Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 4 martie 2010

"Revenirea" economica din Romania

Oricat de negre ar fi cifrele din economia romanesca Isarescu nu se lasa batut. Daca nu am avut o revenire in forma de V, in 2009, vom avea una in forma de scundura sau de carlig, in 2010. Pentru dl. Isarescu nu mai conteaza forma conteaza doar fondul...ne vom reveni. Omidescu va avea desigur dreptate odata!

Ghicind de zori, an de an, semestru cu semestru, in 4015 economia romanesca isi va reveni. Intrebarea pe care mi-o pun este: Ce vom face pana atunci? Din moment ce domnia sa anunta revenirea economica de mai bine de un an, insemneaza ca lucrurile merg foarte bine. Care o fi fost oare magarul care a inventat cifrele de mai jos? Cifrele PIB-ului de ieri au fost de -7,1% ! Pornind de la perceptii si sfaturi, poate nu ar fi rau daca dl. Vladescu l-ar concedia pe dl. guvernator, macar pentru o zi . Asa cum se face pe la nio, de vineri pana sambata.

Concedierile fulger ii cam sperie pe oameni putand sa-i si trezeasca. Tot asa au fost treziti si cei 4000 de directori concediati si reangajati dupa o zi. Nu mai furau probabil asa cum trebuie, asa ca domnul Vladescu le-a sunat trezirea. Cand "zbori" din slujba intr-o o zi si esti reangajat din nou ziua urmatoare, energia iti renaste. Cu energia renascuta directorii concediati vor contribui cu siguranta la revenirea economica a dl-ui Isarescu.

Personal, daca as fi fost guvernatorul unei banci centrale asa cum este dl Isarescu, mi-ar fi crapat obrazul de rusine. Incompetenta sau minciuna ar trebui sa aiba si ele o limita in acesta tara. Domnul Omidescu nu trebuie insa sa-si bata capul. Cuvantul rusine a fost sters de foarte mult timp din vocabularul limbii romane, in timp ce cuvantul obraz devine tot mai greu de citit. In cazul in care totusi, cineva, o sa-l vada pe domnul guvernator cu obrazul crapat, sa stiti ca factorul provocator a fost frigul, sau de ce nu pumnul vre-unui binevoitor.

7 comentarii:

kaboom spunea...

D-voastra sunteti doftor, ar trebui sa stiti ca unui pacient pe moarte, e bine sa ii mentii moralul sus, spunandu-i ca e bine...Glumesc, dar cred ca Omidu, Marinelu si tipul ala clapaug de la FMI, incearca sa induca o stare de optimism. Nu reusesc sa gasesc o logica in ceea ce fac ei, in afara de logi caca re ii facea pe comunisti sa fa caCa ntarea Romaniei si sa raporteze super productii la hectar!

Horea spunea...

Kaboom. In gluma ta este si un adevar.
A mentine moralul cuiva este un lucru bun.Depinde insa cum o faci. Ai gasit o paralela perfecta pe care am s-o continui, cea cu medicul. Astia mint pacientul bolnav fara sa-i faca nimic. Mai mult decat atat! Ii administreaza si droguri letale.

kaboom spunea...

N-am vrut sa mai zic nimic, dar nu ma pot abtine. In articolul din ZF am citit ca motoarele principale a le economiei romanesti sunt constructiile si comertul. Ce fac tovarisii statisticieni? Calculeaza bazat pe date obeze? Cu avioanele alea de preturi din imobiliare, tot prostu are PIB jmecher! Gresesc undeva?
Da' creditu' cu buletinu', unde-i? Asta era motorul cu reactie al pseudoeconomiei noastre...
Sieben acht, gute nacht!

Horea spunea...

Creditul cu buletinul si speculatiile imobiliare ale baietilor destepti au fost motoarele constructiilor. Acestea la randul lor, au devenit unul din motoarele economiei roamanesti.

Despre comert ce sa mai vorbim. S-a cumparat tot ce a fost murdarie si ciuruc ieftin in strainatate. Vanzarile s-au facut mai apoi la preturi astronomice unui popor de habarnisti.

Afirmatia citata de tine este asadar corecta dupa parerea mea, de asta si suntem acolo unde suntem. Romanul nu mai are bani cu buletinul si nici nu va mai avea niciodata, in orice caz nu intr-o perspectiva de 20-30 de ani. Fara el marile motoarele de reactie ale econmiei s-au oprit.

Sunt constient ca cei de la ziar au facut afirmatia citata de tine cu alt sens. Adevarul este insa cel pe care l-am descris eu. Rezultatul: o econmie fara motoare si in picaj.

Speculatii se fac in orice economie de piata. Ele nu duc insa niciodata la crestere o economica altundeva decat pe hartie.

kaboom spunea...

Asta am gasit acum in EVZ:

"Isărescu a mers mai departe şi a afirmat, ieri, că discursul public pesimist dăunează economiei. În acest context, bancherii nu sunt motivaţi deloc să dea credite. „Vrem să ieşim din criză, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate să se aventureze să dea credite, când toată atmosfera asta pe care o simt în jurul lor este neagră şi mai este şi tot şomajul ăsta”, a spus guvernatorul."

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/888533/Anul-2010-gri-pentru-romani-si-roz-pentru-autoritati/

Somajul asta psihologic, bata-l vina....

dragon spunea...

Legat de Omidescu. Trebuie sa intelegi (asa cum tarziu dar mi-am dat seama si eu), chiar daca e nasol sau mai rau decat nasol, nu-si permite sa zica asta, pentru ca in momentul in care asta vine din gura unui guvernator de banca centrala sau un economist respectat din interiorul tarii, intra in actiune mecanizmele profetiilor care se autorealizeaza. Ergo daca chiar si Omidescu incepe sa zica ca va fi nasol, nu va ajuta pe nimeni cu nimic, ba chiar poate agrava situatia.

Eu deja nici nu-i mai ascult pe astia, ca oricum sunt constient ca n-o sa zica adevarul la TV. Poate in patru ochi da .. dar in public sigur nu.

Horea spunea...

Kaboom! Ceea ce ai gasit tu este foarte important.

„Vrem să ieşim din criză, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate să se aventureze să dea credite, când toată atmosfera asta pe care o simt în jurul lor este neagră şi mai este şi tot şomajul ăsta”, a spus guvernatorul."

Isarescu vorbeste in pasajul de mai sus pe intelesul tuturor.
Vrea sa iasa din criza creditelor prin alte credite, demonstrand ca este un keynesian convins.

Pana in momentul de fata eram aproape sigur ca, acopera murdariile politicului dar ca intelege ceea ce se intampla. Din pasajul de mai sus reise clar ca Isarescu nu a ainteles nimic din toata criza din care vrea sa iasa. Sa luam tot exemplu cu doctorul.

Cum ar putea reactiona cineva, pacient fiind, in caz ca situatia lui s-ar inrautatii zilnic, facandu-l muribund la terapie intensiva, in timp ce doctorul i-ar sopti in urechi acelasi diagnostic fals, continund sa-i aplice acelasi tratament care l-a dus la agonie.

Isarescu crede exact ca si Bernanke ca omul e robot si reactioneaza la comenzi.

Domnia sa vorbeste de psihologie de care habar nu are. Aici incepe deja sa intre si pe un teritoriu in care eu sunt profesionistul. Pai tocmai minciunile, gogonelele si incompetenta celor ca Isarescu si Bernanke a dus la schimbarea psihologiei romanului si al americanului.

Vrem sa iesim din criza suna cam cum suna exclamatia unui copil de la gradinita, in gara cu parintii.

Vleau sa vina tlenul!

Il mai asigur de 3 lucruri pe dl. Isarescu.1) Majoritatea aoamenilor il cred in continuare pentru ca sunt nestiutori si ignoranti, repetand ca un ecou spusele guvernatorului.

2) Domnia sa a tot coborat dobanzile imbiind bancile sa porneasca creditarea.

3 Eu nu m-am intalnit cu nici o persoana care sa nu-mi spuna ca iesim din criza. Cum se face atunci ca ne afundam?

Raspuns: Oamenii repeta ca papagalii visele dulci povestite la televizor, pe care si le doresc de fapt. Realitatea din jur ii face insa sa faca in pantaloni si sa se tina de buzunar.

dragon! raspunsul de mai sus acopera si comentariul tau. Respecatat sau nu Isarescu nu are habar de ceea ce se intampla pentru ca nici nu poate sa aiba. Economia merge pe o linie domnia sa merge pe alta.In rest ma bucur ca nu-i mai asculti. A asculta predictiile de sfarsit de criza, ale unuor oameni care nu au vazut venirea ei, este dupa parerea mea o nebunie.