Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 6 decembrie 2011

”It must be absolutly clear”

"It must be absolutely clear that in future no saver will lose a cent on the reimbursement of a loan to a euro zone country."

A spus presedintele francez Sarkozy. Tradus in valaha: Banci! V-ati facut de cap jucand la ruleta, si bine ati facut. Continuati tot asa si de acum incolo! Pentru ca nu veti putea pierde un singur cent.

Noi politicieni mituiti de voi, garantam sa scoatem toti banii necesari pentru acoperirea pierderilor pe care le-ti facut si le veti face de la populatii, - nota subsemnatului. OECD ne anunta o recesiune usoara in Europa. Eu spun in schimb: ”Sa-i fie batranului continent tarana usoara”.

PS. Ma intreb! Pe unde se va plimba Sarkozy dupa alegerile care vor avea loc anul viitor in Franta. In palatul Elysee sau pe Champs-Elysees?

6 comentarii:

dragon spunea...

Din partea mea s-ar putea plimba si in Bastilia, daca ar mai exista.

cristian dogaru spunea...

salut Horia..o intrebare usor malitioasa? ce ai gandi despre viitorul euro daca nu ai avea economiile investite in dolari si nici intentia sa faci asta (din lipsa de asa ceva evident)?...eu tot nu inteleg de ce trebuie sa dispara euro in loc sa scada pana la paritate cu dolarul-de exemplu- daca moneda americi a atat de serioasa?...spune-mi si mie cine castiga in mod real din disparitia euro (cu exceptia catorava speculatori care au pariat asta si banci de investitii care vand la greu CDS-uri)?....ca mie unul prea mi se pare un spectacol de sunet si lumina prost regizat asta cu euro...parerea mea...

dragon spunea...

Mizele sunt mult prea mari ca sa dispara euro. Probabil se va transforma in ceva de genul statele unite ale europei, dar nu cred ca euro va disparea. N-ar fi deloc in interesul Germaniei.

Horea spunea...

Salut Cristi, nu esti malitios de loc. Trebuie sa te infoemez insa ca eu nu investesc din simpatie.

Voi iesi din dolar cu viteza sunetului atunci cand voi primi semnalul necesar. Spectacolul cu euro este rezultatul politicilor defectuoase duse de la inceput.

Ai observat desigur ca mai exista si alte valute in Europa care nu participa la nici fel de spectacol. Nu a fost o intamplare faptul ca tarile scandinave, cu exceptia Finlandei, s-au abtinut toate de la intrare in uniunea monetara.

In alta ordine de idei eu cred ca euro va ramane probabil in picioare sub o forma sau alta. Poate ma insel, poate ca gresesc. Fara o uniune fiscala si politica in care participantii sa nu-si poata face fiecare de cap, eu nu vad insa nici o moneda functionand, indiferent ca valuta se numeste euro sau yuanul european.

Inchipuie-ti o Romanie cu euro. O tara in care se fura ca in codru dupa cum stii. De fiscalitate sa nu mai vorbim. Vezi si tu cat de interesat e romanul, indiferent cat a furat, de platitul taxelor.

Crezi cumva ca este o intamplare faptul ca toate tarile care au ajuns in rahat sunt latine? Restul tarilor sunt lovite de cutremurul din primele.

Si asta pentru ca s-au bagat voit in calea lui. Daca Germania si Franta nu ar fi avut bancile care au investit in gunoeiele porcilor ele ar fi fost azi bine mersi. Obseva ca pana si Irlanda joaca intr-o alta liga. O liga in care cuvantul morala nu a fost sters complet din dictionar.

Ce uniune bugetara ai putea face tu, fara reguli fiscale bine definite, cu doi vecini betivani care nu lucreaza. Si care iti zambesc dulce de fiecare data cand tu iti pui salariul in palaria comuna. In timp ce ei nu pun nimic.

Ba mai mult! Iau banii din palarie si fug sa-i bea. Asteptand luna viitoare in care apari tu din nou cu salariul. Cat timp crezi tu Cristi ca ar putea tine o asemenea schema? In opinia mea CDS-urile sunt asadar doar un rezultat al situatiei create. Ai auzit cumva de CDS-uri norvegiene?

Eu am auzit cam tot atata cat am auzit si despre morala in tarile falimentare. Nu poti face un pas la dreapta, urland mai apoi ca n-ai ajuns in stanga. Nici macar in tarile latine, de Roamnia, cea mai latina din toate punctele de vedre sa nici nu mai vorbim.

Informatii-economice spunea...

@Cristi - disparitia Euro este "BauBaul" cu care se conduce turma in directia dorita. Directia dorita presupune ca undeva departe cineva ne conduce iar noi acceptam acest lucru sperand ca ne va fi mai bine si ca primim mai multe frimituri decat vecinul... Frica a mai fost utilizata adesea de-a lungul istoriei pentru a produce efecte in randul maselor - vezi frica nucleara din timpul razboiului rece, zgomotele de frecventa joasa din timpul revolutiei mioritice sau operatiunile "soc si groaza"... In lipsa fricii ceva mai putini ar accepta sa fie condus de cineva pe care nu il va putea controla niciodata (nu ma refer la romani care pt o sticla de ulei/votka s-ar lasa condusi de oricine).

@Horea, inainte sa o ia in jos crezi ca Euro va mai avea vreo zvacnire? Care ar fi TP-ul cel mai apropiat de intrare in USD si care e cel de iesire din punctul tau de vedere?

Horea spunea...

razvan,greu de spus in perspectiva scurta. Vezi si tu ca oamenii lucreaza, se intalnesc mai nou in fiecare zi. O zvacnire pozitiva a euro nu e chiar imposibila in aceste conditii. Intrarea in dolar putandu-se sa se faca dupa.