Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 24 septembrie 2017

"Pentru ca Draghii....?" Nu! "Pentru ca cerere si oferta."

Asa numitii experti incearca, sa-i convinga si azi pe cei care isi pierd banii in piata valutara, despre faptul ca euro, de exemplu, se misca dependent de ceea ce face sau nu face Draghi. 

Deci pentru ca Draghi n-a facut nimic nou privind dobanda de referinta, cu ocazia ultimei sedinte BCE (a lasat-o neschimbata), euro trebuie sa-si continue traiectoria ascendenta, conform "analistilor experti". Cam aceeiasi care spuneau ca euro isi va continua deprecierea, in luna ianuarie

Pentru a vedea realitatea ultimelor noua luni, legat de acest subiect, si pentru a o putea compara cu analizele amintite, intoarce-te la o poastare pe care am facut-o in ianuarie 2017. O gasesti aici!

Un scurt citat relevant din aceeiasi postare ar fi urmatorul: "euro da semnale de apreciere, nu de depreciere. Aprecierea ar putea avea o demnitate care ar putea sa-i surprinda chiar si pe Goldmanei."

Citatul reflecta punctul meu de vedere de atunci legat de soarta valutei comunitare, in raport cu dolarul american. Afirmatiile mi le-am bazat pe aceleasi criterii analitice pe care le folosesc intotdeauna; Cererea si oferta!

Compara graficul din ianuarie cu cel prezentat mai sus, si vei vedea exact ce s-a intamplat cu perechea eur/usd. 

Graficele sunt aceleasi, perspectiva este lunara, cel de aici fiind doar actualizat!

Ceea ce poate vedea toata lumea este un lucru indiscutabil: Cu sau fara Draghi, euro a urcat de la nivelul de cerere prezentat in postarea din link, exact pana la nivelul de oferta preconizat de mine, la inceputul acestui an.

Acest nivel de oferta se afla intre cele doua linii pe care le regasesti si in graficul din ianuarie; linia albastra si linia neagra. Intervalul dintre ele este marcat in aceasta postare cu un patrulater galben, pentru o vizualizare mai buna.

Oare ce va face euro dupa ce a lovit acest interval important de oferta; 1) se va aprecia sau se va deprecia fata de dolar? 2) Pana unde si pana cand? 3) Mai este scenariul paritatii eur/usd actual? Cum vor evolua euro si dolarul fata de valuta noastra nationala, "dirijata de Isarescu si BNR?"

marți, 19 septembrie 2017

Harakiri economic

Am prezentat, in postari precedente, situatia dobanzilor din SUA, referindu-ma in special la dobanda de 10 ani. Din graficele expuse atunci, am tras urmatoarea concluzie: de la nivelul atins, dobanzile din SUA nu vor putea face altceva decat sa-si schimbe trendul descendent avut, timp de 30 de ani, in unul ascendent.

Cu aceasta afirmatie par a fi de acord acum si unii analisti, numai ca, ei explica altfel decat mine cauza fenomenului.

Analistii vad cresterea dobanzilor ca fiind un rezultat al cresterii economice si ca atare, ei se astepata si la o crestere a inflatiei. In opinia mea cresterea cererii pentru lichiditati va salta dobanzile, pentru ca datoriile imense acumulate in decursul anilor, nu se pot plati cu "bani facuti din aer."

Ca atare, eu cred ca deflatia va trebui sa bata din nou la usa pietelor de capital.

In Romania lucrurile nu arata cu nimic mai bine, desi ni se spune ca economia duduie. Graficul Robor de 3 luni pare sa se fi izbit si el de un minim, minimul absolut al deprecierilor de pana acum, cred eu. Robor de 6 luni si cel de 12 luni arata la fel, fapt pentru care am ales sa expun doar un singur grafic. Observa! Pretul graficului expus se apropie de un nivel cheie, calculat si marcat de mine cu un patrulater verde.  

Semnalul unui nou trend ascendent al dobanzilor de 3 luni va veni, in momentul in care pretul va penetra nivelul marcat pe grafic. Am convingera ca acest semnal va apare mult mai repede decat se astepta unii.

Cu toate ca piata romaneasca a fost inundata de lichiditati (mita electorala a guvernantilor), cresterea preturilor nu va rezulta dintr-o crestere a cererii pentru produse, cred eu, ci mai degraba din cresterea taxelor pe care iubitii conducatori vor fi obligati sa le impuna. Vezi cazul cresterii pretului benzinei, care va atrage dupa sine cresterea altor preturi, rezultate din scumpirea transportului. Deci "geniile" care conduc aceasta tara, nu dorm "tovarlasi." Mint de ingheata apele si iti vor servi taxe peste taxe, pentru ca nu mai au bani.

Tudose a incercat sa-si convinga alegatorii ca 5 lei/litru de benzina este mai putin decat 4,60 dar, pana la urma, cei care s-au bucurat de mita electorala isi vor da seama ca s-au bucurat degeaba. Pentru ca valoarea a ceea ce au primit se va diminua in fiecare zi, cu fiecare taxa, incet dar sigur. Eu cred deci ca inflatia aparenta rezultata din "Qe-ul romanesc cu taxe," se va transforma incet in deflatie, dar intr-una cu dobanzi in crestere. Acestui scenariu, pe care il consider foarte probabil, i-am dat si un nume; harakiri economic.