Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 26 ianuarie 2008

12)Epilog

Sper ca portofoliile expuse,sa fie convingatoare si sa scoata in evidenta,diferenta dintre jocurile piramidale si investitiile bursiere.
Sunt convins ca oricare individ, cu vointa si interes,isi poate insusi necesarul de cunostinte,pentru o investitie reusita.

Sterge deci te rog pentru totdeauna,termenul de"joc la bursa" din vocabular!Bursa nu este un joc,pentru ca economia nu este un joc!

O companie seriosa si solida,va ramane in picioare si va rezista timpului,chiar daca pretul actiunilor oscileaza.Ford sau Boeing vor exista cu siguranta si peste 100 de ani,daca va mai exista Tera si o civilizatie umana.Dolarul va oscila si el,uneori inspaimantator de mult, dar nu va dispare niciodata,asa cum a facut-o Caritasul.Pana exista civilizatie umana,va exista cu siguranta si o bursa de valori,precum si o piata valutara.

Eu am ales bursa valutara,ca teren prefereat de actiune,pentru ca o valuta nu va da niciodata faliment.Parametri economici semnificativi,care influenteaza oscilatia unei valute,sunt putini la numar,putand fi urmariti mai usor.Nu in ultimul rand,bursa valutara iti poate oferi castiguri, atunci cand creste,dar si atunci cand scade.

Am precizat intr-un articol precedent,ca tranzactiile valutare se fac cu perechi.Asta nu insemna altceva decat ca atunci cand cumperi o valuta o vinzi pe cealalta din pereche.Sa presupunem din nou,ca esti un"fan"euro.Asta inseamna ca te astepti la o apreciere a monedei unice,de exemplu fata de dolar.Perechea valutara pe care o vei alege pentru trading,va fi deci perechea euro-dolar.( simbolul= EURUSD).Cumparand orice suma euro din aceasta pereche inseamna o vanzare concomitenta a unei sume de dolari echivalente.

Pe romaneste cumperi euro de 10 000 de dolari prin a vinde 10 000 dolari.Ai transformat deci 10 000 de dolari,in euro.Ecuatia este tot atat de valabila si invers,fiind vorba de o pereche!Crezi in deprecierea euro,il vei vinde cumparand dolarul din pereche,avand astfel posibilitatea de castig,indiferent de directia pietii.Ai inteles probabil ca este suficient sa te ocupi de doar o pereche valutara,pentru a putea acapara castiguri.Creste euro cumperi euro si vinzi dolari.Creste dolarul cumperi dolari si vinzi euro.Un alt"plus"al pietii valutare fata de bursa de valori,este lichiditatea enorma.Nu vei fi deci niciodata,in situatia de-a nu putea cumpara sau vinde.Fata de bursa de valori,unde la anumite nivele de pret cumparatorii sau vanzatorii dispar,din cauza volumelor inexistente,bursa valutara asigura volume suficiente,ea fiind dupa cum am mai spus,cea mai lichida piata de pe Tera.

Cateva cuvinte despre brokeri!Ca si in Romania,in lumea mare vei intalni oameni si firme neserioase.Cauta deci o firma serioasa cu capital suficient daca vei vrea sa deshizi un cont.Eu nu fac reclama nimanui dar voi pune niste linkuri cu asemenea firme.Iti voi explica inainte de toate alegerea de broker pe care am facut-o eu.Oanda este o firma serioasa si solida.Plateste dobanda pe secunda pentru toti banii din cont,aflandu-se in acelasi timp printre fruntasele firmelor cu spread redus.

Simplu si concis,Oanda are un pret excelent si accepta si orice suma de bani,chiar un cont de un dolar,daca vrem sa exageram putin.Platforma Oanda este ok dar am vazut si mai bune. Firma se limiteaza doar la grafice care reprezinta oscilatii zilnice de pret.Vrei oscilatii saptamanale sau lunare,trebuie sa te uiti pe alte pagini. Personal consider prezenta graficelor saptamanle,lunare,ca fiind un factor deosebit de important, fapt pentru care am optat pentru deschiderea unui cont demo la Alpari. Aceasta firma se foloseste de platforma Metarader, care are toate ingredientele necesare pentru trading. Observati insa ca din cauza calitatii excelente, platforma amintita cucereste tot mai multi brokeri.

Inchei prin a va ura succes in tot ceea ce faceti,atragandu-va atentia ca adresa de e- mail e deschisa pentru toti cei interesati.Voi raspunde totusi doar mailurilor serioase si celor care se prezinta cu numele,prenumele si adresa!!!!!

Ps.Fa click pe graficul afisat la inceputul articolului! Vei vedea evolutia unei investitii,care putea fi facuta de oricine. (Graficul este unul lunar,reprezentand euro-dolar).

11)Portofoluil demo(continuare)

Iata-ne ajunsi si cu portofoliul demo la ultima tranzactie, facuta aici
cu o zi mai devreme decat in portofoliul Oanda. Si aici am
reusit sa dublez capitalul!Un castig care depaseste 100%,avand suma de pornire de 5000 de dolari,da insa cu totul alte resultate.Ultima cifra a balantei de cont este acum de cca 13 000 de dolari.Perioada de actiune este in acest caz putin mai lunga decat in cazul contului Oanda,data de incepere al tranzactiilor propriuzise fiind 6.12.2007.Linia rosie orizontala din acest portofoliu,este doar un punct de reper.

Ea a fost trasa pentru a usura urmarirea contului.Prima tranzactie care continua sirul tranzactiilor descrise in articolul precedent,este tranzactia care se afla exact sub aceasta linie .Observati si in acest cont o pierdere nepermisa facuta deliberat(sageata rosie).
 
Si aici lipsa de disciplina isi spune imediat cuvantul.Intr-un cont de marimea celui afisat aici,am incercat sa tin pierderile sub 400 de dolari/tranzactie.Aceasta cifra,este stabilita in prealabil si se numeste stopp-loss.Stopp-lossul se poate pune automat,eu prefer insa,sa folosesc unul mintal.Observati deci ca nici o pierdere,in afara celei facute deliberat,nu depaseste valoarea a cca 400 de dolari.Castiguri mari si pierderi mici sunt unica reteta de succes a unui portofoliu!

Concluzia:Daca pierzi,nu da vina pe bursa,reevalueaza-ti strategia si fii foarte sigur, ca vina unei pierderi iti apartine in exclisivitate!

10)Portofoluil demo

Acest portofolui a fost deschis la firma Alpari din Anglia si are un aspect similar celui de la Oanda.Aceasta firma a fost aleasa,din cauza platformei pe care o foloseste pentru trading!Aceasta platforma,este dupa parerea subsemnatului,una din cele mai bune platforme de pe internet.Ea se numeste Metatrader 4, este complect gratuita,avand timp de folosire nelimitat.Va recomand deci cu caldura aceasta platforma,indiferent de ce broker veti alege.Eu folosesc platforma si in tradingul meu real.Ma uit pe grafice livrate de Metatrader,facandu-mi afacerile la Oanda.Voi explica aceste alegeri in articolul epilog,care va incheia seria articolelor introductive.Portofoliul pe care il vedeti aici,se deosebeste marcant de cel de la Oanda, deosebirea constand in capitalul de pornire.In timp ce portofoliul Oanda a plecat cu 27 de dolari,potofoliul Alpari pleaca cu suma de 5000 de dolari.Aceasta suma mult mai mare,ne va permite dupa cum veti vedea,cu totul alte castiguri.Pentru cei care vor fi interesati sa studieze portofoliul,vreau sa fac de indata,o precizare importatnta.Observati ca banii din cont,nu sunt folositi in intregime,la fiecare tranzactie.Asta inseamna ca aceleasi tranzactii,puteau fi facute si cu un cont de 2000 de dolari(vezi articolul despre margin si leverege).In afara de primele doua tranzactii facute cu o zecime de lot(un lot =100 000 dolari),urmeaza doar tranzactii facute cu un lot.Vreau sa subliniez,ca primele doua tranzactii,facute cu sume mai mici=10 000dolari,nu sunt altceva decat tranzactii de testare a platformei!
De la tranzactia nr trei,incepe"batalia"reala a portofoliului demo,unde pierderile sunt notate cu minus.Cifrele fara minus in fata,reprezinta castiguri.Si aici ca si la Oanda se vad data tranzactiei,precum si felul ei"sell" sau" buy"(vanzare cumparare).

9)Un portofolui adevarat(continuare)

Iata-ne la o ultima imagine reprezentand ultima tranzactie facuta in data de 24 ianuarie anul curent.Dupa cate vedeti portofoliul a ajuns la cca 57 de dolari,un castig care depaseste putin cifra de 100%.Va aduceti desigur aminte,de capitalul de pornire de 27 de dolari si de data initierii primei tranzactii 27.12.2007.Intr-o luna portofoliul s-a dublat!Putini bani vor constata unii mai neinitiati! Putini bani dar castig enorm le voi replica eu. Ca sa-ti demonstrez valabilitatea afirmatiei,te voi ruga sa te uiti si la portofoliul demo,afisat in pasajele care urmeaza.

8)Un portofolui adevarat(continuare)

Castigurile marunte continua,ducand valoarea portofoliului la 47 dolari.

7)Un portofoliu adevarat(continuare)

"Kleine Fishe gute Fishe"spune neamtul si pe buna dreptate!Cate
putin,poate deveni mai mult cu timpul.Desi portofoluil inregistreaza unele pierderi,castigurile predomina!Asta datorita unei strategii si al unei discipline,de care va vorbeam in articolelel precedente.Suma de 24 de dolari a ajuns in momentul de fata la 41,un castig de aproape 100%.

vineri, 25 ianuarie 2008

6)Un portofolui adevarat(continuare)

Facand click pe aceasta imagine,vei putea urmarii evolutia portofoliului descris in pasajul precedent.Aici vei putea vedea o alta greseala, de data asta neintentionata,pe care o voi descrie in randurile care urmeaza.Am lasat un ordin deschis si am uitat de el, fiind mai apoi nevoit sa ies din piata cu cca 13 dolari in piredere(sageata rosie) si cu contul redus la 24 de dolari.

Asemenea greseli se datoreaza factorului uman,dar pot fi fatale.Un ordin de vanzare sau cumparare,numit ordin limita,se poate inregistra in prealabil,la un pret definit de trader.Acest ordin va ramane activ,o perioada de timp,tot definita de trader. Asta inseamna ca poti face afaceri fara sa fi mereu langa calculator.

Dupa cate vezi asemenea afaceri pot fi riscante.In cazul de mai sus afacerea a avut un efect nefast asupra"sarmanului" cont care era oricum"slabut"deja de la pornire. Invatatura din aceasta experienta,este ca trebuie sa-ti controlezi asa numitele ordine limita de fiecare data cand te desparti de calculator.

5)Un portofolui adevarat

Portofoliul pe care il vezi expus,este unul adevarat unul deschis la brokerul meu din SUA Oanda.Oricine din orice tara isi poate deschide un cont la http://www.oanda.com/. Mai mult decat atat, oricine din orice tara poate sa-si deschida un asa numit cont demo.Acest cont demo,iti ofera 100 000 de dolari fictivi si asta pentru ca sa poti sa-ti testezi talentele de trader.
Contul demo,este gratuit si nelimitat in timp,functionand exact in acelasi fel ca un cont adevarat.
Fa click,pentru imagine marita si vei vedea:numele meu,nr de cont(l-am ascuns deliberat)si numele contului:primary.Acest cont este un cont"ramasita"dupa ce bani din el,au fost transferati in alt cont.Suma ramasa este mica tocmai pentru ca sa se potriveasca experimentului de care va vorbeam in articolul "sunt un trader".O asemenea suma extrem de mica,imi ingreuneaza sansele de reusita, incercarea ramanand insa foarte tentanta!
Am pornit deci cu cca 44 de dolari cu o prima tranzactie facuta cu money menagment defectuos pentru demonstratie.Nu am avut in aceasta afacere nici o strategie,nu am folosit stopp-loss si iata ca am si reusit sa pierd aproape jumatate din cont=cca17 dolari(vezi sageata rosie).Veti putea urmarii evolutia acestui cont,in articolele care urmeaza dar de data asta cu o strategie si o disciplina de fier.Sincer sa fiu,sunt si eu curios sa vad,rezultatul pe care un trader il poate obtine,pornind de la un capital de 27 de dolari.Suma fiind foarte mica este deosebit de greu de gestionat.
La prima vedere veti observa data la care am inceput sa fac tranzactii in cont 27 dec 2007.In columnele din dreapta se noteaza pierderile cu rosu castigurile cu albastru,interest fiind dobanda pe care oanda ti-o da pentru banii din cont.La stanga se vad afacerile facute(de vanzare,cumparare sau iesire din piata notate cu sell,buy sau close trade.)Daca te uiti bine,mai observi inca doua afaceri care de data asta s-au incheiat cu succes ridicand valoarea contului la cca 37 de dolari.Dupa cum spuneam aceste afaceri cu castig,sunt notate in culoarea albastru.

miercuri, 23 ianuarie 2008

4)Sunt un trader!

Chiar daca nu ai fost un fan al bursei,ai fost cu siguranta izbit de multe ori de reclame."Experti"cu strategii fara cusur,incearca sa-ti vanda cursuri promitand"marea cu sarea".Pentru a evita capcana reclamelor,vreau sa te fac sa intelegi diferenta dintre un"expert"si un trader.

Un"expert"este un teoretician,care deseori nu a investit nici un cent intr-o piata,el ocupandu-se exclusiv de teorii.O alta categorie de"experti",care s-au dedicat in exclusivitate literelor,este categoria celor"fripti"la bursa.

Concluzia este ca oricine poate invata"limbajul graficelor"dar nu oricine poate sa il aplice practic.Din pacate bursa necesita rabdare si intelegere,isusiri pe care cei ce vor sa se inbogateasca peste noapte nu le au.

Nu vreau sa ma intelegi gresit!Exista carti scrise si vandute pe net,care pot fi foarte folositoare unui investitor,asta chiar daca ele sunt scrise de un"expert".Deranjant pentru mine,este insa felul in care li se face reclama. Nu vei deveni deci milionar peste noapte,indiferent de ce carte ai citi si indiferent de ce promisiuni ai primi de la autor.

Vei putea face bani la bursa,doar daca vei invata sa fi disciplinat si doar daca iti vei crea o strategie proprie potrivita.Oricata teorie vei invata,ea nu va putea inlocui niciodata strategia si disciplina de care ai absoluta nevoie.

Ca sa dau cuvintelor mele un sens,voi incerca sa demonstrez pe"sait"un lucru care la prima vedere pare imposibil.Voi incerca sa fac trading intr-un cont real,pornind de la un capital de 27 de dolari.Voi mai compara acest cont,cu unul demo,cu capital de pornire de 5000 de dolari.Voi demonstra i ambele cazuri,ce inseamna disciplina si ce inseamna greseli fatale!

luni, 21 ianuarie 2008

3)Norul de mister care acopera bursa

Hai sa facem o incercare si sa vedem daca vom putea dispersa acest nor de mister,cu ajutorul unor explicatii. Sa incepem deci cu inceputul,facand referiri la cea mai importanta ingredienta necesara unui investitor, capitalul. Din discutii avute pe aceasta tema,cu persoane diferite reiese foarte clar existenta unei perceptii complect eronate."Ca sa fi investitor la bursa trebuie sa ai o groaza de bani si mai trebuie sa fi si docent in stiinte astronautice".
 
Voi incerca numaidecat sa combat aceste perceptii,cu ajutorul unor exemple concrete!Cum ati reactiona daca v-as spune,ca un cont pe piata valutara poate fi deschis in principiu cu orice suma.
Majotitatea brokerilor vor insa o suma minima de 100 dolari si asta pentru ca tranzactiile facute pe aceasta piata se fac cu"margin" si"levrege".Termenii sunt luati din limba engleza si vor fi explicati in pasajele urmatoare.
 
Ce poate face un investitor cu un capital de 100 de dolari,intr-o piata a carei lichiditati se ridica la cca 20 de miliarde de dolari pe zi?

Citeste si vei intelege!

Marimea capitalului nu este deci un factor decisiv,suma de pornire avand totusi o importanta pe care voi incerca s-o explic.O suma mica de bani iti permite greseli foarte putine,intr-o piata cu oscilatii destul de mari.Vei intelege acest lucru mult mai bine,urmarind portofoliile pe care le voi expune pe pagina.

Sa trecem acum la explicatia termenilor inprumutati din limba engleza!

Levrege,nu este altceva decat un imprumut,pe care un investitor cu capital putin,il ia de la brokerul sau.Acest inprumut va descide noi posibilitati omului nostru cu bani putini,el putand cumpara,mai multe actiuni sau mai multa valuta. Exista brokeri care iti vor permite un "levrege" de pana la 200 dandu-ti astfel posibilitate unei afaceri de 20 000 de dolari,atunci cand tu de fapt ai doar 100 in cont.
Cat costa aceasta extravaganta? O intrebare pusa pe buna dreptate! Nada,nothing,nichts nimic,rien.
Ai citit corect, aceasta extravaganta este total gratuita!

Cat costa atunci tranzactia in sine si din ce traieste banca?Tot atat,deci nimic, banca facandu-si profitul din asa numitul "spread" pe care il are.Acest spread nu este altceva decat diferenta de pret dintre oferta si cerere si poate fi in cazul unor brokeri 1 sau chiar sub un "pip"(1pip=o sutime de cent)

Pentru a te putea folosi de levrege brokerul iti va cere un margin deci niste bani care iti raman in cont dupa afacere.Acesti bani vor fi folositi de banca ca o siguranta,in caz ca bursa nu merge asa cum ti-ai propus.Aceasta suma iti va fi blocata in contul pe care il ai. Daca bursa va merge impotriva ta,brokerul iti va permite o pierdere maxima,egala cu marginul pe care il ai,scotandu-te automat din piata,atunci cand pierdrea este egala cu marginul.Marimea marginului este stabilita de marimea levrege pe care doresti s-o folosesti.

Mai pe romaneste daca ai un cont de 100 de dolari,este bine sa pui doar 50 la bataie,avand 50 in rezerva.In acest fel,rezerva de 50 iti va permite o fluctuatie negativa a pietii,fara ca brokerul sa fie obligat sa te scoata din ea.Fiecare trader isi calculeaza un marginal de fluctuatie,pentru ca o intrare exacta in piata este aproape imposibila. Sa incheiem acum acest pasaj cu un exemplu concret!Presupunem ca vrei sa cumperi euro pentru ca esti convins ca euroul se va aprecia fata de dolar(observa ca tranzactiile valutare se fac in perechi euro/dolar,lira sterlina/dolar etc).

Contul pe care l-ai deschis,este din pacate numai de 100 de dolari.Te decizi sa nu faci un levrege maxim si te limitezi la unul de 100.Retii 50 dedolari in cont pentru margin si 50 ii pui la bataie.
50x100=5000 dolari suma pe care o vei folosi pt cumparare euro. Te uiti pe grafic si constati ca 1,40 dolari pt un euro ar fi un pret bun de intrare in piata.Apesi pe buton si iata-te posesor a echivalentului de 5000 de dolari in euro.Daca intrarea si ideea pe care ai avut-o sunt absolut corecte iti vei delecta ochii privind aprecierea euro si "ingrasarea" contului pe care il ai.

Daca intrarea nu a fost corecta dar ideea da, ai putea sa transpiri putin vazand cum euro se depreciaza pentru inceput.O depreciere mai mica,nu este o catastrofa,pentru ca tu ai lasat un margin de 50 de dolari si mai lucrezi si cu stopp-loss un termen la care voi revenii mai tarziu. Dupa o depreciere de cca 20-30 de pipi iata insa ca euroul se intoarce si o ia catre stele",lasandu-te astfel cu un zambet de om multumit pe buze.

2)"Omul de rand" si bursa

Psihologia umana este deosebit de interesanta,luati ex.Caritas!Acest joc piramidal, deosebit de periculos si riscant,a reusit totusi sa atraga masele.Visul castigurilor "infinite",a dus la evitarea multor intrebari, pe care romanul trebuia sa le puna, inainte de a se arunca in abis.

Comparata cu acest Caritas bursa pare a fi un "tabu",pentru "omul de pe strada".Mai mult decat atat, investitiile bursiere par sa ridice tocmai acele intrebari, pe care Caritasul nu a reusit sa le faca.Bursa pare a fi ceva foarte complicat, in timp ce Caritasul era perceput ca ceva foarte simplu.

Adevarul este,ca ideea care pune baza jocurilor piramidale,este simpla si geniala.Inzeceste-ti investitia,fara sa faci nimic!Poate fi ceva mai simplu si mai atragator?Daca sloganul nu a impresionat la prima citire,au impresionat exemplele noilor inbogatiti.Cum sa nu-ti vinzi vaca,atunci cand o manevra Caritas ti-o poate transforma in helicopter?

La bursa trebuie sa ai bani multi ,se crede, si nu in ultimul rand trebuie sa te documentezi.Toate aceste lucruri necesita putin timp si o leaca de efort.La Caritas totul a parut simplu si fara efort! Vaca<>Caritas<>helicopter!
Problema pe care azi o cunoatem cu totii, este ca pentru foarte multi,cele trei elemente din ecuatia de mai sus,au disparut pentru totdeauna.

Iata cum problema amintita,ne va face sa desoperim "plusul"pe care bursa o are fata de jocurile piramidale.In timp ce aceste jocuri vin si dispar, fara exceptie si intotdeauna,bursa ramane!
Ca o prima concluzie, putem afirma linisti ca bursa trebuie sa fie un mediu mai sigur de investitii.

De unde atunci aceasta goana a romanului dupa jocuri piramidale si de unde frica,ignoranta fata de piata bursiera?
Raspunsul e foarte simplu;Lucruri pe care nu le intelegi nu te pot atrage.Necunoscutul pare la prima vedere periculos si misterios.

duminică, 20 ianuarie 2008

1)Introducere

Multe evenimente din viata umana pot fi reprezentate grafic
(ex. nr.de nasteri,nr. pomilor plantati in fiecare an, oscilatiile unei valute,oscilatiile indicilor bursieri etc.)
Exemplu aici,grafic saptamanal euro-dolar.Da click pt imagine marita!

Ce este analiza tehnica?

Este o forma de studiu al graficelor bazata pe probabilitati!Analistul tehnic,porneste de la premiza posibilitatii de a citi emotiile si comportamentul uman din grafice,bazandu-si deciziile de intrare sau iesire din piata pe"limbajul"lor.

Ce este analiza fundamentala?

Este analiza factorilor economici care influenteaza pretul bunurilor de pe piata!Ex:dobanda, buget,inflatie etc pentru valute,P/E,cash flow,datorii etc.(pentru
o intreprindere)