Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 16 septembrie 2010

Desteapta-te romane!

Pe langa ignoranta crasa si o lipsa de profesionalism strigatoare la cer, problema cea mai mare a romanului este in opinia mea faptul ca el nu crede nici ceea ce vede. Am cutreirat trei sferturi din lume si pot afirma cu tarie ca o asemenea atitudine nu am mai intalnit nicaieri. Si mai rau, romanul nostru are boala explicatului, explicand de zori lucruri de care habar nu are si pe care nici el nu le intelege. Visele si sperantele fara nici un fundament fac si ele parte din aluatul din care acest popor isi prepara painea. Iata de ce, cred eu, Romania se lupta in momentul de fata si reuseste sa cucereasca cu brio ultimele locuri din toate domeniile.

Mentalitatea de care am vorbit de atatea ori, prezenta din pacate la o majoritate, o sa ne ucida. Cei cu mentalitate de care vorbesc ii vor alunga sau ii vor ucide si pe cei ce ar mai putea fi de folos acestei tari. Cei din urma sunt ignorati tot mai des de ceilalti, indiferent de domeniile in care activeaza. Las ba ca asa ii trebe, asa-i la noi, n-ai ce-i face, poate ca totusi, sunt doar cateva din ghiulelele de plumb care scufunda vasul romanesc. Din cauza acestor ghiulele Romania a ramas singura tara din fostul bloc comunist, care ii are pe aceiasi oameni la putere, ma refer aici si la lantul familiar care ii leaga pe baietii si pe fetele din tron.

Ca o analogie la cele expuse vad ca si ceea ce a fost prezentat pe aceasta pagina, cu exemple concrete, ridica dubii. Cineva ma intreba ieri daca nu cumva FED tine dolarul devalorizat, asta dupa ce mi-am pierdut doi dinti clantanind despre yenul japonez. Va rog frumos oameni buni! Cititi cu atentie ceea ce scriu, daca tot ati decis sa va pierdeti timpul cu ideile mele. Interpretati pe urma cum doriti cele scrise, dar sa nu credeti cumva ca voi avea un alt raspuns la aceiasi intrebare.

Prestatia de-a avea 10 raspunsuri total diferite la aceeasi intrebare, desigur si diametral opuse, o vei gasi zilnic la televizor la aproape toti cei care se perinda pe micile ecrane.

Eu sunt mai "tauros" din fire! Incerc sa ma documentez si incerc sa strecor documentatia, clantanind din gura dupa aceea si nu inainte, asa cum fac cei mai multi din mass media autohtona. Exista totusi cazuri in care documentatia nu este dovedita de realitate, ea devenind astfel si pentru mine doar o perceptie. In cazul in care acest lucru se intampla, natura lucrurilor ma obliga sa-mi schimb pozitia fata de un subiect anume. Cand vine vorba despre lucruri dovedite, cele mai multe din fericire, pozitia mea va trebui sa ramana aceeasi.

Ca o consecinta perceptia mea va ramane neschimbata privind interventiile bancare, asta indiferent de ce ar spune X sau Y. De ce ? Pentru ca am dovada celor spuse negru pe alb din viata de toate zilele. In aceasta postare voi mai incerca sa prezint pentru ultima oara dovezile care ma fac sa cred ceea ce cred.

Luam din nou graficul dolar yen, de data asta in perspectiva zilnica pentru o vizualizare mai buna. Ca si in graficul afisat in postarea de ieri ( unul sapatamanal) intervalul de interventie a bancii centrale japoneze este marcat dupa cum se vede. Pe graficul actual se vad insa si interventiile bancii in patratele albastre. Rezultatul este desigur deprecierea valutei japoneze si aprecierea dolarului. De ce? Pentru ca banca a vandut yeni cumparand dolari, vrand astfel sa-si deprecieze valuta nationala. Operatia este exact inversa fata de cea din Romania, unde, Isarescu cumpara lei si vinde euro pentru a incerca sa opreasca deprecierea leului.

Deschide-ti ochii larg si uita-te la grafic! Vezi ce se intampla dupa ce efectul intervantiei se sfarseste. Eu nu spun nimic ci constat doar ca si tine urmatoarele: Banca intervine, efectul interventiei este de cateva zile, perechea isi continua mai apoi trendul descendent in care se afla. De ce? Pentru ca nici o banca si nici o interventie de acest gen nu poate influenta o piata asa lichida ca cea valutara decat pentru moment!!!!!!

Nu eu spun asta ci o spun graficele pe care le vezi si tu!!!!

Observa un lucru interesant! Dupa ce banca centrala din Japonia si-a facut ultima interventie,  ultimul patrulater albastru, cel mai mare, rezultat din cea mai considerabila apreciere a dolarului fata de yen, piata de cide imediat sa-i dea din nou in cap dolarului. Observa mai apoi! Dupa ce banca si-a terminat interventiile, dolarul se aprecieaza din nou fara nici un ajutor din partea cuiva, exceptand cererea si oferta ( sageata rosie) . Dupa acest fenomen consumat, urmeaza dupa cum se vede o depreciere de durata lunga a dolarului fata de yen, cea de care vorbeam ieri, aici pe grafic ii vezi doar inceputul. Cumparatorii cartii vor intelege aceste miscari foarte bine.

Ele sunt intr-o concordanta absoluta cu teoria celor trei valuri. De subliniat: O banca poate sa decida sa intervina oricand, si o face din pacate de cele mai multe ori la un moment si la un nivel inoportun, exact importiva trendului in vigoare. Consecinta unei astfel de interventii, ca cea  din perioada 2003-2004 am vazut-o cu totii. Ieri insa, banca japoneza si-ai sincronizat se pare interventia mult mai bine. Dolarul american se afla oricum intr-un interval de cerere definit de piata ( vezi cel de-al doilea grafic, intervalul marcat cu albastru). De la acest nivel dolarul s-ar fi apreciat oricum, te incurajam daca iti amintesti sa cumperi dolari fata de yeni acum o saptamana. In opinia mea si ca atare banca centrala a Japoniei nu a facut altceva decat sa-si arunce banii, asa cum obisnuieste sa faca si domnul Isarescu. In intentiile pe crea le-a avut ea a fost de data asta ajutata si de piata. Preziceam ieri o noua depreciere a dolarului fata de yen, daca iti mai amintesti. Aceasta depreciere a si inceput astazi (vezi graficul nr.2 sageata galbena). Oricum, miscarea de ieri a perechii dolar yen, ne avertizeaza de  existenta unui suport consistent. Acest suport pare de data aceasta a fi unul care va pune capat aprecierii yenului fata de dolar. De ce? Pentru ca la aceste nivele cererea a excedat oferta, punct.

Sa vedem acum de ce s-a apreciat oare valuta unei tari falimentare ca Romania. Din aceeasi cauza, lucru subliniat si de domnul Baltazar. Ca sa te convingi si mai bine uita-te la al treilea grafic pe care il expun aici in stanga, euro-leu. Graficul trebuie sa-ti fie cunoscut din postarea valute. Vezi ce spuneam eu despre intervalul in care ar fi trebuit sa se miste leul si observa ce s-a intamplat! Ca o concluzie: Daca ceea ce vezi cu prorii tai ochi nu te convinge, nu te va mai convinge nimeni si nimic niciodata!

3 comentarii:

Akhenaton spunea...

"Pentru ca nici o banca si nici o interventie de acest gen nu poate influenta o piata asa lichida ca cea valutara decat pentru moment"

Cum de reuseste China sa o faca totusi, in detrimentul SUA? Sau ma insel? Stiu acolo totul e centralizat, China e inca comunista, insa si ei intra pe piata valutara, nu?

Horea spunea...

Akhenaton, raspunsul la o intrebare interesanta dar justa l-ai dat chiar tu. Nu spui banca centrala a Chinei ci spui China, ceea ce este de fapt foarte corect.

De ce? Pentru ca banca centrala nu a intervenit direct in piata. In rest, in China bancile dau imprumut la comenzile partidului. Sa nu uitam asadar de balonul imobiliar, rezultat al banilor comandati de partid si de stat , care a creat orase pustii.

Politicieni din afara Chinei, precum hotul Geithner de ex. cer un yuan mai tare pentru a-si proteja proriile valute si exporturi. Ei ar putea insa sa se insele amarnic dupa parerea mea, asta in caz ca yuanul ar fi lasat sa fluctueze liber.

Yuanul tare la care viseaza acestia ar putea fi chiar unul mai slab. Valoarea yuanului este asadar un rezultat al politicii monetare din China, una comandata, si, nicidecum un rezultat al interventiilor bancii centrale in piata.

Informatii-economice spunea...

Chiar daca sustin opinia lui Horea ref la interventiile bancilor centrale, am totusi un comentariu.
Cererea se formeaza prin nevoia de a cumpara bunuri si servicii din acea tara pe de o parte si din motive pur speculative pe de alta parte. Daca in primul caz o singura interventie nu produce efecte aproape de loc, in al doilea caz, interventia spune traderilor care sunt intentiile unui jucator puternic.
Acest lucru inseamna ca:
1. se trage un semnal de alarma - cineva are nevoie de o devalorizare... oare de ce?
2. se pune intrebarea oare cat de committed sunt ei sa intervina si oare nu ne vom frige la un moment dat jucand impotriva unui jucator mare?

Ca si exemplu, desi in Romania stabilitatea e doar un cuvant, cursul nostru de schimb e mai stabil decat in alte parti. Motivul? "Speculatorii" au inteles ca BNR va interveni pentru aplatizarea variatiilor asa ca... se speculeaza mai putin. BNR insa nu apara un curs anume si nici macar un interval prea strict ci unul dinamic in functie de cerintele pietei.