Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 8 septembrie 2010

Isteria bondurilor

"To help support the economic recovery in a context of price stability, the Committee will keep constant the Federal Reserve's holdings of securities at their current level by reinvesting principal payments from agency debt and agency mortgage-backed securities in longer-term Treasury securities.1 The Committee will continue to roll over the Federal Reserve's holdings of Treasury securities as they mature."

Pasajul de mai sus reprezinta afirmatia prin care domnul cu barba si FED se angajeaza sa mentina la un nivel constant cantitatea de "securities" pe care le-a acumulat pana acum, prin reinvestirea banilor lichizi primiti de la agentiile datornice, in obligatiuni de stat de durata lunga. Extrasul de mai sus a fost interpretat si numit de piata quantitative easing 2.

Vazand cele de mai sus, multi experti au inceput sa sufle din nou in trompeta hiperinflatiei. Prin declaratia facuta FED a contribuit la caderea dobanzilor la toate bondurile, facand pretul acestora sa salte. Pentru cei neinitiati: Exista o relatie inversa intre pretul unui bond si dobanda acestuia= pret in crestere dobanda in scadere. Consecinta? Intrarea FED pe piata mareste cererea pentru instrumentele amintite, coborandu-le in acelsi timp dobanda. Logic pe undeva! Instrumentele ar coror cautare este mare salta in pret si au o dobanda mica. Hai sa ne uitam acum la graficul afisat in partea stanga, grafic care reprezinta evolutia indicelui american SP 500, versus dobanda bondului de 30 de ani.

La o prima vedere pana si cel mai neinitiat amator poate observa urmatoarele: O divergenta clara intre indice si dobanda, pana in momentul inceperii revenirii bursiere din martie 2009. De la aceasta data dobanda bondului si indicele SP 500 merg mana in mana (patratele negre). Iata acum si parerea mea, tot de amator: Ma astept in perspectiva medie de timp ca divergenta dintre cele doua obiecte din grafic sa fie reluata, dar invers. De ce? Pentru ca in opinia mea, America nu sta mult mai bine la ora actuala decat Grecia, asta in pofida orbului gainii, boala de care sufera multi investitori. In cazul in care agentiile de rating nu ar fi afiliate politic si si-ar face treaba independent, ratingul de AAA al SUA ar fi trebuit sa fie redus numaidecat.

Ce s-a intamplat in Grecia atunci cand investitorii au inceput sa miroase sangele falimentului? Dobanzile au saltat de pe o zi pe alta in stil de cangur. SUA este un colos avand o influenta ca atare in toate domeniile. Pana in momentul de fata investitorii care au cumparat obligatiunile de stat americane au fost convinsi de faptul ca ei isi vor revedea banii cu castigul promis. Colos sau nu, tot mai multe state din SUA incep sa raman fara bani. Cand investitorul chior isi va da seama de pericolul iminent al pierderilor de bani, cei care vor mai vrea sa imprumute America vor salta dobanda, vrand astfel sa-si acopere riscul mai mare la care vor fi expusi.

Dobanzile din SUA vor incepe sa creasca in opinia mea din cauza celor expuse si, nicidecum din cauza inflatiei. Ce va putea face atotputernicul FED intr-o asemenea situatie? Nimic! Vor ridica si ei dobanda la nivelul cerut de piata. Ce rol are asadar domnul Barbachi in politica dobanzilor? Acela de a-si pune dobanda la nivelul cerut de piata, punct. Ce va trebui sa faca dolarul intr-o asemenea situatie? Va trebui sa se aprecieze desigur, macar pe termen mediu.

Niciun comentariu: