miercuri, 13 mai 2020

ROBOR DE 3 LUNI INCOTRO?

In graficul afisat am marcat cu sageti albastre felul probabil in care cred eu ca se va misca dobanda robor, in viitorul apropiat. Tinta ei se va gasi cred, intr-un interval aflat intre 2-2,25%. 

Eu am marcat, tot cu albastru, doar limita inferioara a intervalului specificat. Ce semnal primim oare de la deprecierea pe care o vedem? Semnalul ca piata doreste sa dea imprumuturi si la dobanzi mai mici, un lucru care confm teoriilor conventionale ar trebui sa revigoreze economia.

Conform teoriilor mentionate ar trebui, numai ca, ele pleaca de la o presupenere eronata, in opinia mea. Mai precis, de la faptul ca daca exista oferta, trebuie sa existe si cerere suficienta in piata pentru imprumuturi. In cazul in care robor se va misca, asa cum cred eu, creditorii vor avea o surpriza neplacuta.

Dupa ce vor constata, de fapt, o cerere mai mai slaba, chiar mult mai slaba dect si-au inchipuit. Si atunci ce ar putea face altceva decat sa continue scaderea dobanzilor, spre nivelele mentionate in aceasta postare.

La ceea ce cred eu ca se va intampla dupa ce intervalul de pret marcat pe grafic va fi atins, voi reveni intr-o alta postare. Pentru ca eu fac analize, pe baza de cifre, fara sa fi pretins niciodata ca sunt un ghicitor.

Atentie! Sagetile din grafic sunt mai degraba ilustrative! Chiar daca pornesc de la nivele pe care le consider, teoretic probabile. Concluzie: robor suna la clopotelul deflatiei, zic eu.


3 comentarii:

  1. Salut! Cum rezumam aceasta situație într un singur cuvânt? Sa fie deflație?

    RăspundețiȘtergere
  2. Paul,rezultatul aceea ce vedem ar trebui sa fie deflatie. Deocamdata, bancile cebtrale au umflat din nou balonul cu bani. Creditarile au scazut totusi marcant. Deflatia se va instala vizibil atunci cand si masa monetara aflata in circulatie va incepe sa se rareasca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerea mea este ca oricati bani ai arunca in piata daca nu-i dai consumatorului final nu poti creste inflatia decat pe termen foarte scurt pentru ca daca faci asta inseamna ca oamenii aia chiar au probleme cu cash-ul deci se consuma repede dupa care vine partea a doua in care companiile incep sa aiba probleme cu cash-ul lucru care duce la falimente in masa si apare toata spirala unei crize conomice. Ma minunez cum se bucura guvernul ca a avut crestere de 0.6% in Q1, asteptam urmatuarele quarter-e.

    RăspundețiȘtergere