joi, 24 noiembrie 2011

Unde este valul pe care il cautam?

Daca te uiti la indicele Sp 500 din graficul afisat, unul pe care ar trebui sa-l cunosti foarte bine, pornind de la numarul mare de afisari pe care l-a avut, vei observa cu siguranta ca nivelele pe care le-am expus au fost atinse toate, in afara de unul singur.

Cel care incepe de la 1340. Toate au dat si reactiile asteptate, miscari cel putin temporare in sens opus. 

Chiar daca bursa nu a cazut, refuzand sa faca o corectie pe care o asteptam atunci cand era in urcarea furibunda pe care am prezis-o, iata ca ieri ea a ajuns totusi exact la acel nivel de cerere expus cu multe saptamani in urma. (sageata verde care porneste de la patrulaterul albastru)

Stirile sunt mai proaste decat oricand trebuie sa fi orb sa nu fi observat. Cu toate acestea nivelul expus, cel care a fost atins chiar ieri de o bursa in picaj, este foarte important. Este si mai important faptul ca el pare sa fie atins exact in jurul datei de 25 noiembrie. Am anuntat intr-o postare precedenta ca aceasta data este una deosebit de importanta. Cei care au citit teoria celor trei valuri stiu si de ce. La fel ar trebui sa stie si de ce nivelul la care ne aflam este un nivel solid de cerere. 

Bursa ne va lamuri chiar maine cat de solid. Prin miscarea pe care a facut-o ea a ales sa se deprecieze dupa cum se vede pana la data amintita, in loc sa se aprecieze asa cum credeam eu ca va face. Prin aceasta miscare a reusit sa schimbe si scenariul de durata scurta pe care l-am enuntat, o miscare pe care am comentat-o in felul urmator in data de 18 noiembrie:

"Si bursa a inceput sa faca niste figuri care ma pun pe ganduri. Fuga pe care o vedeam spre maxima precedenta, cu o depasire minima a acesteia, pare sa nu mai vrea sa vina. Sa fi fost oare ultima maxima limita superioara al acestui val de apreciere pe care l-am numit pe drep cuvant infernal? Greu de spus in momentul de fata. Din acest an mai avem si luna care vine. Scenariul de durata lunga cu valulu devastator ramane insa acelasi si in acest caz. Ceea ce s-ar putea schimba sau s-a scimbat deja este momentul declansarii acestuia. Nu avem de facut altceva decat sa urmarim ceea ce se intampla. Trebuind sa acceptam ca fiind valabil oricare moment pe care il va oferii piata, si nicidecum momentul pe care credeam eu sau altcineva ca ni-l va oferi. Surprize din partea pietei pot veni oricand, foarte rar insa in ceea ce priveste perspectiva de timp. Aiti vazut cu totii pontenta intervalelor de reactie pe care obisnuiesc sa le anunt. Vom trai si vom vedea."

Iata ca am trait si este foarte probabil ca vom si vedea ceea ce se va intampla in ziua de maine. Fara a incerca sa fiu incapatanat eu mai caut si azi valul pe care mi se parea ca bursa l-a pierdut. Sunt convins ca cititorii cartii mele il cauta si ei pe graficul saptamanal. Perspectiva de timp de la care trebuia sa porneasca o cadere consistenta (valul devastator) nu este nici ea deocamdata cea asteptata de mine.  

Iata de ce eu imi voi mai cauta valul pierdut pana in momentul in care bursa ma va convinge de faptul ca l-a facut sa dispara. Vom vedea daca am cautat si daca mai caut in zadar. In momentul de fata am totusi o presimtire ca as putea sa-l gasesc. Asta in cazul in care bursa, metalele, euro, oi, boi si vaci, o vor lua incepand cu maine la deal. Voi fi si mai convins de faptul ca mi-am gasit valul, in cazul in care bursa va mai mima o cadere, perforand suportul expus, ca mai apoi sa-si revina. Merita sa stai cu ochii holbati pentru ca ai in fata o situatie foarte interesanta. 

Una in care pana si euro ar putea sa urce exact intr-o perioada in care lumea l-a sters din "almanahe valutarahe".  De faptul ca vom avea si stiri care vor explica aceasta presupusa miscare nu ma indoiesc de loc. Oricum, in cazul in care nu vom putea asista la o revenire maine, sansele mele de a-mi gasi valul pierdut vor scade considerabil, fara ca sa dispara insa total. Voi mai avea o snasa mica de-al gasi incepand cu alte nivele, mai joase, cuprinse intre 1120-1100. Repet inca o data! Orice s-ar intampla scenariile de durata medie si lunga raman aceleasi.

6 comentarii:

  1. Horea, vezi ca a scos Vasilescu (BNR) o carte despre criza din Romania care de fapt cica nu e criza financiara. Suna tare bine pentru fraierici. E ca si cum am spune ca eu nu sunt in criza de bani, am la banca milioane de EUR dar mor de foame. Pe cine intereseaza acest mic detaliu?
    E maxima economica. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. horea , o intrebere de 1 milion de lei ( sau euro ) : o sa treaca ECB-ul la QE-uri sau nu ?

    RăspundețiȘtergere
  3. George, ne lovim iar de definitii.

    As vrea sa aud cum defineste Vasilescu ”financiarul”. Pentru ca criza actuala este intr-adevar o criza provocata de creditele excesive, care sunt la randul lor o consecinta a sistemului fractional lending. Al aceluia care sta de fapt la baza intregului sistem falimentar.

    Cauza acestei crize nu este asadar nici in opinia mea o economie slaba. Din moment ce economiile au slabit din cauza fundalului pe care au fost construite, nisip miscator.

    mihai, intrebarea de un milion de euro este: nu daca, ci cand va trece ECB la QE-uri fara sterilizare, pentru ca bonduri ale caror valoare este aproape de zero cumpara si azi in prostie.

    Probabil atunci cand isi va da seama de ceea ce am spus acum, adica de nevaloarea bondurilor pe care le detine, si in momentul in care nu va mai avea alta cale.

    RăspundețiȘtergere
  4. horea , nemtii se tin tare , euro scade puternic fata de usd si nu ii deranjeaza , ba dimpotriva , asa ca de ce sa accepte euro bondurile ( adica sa plateasca ei pentru PIIGS )? Pana la urma in toata economia asta capitalista indatorata pana peste cap si cu bancile avand probleme mari trebuie sa mai dea si cineva faliment,iar daca bernake and comp n-au curaj sa inceapa din US o sa inceapa din UE! In concluzie incep sa le dau dreptate la nemti ca nu cedeaza numai cand ma gandesc la politicienii de la noi in frunte cu maimutoii ponta & antonescu.

    RăspundețiȘtergere
  5. mihai, nu stiu la cine te referi atunci cand spui nemtii? Daca te referi la politicienii de la putere ei au fost la fel de fracezi ca Sarkozy. Problema lor este insa ca acasa nu pot face chiar ceea ce au facut in Grecia, Italia si Irlanda.

    Asta din cauza ca legile acolo inca nu se pot incalca asa cum se face pe la noi. In fiecare tara exista si cate o opozitie, si nu o pozitie pe care o ia poporul roman atunci cand se lasa fecundat.

    Islandezii au trimis demult bancile in mamicile lor, prin vot. Asa cum au facut de fapt si Irlandezii. Ultimii au fost insa tradati de politicienii cu sange irlandez dar cu cap frantuzesc.

    In consecinta daca te-ai referit la poporul german, mai exista si alte popoare care au inteles situtia. Grecii ar fi votat la fel si foarte probabil si Italienii. Numai ca pe ei nu i-a mai intrebat nimeni. Pentru ei a votat o singura persoana Merkozy.

    Europa, nemtii, nu au inceput de fapt nimic asa cum spui tu. Piata a iceput sa verse sange pe planurile facute cu curul din Europa. Deocamdata tot piata apreciaza starea pe care o are SUA ca fiind mult mai buna.

    Asta nu o spun eu ci chiar ea insasi. Bondurile americane se vand deocamdata ca painea calda. Vezi ce au patit nemtii la vanzarea obligatiunilor de stat pe care am comentat-o chiar aici intr-un articol expus acum cateva zile.

    Deci! Ca sa intelegi lucrurile corect trebuie sa intelegi ca nu nemtii sau hotentotii s-au decis sa faca una sau alta, ci piata. Ca intotdeauna de fapt, ea ii obliga pe politicieni sa faca ceea ce fac.

    Daca nu ai crezut pana acuma vei crede sper atunci cand vei vedea cu ochii tai prorii. Piata canta toti ceilalti danseaza, inclusiv Bernanke, de ii va salta barba ca o elice de helicopter.

    Naivii care au crezut si au sustinut ca politicienii si bancherii roboti sunt mai puternici decat aceiasi piata, isi vor musca limba pana la sange in anii care vin.

    Mitul cu Isarescu si BNR va fi si el sfaramat in cele din urma, asta chiar daca Vosganian va ajunge sa faca guvern singur atribuindu-si toate ministerele precum si functia de premier. Era sefilor de promotie cu 7 facultati se apropie de sfarsit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Horea, ce se intampla cu valul? Eu verific in principal eur/usd pe care nu ma asteptam sa-l vad sub 1.325 decat intr-o saptamana,,,

    RăspundețiȘtergere