Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 14 mai 2022

Bitcoin a ajuns intr-o zona de incrucisare a timpului cu pretul.

Mi s-a spus ca "sunt lemn" privind intelegerea functionalitatii BTC. Se pare ca nu am fost! Moneda crypto si-a pierdut mai bine de jumatate din valoarea pe care a avut-o la maximul istoric! Pentru ca a fost cumparata cu scop de specula de catre institutii! De gloata, pe baza unei povesti false; hedge, mai pe romaneste protectie, impotriva inflatiei.

Blockchain, baza de functionare a BTC este ceva genial. Narativul inventat de speculanti in jurul monedei crypto este o teapa! Ca multe altele care apar tot mai des in masmedia zilelor noastre. Dar, pana la urma, cum ar putea unii "trage pielea" de pe altii, daca o majoritate zdrobitoare a oamenilor n-ar fi pregatita sa inghita cu pofta fabulatii? Care mangaie cu tandrete urechile fiecarui visator.

Si cum oare altfel decat prin ducerea oamenilor de nas ar putea politicienii zilelor noastre sa acapareze tot mai multa putere?

Oricum ar fi, BTC a ajuns in aceste zile la un nivel cheie! La o zona in care "timpul ciclic" se incruciseaza cu "pretul ciclic" al monedei. De unde, daca analiza mea este corecta, ar trebui sa asistam la o apreciere de bagat in seama, a asa numitului "aur digital." Care a demonstrat si celor cu urechile astupate ca pretul lui nu este legat cu nimic de inflatie sau vreo alta forma de apreciere a preturilor la produse si servicii.

BTC si celelalte monede crypto s-au facut praf tocmai intr-o perioda in care preturile au explodat pe scara larga, peste tot in lume!

Deci in opinia mea Bitcoin nu este deocamdata nici "aur digital," nici mediu de plata acceptat universal! Acest lucru ar trebui sa fie logic chiar si pentru cei mai fanatici proprietari ai monedei. In cazul in care s-ar sinchisi sa inteleaga un singur lucru. Niciun mediu de plata acceptat universal nu poate, nu are voie sa aiba,  o volatilitatea ca cea pe care o are BTC. Deci oscilatii de pret zilnice intre 5 si 20%.

In momentul in care cineva va reusi sa gaseasca o metoda de reglare al acestui inconvenient, BTC va deveni interesant si pentru mine. Chiar daca moneda crypto va avea intotdeauna dusmani de moarte; Politicienii si bancile centrale! Din moment ce nici una din cele doua entitati nu-si poate baga nasul in modul de functionare a blockchain. 

Acestea fiind spuse hai sa ne uitam la grafic, care reprezinta o imagine. Si stim cu totii ca o imagine graieste intotdeuna de la sine. Neavand inca un minim BTC, nu doresc sa vorbesc despre nivelul probabil de apreciere al monedei.

 

Inchei prin a va afisa un grafic al dobazii de 10 ani din SUA. Ca sa il puteti compara cu nivelul elipsei din postarea "povesti, versus realitate". Este un grafic cu lumanari de o zi pentru o vizualizare mai clara a nivelelor de pret.


 

Ati observat probabil ca, povestea dobanzilor si al preturilor a devenit un subiect cald si in Romania. Amestecat "cu Putin si cu ceai de tei". Amestecatorii au fost presedintele si guvernatorul BNR, care primesc salarii foarte frumoase pentru aburelile pe care sunt in stare sa le produca. Cand il aud pe Johannis fac piele de gasca. Pentru ca stiu ce consecinte a avut injectia cu aburi; PSD, PSD, PSD=diavolul, pe care a dat-o sustinatorilor sai in timpul ultimei campanii electorale. Pe langa pielea de gasca mi se face si parul maciuca, cand il aud pe presedintele aburitor spunand; Stati linistiti, Romania este in siguranta.

 

duminică, 1 mai 2022

Pretul euro/dolar

I-am promis lui Alex o analiza, deci o prezentare a felului in care cred eu ca va evolua perechea eur/usd in viitorul apropiat(cateva luni). Urmeaza un grafic saptamanal care prezinta, clar cred eu, scenariile si nivelele de pret pe care le-am calculat!  

Ma refer la nivelele de la care cred ca vom putea asista la o apreciere euro fata de dolar! 

Sagetile cu varful spre nord sunt deocamdata doar indicatoare de directie, nefiind menite sa reprezinte nivele de pret. Pana nu ai un minim confirmat nu ai cum sa calculezi, nici macar un nivel probabil de apreciere! 

Ca o paranteza! Ati vazut, probabil, cifrele GDP din primul trimestru, in SUA. Minus 1,4%! Dupa ce, formatorii de opinii, scriitorii de povesti ne-au spus si ne spun ca FED invarte economia "in jurul degetelor", prin intermediul politicilor sale monetare. In acest caz le-a invartit prin Qe-ul de 7 trilione de dolari, sistat foarte recent.

Cei care au crezut si mai cred in povestile inventate de banca centrala si de sustinatorii ei ar trebui sa ne explice; Cum a reusit FED sa creasca economia, dandu-i cu parul in cap, in acelasi timp?

PS. Analiza evolutiei dobanzii de 10 ani din SUA, pe care m-a rugat tot Alex sa o fac, exista deja in postarea "Povesti versus realitate." In graficul expus, acolo, am marcat cu o elipsa nivelul de la care cred eu ca ar trebui sa inceapa deprecierea dobanzii de 10 ani din SUA. Daca ea va depsi si va reusi sa se mentina deasupra nivelului pe care il reprezinta elipsa, piata ma va obliga si pe mine sa cred ca avem de-a face cu o inflatie genuina. Si nu cu un salt unilateral al preturilor provocat, asa cum am crezut si mai cred; de sincope de livrare, de specula, si de faptul ca oamenii inchisi in case au economisit mai mult, saltand cheltuielile dupa ce au iesit din captivitate.