa concurentei si existenta monopolului le sufla vant in panze, dar pana cand? Cifrele pe termen scurt par sa demonstreze ca barcile in care stau mafiotii au prins chiar viteza. Domnul Isarescu a intuit acest lucru mai bine decat mine, as fi un impostor daca nu as recunoaste acest lucru. Si totusi, chiar si in cazul inflatiei, perspectiva de timp mai lunga devine mult mai importanta decat cea scurta. Intr-o asemenea perspectiva viziunea mea a coincis pentru prima data cu cea a guvernatorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu