vineri, 2 aprilie 2021

BNR "a aruncat stergarul" in fata Euro

Pe graficul euro/ron vedeti doua intervale delimitate de doua linii verzi, fiecare. Aceste intervale arata miscarea pretului euro/ron din martie 2020, pana azi. Observati ca intervalale sunt destul de stramte si foarte bine delimitate, pentru ca in aceste intervale a dorit sa tina BNR cursul euro/ron. Dupa un an de lupta cu piata, la un cost pe care nu-l vom sti niciodata, banca a aruncat stergarul. Lasand astfel perechea eur/ron sa-si vada de drum, in functie de cerere si oferta!

De ce s-a amestecat BNR in piata si de ce a aruncat o groaza de bani intr-o lupta cu piata pe care stia ca o va pierde? Din considerente pur politice! Pentru ca o depreciere a leului, in special fata de euro, nu este un fenomen popular. Deci de dragul politicienilor de la putere BNR a incercat sa manipulze piata timp de un an. Pornind probabil de la urmatoarea premiza; le ajunge sarmanilor nenorocirea cu pandemia, o depreciere a leului nu le mai lipseste de loc.

Precum v-am mai spus in alte postari; bancile centrale pierd, in cele din urma, lupta cu piata.

Bnr a scapat insa cursul din mana la un moment destul de inoportun; carantina, demosntratii, haos sanitar si "alte bunatati," de care niciun guvern nu are cum sa se bucure. La ce ne putem astepta in viitorul apropiat, privind cursul euro/dolar? Vedem ca perchea se apropie de un nivel important de distributie, marcat cu linie rosie. Dar, si in acest caz, perforarea ei pare scenariul cel mai probabil. Pentru ca, victoria pietei asupra BNR, ar fi  normal sa aduca putin mai mult profit decat 2-3 bani, cumparatorilor euro. 

Dupa o cadere usoara euro ar trebui sa incerce sa forteze linia rosie si sa iasa din cadrul ei. Si in acest caz, eu cred ca va fi vorba de o perforare falsa. Conform mecanismului pe care vi l-am descris in cazul Dow. Pana unde ar putea duce aceasta miscare inceputa, acum cateva zile, euro? Pana la 4,95-96. De acolo pretul perechii ar trebui sa cada din nou sub linia rosie.

Privind obligatiunile avem azi in SUA un Opex intermediar, care ar trebui sa creasca volatilitatea, adica miscarile de pret din piata. Concomitent avem si raportul privind numarul celor fara loc de munca. Care, cred eu, ar putea surprinde pozitiv. Mai ales daca ne gandim ca inginerul finaciar FED, i-a scos cu mai mult timp in urma din ecuatie, pe somerii care nu mai cauta de lucru. Mai pe romaneste, daca esti somer si te-ai saturat sa mai cauti de lucru, pentru ca ai obisit dupa N refuzuri, nu mai esti somer. Ca atare, nu mai intri in ecuatia inginerului finaciar FED. Afara ploua dar pe pietele de capital vom avea o zi fierbinte. Fapt pentru care bursele vor pleca probabil spre nord. Deci in sus!

4 comentarii:

  1. Salut Horea!
    Apropo de obligațiuni,am văzut discursul lui joe...nu prea suna bine pentru wall street...mariri de taxe pentru corporații...mai puțini bani pentru răscumpărari de actiunii...mmm...nu suna bine deloc
    Fed va trebui sau va fi "fortat" sa regandeasca politica la următoarea ședință...avem date bune in piata muncii azi..vesti proaste pentru piețele false.. doamnee in ce hal au ajuns pietele fakeuite de băncile centrale.
    Alex.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Alex. Lucrurile suna, in urechile oamenilor, in functie de felul in care sunt percepute,de fiecare. Un hedgefond a dat chix, 20 de miliarde s-au dus pe apa. Si intamplarea a tras dupa sine si deprecierea a doua banci care s-au ingrijit de Archegos. Pe bursa nu s-a aintamplat aproape nimic! Stimy cecurile par sa-i faca deocamdata pe oameni sa se uite cu incredere la viitor. Si asteptarile inflationiste pe care le au multi ii fac sa si cumpere; actiuni, derivate in special, dar si imobiliare. Eu mi-am vandur dolarii la 4,19, pentru ca am observat ca bursa mai vrea in sus. Vom vedea ce ne aduce viitorul. Precum am mai spus urmaresc miscarile bursiere zilnic, nefiind capabil sa fac analize pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Horea!
    Suntem într-un scenariu de Orwell...nu mai am cuvinte..cică "piete libere"...triste vremuri!!!
    Alex.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Alex. Suntem unde suntem, altceva nu avem. Cu ce avem trebuie sa ne descurcam si sa nu ne batem singuri cuie in cap. Eu am reptat, de multe ori convingerea mea; "suntem la un punct de inflexie al omenirii" si atunci, ceea ce se intampla face parte din scenariu. La un moment dat scenariul, rezultatele lui, vor fi puse in fata unei evaluari mai realiste, asa cum s-a intamplat intotdeauna in istorie. Pentru ca nimic in lumea asta nu-i negru sau alb.

    RăspundețiȘtergere