Nu cred ca mai exista cititor al acestei pagini, ma refer la cei cu capul pe umeri, care sa nu fi inteles rolul pe care il are psihologia umana in ceea ce priveste evolutia pietelor. Acesti cititori au devenit cu siguranta mult mai putin sensibili si la manipulari.
Tendinte de manipulare au existat, exista, si vor exista intotdeauna, din moment ce manipulatorii au intentii foarte bine definite. Manipuleaza pentru ca ei sa castige teren. Manipulatorilor li se alatura pe urma cei prostiti. Cei din urma fiind de fapt aceia ii ajuta pe primii sa raspandeasca o idee sau alta. Deseori cu atata convingere incat ai putea crede ca idea le apartine. Acesti oameni sunt prostiti foarte usor! In primul rand din cauza lipselor crase de cunostinte dintr-un doemniu sau altul, dar, nu in ultimul rand, si din cauza unei tendinte primitive pe care o are creierul uman. Tendinta de-a fi cu hoarda.
Cand omul nu intelege ceva reflexele primitive din creier il fac sa creada ca altul a inteles mai bine decat el ceea ce trebuie facut, un lucru care il determina sa urmeze "ciurda" fara sa se mai gandeasca. De aici razulta fara doar sau poate exuberantele. Atat cele economice cat si cele politice. Am avut o tendinta stupida de manipulare chiar pe acesta pagina prin comentariul unui anonim. Fara sa-l cunosc, doar din ceea ce a scris, as trage concluzia ca acest om nu a fost manipulatorul principal.
Cred asadar ca a fost doar un naiv care incerca sa raspandesca ceva auzit, de undeva, fara insa a avea habar de ceea ce vorbeste. Spunea ca Severinul filmat hot, nu este de fapt hot, ci atacat de Monica Macovei. Ba mai mult! I-a facut hoti cercetati penal pe cei care l-au demascat pe smecher. Afirmatia trebuie sa para scoasa din cur pentru orice om cu scaun la cap, mai ales ca a venit si fara nici un argument. De fapt ce argumente i-ar mai trebui unui om care a vazut cu ochii lui ceea ce s-a intamplat atunci? Iata insa cum tentatia de-a merge cu ciurda ii poate intuneca omului gandirea. PDL este ciuma pe pamant pentru ca taiat pensii si salarii. Monica este PD-lista, deci, automat si ciuma.
Orice atrocitate atribuita unui om pe care tot mai multi il urasc deja din pornire se lipeste de el ca un timbru. Si iata cum se naste spiritul de hoarda de care vorbeam, in acest caz anti PDL, si ca o consecinta anti a tot ce misca pe acolo. Tot ce misca dincolo este perceput conform aceluiasi spirit de hoarda pozitiv. Nu degeaba creste Ponta in sondaje cu toate scandalele in spate. Taxele pe care le preconizeaza sunt tot ciuntiri de venit, dar au alt nume. Si pentru omul care a intrat fara sa se gandesca in ciurda asta este lucrul cel mai important.
Ciurda a luat-o intr-o directie si afiliatii ei ale caror numar este in continua crestere se duc dupa ea. Ca sa vezi ca fenomenul de hoarda nu este unul strict romanesc uita-te spre Grecia. Acolo unde partidul domnului Tsipras castiga teren. Este oare realizabil ceea ce promite liderul stangii elene? Desigur ca nu! Dar asta doar pentru cei care isi iau obosela sa gandeasca. Cei care nu fac acest lucru merg cu hoarda, pentru ca au impresia ca altii au inteles mai bine ceea ce lor li se pare a fi in ceata. Ba mai mult. Promisiunile lui Tsipras suna ca un clopot de aur in urechile multora. Ai vazut reactia grecilor la o afirmatie pe care a facut-o doamna Lagarde? Au sarit ca arsi si s-au simtit jigniti cand au fost atentionati despre faptul ca ar trebui sa-si platesca taxele.
Perceptia ciurdei nu este una in favoarea taxelor in acest moment. Mai ales atunci cand o persoana scutita de taxe ca doamna Lagarde vorbeste de funie in casa spanzuratului. Ceea ce suna cel mai bine in urechile grecului este si capra si varza. Fara taxe, fara austeritate, in zona euro, cu valuta euro, si daca se poate si cu continuarea procedurilor care au dus la dezastru, dar fara dezastru, tot daca se poate. Un lucru pe care liderul Syriza il promite in aceste momente. Grecii nu sunt asadar islandezi, precum nu sunt nici irlandezii. Politrucii au reusit sa-i sperie si pe cei din urma in asa hal incat au votat pentru proriul lor streang. Asta pentru ca si grecii si si irlandezii viseaza. Si li s-a facut frica ca de dracu de ipostaza in care ar trebui sa mearga pe proriile lor picioare. In pofida faptului ca au mers pe picioarele de lemn ale altora pana acum. Picioare care s-au rupt in bucati in momentul de fata.
In ce directie se taraste asadar Grecia? Spre prapastie in opinia mea indiferent de cine va iesi invingator in alegerile din 17 iunie. Cu marionetele din trecut, care oricat de bizar s-ar parea mai au o sanasa sa castige alegerile, Grecia ar putea sa ajunga la dictatura militara. Asta dupa ce protestele vor arunca tara in haos. Un haos bine ancorat deja in problemele economice ale grecilor. Cu Tsipras poporul spera sa poata respira. Si sunt convins ca acesta din urma va incerca sa santajeze restul tarilor europene pentru o gura de oxigen. Problema lui Tsipras, in cazul in care va iesi invingator din alegeri, este ca va incerca sa santajeze mori de vant. In rest ceea ce promite liderul socialist este imposibil de realizat in conditiile actuale. Consecinta? Grecia va merge spre aceiasi prapastie dar pe alt drum. Am avertizat insa de mult ca problema majora nu va fi Grecia ci Spania, eventual urmata de Italia.
Oricum, graficele arata ca am mai putea avea un val de spernate, unul despre care am vorbit. Cel care m-a scos pe mine din dolar. In cazul in care perceptiile mele sunt corecte acest val va trebui sa fie unul puternic, unul care ii va scufunda din nou pe oameni in vise frumoase, putand fi si un semnal care prevesteste o victorie a fostelor marionete in Grecia. Acest val va fi insa ultimul in opinia mea, fiind urmat de valul devastator despre care am vorbit de atata timp. Cu putin noroc, am putea revizita chiar ultimele maxime odata ce trendul actual imbibat in putina panica va lua sfarsit. Cand va avea oare loc aceasta schimbare de trend? Destul de curand cred eu, cu toate ca in conditiile actuale o asemenea predictie pare mai anapoda decat oricand.
Daca analiza mea este corecta ne vom mai invarti putin in jurul nivelelor actuale putand chiar sa le depasim. In sens negativ, dar nu pe toate planurile. Asta pentru ca cei speriati sa se sperie si mai mult. Cand piata va observa ca celor multi li s-a ridicat parul in cap si li s-a facut maciuca, ea va lua probabil cotitura despre care am vorbit. Lasandu-i pe cei mai multi cu gura cascata. Apropo de alegeri! Sa sti ca alegerile din Grecia au de fapt o miza apropiata de zero. Pentru ca miza cea mare sta in poalele alegerilor din SUA. Predictia mea este ca Obama va mai castiga un mandat! Sti de ce? Pentru ca dupa alegerile din Grecia FED va da foarte probabil drumul la inca o monetizare, facuta intocmai in acest scop. Goldman si alte banci cazinou ale caror levrage total se invarte deja in jurul cifrelor dr 45:1, au inceput cu siguranta sa se linga de acum pe buze, conform teoriei "nu lupta importiva FED-ului".
Aceste banci isi vor mari asadar leverage-ul si mai mult, in speranta de a putea castiga ca de obicei la ruleta. Din moment ce indeletnicirile bancare i-au tinut departe de castigurile pe care si le-ar fi dorit. De data asta o vor lua insa in gura. Pentru ca aceasta monetizare va fi in opinia mea ultima. Nu pentru ca Bernanke ar vrea sa se dea jos din helicopter ci mai degraba pentru ca efectul nu va fi cel asteptat. Durata efectului va trebui sa fie mult mai scurta ca de obicei, in cel mai fereicit caz cateva luni bune, maximum 4. Valul devastator va putea sa inceapa asadar. Luand cu el bancile inparghiate pana in dinti. Nici un FED si nici un guvern nu va mai rezista in fata lui. Exista totusi doua variante pentru acest scenariu. Unul mai putin probabil prin care bursele vor incepe sa urce imdediat. Si unul mult mai probabil prin care ele se vor balansa pe o craca, asa cum spuneam mai sus. Urcarea in acest caz ar trebui sa inceapa imediat dupa alegerile din Grecia. Valul ascedent ne va putea duce in acest fel mai aproape de mijlocul ciclului de 7 ani despre care am vorbit de atatea ori. Nu ne ramane altceva decat sa asteptam si sa vedem.
Daca analiza mea este corecta ne vom mai invarti putin in jurul nivelelor actuale putand chiar sa le depasim. In sens negativ, dar nu pe toate planurile. Asta pentru ca cei speriati sa se sperie si mai mult. Cand piata va observa ca celor multi li s-a ridicat parul in cap si li s-a facut maciuca, ea va lua probabil cotitura despre care am vorbit. Lasandu-i pe cei mai multi cu gura cascata. Apropo de alegeri! Sa sti ca alegerile din Grecia au de fapt o miza apropiata de zero. Pentru ca miza cea mare sta in poalele alegerilor din SUA. Predictia mea este ca Obama va mai castiga un mandat! Sti de ce? Pentru ca dupa alegerile din Grecia FED va da foarte probabil drumul la inca o monetizare, facuta intocmai in acest scop. Goldman si alte banci cazinou ale caror levrage total se invarte deja in jurul cifrelor dr 45:1, au inceput cu siguranta sa se linga de acum pe buze, conform teoriei "nu lupta importiva FED-ului".
Aceste banci isi vor mari asadar leverage-ul si mai mult, in speranta de a putea castiga ca de obicei la ruleta. Din moment ce indeletnicirile bancare i-au tinut departe de castigurile pe care si le-ar fi dorit. De data asta o vor lua insa in gura. Pentru ca aceasta monetizare va fi in opinia mea ultima. Nu pentru ca Bernanke ar vrea sa se dea jos din helicopter ci mai degraba pentru ca efectul nu va fi cel asteptat. Durata efectului va trebui sa fie mult mai scurta ca de obicei, in cel mai fereicit caz cateva luni bune, maximum 4. Valul devastator va putea sa inceapa asadar. Luand cu el bancile inparghiate pana in dinti. Nici un FED si nici un guvern nu va mai rezista in fata lui. Exista totusi doua variante pentru acest scenariu. Unul mai putin probabil prin care bursele vor incepe sa urce imdediat. Si unul mult mai probabil prin care ele se vor balansa pe o craca, asa cum spuneam mai sus. Urcarea in acest caz ar trebui sa inceapa imediat dupa alegerile din Grecia. Valul ascedent ne va putea duce in acest fel mai aproape de mijlocul ciclului de 7 ani despre care am vorbit de atatea ori. Nu ne ramane altceva decat sa asteptam si sa vedem.
Salut Horea. 20 iunie e cumva o data de reactie, care va duce la schimbarea de trend?
RăspundețiȘtergere17-20 iunie este interval de reactie.
RăspundețiȘtergeresalut Horea!cum crezi ca se v-a manifesta acest val devastator? poti traduce pentru cei mai putin initati la ce nivele se vor duce valutele? sau ce crezi, in mare , ca se v-a intampla?
RăspundețiȘtergeresolutia e f simpla pt salvarea Greciei si a Europei: Germania sa ocupe sau sa cumpere Grecia...Aceiasi solutie e si pt Romania pt a scapa de borfasii securisti si interlopii care ne conduc!...Romania e la citiva ani departare de Grecia pina ajunge la faliment, dar inca nu realizeaza ca ritmul accelerat al jafului capuselor politice si acolitilor lor e extrem de grav chiar si pt securitatea nationala!
RăspundețiȘtergereexista 2 tipuri de tari: tari cu mentalitate de capusa (Romania, Grecia, Spania, Italia, Portugalia, etc) unde se jefuiesc bani publici ca ceva normal de catre politicieni, si tari cu disciplina politica si economica (Olanda, germania, Suedia, Norvegia, Finlanda) unde politicienii nu se tin de scaun de la un mandat la altul si isi merita salariul
RăspundețiȘtergerechestia asta cu pietele nu tine in Romania...Daca piata bursiera ar reflecta nivelul economiei romanesti fara interventia populista a politicienilor si manipularile lui Isarescu, leul nostru ar fi o pisica jigarita la nivel de 1 euro=6 "lei"
RăspundețiȘtergere... of...
RăspundețiȘtergeresay no to slavery
... say no to giurgism, neofeudalism and neocolonialism...
Costel, de doi ani cel putin spun si eu pe acest site microscopic " say no to slavary". Si uite ca oamenilor pare sa le placa la nebunie tocmai sclavagismul. Asta pentru ca au urechi pentru cei care ii explica beneficiile asa de bine. Nu pot sa nu-mi aduc aminte de o eleva de-a lui Ilona.
RăspundețiȘtergereCareia i-am spus ca are un sindrom de hiperventilatie si ca ar trebui sa respire intr-o punga ca sa-i treaca. Parintii ei m-au considerat nebun si au dus-o la unul cu un carnat de titluri. Care i-a pus diagnosticul epilepsie, mult mai fancy, indopand-o in acelsi timp cu o groaza de medicamente fara nici un efect, doar cu efecte secundare.
Medicamentele fara efect a continuat sa le ia. Punga n-a incercat-o niciodata, pentru ca suna in urechile ei analfabete, si in cele ale parintilor ei la fel de analfabeti, la fel de anapoda cum ii sunau liniile mele lui gogu, flavian, si alti experti.
Omului ignorant si neinformat, care se mai crede si destept, poti sa-i spui orice. Pentru ca nici macar cand da cu capul in pereti durerea nu-l scoala. Nu poti trai din pacate viata altora, nici macar atunci cand ai cele mai bune intentii si cand mai ai si dreptate. Einstein pare sa fi dibuit foarte bine dimensiunile prostiei umane. Prezenta la maximum in toate domeniile.
Asa si cu grecii. Se vor tratati cu anti epileptice in timp ce boala lor este impotenta.
Horea, nu cred ca esti corect fata de poporul grec. Nu tu spuneai pe aceasta pagina ca datoria Grecei a crescut de cateva ori sub atenta indrumare a creditorilor externi si nu are cum sa fie platita? Ca tara trebuie lasata sa dea faliment? Tu, daca ai fi grec, ti-ai plati impozitele in conjuctura actuala? Ai baga banii intr-un sac fara fund?
RăspundețiȘtergereboala grecilor e coruptia...la fel ca in Romania...
RăspundețiȘtergereFlorin, nu cred ca ai intels corect situatia. Taxele se platesc intotdeauna in tari functionale, la mod egal, de catre toata lumea. Chiar de aceea sunt aceste tari asa de departe de situatia Greciei.
RăspundețiȘtergereEstonia, de exemplu ,a avut cel mai dur program de austeritate la care a participta toata lumea fara sa scrasneasca. Acum tara a vut o crestere economica de 7%.
Mentalitaea scandinava, chiar si la tari din fostul imperiu sovietic, este una, cea din Grecia si Romania cu totul alta. Tocmai acesta mentalitate balcanica i-a dus pre greci acolo unde sunt. Si pe romani la fel.
Bancile sunt aceleasi si pentru tarile nordice, si chiar pentru nemti. Responsabilitate unei afaceri cazand astfel pe umerii tuturor celor implicati. Eu nu i-am deplans pe greci, ci am vrut sa fiu ca intotdeauna impartial. Trebuind sa arat astfel si rorlul bancilor in catastrofa creata.
Asta nu inseamna ca-i deplang pe cei care s-au avantat in credite fara sa se gandesaca, votand in acelasi timp si politicieni care promiteau stele stele verzi. Vezi tot cazul Estoniei. Tara in care politicienii au explicat fara ocolisuri ceea ce va trebui sa faca si de ce.
Acei politicieni au fost revotati! Numai ca acolo austeritatea a fost implementata egal pentru toti. Cadrele guvernamentale fiind incluse si ele. In Grecia si Romania, oameni corupti voteaza politicieni corupti, rezultatele fiind cele care se vad. Lipsa de transparenta din balcani nu irita pe nimeni. Precum nu irirta nici minciuna si nici furtul. Chiar de aceea fura toti cei care apuca, si cat apuca, ca sa se vaicaresca mai apoi cand nu mai au ce fura.
Atitudinea pe care o ai tu, si multi altii fata de greci, porneste asadar de la mentalitate. Cu o alta mentalitate, unsa suedeza de exemplu, grecii nu ajungeau niciodata acolo unde sunt. Vezi mai departe!
“Sixteen months after it joined the struggling currency bloc, Estonia is booming. The economy grew 7.6 percent last year, five times the euro-zone average.
RăspundețiȘtergereEstonia is the only euro-zone country with a budget surplus. National debt is just 6 percent of GDP, compared to 81 percent in virtuous Germany, or 165 percent in Greece.
Shoppers throng Nordic design shops and cool new restaurants in Tallinn, the medieval capital, and cutting-edge tech firms complain they can’t find people to fill their job vacancies. It all seems a long way from the gloom elsewhere in Europe.
Estonia’s achievement is all the more remarkable when you consider that it was one of the countries hardest hit by the global financial crisis. In 2008-2009, its economy shrank by 18 percent. That’s a bigger contraction than Greece has suffered over the past five years.
How did they bounce back? “I can answer in one word: austerity. Austerity, austerity, austerity,” says Peeter Koppel, investment strategist at the SEB Bank.
After three years of painful government belt-tightening, that’s not exactly the message that Europeans further south want to hear.
At a recent conference of European and North American lawmakers in Tallinn, Koppel was lambasted by French and Italian parliamentarians when he suggested Europeans had to prepare for an “inevitable” decline in living standards, wages and job security, in order for their countries to escape from the debt crisis.
While spending cuts have triggered strikes, social unrest and the toppling of governments in countries from Ireland to Greece, Estonians have endured some of the harshest austerity measures with barely a murmur. They even re-elected the politicians that imposed them.
“It was very difficult, but we managed it,” explains Economy Minister Juhan Parts.
“Everybody had to give a little bit. Salaries paid out of the budget were all cut, but we cut ministers’ salaries by 20 percent and the average civil servants’ by 10 percent,” Parts told GlobalPost.
“In normal times cutting the salaries of civil servants, of policemen etc. is extremely unpopular, but I think the people showed a good understanding that if you do not have revenues, you have to cut costs,” adds Parts, who served as prime minister from 2003-2004.
As well as slashing public sector wages, the government responded to the 2008 crisis by raising the pension age, making it harder to claim health benefits and reducing job protection — all measures that have been met with anger when proposed in Western Europe.”
[…]
Estonia has also paid close attention to the fundamentals of establishing a favorable business environment: reducing and simplifying taxes, and making it easy and cheap to build companies.