Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 21 decembrie 2011

"Democratia bancara"

"Banks will be able to borrow at 1pc to buy Spanish and Italian bonds at 5pc or 6pc. It allows the ECB to prop up sovereign states without violating EU treaty law."

Pe valaha: bancile iau imprumut de la BCE la o dobanda de 1%, ca sa continue mai apoi sa cumpere ca si pana acum murdariile statelor "salvate", dar, la o dobanda 5-6%. Si mai pe valaha: Bancile primesc asadar credite de al BCE la o dobanda de 1%, sau in viitorul apropiat chiar de 0,75%, in cazul in care dobanda de referinta a BCE va mai fi redusa. 

Acesti bani primiti vor fi reimprumutati de catre aceleasi banci tarilor "salvate", sau in curs de "salvare",  in schimbul unor obligatiuni de stat cu care te poti sterge la cur. Dobanda pe care o vor percepe, tot bancile, exact acelea care au creat toata catastrofa actuala, prin manevre identice, va fi desigur de 5-6%. Iata de ce evenimente au legat stirile saltul bursier actual care a mai primit si un nume: "Sarko trade".

Avea dreptate Florin Vlas din Tg-Mures, un fost pesedist, actualmente apolitic, omul nou de tip revolutionar, care a preluat si renovat fostul hotel Transilvania, actualmente Plaza, fara sa scoata un ban din buzunar, pe bani europeni. Marele om de desfaceri spunea: "Daca esti sanatos si muncesti nu ai cum sa fi sarac". A uitat sa spuna doar un lucru, cel mai important de fapt: Depinde ce muncesti! 

Domnia sa pare insa un muncitor de acelasi calibru ca si cei care populeaza bancile. Reusind sa obtina bani europeni pentru un proiect, din centrul oarasului, pentru care acesti bani nu se dau de fapt. Faptul ca domnul Vlas nu a rupt multe chitante de cand si-a pornit noua desfacere tine tot de munca asidua pe care o depune ca sa nu fie sarac.  Am vazut intr-o zi chiar pe odrasla muncitorului, trecand cu o viteza de peste 100 de km la ora prin centrul orasului, intr-un gip Mercedes, fara ca cineva sa reactioneze. Oamenii si politia au inteles cu siguranta ca se grabea la munca, pentru ca e sanatos, si pentru ca nu vrea sa fie sarac.

Pai daca un domn Vlas, fost lingau de partid si de stat, actual revolutionar, lucreaza din greu. De ce nu ar face bancile renumite din Europa la fel? Mai ales atunci cand au un balaur bicefal in spate, care sa le garanteze ca nu vor pierde niciodata un cent. Eu cred ca pana si cei mai smecheri romani vor plesnesni de invidie atunci cand vor auzi ca exista metode mai al dracului pentru furt decat cele pe care le-au cunoscut ei pana acum.

Ps. Ai vazut mai sus stirea care a ridicat pietele, inclusiv euro. Iata aici stirea care le coboara! 

"Euro declines after ECB loans to banks"  Sarko trade in reverse? - nota subsemnatului.
Sa te mai miri atunci ca 90% din asa numitii investitori pierd bani? Oare cat de cretini pot fi oamenii care vin cu asemenea stiri? Si sa nu uitam ca mai iau si salarii pentru o asemenea prestatie.


2 comentarii:

Akhenaton spunea...

Eu cred ca pana si cei mai smecheri romani vor plesnesni de invidie atunci cand vor auzi ca exista metode mai al dracului pentru furt decat cele pe care le-au cunoscut ei pana acum.

Cat o sa mai mearga smecheria multinationala? Cat timp o sa se mai immbolnaveasca romanul smecher de invidie ca altii sunt mai dihai ca el?

Horea spunea...

Pana cand hotii se vor trezi loviti de un meteorit. Crezi tu cumva ca vreunul din porci va fi in stare sa-si platesca datoriile? Asta numai pentru ca asa au vrut muschii lui Sarkozy.

Prin manevra facuta de BCE tarile inecate vor aduna si mai multe datorii. Ai vazut tu vreodata pe cineva, pe oricine, care sa nu fie in stare sa ridice 100 de kg, dar care dupa cateva zile, sa fie in stare sa ridice 300 de kg?

Asemenea manevre sunt fraf in ochii oricarui individ care ii tine deschisi. Problema este ca pe bancheri nu-i intereseaza. Pentru ei exista doar un singur lucru, bonusul momentan.

Pentru ca in perspectiva institutia la care lucreaza are aceleasi buzunare goale pe care le-a avut si pana acum.