Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 24 februarie 2018

De la 19666 la 5920.

Este vorba de cryptomoneda Bitcoin, al carei pret trebuia sa ajunga in luna, conform expertilor. Deocamdata si-a pierdut, in doar 8 saptamani, 70% din valoarea maxima atinsa! Cum credeti ca se simt azi, cei care au cumparat BTC la un pret de 19 666? 

Care poate fi oare, explicatia fenomenului prin care o marfa este cumparata la un pret de 19 666, considerat just si ieftin, pentru a fi vanduta, dupa numai 8 saptamani, la un pret de 5920, considerat prea scump? 

In grafic se vad nivelele de cerere calculate de mine, pe care le cunoasteti din postari mai vechi. Despre al doilea nivel, marcat cu o sageata albastra, mai groasa, spuneam ca este cel mai important. Si iata ca BTC s-a apreciat, tocmai de acolo, pana la nivelul de 11780, recastigand astfel cca. 30% din valoarea pierduta. 

Chiar azi, moneda crypto a inceput sa se devalorizeze din nou. Care credeti ca va fi soarta ei in viitorul apropiat? Dar in viitorul mai indepartat? Se vor imbogati oare, pana la urma, cei care au cumparat-o la pretul de 19 666? Va mai exista BTC peste 10 ani? Dar peste 2? Vor renunta guvernele lumii la puterea financiara pe care o au azi, prin a-si lasa cetatenii "sa bata monede," in locul bancilor centrale?

miercuri, 21 februarie 2018

Trump este super multumit de economia SUA, in timp ce Dragnea l-a gasit vinovat de serviciu pe Isarescu

Caruia Teodorovici dar si "maistra" Dancila i-au sarit la beregata, din cauza inflatiei! Nici unul dintre cei trei n-au suflat insa o vorba, despre felul in care PSD_ALDE_UDMR au inudat piata cu lichiditati. Cu salarii si pensii marite, date din imprumut. 

Ce sa fi facut sarmanul Mugurel, impreuna cu expertii sai? Sa fi mancat banii dati de guvernanti ca sa nu fie inflatie? A fost doar o chestiune de timp reaprecierea Robor. Am vorbit despre acest subiect in postari mai vechi.

Deocamdata dobanda, a luat-o la deal de la nivelul de 1,97, nu de la 1,94, asa cum am spus eu. Aceasta deviatie este totusi una foarte mica, de 3 puncte, in timp ce inflatia, care l-a determinat din nou pe Dragnea sa se rasteasca la BNR, a juns in luna trecuta la 4,32%.

"Eu o sa trimit o scrisoare domnului guvernator cu niste puncte de vedere adunate de la mai multi specialisti si din partea mea. Si vreau sa primesc niste raspunsuri. Nu vreau sa discut acum pe genunchi, pentru ca e un subiect foarte important. As vrea sa vad si care a fost implicarea BNR in asta, pentru ca este o chestiune foarte serioasa." L-am citat pe condamnatul care conduce Romania.

Liviu e finut, lucreaza prin scrisori pe care nu le va vedea niciodata nimeni, dar are totusi dreptate. Invers, desigur, asa cum sunt stirile venite de la radio Erevan. 

Chestiunea pe care a creat-o este intr-adevar serioasa, pentru ca imprumuturile nu creaza plusvaloare nicaieri in lume. Dimpotriva! Ele se refracta si asupra generatiilor care vin. Atat imprumuturile cat si dobanzile aferente, chiar si in cazul in care economia romaneasca se va face praf. In orice conditii, creditorul isi va cere banii inapoi, cu dobanda, dar pe Dragnea &Comp acest lucru nu-i intereseaza de loc. Ei au cu totii un singur interes. Intresul propriu!

Cum credeti voi ca va evolua in viitorul apropiat indicele Robor de 3 luni? Si cum credeti ca va evolua DJA, devenit nu de mult un copil de suflet al lui V. Dancila? 

Dupa cum se vede din postarea presedintelui american, acesta pare foarte multumit de situatie, spre deosebire de premierul Romaniei. 

Indicelui american pare insa sa nu-i pese nici de Dancila nici de Trump. El s-a apreciat imediat, dupa ce a intrat Viorica in panica si a inceput sa se deprecieze, imediat dupa ce Trump a intrat in extaz. Poate va lamuri Dragnea lucrurile, in cele din urma, printr-o scrisoare trimisa si indicelui Dow? Fara a tine cont de Dancila si Trump am avut si eu o parere despre evolutia bursiera din SUA. O gasesti in postarea precedenta! Compara ceea ce am spus cu ceea ce s-a intamplat.

luni, 12 februarie 2018

Trump il ia de mana pe Isarescu

Si obtine rezultate magistrale: The budget proposal projects the economy will grow about 3% annually over the coming decade, though officials now expect a slightly larger near-term boost, with output rising 3.2% next year before declining to 3% in 2021 and 2.8% by 2026, according to projections reviewed by The Wall Street Journal. 

Deci crestere economica vesnica, fara boli si fara moarte!

Cand auzi asemenea afirmatii trebuie sa te uiti atent la ce spune bursa, pentru ca ei nu ii pasa de loc de ceea ce canta corul The Donalds. Bursele traiesc in lumea lor si vor anunta, intotdeauna, momentele in care considera ca un Trump, sau altul, incep sa aiba vise umede. 

Deocamdata expertii, de pe Wall Street, sufla in trompete alaturi de presedintele SUA, chiar daca muzica unora are un ritm mai temperat: "On Friday, economists at J.P. Morgan said they now expect the economy to grow 2.6% this year and 1.9% next year."Vom vedea in curand cine va mai fi in stare sa danseze pe ritmurile optimiste ale acestui cor vesel?

In ultimele saptamani bursele "s-au aruncat de la etaj," un fenomen la care mas media a reactionat imedeiat. Tocamai aceasta reactie promta a mediei m-a facut sa fiu sceptic in privinta unui top final.

Dupa cum se vede, in grafic, Dj a cazut exact pana la intervalul pe care l-am numit "intervalul de oferta din ceruri."

Pentru cei care nu se ocupa de analize socio economice as dori sa clarific: In cazul in care un interval de oferta este depasit, vizibil, vanzatorii lui vor fi inlocuiti de cumparatori. Logica este simpla; depasirea nivelului ne arata clar ca cererea a invins, in cele din urma oferta din acea zona. Cei care n-au reusit sa cumpere la momentul potrivit astepata, o revenire a pretului spre nivelul penetrat, pentru ca sa poata intra si ei in piata.

Acest lucru se vede la fel de clar pe graficul afisat in aceasta postare. Dj cade exact, pana la limita inferioara a intervalului amintit, de unde cumparatorii reusesc sa-i impinga pretul spre nord, prin cumparari destul de masive. In acest fel DJ reuseste sa-si inchida sesiunea saptamanala la un pret, aflat cu putin deasupra liniei care delimiteaza nivelul superior al intervalului. 

Oare la ce ne putem astepta dupa un asemenea comportament?

Parerea mea este ca vom asista, din nou, la o revenire bursiera, foarte curand. Ea trebuind sa fie inabusita, in cele din urma, la nivele aflate sub ultimul maxim. 25000 este un nivel aproximativ, dar destul de bun pentru acest scop. De la acest nivel Dj ar trebui sa plonjeze din nou spre ultimul minim, ca sa-l depaseasca, pentru a putea testa, in acest fel, perceptia vanzatorilor si a cumparatorilor aflati in zona intervalului de pret delimitat de elipsa. Numai dupa acest test vom putea intelege mai bine intentiile pe care le au cumparatorii, dar si vanzatorii indicelui american.

Inchei aceasta postare prin a comenta felul in care au prezentat stirile, relatia ivestitor-inflatie. "After prolonged visions of nirvana, investors are suddenly having nightmares again about an old bogeyman: inflation.The Dow Jones Industrial Average lost 9% of its value in the past two weeks, a stunning drop from a record high triggered by the fastest increase in worker pay in nine years.

Deci inflatia ii sperie acum pe investitori! Pe care investitori? Exact pe aceeia care urlau dupa QE, pentru ca doreau inflatie, ca si FED, cel putin de 2%. O tinta pe care cei din urma n-au reusit sa o nimereasca pana acum. Investitorii par a fi deranjati si de salariile marite, care apar de obicei intr-un mediu economic sanatos si ascenedent.

Dow a cazut 9%, deci sume echivalente cu 9% din valoarea totala a indicelui s-au evaporat in 2 saptamani, ceea ce inseamna deflatie. Deflatia n-a fost si nu e buna, investitorii doreau inflatie. Al carei simplu miraj i-a determinat acum, sa faca in pantaloni. Asta ne spun fabricantii de stiri, "espertii" care explica in fiecare zi cauzele pentru care se apreciaza sau se depreciaza bursele. Au inteles acesti oameni vreodata, felul in care functioneaza pietele de capital? Sau fac numai zgomot ca sa nu fie liniste?


vineri, 9 februarie 2018

Isarescu fuge dupa tinta de inflatie

Pentru un salariu de invidiat, seful BNR priveste, constata si ne spune; preturile vor creste si inflatia va fi mai mare decat am crezut noi, cei de la BNR. Cum sa nu fie mai mare sau mica mica, din moment ce "capetele luminate" ale bancii, puse in posturi pe criterii politice, trag pe langa orice tinta economica pe care incearca sa o nimereasca. Intotdeauna!

Banca Nationala a ridicat, nu demult, dobanda de referinta la 2,25%, ca sa ajunga piata din urma. Iar acum se vaita de o inflaltie si mai vartoasa, decat cea pe care au calculat-o expertii ei. 

Cand apare Isarescu la o conferinta de presa lumea ciuleste urechile. Ca sa auda ce? Lucruri pe care le vezi daca nu ai ochelari de cal. 

Din pacate, multi romani poarta asemenea ochelari, simtindu-se "loviti in cap" de fiecare vorba iesita, din gura "superexpertului" Iasarescu. 

Ceea ce n-am auzit sa-l intrebe nimeni pe guvernator, niciodata, este: 

Tovarase Isarescu, voi astia de la BNR ce faceti, in afara faptului ca ne spuneti lucruri stiute si intelese mai demult, de catre toti posesorii unei logici elementare? De ce mai are aceasta tara nevoie de domniile voastre, atata timp cat lucrurile par sa meraga bine, sau rau, de la sine?

Pentru ca nimeni nu i-a pus si nu-i va pune nici in viitor aceasta intrebare, Isarescu va continua sa fie soarele economiei romanesti. Astrul care manevreaza totul printr-o miscare de raza, omul care asigura linistea apelor pe care pluteste barca economiei. 

Mana dreapta a lui Mugur este ministrul muncii, O.Vasilescu, expert de renume local in calcule de salarii. Cand spune Olguta ca vor creste, atunci ele scad, inversul afirmatiei nu exista.

Cel care facut programul economic; "scara romanilor spre Rai," Vilcov, a primit 8 ani de inchisoare cu executare. 

Poate de aceea a fost tinut in postul pe care il detinea, ca sa poata continua sa-si execute propriul popor. Nu degeaba se invarte PSD in jur de 42%. Ma intreb; oare cate procente vor avea, daca vor decide sa-si execute alegatorii? Un raspuns transant am primit deja de la Codrin Stefanescu, seful statului in zig-zag: "Numarul celor care ne-au votat creste," ca si viteza invers in care au bagat tara guvernantii.(Nota susemnatului). 

Pana si UDM-istul Kelemen si-a dat seama de faptul ca un program de guvernare, care pare "facut la ministerul agriculturii, intre doua beri," nu poate face altceva decat sa dea tarii "stabilitate." Cauza pentru care maghiarii au votat inscaunarea guvernului nr.3 PSD-ALDE. De la masa au lipsit doar mititeii, care puteau transforma stabilitatea in beton. Chiar si fara mititei salariile medicilor, a asistentilor, vor fi mai mult decat beton, conform ministrului sanatatii. Incepand cu luna martie ele se vor mari cu pana 170%. Acest calcul trebuie sa fi fost facut intre mai multe beri si nu la ministerul agriculturii. Ci intr-o buda publica, undeva.


sâmbătă, 3 februarie 2018

Bitcoin isi loveste primul nivel de cerere

Aflat la 7625 si marcat de mine cu o sageata albastra, in graficul pe care l-am alaturat postarii din data de 29 noiembrie 2017. De la acest nivel pretul a fost respins de cumaparatori si urcat pana la 8838=pretul de inchidere al penultimei lumanari. 

Miscare pretului a fost destul de consistenta, de cca. 1200$, intr-o singura zi. Ce va face oare BTC de la aceste nivele? Va reusi Isarescu sa-i urce pretul si mai mult?

Sunt convins ca toti cei care au citit acest blog au inteles, faptul ca Isarescu e-n in toate e-n in cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare.....Nu-i exclus totusi ca in curand, toate cele ce sunt sa planga in ploaie (nota sussemnatului)

Compara graficul din postarea "Bitcoin 100 000$ sau 150$? cu cel expus aici! Ca sa poti urmarii mai usor felul in care s-a miscat pretul monedei crypto, din 29 decembrie, pana azi. 

Nu cred ca poate nega cineva faptul ca BTC a facut, exact ceea ce ma asteptam ca va face. Cum credeti ca va evolua pretul monedei crypto in viitor? Parerea mea o stiti.