luni, 11 ianuarie 2021

Inflatie sau doar o simpla perceptie gresita a economistilor care o vad batand la usa?

Cei care cred ca FED poate genera inflatie au inceput sa vinda bondurile de 10 ani, fapt pentru care dobanda, tot de 10 ani, a facut saltul pe care il vedem in garficul expus. Ajungand astfel aproape de un nivel cheie, marcat cu un patrulater mov.


 

Fed vrea dobanzi mici, de aceea "cumpara" bonduri in piata secundara. Psiholgia actuala a pietei este insa cea pe care o vedem, inclinata spre inflatie. Ca atare, spre vanzare de bonduri.

Fed se bazeaza, cred eu, tocmai pe aceasta psihologie volatila a investitorilor, atunci cand spune ca vrea inflatie. Un lucru care se bate insa cap in cap cu realitatea. Rezerva Federala stie foarte bine ca, chiar si dupa coborarea dobanzilor la zero, creditele sunt in picaj. Si atunci, de ce ar putea crede cineva ca vor exploda, la dobanzi mai mari?

Nu pot sa-mi imi inchipui ca cei de la FED pot fi atat de prosti si garantez ca nici nu sunt. Fed spera ca populatia speriata de inflatie va porni motoarele cheltuielilor generale, un lucru care ar insemna si turarea motoarelor unei economi al carei combustibil este intr-o masura de 70% consumul. Si atunci, daca ar porni consumul, ar trebui sa porneasca si creditarile! Deci acel eldorado dorit de bancile pe care FED le iubeste din toata inima. 

In conditiile actuale bancile nu prea au pe cine credita, adevarul fiind ca nici nu prea vor sa-si riste propriul capital, in mediul economic actual. Uitati cum arata graficul "credite sector privat," in 2020. In decursul revenirii bursiere in forma de V. Arata ca un V inversat!



V-am prezentat in aceasta postare felul in care vad eu lucrurile, dar am constientizat faptul ca marea masa a analistilor economici striga in cor: VINE INFLATIA! Daca perceptia mea, diametral opusa fata de perceptia majoritatii covarsitoare a analistilor se va dovedi a fi corecta, dobanzile vor incepe sa scada din nou, de la nivelele delimitate de patratul mov. Sau, de la nivele care vor depsi aceste limite, cu putin.

Cu trecerea timpului vom vedea cu totii realitatea propriuzisa. Dar si pe cei care au fost mai aproape sau mai departe de ea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu