Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 20 decembrie 2011

Saltul de la tinta

Iata ca data de 17 a cazut din nou intr-un week-end. Imediat dupa, bursa s-a lovit de zona de cerere pe care am expus-o de mult si pe care ar trebui sa o cunosti foarte bine. De aici vezi saltul asteptat de mine. Pana aici totul pare in ordine. Ceea ce nu este in ordine este aspectul pe care l-a avut caderea pana la suport. 

Eu ma astepatam dupa cate iti mai amintesti, probabil, ca bursa sa mai cada pana in data de 24. Pentru ca aveam dubii fata de atingerea nivelului de suport pana in data de 17. Bursa m-a contrazis si a dat de suportul amintit exact dupa week-end. 

Asta a facut din nou ca tinta sa fie atinsa exact la timp. De aici si revenirea salbatica. Salbatica sau nu, forma deprecierii pare totusi mai importanta. Dand din pacate pentru entuziasti semnale de slabiciune in ceea ce priveste aprecierea actuala. Cei care s-au aruncat in piata cu vijelie ar putea asadar sa se arda mai repede decat si-ar inchipui, dupa cum se pare in momentul de fata chiar incepand cu data de 24.

Pana atunci nivelul de oferta de la intervallul 1255-1261 ar putea fi atins. Cu aspectul pe care il are deprecierea eu incep sa am dubii in privinta potentei acestei ultime miscari inceputa ieri. Asa cum arata in momentul de fata, ea nu ar trebui sa poata depasi ultimul nivel maxim. Ca acest lucru sa se poata realiza totusi, am mai avea nevoie in opinia mea de o cadere destul de consistenta, care sa incerece nivelul minim de la care a pornit aceast val de apreciere inceput ieri. Nivelul amintit ar putea fi chiar depasit cu niste puncte.

De aici un alt val ar putea duce bursa spre nivelul meu final. Aceeiasi bursa ar putea totusi sa ne joace o farsa. Asa se fac de fapt banii pe pielea prostilor. Asta in cazul in care valul de depreciere la care am asistat pana luni se va dovedi a fi inceputul valului devastator de care am vorbit de atatea ori. Pentru  mine lucrurile se vor clarifica cu timpul. Daca esti fundamentalist ai citit probabil despre stirile care au fost legate de aprecierea bursiera actuala. Care a inceput de fapt, ca de obicei, de la un nivel bine definit in prealabil.

Ai vazut probabil si dolarul facandu-se praf fata de euro si fata de tot, inclusiv leu, asa cum m-am asteptat. Te-ai gandit vreodata la cat de bizara este de fapt situatia? Asta daca mai crezi in puterea datelor fundamentale. Euro creste fata de dolar manat de cifre pozitive venite din SUA. Logic nu? Ba mai mult! Doalarul se depreciaza fata de toate valutele, nu numai fata de euro, sub auspiciul acelorasi conditii. Observi cum se sinucid cei care merg dupa stiri si date fundamentale. De Buffet ai auzit? Da de stirea care te anunta ca cel mai mare investitor a cumparat un sac actiuni in Banc of America? Da de indemnul expertilor prin care erai incurajat sa cumperi si tu, din moment ce Buffet stie intotdeauna ce face?

Stii cumva ce s-a intamplat de atunci? Daca nu iti spun eu!
  
Buffett Lost 1,5 Billion in Four Months on Bank of America (BAC) Investment. Pe valaha 1,5 miliarde puffffff in 4 luni.

Vrei sa vezi cumva si un grafic cu BAC, unu dje ala care nu tzanye?  Iata-l! Observa saltul actiunii dupa stirea cu Buffet. Ce s-a intamplat dupa trebuie sa fi "avocat" ca sa nu vezi. Ca sa fim si mai exacti Buffet nu este chiar atat de prost cum pare.

El nu a cumparat de fapt nimic. A primit doar ceva ce se numeste "warrants", pentru faptul ca a investit in banca falimentara.

Este vorba de un fel de obligatiuni asadar, care ii confera un drept. Dreptul de-a cumpara 7 milioane de actiuni Bac la pretul de 7,14 dolari. Ma intreb? Oare cum se simt acum cei care au sarit cu Buffet in barca la indemnul expertilor.

2 comentarii:

mihai spunea...

nu inteleg care e treaba cu acest mare investitor Buffet , din cate se lauda prin interviuri se considera un patriot si un optimist in legatura cu economia americana probabil asta a fost motivul prin care a investit in BofA , totusi atata timp cat aproape pe toate posturile tv economice se spune ca financiarele ( bancile in special ) sunt cu probleme sa te arunci ca un incepator si sa pierzi atatia bani mi se pare o mare prostie , dar bineinteles cred ca nu inteleg eu ceva si poate pe termen putin mai lung omul o sa-si recupereze investitia inzecit ... eventual printr-un nou bailout al FED-ului ...

Free Drive Ro spunea...

ce nu intelegi tu e ca bancile sunt fed-ul de fapt; bail out-urile sunt bancile care se "salveaza" pe ele.
bancile nu pot pierde, nici nu au pierderi de fapt; nu urmaresc profitul la fel ca tine sau mine, acumularea de capital, pentru ca ele dispun de capital nelimitat.
bancile sunt un instrument de control, de directionare a economiei, de indatorare a boborului.
bancile snt esenta paradigmei actuale.
incearca pe viitor sa gandesti ca o banca; ai capital nelimitat, scopul tau nu-i "sa faci bani", ci sa-l determini pe x,y sau pe mihai de exemplu sa faca ce vrei tu; realizezi chestia asta indatorandu-l...