Priveste graficul atasat ca sa poti admira miracolul japonez in toata splendoarea lui. Indicele Nikkei reprezinta prestatia bursiera din aceasta tara, oglinda fidela si a evolutiei economice ai anilor pe care ii reprezinta. In 89 asa numitul miracol japonez s-a spart. Keynesianismul debil folosit pana atunci si dupa a avut efectele pe care le vezi.
O cadere in picaj cu durata de cca. 3 ani ( intre cele doua sageti rosii), urmata de reveniri substantiale (sageti albastre), corectate mai apoi tot in directia de miscare a picajului. Rezultat? O economie care si-a mancat cca. 75% din valoarea si potentialul avut in 89. De remarcat este faptul ca aceasta distrugere s-a produs in pofida faptului ca Japonia a mai avut pana in 2007-2008 piete de export.
Ca o analogie si pe termen lung eu vad bursa si economia americana in aceeiasi situatie. Pana la atingerea fundului final vom avea foarte probabil reveniri asemanatoare cu cele japoneze si experti care vor anunta de fiecare data finalul caderilor bursiere, trambitand in acelasi timp redresari economice durabile. Vor fi contrazisi desigur de piata pana in momentul in care un colaps final ii va speria si pe ei . Atunci cand si trompetasii revenirilor economice vor arunca manusa, bursa va atinge probabil minima absuluta, de unde o revenire de durata va fi inevitabila. Am vorbit pana acum numai de burse, dar perceptia si starea de spirit a oamenilor influenteaza si indivizi de sine statatori.
Veti asista in perioada care urmeaza, cred eu, la decaderea totala a unui cioban, care in Romania a fost numit om de afaceri. Gigi Becali si-a terminat trendul ascendent odata cu bursa. Tot ce va atinge acest om de acum in colo se va transforma in cenusa. Ciclul de 40 de ani al palamentarului nostru european a luat-o la vale, trebuind sa dea celui mentionat multe nopti nedormite de acum incolo. Am luat exemplul lui doar ca sa scot in evidenta existenta ciclurilor pana si in viata unui singur om.
In rest sa traim jupuiti si mintiti bine!
5 comentarii:
Ok, America se va duce la vale. Stim. Dar ca sa emigram din tara asta, unde sa ne ducem? Europa a inceput sa miroase a hoit. Asia e si ea cam in aceeasi situatie. Poate in America de Sud? Australia? Sau pe o insula nelocuita?
MadMax, din pacate cam totul miroase a hoit. Semeni cacat culegi putoare.
Horia
Daca ne limitam la a analiza fiecare economie (din cele ce conteaza) in parte, nu cred sa fie vreuna care sa nu fie contaminata si sa nu aiba in fata acelasi patern.
Dar toate la un loc creeaza un "black swan" superb.
Eu nu cred ca mai avem in fata vreun "termen lung".
E suficient un vulcan mai "hotarat" in Islanda sau o succesiune de recolte proaste si nepotii nostri vor afla de S&P , Dow Jones din cartile de istorie.
Probabilitatea aparitiei unui eveniment care sa declanseze planul B (Scapa cine poate - panica) este imensa in conditiile tuturor acestor dezechilibre si disfunctionalitati.
America acum nu mai este "too big to faill" , a devenit "too big to exist"
Gabi, scenariul pe care il descri este teoretic posibil dar mai putin probabil. Barbosul si politicul vor contribui dupa parerea mea la o sugrumare lenta a tot ceea ce exista, care pe urma se va sfarsi cu un colaps total. Un lucru de remarcat totusi este inghetarea pietelor de export, un lucru de care Japonia nu a avut parte pana acum. Aceasta stare de fapte face scenariul descris de tine posibil.
Moshule, uite un altul, care ii mai optimist ca tine.
Unii spun ca ar trebui sa-l cred pe buffet-escu ca deh, are cateva zeci de miliarde si asta presupune ca stie ce vorbeste.
Dar eu gandindu-ma ca e direct intersat de propiul buzunar, ce zic eu..hangar, nu prea pot.
Dar ce-l mai mana in lupta totusi pe acest guru al business-lui mondial?! Are 80 de anisori saracu". Sa fie vorba de vreo mostenire spirituala de lasat umanitatii ?!.
Oricum , eu cred ca e ceva reflex. A prins vremuri bune averea facand-o taman dupa ce au dezlegat aia dolarul de aur.
http://www.reuters.com/article/idUSN2314652920100923
Trimiteți un comentariu