marți, 2 mai 2017

Experimentul din India, imprumutat din Suedia

Sweden started the journey towards cashless economy since many years. Take a bus ride, buy a magazine or a chewing gum, digital payments are accepted everywhere. Stockholm si Göteborg, ultimul fiind orasul in care am studiat si am trait atatia ani, sunt in princpiu orase fara cash, in momentul de fata. O noutate care n-ar trebui sa prezinte nicio problema intr-o lume normala. Furturile de valuta dispar, banii negrii se imputineaza, societatea are de castigat, argumente greu de combatut la prima vedere.

Sa vedem totusi care este dobanda actuala a Bancii centrale din Suedia? Minus 0,50%.

Deci in principiu, cei care au cont bancar platesc bancilor bani, din cauza dobanzilor negative. In momentul de fata, pierderile n-au fost transferate inca pe spatele cetateanului, dar bancile ar putea face acest pas in orice clipa. Mai ales intr-o tara in care cashul nu mai exista de loc. In acest fel banii tuturor sunt blocati in conturi din care nu pot fi scosi decat cheltuiti, prin intermediul unor tranzactii comerciale facute fara sens si la repezeala.

Am vorbit de multe ori pe acest blog despre bank-run. Iata ca s-a inventat varianta inversa al acestui fenomen, s-ai spunem citizen-run? Deci in loc ca cetatenii sa fuga la banca, ca sa-si scoata banii in cazul unei crize, fuge banca la contul cetateanului, deja inainte de criza, putand sa-i desfinteze acestuia posibilitatea de a-si accesa banii lichizi.

Adio bank-run in aceste conditii, daca nu cumva, detinatorii de conturi s-ar apuca de cumparaturi toti deodata. Un lucru destul de greu de inchipuit si putin probabil, dar foarte benefic, unei banci. Care ar da cu siguranta faliment, in cazul in care proprietarii de conturi ar dori sa-si scoata banii intr-un timp foarte scurt, multi deodata. Nicio banca nu ar face fata unui asalt de golire a conturilor, pentru ca legea le permite sa lucreze cu un minim de cash la indemana. In SUA 3%, de exemplu.

Suedia este totusi o tara liliputana raportat la India, ma refer la numarul populatiei. Cu toate acestea seniorii suedezi au fost afectati in mod negativ de aceste masuri, din cauza faptului ca multi dintre ei nu au tinut pasul cu tehnica. Deci din punct de vedere matematic, India ar trebui sa stea si mai prost la acest capitol, dar, iata ca, autoritatile din aceasta tara par sa fi bagat planul unei lumi fara cash in viteza a saptea. Graficul alaturat ilustreaza clar acest fapt. Cititorii acestui blog stiu foarte bine ca nu sunt, si ca nu am fost niciodata un adept al ideilor conspirationiste, numai ca, intr-o lume in care datoriile suverane sunt aproape de explozie, asemenea masuri ma pun serios pe ganduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu