Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 13 februarie 2008

Consum fara productie

Inchpuieste-ti ca ai o crescatorie minuscula de pui,unde admiri chiar in momentul de fata joaca dragalasa a 10 puisori,ei fiind singurul tau capital.Dragalasi sau nu tu ti-ai propus sa traiesti din cresctul puilor,care intr-o zi iti vor servi drept hrana,dar si drept sursa de venit.

Te uiti cu delectare la cei zece pui din curte,in timp ce creierul incepe sa-ti faca calcule tipic romanesti.Ai zece pui dar pentru masa de duminica,unde ti-ai invitat admiratoarele sau admiratorii tu vrei sa consumi 12.Ce poti sa faci fiind lefter,cu puii fiind singurul tau capital?

Se pare ca ai inteles,ai o singura solutie,cea a imprumutului.Imprumutul va trebui pe urma sa-l rambursezi ca doar de aceea se numeste imprumut.Oricum ti-ai facut poftele si ai pus pe masa 12 pui,stand acum si delectat si cu burta plina.Iata ca vine si ziua urmatoare cand cu siguranta ti se va face din nou foame.

Bani nu ai,pui nu ai,poti manca aer sau poti face un nou imprumut,de bani ori hrana.Datoria ta creste pentru ca nu produci nimic.Vei continua asa pana cand cei ce te-au imprumutat se vor satura sa mai astepte si cu faima de datornic pe care ti-ai facut-o,nimeni nu-ti va mai da nimic.
Daca esti mai nenorocos din fire,poate te mai alegi si cu cativa pumni de la camatrii iritati.

Morala:Nu poti trai la infinit din imprumut fara sa fi"cotonogit"O precizare!Bancile cotonogesc si ele!

Inchipueste-ti acum aceasi scena tot cu zece puisori,tu gandind tot romaneste, dar mai cumpatat si mai structurat.
Nu vei lasa pe admiratori si admiratoare sa crepe la masa mancand si le vei servi doar 3 din cei zece pui pe care ii ai,chiar cu riscul ca unii din invitati sa urle de foame.
Ceilalti 7 pe care i-ai crescut deasemenea cu grija facandu-i marfa de prima calitate,ii vei vinde.

Din banii primiti vei putea incepe cresterea a inca 12 pui,avand si niste bani in plus pentru de ale gurii.
Din pui crescuti vei consuma din nou cumpatat in asa fel incat sa-ti poti mari productia cu inca doi pui,dupa vanzare.Iata ca incet dar sigur cand vei ajunge la o productie de sa zicem 40 de pui vei putea sa-ti reinviti "hamesitii" la o masa.Acum vei putea pune 12 pui "la bataie",permitandu-ti luxul fara nici un imprumut.

Morala:Extravagante financiare fara riscul "pumnilor",se pot face doar de cel care produce mai mult decat consuma!

Morala moralei:Unui creditor sau unei banci nu ii pasa de tine,ci doar de profitul pe care se pare ca i-l produci momentan.Creditorul,banca nu se vor sfii de aceea sa-si folosesca "pumnii"si sa te lase in strada,atunci cand interesele financiare le vor dicta acest lucru.(vezi cazul SUA cu oameni "pumnariti" si lasati fara acoperis).Paradoxal si interesant este faptul ca tocamai banca care te ademenea cu credite si zambete fermecatoare,s-a putut transforma peste noapte in pugilist.

Niciun comentariu: