Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 1 noiembrie 2017

"Pesimism ridicat la puterea a treia"

In timp ce dicutam cu prietenul nostru Marius despre ceea ce el numea "pesimismul investitorilor si al cetatenilor," caruia eu ma incapatam sa-i spun optimism, a aparut si un articol proaspat in ziarul financiar despre acest subiect. 

Il gasesti aici!

Acelasi "pesimism" s-a vazut si la burse, indicele DJIA reusind sa loveasca exact, partea inferioara a elipsei pe care o vei regasi si in postarea precedenta. 

Acei "cativa milimetri," pana la limita inferioara a "intervalului de oferta din ceruri," au fost parcursi. Pentru a-i face nivelului amintit o vizualizarea mai clara, l-am marcat cu o linie orizontala rosie.

Dupa ce ai citit atent ceea ce ne spune ZF despre "pesimismul ridicat la puterea a treia," caruia eu voi continua sa-i spun cu incapatanare optimism, pe toate planurile, incearca sa raspunzi la urmatoarea intrebare: Oare ce urmeaza de acum incolo?

Atentie! Suprafata elipsei acopera un interval de oferta de cca. 1000 de puncte, un interval in care indicele nu trebuie, dar poate sa se miste, fara a ne obliga sa declaram elipsa invinsa.

Iata sursele la care face referire articolul, niste dinozauri de pe scena economica mondiala: Financial Times, Bloomberg, IHS Markit, UBS, Bulgari, Volkswagen, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Leuthold Group, Amazon, Caterpillar, The Pavilion, Mitsubishi Motor, Toshiba, Toyota,  Motor Handelsblatt,  BGA. 

Si atunci, de ce au urcat bursele in cer si de ce au explodat investitiile marilor firme, precum Catterpiller etc? Pentru ca investitorii "pesimisti" n-au avut unde sa-si bage banii? Sau pentru ca inotand in optimism, ei au descins un chermez economic nemaivazut in istorie. Nu am niciun dubui ca vom culege cu toti roade ca atare, sub ochii bulbucati ai Bancilor Centrale, sefii de orchestra al mamboului financiar. 

Parca ii vad vaicarind-se in media, impreuna cu petrecaretii care si-au rupt bocancii intr-un dans pe care-l vedeau nesfarsit: Pai noi n-am stiut! Pai daca na-ti stiut, nu era mai bine sa va inchideti Bancile Centrale in care luati salarii fabuloase si sa mergeti la patinaj?


17 comentarii:

Nastratin spunea...

PSD_ALDE sau jaful Hidroelectrica:
https://www.youtube.com/watch?v=HabqS4ZX8n4

Anonim spunea...

The most hated bull market - atunci cand lacomia te convinge sa-ti bagi banii pe bursa desi fundamental totul e supraevaluat , asta e ideea cu pesimismul ... si mi se pare destul de corecta
Sorinel

Horea spunea...

Cititul este un lucru benefic cu o conditie, sorinel! Daca ai intels ceea ce ai citit. Daca n-ai citit, citeste, de mai multe ori, daca e nevoie, macar urmatorul pasaj din articol:

"Cu investiţiile şi vânzările în creştere, cu şomajul în scădere şi cu consumatorii cheltuind generos, nu este de mirare că în zona euro încrederea în economie, a companiilor şi a consumatorilor, este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani. Exuberanţa nu se limitează doar la zone euro, ci se extinde în întreaga economie mondială."

Deci ceea vezi scris, spun si cred cei care au fost chestionati. Sentimentele de mai sus le-am dezbatut, la rubrica comentarii din postarea precedenta, nu sentimentele tale sau ale mele, pentru ca ele se pierd in multime.

Deci din sentimentele prezentate in citatul de mai sus posti trage concluzii, fara sa te mai adincesti in filozofii romanesti. Fundamental, nefundamental, lacomie, foame si alte zburatoare.

Cei chestionati cred ce cred, nu din pesimism ci din optimism. Punct!

O spun ei, deci orice comentariu este de prisos, pentru cineva care analizeaza sentimente. Daca tu incerci sa traduci, sa filozofezi, chiar si in jurul unor date concrete, puse in fata ochilor, e treaba ta. Eu ma multumesc sa constat, si atat.

Adi spunea...

@Horea Cu alte cuvinte dumneata in articol spui ca urmeaza o recesiune ?
Nu am foarte multe cunostiinte economice...

Multumesc

Horea spunea...

Salut Adi! Da, spun ca urmeaza o depresiune, nu o recesiune, dar imi este imposibil sa spun exact nivelul bursier de la care va porni.

Pentru ca bursa se afla in teritorii in care nu s-a mai plimbat niciodata in viata ei. Nivelul specificat de mine este deci un nivel cheie, care ar putea pune capat intregului iures sau nu.

Este foarte greu de apreciat cata putere mai are euforia atator oameni, dupa cum vezi, din toata lumea. Ea ar putea duce bursa si mai sus, pana la niveleul de 30 000, in cazul indicelui Dow, sau chiar mai mult, in cazul in care nivelul elipsei pe care am pus-o pe grafic va fi invins.

Rezultatul final va trebuie sa fie totusi acelasi, deci hai sa urmarim, intr-o prima faza, feleul in care va fi influentata euforia de acest nivel cheie.

Adi spunea...

@Horea E posibil sa vorbesc prostii, dar cred ca toata treaba asta ar trebui sa fie o chestiune de cateva luni de zile. Adica in 2018 ar trebui sa inceapa candva depresiunea....
Asa inteleg eu :)

Multumesc

Anonim spunea...

Horea, haide sa ne intelegem , sunt doua opinii diametral opuse acum:
1. Economia mondiala duduie , somaj minim , bursa pe maxim , dobanzi minime , bani gramada = optimism maxim - sursa zf , cnbc etc
2. Economia e umflata , realitatea roz e defapt maronie , somaj trucat , bursa e la limita sa crape = pesimism - sursa zero hedge , bloguri gramada pe net
Deci , acuma , noi ca persoane inteligente ce suntem de care parte a baricazii ne situam ? Nu e vorba de nici o filozofie aici , doar de optiuni in functie de inteligenta fiecaruia !
Problema e ca inteligentii-pesimisti din cate observ pe bloguri si-au cam pierdut rabdarea si devin dezorientati atata timp cat ei au stat pe bara si altii ( mai prosti si creduli ) au facut bani gramada cu QE-uri , cresteri incredibile pe burse ... deci intrebarea filozofico-retorica acum ar fi din care tabara fac parte cei inteligenti ?
Parerea mea in final ar fi sa nu ne arumcam cu capul inainte in extreme ci sa intelegem si sa cautam un echilibru gen Warren Buffet de exemplu. Acuma daca ascultam numai indivizi de genu' Jim Rogers e clar ca realitatea e deformata desi in ideal el are dreptate intr-un fel ( ca si tine de altfel ).
Sorinel

Horea spunea...

Nu vorbesti prostii Adi, asa cred si eu. Sa vedem ce crede bursa, pentru ca ea este locomotiva care ne arata drumul economiei, nu invers. Economia rectioneaza la "doleantele burselor intr-un interval de cca. 6-12 luni.

Sorinel, daca iti aduci aminte, am facut si eu parte dintre "inteligentii" care am afirmat: daca bursa nu se va opri din crestere la nivelul scenariului pe care l-am numit 1, nu voi mai scrie pe blog.

Pana la urma a trebuit sa recunosc ca am fost mai mult prost decat destept. Episodul mi-a amintit insa inca o data, ca repetearea acelorasi proceduri nu-mi vor da niciodata alte rezultate. Am schimbat deci macazul pentru totdeuna.

Cum? Lasand de atunci incolo bursa sa-mi spuna ce face, nu sa-i spun eu ei.

Baricada in care ma situez acum s-a schimbat si ea ca atare, dupa cum ai putut constata. Sunt deci in baricada celora care incearca sa inteleaga corelatia dintre cauza si efect, dar care nu se mai erijeza niciodata in mama Omida, asa cum face Jim, de ani de zile.

Asta inseamna ca voi constata, in primul rand, numarul adeptilor unui grup sau altul, si voi reationa ca atare. In acest caz constat ca grupul optimistilor ii calca in picioare pe pesimisti, ceea ce imi spune ca sfarsitul nu poate fi departe. Nu-mi spune insa cat de departe.

Un lucru il stiu totusi. Bursa intoarce intodeauna de la nivele cheiei de cerere si de oferta, deci le notez si imi casc ochii larg urmarind reactia ei. Daca nivelul scontat este depasit convingator, iau in colimator alt nivel. Atat! Asta am facut si in ultima mea analiza! Ba mai mult! Asta fac si in tradingul meu personal, cu rezultate mult mai bune decat cele vechi.

Adi spunea...

@Horea Ar tb sa scrieti si un articol despre ce se intampla la nivel european.
BCE mentine dobanda 0, Cehia si Banca Anglia au ridicat dobanda cu 0,25. Ne vor afecta in vreun fel ?

Horea spunea...

Adi poti sa-mi spui tu, aceasta pagina face comunicare i stil suedez. Ne adresam unii altora direct, ca sa ne simtim mai aproape. Privind dobanzile nu este nicio diferenta intre felul in care le pune BNR, BCE sau alte banci centrale. Pentru ca bancile centrale isi pun dobanzile dupa piata. De la BCE piata nu cere deocamdata dobanzi mai mari. Cand le va cere Draghi le va ridica.

Anonim spunea...

Din punct de vedere psihologic sa fii optimisto-pesimisit e chiar in regula.Astea sunt trasaturi paradoxale care trebuie sa coexiste in orice minte
normala.Sa ne gandim ca o masina se conduce si cu acceleratia si cu frana iar o companie face analize swot pt planurile de afaceri.Problema intotdeauna la nivelul maselor e distorsionarea realitatii prin ducerea in extrem a pesimismului sau optimismului.Cum psihicul uman neatrenat nu prea stie cum sa stea in echilibru se duce spre extreme in functie de cum se simte , ce aude , ce i se intampla , etc .Cu sondajele e iar o problema pt ca depind de prea multi factori si uneori ies invers gen Trump :) Personal sun mai taleban :) adica adept Taleb si cred ca si Horia se inscrie in tabara asta.La mine asta nu inseamna ca sunt pesimist ci doar ca accept ca viitorul e in esenta impredictibil si ca oricat de bine mi-as face temele realitatea ma poate contrazice din diverse cauze .Asa ca risc controlat :)
Silviu

Horea spunea...

Absolut corect Silviu! La ccea ce ai scris as mai adauga un singur lucru pe care l-am invatat in decursul anilor: Nocivitatea rigiditatii umane, un atribut care a atins culmile in Ro.

Foarte multi concetateni de-ai noastrii isi duc convingerile in sicriu, fapt pentru care au societatea pe care o vedem. Pana nu iti schimbi felul in care privesti lucrurile este imposibil ca ele sa se schimbe.

Deci daca vezi ca ceea ce faci este fara rezultat, sau si mai rau, daca iti aduce rezultate devastatoare, schimba-ti dracului felul de abordare. Valabil in politica in economie, peste tot.

Nastratin spunea...

Horea: emisiunea de mai jos pune punctul pe i....adica arata ca persoana cea mai influenta din Romania care si-a pastrat scaunul in continuu desi rezultatele economiei demonstreaza pierderi enorme si ineficienta, este nimeni altul decit Strugurel Isarescu...Daca se spune ca cineva isi merita scaunul dupa performanta, in cazul lui Isarescu rezultatele economice sunt catastrofale si totusi acest animal securest dovedit isi mentine scaunul ani la rind si se imbogateste ca in porc...a ajuns BNR stat in stat la mina acestui samavolnic care face cu banii BNR ce vrea
https://www.youtube.com/watch?v=_CQgFVKvOsQ

Horea spunea...

Nastratin, Strugurescu este doar unul din gasca celora care distrug tara, paradoxal, sustinut chiar de catre cei ca tine, care comenteaza dar nu fac absolut nimic. Societatea nu o vei schimba niciodata uitandu-te la filme, ci doar daca te implici, macar prin a te duce la vot.

Anonim spunea...

Horea, ce parere ai , o ia euro la vale spre paritate sau se intoarce spre 1.2 in curand ?
Sorinel

Horea spunea...

Deocamdata, nu cred ca va merge spre paritate, mai degraba, va incerca sa testeze ultmul maxim. De felul in care se va desfasura aceasta testare ar trebui sa depinda viitorul putin mai indepartat al euro.

Anonim spunea...

A ajuns leul cat lira turceasca :) Sa avem si dobanzile lor zic :)