Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 14 septembrie 2021

Premierul Catu a spus in randuri repetate ca a ridicat salariile si nivelul de trai al romanilor!

Dar problema preturilor o lasa in ograda BNR, dupa ce s-a transformat in Superman!

Citez: „Vedem această creștere a prețurilor, în special la produsele alimentare. În luna august la produsele alimentare avem o creștere medie de 3%. Am încredere că BNR va găsi soluția pentru a tempera dinamica inflației".

Vreau sa stiti ca pretul energiei a explodat si in alte tari, vom vedea daca se va putea mentine la aceste culmi. Eu am dubii! Pentru ca, oricata nevoie ai avea de gaz, electricitate, sau orice alta sursa de energie, cand bagi mana in buzunarul tot mai gol nu ai cum sa-ti mai platesti toate cheltuielile lunare. Deci incet incet va trebui sa scada consumul unor marfuri al caror pret a urcat prea mult in ultimul timp.

Spania, in loc sa arunce pisica prin vorbe in curtea bancii centrale, asa cum se obisnieste intotdeauna aici pe la noi, a taiat din taxe pentru apararea consumatorului si a aplicat un claw back de 3 miliarde de euro companiilor furnizoare, spunand ca profitul pe care il fac in conditiile actuale este nejustificat.

Daca va uitati la graficul BET veti vedea ca problemele actualului guvern de abia incep. Apropo de criza guvernamentala! Vedeti pe grafic momentul la care a fost demis ministrul justitiei. Cu o zi inainte BET a dat un semnal de vanzari masive, lumanarea rosie, dupa care indicele a inceput sa urce din nou, fara sa-i pese de crize guvernamentale sau alte bazaconii politice. Care in Romania sunt oricum ordine de zi.


 

De ce urca bursa atunci cand tara a intrat intr-o criza guvernamentala? Pentru ca ciclicitatea este ciclicitate si, precum se vede, BET se afla intr-un triunghi similar cu cel al indicelui Dow din SUA. Ba mai mult! Si indicelui de la Bucuresti ii mai lipseste un val din cele 3 pe care trebuie sa le aiba un ciclu. Chiar nu stiu ce ar mai putea debita premierul in perioda urmatoare, ca sa mai arunce o doza de abureala peste oameni din sediul guvernului.

Cresterea economica despre care am auzit intr-una de la Catu este rezultatul efectului de baza! Si, ca atare, Isarescu ar baga un cutit in gatul pietei daca s-ar atinge de dobanzi. V-am demonstrat de mai multe ori ca bancile centrale sunt reactive nu proactive. Deci ele reactioneaza la ceea ce face piata. Si pietei ROBOR nici prin cap nu-i trece in acest moment sa ridice dobanzile. Tinand cont de mediul economic foarte dubios in care ne aflam. Ce este efectul de baza. Comparatia PIB, de exemplu, sau chiar a inflatiei unei periode din anul curent cu aceeiasi perioda a anlui trecut(baza). 

Intelgeti desigur ce cifre distorsionate se pot obtine in conditiile actuale. Daca economia a crescut in semestrul 2, de exemplu cu 1%, si anul trecut a scazut cu 9% in aceeiasi perioda, cresterea economica anuala raportata pentru perioda in cauza va fi de 10%. Baza de pornire a calculului fiind minus 9.

Eu sunt convins ca premierul stie aceste lucruri, dar un populist, iresponsabil, cauta sa paseze intotdeauna altora orice responsabilitate. Oricum, eu cred ca ceasul economiei autohtone si al celei globale ticaie tot mai zgomotos pe zi ce trece. Si mai cred ca politicienii vor fi "luati pe sus", de ceea ce urmeaza.

Inchei prin expunerea unui grafic care reprezinta "margin debt" din piata americana, deci imprumuturile pe care cumparatorii de actiuni le-au facut, pe baza actiunilor detinute. Pentru cei care nu sunt in tema explic ceea ce insemneaza sa cumperi pe baza de "margin". Ai un cont depus la broker de 1000$, de exemplu, dar el iti imprumuta bani, uneori si de 100 de ori mai multi decat cei pe care i-ai depus. Cifra variaza de la x30, in sus. Brokerii mai responsabili limiteaza de obicei imprumutul la x30. Deci la 30 000, in cazul nostru. 

Aceasta procedura il ajuta pe investitor sa cumpere mai multe actiuni cu bani mai putini depusi in cont, dar il si expune unui risc foarte mai mare. Prin faptul ca el, clientul, poate fi supus unui 'margin call'. Deci  in cazul cumpararilor pe baza de levier, daca bursa merge in directia prevazuta de cumparator, totul e numai soare. Probleme mari apar insa atunci cand aceasta se intoarce in directia opusa. Cand o anumita limita de pierderi este atinsa, brokerul il anunta prin telefon sau prin mail pe client sa depuna noi bani in cont, o suma cel putin echivalenta cu pierderea din acel moment. In caz contrar brokerul are dreptul sa-i vanda actiunile cu pierderile pe care le are. 

Margin call nu este o jucarie. A falimentat mai multe fonduri hedge, banci chiar, Lehman Brothers de exemplu, care s-au supus unui levier mult prea ridicat si mult prea risicant din fudulie. Si eu sunt convins ca vom mai auzi de aventuri de acest gen in curand. Tinand cont de ceea ce vedem in grafic.

Nivelul actual se afla la culmi absolute! Daca va uitati cu atentie veti vedea cum vireaza margin dept aflat in directia spre stele, dintr-o data spre  directia pamant. Si, de fiecare data, inainte de virajul facut in aceeiasi directie de indicele american Sp5009(linia albastra). Care, vedeti ca si-a continuat aprecierea acum, ca de obicei, in timp ce margin dept a facut deja un viraj in forma de V. Exact cum a facut si cu ocazia dot.com bubble, real estate bubble. Acum, cu ocazia a ceea ce eu as numi; bubble of al bubbles. Tick, tack, tick, tack.......







miercuri, 8 septembrie 2021

Atentie investitori! Ne apropiem de "ciot"!

La intrebarea retorica pe care am pus-o intr-o postare recenta; 'cand se va termina oare nebunia bursiera', am dat si un raspuns. 'Atunci cand se va impiedeca de un ciot'.

Si iata ca, ne apropiem pe zi ce trece de acesta! Si eu cred ca va avea aspectul unei noi crize monetare. Deci ciotul va simboliza lipsa banilor si nu excesul lor, asa cum ne explicau specialistii in economie, care au legat si continua sa lege cresterea unor preturi de inflatie. Cu toate ca inflatia si deflatia sunt fenomene monetare, care rezulta din excesul banilor lichizi si al creditelor, raportat la marfurile existente. Sau invers!

Indicele Dow schioapata serios in triunghiul pe care vi l-am aratat in postarea precedenta, avand probleme cu realizarea ultimului sau val, valul 3. Eu cred totusi ca valul ciclic ramane val, asa cum ii este sortit, deci ar trebui sa fie dus la bun sfarsit. Sa nu va mirati daca "ciotul", va aparea in afara granitelor SUA, in China de exemplu. Unde se pare ca in piata a inceput sa bata un vant rece.

Atrag atentia si investitorilor de la BET, bursa autohtona de la Bucuresti. Explozia economica cu care se mandrea Catu si guvernul se vor putea dovedi a fi un cosmar, in cazul unei crize globale. V-am mai aratat si va mai arat odata fratia dintre Bet si indicele Dow. Merg mana in mana!


Unde vad eu "buba"? In piata eurodolar, care in pofida numelui, nu are de-a face nimic cu valuta euro. Pentru ca reprezinta piata pe plan global, in care circula dolarii americani aflati in afara granitelor SUA. Aceasta piata nu este regelementata si este una foarte opaca. Din aceasta cauza poate produce surprize spontane, neplacute, investitorilor. Asa cum s-a intamplat in randuri reptate, in ultimul timp tot mai des, ultima data in 2020. Atunci cand ni se spunea ca bursele si economia au plonjat din cauza Covid. Dar noi am vazut ca ele au urcat nebuneste, exact in timpul exploziei globale a pandemiei. Surprizele la care ma refer sunt cauzate de deficiente aparute spontan, privind valuta de rezeva, dolarul american. 

Nu am niciun dubiu ca in Romania se vor auzi alte povesti in cazul in care bursa va incepe sa cada. De tip;  bursa cade din cauza crizei guvernamentale. Cu toate ca norii negri au inceput sa apara inainte de izbucnirea acesteia. De fapt, Romania, este tara in care guvernele se schimba precum scutecele unui sugar! Deci in opinia mea am fost si suntem intr-o criza guvernamentala permanenta. Pentru ca politicienii se bat pentru putere si surse finaciare in continuu. Din aceasta cauza suntem pe ultimul loc in UE privind sanatatea, educatia, infrstructura, seviciile etc. Ca sa nu mai vorbim de analfabetismul functional de 40%. o rusine pentru o tara europeana a secolului 21.

Deci urmatoarea criza economica din Romania va fi tot una prin contaminare, pentru ca si tara noastra face parte din economia globala. Politicienii autohtoni sunt mai putini globali, nefiind in stare sa cada de acord nici macar in privinta destituirii unui guvern. Pentru ca fiecare vrea sa-l demita in felul lui. Eu cred ca un balci politic mai bizar decat al nostru trebuie sa cauti mult si bine ca sa gasesti. Daca crizele sau periodele de crestere economica ar depinde de guverne, Romania ar trebui sa fie in depresiune economica permanenta. Mai ales daca tinem cont si de jaful la care a fost supusa aceasta tara in ultimii 30 de ani.

Apropo de efectul stirilor asupra pietelor de capital. Ieri, in ziua in care El Salvador a adoptat BTC, moneda crypto a plonjat 10000$. Mai aveti vreun dubui fata de ceea ce am repetat de foarte multe ori pe aceasta pagina? Piata isi vede intotdeauna de drumul ei, un drum care nu are de-a face nimic cu stirile. Am spus si repet; nu cred ca BTC si-a terminat deprecirea care a inceput in aprilie anul curent, chiar daca ar putea avea o revenire dupa plonjonul de ieri.