luni, 13 aprilie 2020

SEMNIFICATIA VALULUI DE DEPRCIERE A INDICELUI DJ

Cand cumpara oamenii actiuni? Atunci cand au incredere in viitor, deci in faptul ca investitia pe care doresc sa o faca le va oferi un profit. Cand vand oamenii actiuni? Atunci cand si-au pierdut increderea in viitor, deci atunci cand incepe sa le fie frica ca vor pierde banii pe care i-au investit.

Pe scurt si la subiect; oamenii care au incredere in viitor actioneaza constructiv, in timp ce cei care si-au pierdut increderea in viitor actioneaza distructiv.

De ce este indicele DJ o unitate de masura excelenta privind increderea cetatenilor pe plan global? Pentru ca bursa din SUA atrage investitori din toata lumea, un lucru care reise foarte clar din graficul alaturat. Precum se poate vedea, spre sfarsitul anului 2019 inevstitiile strainilor in piata bursiera americana au depasit cifra de 7,5 trilione de dolari. 7500 de miliarde, pentru cei neobisnuiti cu trilioanele. 


Uitandu-ma la acest grafic eu constat ca un ciclu barosan de incredere a dat cu capul de tavan. Spargand astfel balonul in care a fost impachetat, umflat pana la refuz de bancile centrale si de mediul politic. Dupa cele intamplate au aparut imediat si expertii, cu aceleasi retete ca intotdeauna; bani, bani, si iar bani pentru piete. De la stat si de la bancile centrale.

Ce fel de bani? Bani facuti din aier, ca si pana acum, bani care au scufundat lumea in cele mai mari datorii din istoria ei. Datorii care vor trebui platite, fara doar sau poate, la un moment dat. Faptul ca un ciclu gigant de incrdere a cazut cu capul spart la pamant nu pare a-i deranja deloc pe experti. Si nici faptul ca intre volocitatea monetara si incredere exista o dependenta indistructibila. Din postura mea de amator eu vad zile foarte negre la orizontul istoriei umanitatii. Si, vad experti care vor exclama disperat la un moment dat; "oare cine isi putea inchipui asa ceva"?

PS. In postarea urmatoare veti afla parerea mea legat de efecetele pe care le va avea spargerea acestui balon asupra liberalismului si asupra capitalismului de cumetrie. In care s-a scaldat lumea in ultimele decenii.

Un comentariu:

  1. Perfect de acord cu parerea ta.De altfel ai mai postat de multe ori ideea ca nu poti schimba nimic ,daca repeti la nesfarsit procedurile care au cauzat acelasi lucru pe care vrei sa-l schimbi.
    Luand mereu coltul la stanga,vei inconjura blocul si vei ajunge roata in acelasi loc,cand calea de iesire din ghetou,este prima strada la dreapta.
    La comentariul meu la postarea ta anterioara,spuneam asemenea tie,niste lucruri de bun simt,al unuia care am crezut in corectidudinea societatii de piata occidentala in perioada 1949-2000.Odata cu introducerea la tranzactionare a unor instrumente cu valoare de calcul neintelese chiar de actori mari (banci,fonduri de investie)si prabusirea in 2007 a pietei financiare,datorita dimensiunii pierderii iregistrate de acesti mari participanti,decizia clasei politice americane a fost de a nu lasa piata sa corecteze liber si natural,prin eliminarea jucatorilor neviabili,asa e cum era firesc ci au decis ca sunt prea mari ptr.a se prabusi asa ca impreuna cu cei din FED si cu ajutorul tehnologiei viabile la acel moment,au implementat cel mai mare experiment financiar,emisiunea monetara care sa mentina cursul pietei pe crestere permanenta.Actorii din piata sau mentinut deasupra apei prin imprumutri permanente (linii de finantare bancare).In timp ce oamenii au intimpinat greuatati tot mai mari la credit si executii in caz de neplata a datoriei.Balonul s-a tot umflat si toti ne asteptam la o schimbare ,cand aceasta lebada neagra a lovit lumea intr-un mod neimaginat.Solutia lor?Sa incercam din nou cu printarea de bani la o dimensiune si mai grotesca.Acum ramane de vazut cine mai este dispus sa cheltuie energie si munca ptr.niste bani a caror valoare nu o mai stie nimeni.Apropo voi care cititi,stiti care e valoarea reala a ceea ce detineti? Sau va raportati la ceea ce evalueaza ,'specialistii'.

    RăspundețiȘtergere