sâmbătă, 19 decembrie 2020

Cateva "realizari magistrale" obtinute de bancile centrale impreuna cu politicul

 O imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte! 


Rezultatul politicilor monetare: FED si politicul, mana in mana, au reusit sa ciugulesca dolarul. Pofta buna!


3 tari industrializate din tabel; JAPONIA, SUA, ITALIA, au reusit sa-si depaseasca nivelul datoriilor avute in anii 40. UK, n-a reusit, pentru ca avut in acea perioda datorii explozive, ca si Germania. Care, pare a fi acum, cea mai cumpatata tara din cele 5 prezentate in tabel.

5 companii din indicele american SP500, au ajuns sa reprezinte 22% din totalul capitalizarii unui indice care reprezinta 500 de companii.


Daca in trecut raportul capitalizarea pietei/ PIB mergeau aproape mana in mana cu raportul P/E price per earning(pret/castig, daca incercam o traducere stangace), azi lucrurile stau asa cum se vad in grafic. MC/GDP a luat-o razna, raportat la P/E ajustat cilclic.

Tinand cont de cele spuse, te mai poti mira oare ca si micul investitor a sarit la burse? Chiar daca cifra in galben este din luna trecuta, ea arata clar ca micul investitor se simpte profesionist. Intr-atat incat, a intrat in afaceri pana peste ochi. Portofoliile retail, din ultimul timp, incep sa le bata pe cele ale profesionistilor. Micul investitor a inceput sa dea si sfaturi de investitie in media, facand haz de mari investitori precum Buffet.


Acest grafic prezinta cifre pana in 2016. Dar trendul bunastarii trebuie sa fie clar pentru toata lumea. In sus pentru cei mai bogati, in picaj pentru 90% din populatia tarii. Deci "ramane cum am stabilit!" Bursa ar trebui sa urmeze, in viitorul foarte apropiat, calea bunastraii celor 90%. Cel putin pana in momentul in care FED va arunca si mai multi bani din helicopter.


2 comentarii:

  1. Cindva Jim Rogers intr-un interviua fost intrebat " daca guvernele si autoritatile din lume vor rezolva problemele generate de pandemie pe toate planurile dupa un ris de copil prelungit " raspunsul a fost " voi toti trebuie sa intelegeti ca toate guvernele si toate autoritatile manipuleaza iar cind se ajunge in situatia ca popoarele sa realizeze schimba regulile si manipuleaza in continuare " .
    Aceasta este cred si unul dintre explicatiile pentru care oamenii care fac bani pe pietele financiare sunt contrarieni ai tuturor teoriile publice a autoritatilor.

    Sa fim fara griji povestea continua aproape sigur pina intr-un moment in care realitatea isi va cere dreptul si atunci sigur vinovatii nu vor fi cei care au cauzat totul!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan, eu mi-am manifestat de mai multe ori urmatoarea convingere; suntem la un punct de inflexiune al omenirii. Deci in fata unei noi ere, care ar trebui sa aduca cu sine si un alt fel de-a privi lucrurile. Ca atare, tot mai multi oameni ar trebui sa constientizeze realitatea. Daca perceptia mea se va dovedi a fi corecta, trecerea de la o era la alta nu se poate face fara frictiuni seriose. Dar nici fara ca ceea ce a fost caracateristica de baza a erei precedente sa nu ajunga la culmi absolute. O singura "mutatie mentala," de la individualismul salbatic caracteristic erei precedente, spre una noua, mai sociala, ar schimba lucrurile radical. Sa nu uitam ca tot ceea ce vedem este rezultatul individualismului in care s-a scaldat omenirea intr-o era, pe care eu o vad la culmea culmilor. Deci exact la punctul de inflexiune despre care am vorbit in randuri repetate.

    RăspundețiȘtergere