joi, 14 iulie 2022

Cand realitatea se bate cap in cap cu povestile.

De obicei, ceea ce spun despre un eveniment anume, intr-o postare, pare cu siguranta bizar pentru foarte multi citititori. Pentru ca analizele pe care le fac sunt bazate strict pe lagatura indistructibila care exista intre cauza si efect. Dar, mai ales pentru ca efectul unei cauze apare foarte rar imediat. El apare, mai degraba, dupa o perioda de timp.  Este ca in natura! Dupa ce semeni nu poti culege recolta imediat.!

Un lucru devine insa cert deja in timpul semantului. Nu poti semana iarba, de xemplu, si sa te astepti sa culegi porump. Numai daca esti cu capul in nori si ai vise umede.

La fel se intampla si in viata de toate zilele; fiecare lucru pe care il faci devine cauza unui efect!

Ca atare, cauza care a determinat deprecierea pretului titeiului pe plan mondial este picajul cererii pentru carburanti, asa cum ne arata graficul care urmeaza. Datele sunt din SUA, dar efectul va fi indentic, oriunde in lumea asta mare si lata.

Picajul cererii pentru carburanti are la randul sau alte cauze. Una, cea mai importanta in opinia mea, fiind veniturile in scadere ale cetatenilor. Vezi urmatorul grafic.

Acelasi fenomen il vedem in graficul care urmeaza! De data aceasta privind venitul real, deci unul ajustat tinand cont de cresterea preturilor.

Si atunci, daca stim sa legam cauza de efect, la ce ne putem astepta in viitor? Va las sa raspundeti voi la aceasta intrebare. Eu i-am dat un raspuns, in randuri repetate pe acest blog.

Inchei prin a va arata si un grafic EUR/USD. Pentru ca perechea a ajuns intr-o zona noua in care timpul se va intersecta cu pretul. Un fenomen care ar trebui sa marcheze inceputul unei periode in care euro se va aprecia fata de dolar. Zona de timp si de pret se afla la intersectia celor doua linii verzi.


 

 

 

 

 

 

 

2 comentarii:

  1. Salut Horea. Ce parere ai despre EUR/USD? Crezi ca USD va continua cresterea? A crescut foarte mult in ultimele doua luni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Mike. Traim vremuri tulburi in care doalarul a avut o mare cautare. Cu toate ca ni s-a spus ca tiparnita a facut inundatie . Normal, de la nivelele pe care le-a atins, doarul ar trebui sa faca o pauza 'de zbor'. Ai vazut insa cu siguranta intamplarile din Anglia cu lira si dobanzile. Intamplari de acest gen pot intarzia o perioda de timp ceea ce ar fi normal sa se intample. Raspuns scurt; ar trebui sa vedem o depreceiere a dolarului de la aceste nivele.

    RăspundețiȘtergere