Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 21 ianuarie 2008

3)Norul de mister care acopera bursa

Hai sa facem o incercare si sa vedem daca vom putea dispersa acest nor de mister,cu ajutorul unor explicatii. Sa incepem deci cu inceputul,facand referiri la cea mai importanta ingredienta necesara unui investitor, capitalul. Din discutii avute pe aceasta tema,cu persoane diferite reiese foarte clar existenta unei perceptii complect eronate."Ca sa fi investitor la bursa trebuie sa ai o groaza de bani si mai trebuie sa fi si docent in stiinte astronautice".
 
Voi incerca numaidecat sa combat aceste perceptii,cu ajutorul unor exemple concrete!Cum ati reactiona daca v-as spune,ca un cont pe piata valutara poate fi deschis in principiu cu orice suma.
Majotitatea brokerilor vor insa o suma minima de 100 dolari si asta pentru ca tranzactiile facute pe aceasta piata se fac cu"margin" si"levrege".Termenii sunt luati din limba engleza si vor fi explicati in pasajele urmatoare.
 
Ce poate face un investitor cu un capital de 100 de dolari,intr-o piata a carei lichiditati se ridica la cca 20 de miliarde de dolari pe zi?

Citeste si vei intelege!

Marimea capitalului nu este deci un factor decisiv,suma de pornire avand totusi o importanta pe care voi incerca s-o explic.O suma mica de bani iti permite greseli foarte putine,intr-o piata cu oscilatii destul de mari.Vei intelege acest lucru mult mai bine,urmarind portofoliile pe care le voi expune pe pagina.

Sa trecem acum la explicatia termenilor inprumutati din limba engleza!

Levrege,nu este altceva decat un imprumut,pe care un investitor cu capital putin,il ia de la brokerul sau.Acest inprumut va descide noi posibilitati omului nostru cu bani putini,el putand cumpara,mai multe actiuni sau mai multa valuta. Exista brokeri care iti vor permite un "levrege" de pana la 200 dandu-ti astfel posibilitate unei afaceri de 20 000 de dolari,atunci cand tu de fapt ai doar 100 in cont.
Cat costa aceasta extravaganta? O intrebare pusa pe buna dreptate! Nada,nothing,nichts nimic,rien.
Ai citit corect, aceasta extravaganta este total gratuita!

Cat costa atunci tranzactia in sine si din ce traieste banca?Tot atat,deci nimic, banca facandu-si profitul din asa numitul "spread" pe care il are.Acest spread nu este altceva decat diferenta de pret dintre oferta si cerere si poate fi in cazul unor brokeri 1 sau chiar sub un "pip"(1pip=o sutime de cent)

Pentru a te putea folosi de levrege brokerul iti va cere un margin deci niste bani care iti raman in cont dupa afacere.Acesti bani vor fi folositi de banca ca o siguranta,in caz ca bursa nu merge asa cum ti-ai propus.Aceasta suma iti va fi blocata in contul pe care il ai. Daca bursa va merge impotriva ta,brokerul iti va permite o pierdere maxima,egala cu marginul pe care il ai,scotandu-te automat din piata,atunci cand pierdrea este egala cu marginul.Marimea marginului este stabilita de marimea levrege pe care doresti s-o folosesti.

Mai pe romaneste daca ai un cont de 100 de dolari,este bine sa pui doar 50 la bataie,avand 50 in rezerva.In acest fel,rezerva de 50 iti va permite o fluctuatie negativa a pietii,fara ca brokerul sa fie obligat sa te scoata din ea.Fiecare trader isi calculeaza un marginal de fluctuatie,pentru ca o intrare exacta in piata este aproape imposibila. Sa incheiem acum acest pasaj cu un exemplu concret!Presupunem ca vrei sa cumperi euro pentru ca esti convins ca euroul se va aprecia fata de dolar(observa ca tranzactiile valutare se fac in perechi euro/dolar,lira sterlina/dolar etc).

Contul pe care l-ai deschis,este din pacate numai de 100 de dolari.Te decizi sa nu faci un levrege maxim si te limitezi la unul de 100.Retii 50 dedolari in cont pentru margin si 50 ii pui la bataie.
50x100=5000 dolari suma pe care o vei folosi pt cumparare euro. Te uiti pe grafic si constati ca 1,40 dolari pt un euro ar fi un pret bun de intrare in piata.Apesi pe buton si iata-te posesor a echivalentului de 5000 de dolari in euro.Daca intrarea si ideea pe care ai avut-o sunt absolut corecte iti vei delecta ochii privind aprecierea euro si "ingrasarea" contului pe care il ai.

Daca intrarea nu a fost corecta dar ideea da, ai putea sa transpiri putin vazand cum euro se depreciaza pentru inceput.O depreciere mai mica,nu este o catastrofa,pentru ca tu ai lasat un margin de 50 de dolari si mai lucrezi si cu stopp-loss un termen la care voi revenii mai tarziu. Dupa o depreciere de cca 20-30 de pipi iata insa ca euroul se intoarce si o ia catre stele",lasandu-te astfel cu un zambet de om multumit pe buze.

Niciun comentariu: