miercuri, 3 iunie 2020

Eldorado!

America este in razboi civil, somajul va fi pe undeva la 20%, dar uite ca bursa urca, exact asa cum m-am asteptat. Expertii vad revenirea economiei in forma de V, inclusiv expertul nostru ministru, F. Catu. Au aparut pana si profesori de la Harward care ne asigura ca; "the bottom is in". Altii spun ca bursa nu va mai ajunge la recentul minim atins, niciodata. 

Despre faptul ca bursa va continua sa urce v-am vorbit si eu in ultima mea postare numai ca, intre felul meu de-a vedea lucrurile si felul in care le vad multi experti exista o diferenta. Eu sunt convins ca vom revizita minimul atins si nu numai. De ce a urcat oare bursa in timpul celei mai grave pandemii din ultimii 100 de ani, dar si in timpul unui razboi civil care a inceput in SUA? 

Pentru ca bursele nu sunt influentate de evenimente, ci doar de psihologia maselor. Care, dupa un val de psihologie negativa au intrat, ca intotdeauna, intr-unul de psihologie pozitiva. Un lucru normal, despre care am vorbit la momente in care multi anuntau sfarsitul lumii.

Pe langa pandemie si razvratirile din SUA va voi arata si niste grafice! Care, ii vor face foarte probabil pe cei cu capul pe umeri sa inteleaga, mult mai bine cauza razmeritei americane.

Acest grafic vorbeste de la sine pentru ca prezinta cifre! Eu mai mult decat ca orice datorie va trebuie sa fie platita, la un moment dat, nu voi spune. Cred ca ati observat forma de parabola a datoriei federale, care se apropie cu mult curaj de 25000 de miliarde de dolari. Un fleac zic eu, egal cu 121% din PIB-ul SUA. Populatia are si ea datorii de cca.17000 de miliarde, tot in Sua, nu pe Marte. In rest, va las sa dichisiti voi celelate cifre si faceti la sfarsit o adunare.

In figura urmatoare aflam si cui le plac actiunile! Sa nu-mi spuneti ca bogatii nu stiu sa piarda bani. Ei isi pierd de obicei camasile in decursul unui "crack". Acest grafic ne mai arata ceva, ca si indicii bursieri. Ne arata unde se duc cea mai mare parte a banilor "tipariti" de bancile centrale. Si in care buzunare sunt bagati. Ca sa fie cheltuiti mai apoi pe actiuni si derivate. 
Rezultatele obtinute in urma acestor politici le vom vedea in graficele urmatoare. Care demonstreaza ca "rascoala" din SUA n-ar prea trebui sa mire pe nimeni. Ea mocnea, dar a avut nevoie de o scanteie, uciderea unei persoane de culoare de catre 3 politisti.
Comparati cresterea venitului majoritatii populatie, putin peste zero, cu cresterea venitul a 5% din populatie, care vedem ca se apropie de 20%. De paturile submedii nu mai vorbim, vedeti si voi ca crestera venitului acestora se afla sub zero. Daca ne uitam la averi vedem acelasi lucru, in al doilea grafic. Explozia averilor celor 1%, care sunt si posesori de actiuni intr-o masura de 53%, cifra luata  din graficul precedent.

Ce a trebuit sa faca FED ca sa ajunga la acest 'eldorado' american? A trebuit sa-si maresca 'un pic' bilantul si sa-l puna intr-un balon umflat cu aier cald care, la un moment dat va trebui sa se raceasca, stiind ca gradele scad invers proportional cu altitudinea. Nu cred ca ma va contrazice cineva daca spun; viteza balonului seamana in ultima perioada cu cea a unei rachete = o linie dreapta cu directia spre cer. Mai ales daca tinem cont ca Fed este doar la jumatatea drumului, al carui sfrarsit il va atinge in 2021, conform marelui plan de monetizare. La un bilant de 12 trilioane de dolari, deci 12000 de miliarde, mai pe romaneste.
Luand seama de 'situatia de vis' in care s-a ajuns as incheia aceasta postare cu o intrebare: What the fuck could go wrong in such marvelous conditions?






7 comentarii:

  1. Salut Horea. Mai sunt sanse ca euro sa ajunga la paritate cu dolarul ? Va ramane euro pe trend descendent in raport dolarul ? Ma gandesc tiparirea nelimitata a Fed . Nu va duce ea la o schimbare de trend? As vrea sa stiu parerea ta. Stima.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Marius. Ai uitat se pare, ca si europenii "tiparesc" de rup si nu numai ei. Dar precum vezi si la bursa, totul depinde de psihologie, a cumparatorilor si a vanzatorilor. In viitorul apropiat nu cred ca euro va ajunge la paritate cu dolarul. Dimpotriva, ar trebui sa se aprecieze. In conditiile in care ne aflam, in care petrolul a ajuns la minus 40$, ma voi multumi sa fac analize care privesc doar viitorul apropiat=cadru de cca 4-6 luni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare tuturor! Subscriu la analiza Lui Horea. Criza încă nu a venit, dar va veni și va fi o criza a dolarului. Ca de obicei. Nu as paria pe o schimbare de paradigma, totuși. Aceasta moneda exista de vreo 2_3 sute de ani și a trecut prin războaie și crize majore. As fi mai îngrijorat de moneda europeana care exista de doar 20 ani și la criza precedenta a făcut o pe Merkel sa plângă. Istoria ne arata ca au mai existat uniuni monetare și niciuna n a rezistat.Despre paritate eur/USD ce sa zic? Se poate întâmpla datorita faptului ca mulți considera dolarul safe haven, deși alții i ar contrazice. Be strong and hold tight!

    RăspundețiȘtergere
  4. Paul. Cum va fi o criza a dolarului daca vezi posibila paritatea cu euro ? Si pe deasupra spui ca problema mai grava e de fapt cu euro.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Criza a datoriei suverane us, care este mai mare acum decât în 1945.Cu toate acestea nu exista alternativa la dolar decât o moneda politica EUR sau monedele unor dictaturi care nu au piețe libere... Cel puțin asa cred eu.

      Ștergere
  5. Horea. Imaginea la analiza tehnica eur-usd pe termen lung este foarte bearish. Urmeaza o rezistenta foarte puternica la 1.15.50 Va fi interesant ce se va intampla. Daca o sparge sunt sanse mari pentru o schimbare de trend.

    RăspundețiȘtergere
  6. In1945 datoria SUA chiar nu era mare Aceștia au vândut armament Angliei și Rusiei numai în aur

    RăspundețiȘtergere