joi, 17 februarie 2022

To Putin or not to Putin?

Daca ne uitam la indicele bursier din Rusia, vedem ca el s-a depreciat. Deprecierea fiind o oglinda a psihologiei negative in care incepe sa se scalde populatia din aceasta tara. Stiind ca razboiele izbucnesc de obicei atunci cand psihologia maselor este precara trebuie sa-mi pun urmatoarea intrebare: 

Este oare deteriorarea psihologica pe care o vedem in grafic suficient de mare pentru izbucnirea unui razboi?


 

Deocamdata, nu mi se pare! Pentru ca trebuie sa raportam deprecierea din ultimul timp la intrega apreciere pe care a avut-o bursa in decursul anilor. Deci cel mai probabil scenariu pe care il vad este continuarea "jocului de glezne". Situatia ar putea sa se schimbe in cazul in care deprecierele bursiere se vor adancii serios. Un lucru mai putin probabil in viitorul apropiat.

In Romania insa, masmedia trebuie sa creeze neaparat un pic de tensiune si un pic de panica in randul populatiei. Pentru ca numai asa vor parea justificate marile cheltuieli dedicate inarmarii. Mai ales dupa ce ni se spune mereu ca bani pentru nevoile populatiei nu prea sunt. Adevarul este ca lui Putin, nu cred ca i-a trecut nici prin calcai gandul sa atace Romania. Dar agitatia din presa este menita sa acopere cu fum problemele populatiei; facturi, energie etc.

Pandemia Covid este pe terminate, asa cum m-am asteptat! Pandemia politica continua insa la fel de gretos ca intotdeuna. Asa cum spuneam in ultima mea postare, efectele postpandemice urmeaza sa apara. Cel mai proaspat efect publicat este explozia saraciei in 2020! In acelasi timp unii dintre cei 1% se plimbau pin cosmos.

Altii "s-au imbogatit" luand credite. Uitand probabil ca ele vor trebui sa fie replatite cu dobanda.

In timp ce iubitorii de arta si-au cheltuit banii pe NFT-uri. 23,7 milioane de dolari au fost platiti pentru ceea ce vedeti in poza care urmeaza!



Mi-am exprimat de mai multe ori convingerea ca suntem la un punct de inflexiune al omenirii! Deci "pe o punte" de legatura dintre o oranduire veche, vizibil uzata, si una noua. Al carei aspect nu indraznesc sa-l descriu, pentru ca nu-l stiu.

Stiu insa un lucru indiscutabil! La puncte de rascruce omenirea se poate comporta foarte absurd, vezi si cazul pandemiei! Tocmai, pentru ca se afla cu un picior intr-o barca si cu celalalt in alta. 



10 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesantă idee, bursa de obicei știe înainte să se afle oficial.

    Iar nebunia cu NFT și cripto îmi spune că e o lume mai nebună decât credeam.

    Generalul a fost pus special pentru cheltuieli militare de Crăciun. Data trecută a fost Cioloș, de data asta nu s-a mai riscat.


    Îndrăznesc să-ți sugerez și ce am scris eu, măcar să ne citim reciproc. Nu că duceai lipsă de spam :)

    Economia reinventată

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesantă idee, bursa de obicei știe înainte să se afle oficial.

    Iar nebunia cu NFT și cripto îmi spune că e o lume mai nebună decât credeam.

    Generalul a fost pus special pentru cheltuieli militare de Crăciun. Data trecută a fost Cioloș, de data asta nu s-a mai riscat.


    Îndrăznesc să-ți sugerez și ce am scris eu, măcar să ne citim reciproc. Nu că duceai lipsă de spam :)

    Economia reinventată

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihvoi, ma bucur ca faci comentarii si ca pui si linkuri spre ideile tale. Nu cred ca exista cineva care sa stie exact cum va arata viitorul. Schimbarile in decursul a catorva ani ar putea fi chiar socante. In asemenea conditii eu cred ca exista mult loc pentru dicutii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Horea.

    Apropos discutii. Vedem ca inflatia a sarit binisor in sus. 15% conform metodolgiei anilor 80 de masurare. Nu-i de ici de colo !
    Mai mizezi pe deflatie? Vezi o domolire anul asta si apoi mergem si mai sus?

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut Vali! Sunt perfect constient de faptul ca cei care definesc inflatia ca fiind exclusiv o crestere a preturilor vor spune despre unul ca amine, care respecta definitii, ca sunt nebun. Pentru mine inflatia ramane un fenomen monetar, deci exces de credite si bani lichizi, raportat la cantitatea de marfuri.

    Ai dreptate! Unele preturi au saltat cu mai bine de 15%. Si tocmai de aceea te intreb. RCA s-a dublat in Romania! Oare din cauza excesului de bani raportat la oferta de servicii, sau pentru ca o companie de asigurari a dat faliment? De fapt si povestea falimentului este un narativ inventat. Adevarul fiind ca celelalte companii de asigurari au profitat de un eveniment ca sa traga pielea de pe oameni.

    Deci este oare fenomenul pe care l-am descris inflatie conform definitiei? Sau o incercare de furt care poate fi inabusita in orice moment daca se vrea?

    Pretul petrolului a explodat. De ce? Din cauza lichiditatilor si a creditelor excesive raportat la marfa titei? Sau din cauza faptului ca tarile care vand petrol au decis sa vanda mai putin,la pret mai mare?

    Punand astfel de intrebari ne putem plimba pe "bulevardul naratiunii inflationiste" cat dorim. De ce este impotanta definitia inflatiei? Pentru ca inflatia reala devine un mediu generalizat care dureaza ani de zile. Nu un fenomen de moment.

    RăspundețiȘtergere
  7. Horea, mi-am amintit azi de graficul bursei de la Moscova postat de tine.

    Aseara ma uitam inainte de culcare la graficul USD/RUB si constatam acumularea la top. Se vedea clar ca strange energie pentru un breakout. Pe un grafic lunar sau trimistrial se vede mai bine.
    Asta apropos de cum pot graficele sa prevesteasca anumite lucruri.

    In rest, ce sa mai zicem..... Traim vremuri interesante. Prea interesante din pacate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vali da, vremurile sunt prea interesante din pacate. Apropo de grafice; cei care s-au uitat la graficul bursei de la Moscova, la numai o zi dupa postarea mea, dar inaintea invaziei, ar fi constat o depreciere de 14% intr-o singura zi. O cadere care a fost urmata de inca una, ziua urmatoare, suficiente pentru a transforma jocul de glezna in invazia care s-a produs azi.

    Precum se vede, ceea ce spuneam in ultima postare s-a adeverit; "Situatia ar putea sa se schimbe in cazul in care deprecierele bursiere se vor adancii serios. Un lucru mai putin probabil in viitorul apropiat."

    In afirmatia de mai sus se vede insa clar ca am facut o mare greseala. Am evaluat eronat sansa unei deprecieri bursiere consistente si rapide. Care cred eu ca este acum, foarte aproape de un minim. De la c are va porni o apreciere care ii va lasa pe multi cu gura cascata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Întrebarea despre inflație ar fi dacă cererea generală de bunuri va crește sau va scădea. Dacă doar se scumpesc RCA și benzina, înseamnă că rămân mai puțini bani pentru altceva - punând presiune pe restul economiei. Fără suficientă cerere, alte ramuri pot falimenta și reduce cantitatea de bunăstare creată/consumată.

    Nu e garantat că BNR nu va pompa niște bani ne-împrumutați (cumpărare titluri de stat) care să compenseze lipsa de lichiditate prin buzunare, ca să alimenteze o inflație adevărată. Altfel, un aflux de returnare al creditelor într-o monedă - cu scăderea masei creditelor - este în sine un proces deflaționist consider eu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mark > Pare ca USD vrea paritate in raport cu EUR...De asemenea, CHF fata de RON merge catre ultimul maxim din 2015. Interesante miscari.

    RăspundețiȘtergere