Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 4 octombrie 2008

Saptamana nr 40,rezumat

Saptamana trecuta a fost o saptamana plina de evenimente!In SUA asa numitul plan de salvare" a secretarului Paulson a fost respins odata de senat fiind mai apoi votat la sfarsitul saptamanii.
In tara de pe malul Dambovitei politicienii responasabili"si patrioti",dau cu banii in populatie in plina criza economica mondiala,votand orice lege care le-ar putea prelungii sederea in parlament.
Scaunul parlamentar din Romania este unul forate comod,ridicand-si posesorul deasupra legii.
Furi,calci pe toti in picioare,nici o problema tronul"parlamentar este ca un scut.

Lesne de inteles ca atare prioritatile pe care parlamentarii acestei tari le-au avut intotdeauna si le au mai ales in ajun de alegeri,interesul propriu.
Sa explodeze toata tara si sa arda tranformandu-se in cenusa,atat timp cat tronul"va ramane in picioare putand adaposti partea posterioara a parlamentarului roman.Criza economica mondiala pe cine sa intereseze?Vrem sa fim ca americanii unde directorii care au produs falimente,sunt recompensati regeste.Am spus-o si o mai repet:ordinea economica de azi are mari probleme si va trebui schimbata din temelii.Intr-o lume in care 20% exploateza pe restul de 80%,scanteile provocate de avaritie si inechitate vor produce foc si rasmerita.

Sa analizam acum in cateva randuri,atat efectele programului de salvare"din SUA,cat si efectele osciorului"electoral aruncat unei parti din populatia Romaniei.Am pus in gilimele salvare,pentru ca programul domnului Paulson nu salveaza America.Dupa parerea subsemnatului o sanare a sistemului corupt si avar este singura modalitate care ar putea da rezultate.Cei care au provocat dezastrul ar trebui sa plateasca nu populatia.Chiar daca programul domnului Paulson contine si monitorizari pentru viitorii pirati financiari"mesajul dat pietii poate fi interpretat doar intr-un singur fel:Nu va ocupati de prostii in viitor,dar nu uitati ca exista totusi un stat care va poate salva,in caz ca va fi nevioe.

Prin programul dl-lui Paulson rechinii financiari"au scapat si de aceasta data de plasa"pe care statul trebuia sa le-o intinda.In schimbul plasei ei au primit o alimentatie"plina de bucati delicioase.Plasa a fost lasata pentru heringi,populatia SUA care va trebui sa bage de acum si picioarele in buzunar.Mai mult decat atat banii alocati pentru "rezolvarea crizei vor trebui sa influenteze deficitul bugetar,punand in acelasi timp intr-o activitate si mai febrila tiparnetele de monede.
Aceasta tiparire necontrolata de bani va produce la randul sau inflatie,inflatie care-si va expune corpul atletic in soarele dogoritor al unei recsiuni.Daca statul iarta,piata nu o face si asta se va dovedi cu siguranta intr-un viitor destul de apropiat.Nu poti reinstaura incredere decat pentru moment, punand un muribund in respirator.

Chiar daca planul Paulson va duce mai mult ca sigur la o redresare bursiera,aceasta redresare va fi dupa parerea subsemnatului una temporara.Citeste articolele falimentul dolarului"si o criza modiala de proportii"articole scrise anul trecut respectiv in ianuarie anul curent,expuse acum pe sait.Aceasta redresare a fost prezisa in aceste articole,urmarile fiind discutate si ele.
Un pachet ca cel al domnuli Paulson da o groaza de oxigen muribundului din respirator,care va putea pare revigorat,prin schimbarea culorii la fata.In fond acesta va continua sa consume oxigenul degeaba,acidentul la care a fost expus fiind prea mare si cu leziuni letale.

Sa lasam sa moara un pacient fara a face nimic?Raspunsul este din pacate afirmativ in cazul in care pacientul nu mai are sanse de supravietuire.Metoda este deseori practicata de profesionisti chiar in cazul unui accident de tren sau rutier cu multe victime.Ajuns la fata locului,personalul sanitar face o investigatie rapida a celor raniti si se ocupa in primul rand de cei care au cea mai mare sansa de a fi salvati.In America aceasta regula a fost incalcata statul intrand in ring pentru salvarea in primul rand al cadavrelor.

Daca ne uitam la tarisoara noastra lucrurile stau cu totul altfel.Aici nu este vorba inca de nici un accident,mirosul sangelui American fiind simtit deocamdata doar de cei cu nasul destupat.
Aici presedintele a vaccinat tara impotriva crizelor,premierul o mai vede si in flori, in timp ce guvernatorul vorbea nu de mult de inflatie in scadere si un zbor economic lin,facut cu planorul.
Mai temperat in ultimele zile dl Isarescu pare din nou sa fi gresit coordonatele de zbor,exact asa cum un articol de pe acest sait il avertiza ca va face.

In zborul sau spre culmi calare pe aripile economiei romanesti domnul IS" a uitat numele aeroportului de pe care a decolat.A uitat cu desavarsire si numele profesionistilor"din turnul de control Geona & Company.Domnul guvernator nu si-a dat din pacate seama nici de faptul ca zburatoarele care inconjoara planorul vesnic plutitor,nu sunt pasari ci lei romanesti a caror zbor este direct influentat de cei din turnul de control.Cand cei din turn" sunt neatenti leii cad de zguduie pamantul producand inflatie.Aceasta ecuatie ar trebui sa fie clara pentru orice om care gandeste,dar din pacate nu si pentru cei din "turnul de control".

Dobanzile romanesti sunt in cer comparativ cu alte dobanzi,de ce cade atunci leu?Leul cade pentru ca nu este o zburatoare asa cum credeau dl Isarescu si cei din turn.Cu dobanda amintita singura explicatie plauzibila pentru caderea leului este perspectiva economica tip jungla"creata de politicieni.Cu exemplu SUA proaspat in memorie,nu-i trebuie multe unui investitor ca sa faca guturai.Auzind planurile mai marilor zilei de pe Dambovita investitorii par sa faca direct cancer.

Maririle de salarii si de pensii atat de necesare dar fara acoperire,baga tusa si in cel mai sanatos copil.Dambovitenii sunt fara stavila.Ei sunt in stare sa scufunde si vaporul pentru a putea ramane pe scaunul de capitan de vas.Un leu in scadere ridica accize,inclusiv la benzina,restul scumpirilor,inflatia venind de la sine.Romanul nu stie inca nimic despre crizele economice,el traind pana nu de mult in paradisul CAERULUI est european.In aceasta comunitate cuvantul criza a fost sters din dictionar cu"radiera de partid si de stat".

Iata insa ca timpurile s-au schimbat si aceste radiere nu se mai fabrica.O concluzie imediata este ca si romanul va trebui sa invete despre crize.Criza de care vom da cu capul este deci prima de la sfarsitul razboiului si va provoca cu siguranta mai multa durere decat isi inchipui foarte multi.
BNR va intervenii probabil in curand pentru salvarea leilor in cadere,efectul interventiei fiind pana la urma ca si in America praf in ochii lumii.Nici o banca nu poate sa redreseze o valuta prin vanzari sau cumparari decat pentru moment.Nici macar noile ridicari de dobanda,vor venii si ele,nu vor putea inlocui efectul unei politici economice responsabile.

Tragedia Romaniei este faptul ca termenul responsabilitate,este unul necunoscut pentru foarte multi cetateni.De politicieni sa nici nu mai vorbim.
Nu il invidiez ca atare de loc pe viitorul premier al Romaniei si asta indiferent de cine va fi.Criza are partea ei de vina nimeni nu poate nega acest lucru,efectele ei pot fi insa considerabil inrautatite de oameni iresponsabili si incompetenti.

Niciun comentariu: