Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 4 septembrie 2011

Cu mitraliera in livada

Cand ceri 70% dobanda pentru a mai imprumuta pe timp de un an o tara asa zis salvata, salvarea se numeste faliment pentru orice om cu scaun la cap. Fraza precedenta reprezinta asadar "succesurile" pe care le-a obtinut trisorul privind Grecia.


De celelalte succesuri privind Irlanda Portugalia Spania si Italia, tari ale caror bonduri fara valoare au fost cumparate ilegal de acelasi trisor vom auzi cu siguranta in viitorul apropiat. Sa-l lasam insa acum o clipa pe francez si sa ne ocupam de vacarul mioritic. De cel care vedea investitorii batandu-se la portile Daciei moderne, o Dacie sclavagisto anarhista scufundata in mocirla.

Din aceasta mocirla, echipati cu cizme care le ajung pana la nas, Isarescu si un om mic de statura, pe nume Boc, ne vorbeau si continua sa ne vorbeasca despre plaje insorite. Plaje pe care economia romaneasca isi petrece zburdalnic vacanta in opinia acestor domni. Ca sa nu se inece in proriile cizme micul premier mare s-a gardat: "Vom creste cu 3,5% daca...... Pai daca livada domnului Isarescu ar avea elicie nu ar mai fi o livada simpla ci o livada helicopter.

"Daca" este insa cel mai drag cuvant al romanului politician, precum si al tuturor celora care fac parte, sau, al celora care au acces la curtea lui. Tovarasi! Daca in Romania ar trai elvetieni traiul ar fi ca in rai. Din pacate elvetienii traiesc in Elvetia in timp ce noi cei de la curte traim in cizme. Asta ca sa ne putem deosebi de voi cei multi care traiesc in mocirla. Din cizme pana si investitorii se vad mult mai bine, pentru un guvernator patriot care se plimba linistit cu mitraliera la picior prin livada. Mai nelistiti au devenit insa cei care au luat credite in franci elvetieni, cei pentru care guvernatorul a promis solemn sa tina arma la picior. Ametit de mireasma strugurilor, eu cread ca Mugurel si-a scapat arma in pantaloni.

Altfel nu-mi pot explica cum a stat el asa pasiv, fara sa traga un glont, atunci cand francul a saltat pana in jurul nivelului de 4,13. Eu unul nu am avut gloante dar am avut cuvinte sa explic un scenariu probabil in care francul era sortit sa faca tocmai ceea ce am vazut cu totii ca a facut. Ba mai mult! Spuneam ca exista sanse bune pentru un scenariu in care francul va ajunge la paritate cu dolarul, asta in pofida tunurilor asezate cu migala in livada Isaresciana, si, nu in ultimul rand, si in pofida celora asezate la fel de ordonat in livada Bancii Centrale Elvetiene. Francul a facut ce a vrut piata sa faca, pornind exclusiv de la psihologia investitorilor care nu au dat doi bani pe luptatorii cu bazuca in pantaloni. La fel a facut si yenul japonez in pofida interventiilor pe care le-a facut in mai multe randuri BCJ si G70.

Cu toate acestea romanul roman ramane. Sunt sigur de faptul ca datornicii in franci au iesit sa-l ovationeze pe vacar atunci cand valuta elvetiana a dat de un varf de ciclu. Bucuria a durat insa doar 2 saptamani. In pofida tunurilor din livada atintite asupra lui, francul a luat-o incet dar sigur din nou la deal printre struguri. Are in mana si un aparat foto. Asta ca sa faca o poza si sa demonstreze tuturor faptul ca bombele de care vorbeste cu atata mandrie guvernatorul BNR sunt de fapt invizibile.

Pozele vor fi desigur in zadar. Exista in Romania Cabati care vor vizualiza prin intermediul cuvintelor pana si invizibilul. Romanul sensibil la vorbe si nicidecum la fapte va continua sa-i creada ca de obicei. Asta pana in momentul in care oamenilor le va intra glodul in nas. Atunci si numai atunci putoarea foarte veche din jurul acelorasi romani, numiti stiintific popor, va fi transformata de creierul acestora in senzatie. Apropo senzatii! Pana unde va urca francul elvetian de aceasta data?

Intr-o prima faza pana aprope de maxima pe care a avut-o nu de mult, cea amintita de mine in acest articol. Pentru cei intersati de analize si nu de mitraliere, comportamentul de la aceste nivele ale francului vor fi foarte importante. Deocamdata eu vad in carti o noua depreciere de la nivelul amintit sau chiar de la un nivel inferior, 3,80-4,10. Ce va face francul in viitor, dupa aceasta probabila depreciere? Voi relua acest subiect ca de obicei atunci cand va fi cazul. Deocamdata va trebui sa ne  multumim doar cu atat si sa vedem daca scenariul enuntat se va potrivi cu scenariul pietei.

Ca sa-ti reinprospatezi memoria citeste rolul nivelelor de oferta. Vei gasi acolo primul grafic expus mai sus. Compara-l cu cel de aici! Francul a fost respins de un asemenea nivel asa cum am prezis, fara nici un glont din partea lui Isarescu. 


 Cu toate tunurile indreptate asupra lui, mai tarziu, francul a spart acest nivel ajungand dupa cum se vede la nivelul enuntat in acest articol.  Eu cred ca miscare facuta a dat fara doar sau poate migrenele pe care le-am prezis celora indatorati in valuta elvetiana.

Ce putem spune asadar si in acest caz despre "succesurile" cow-boyu-ui din fruntea BNR? Acelasi lucru ca si ieri! Jos sarlatanii exploatatori! Desfintati bancile centrale! Lasat-il pe Isarescu sa traga cu bazuca invizibila in struguri.

PS. Ia te uita! Cand dobanzile de un an ale obligatiunilor de stat din Grecia au dat de cifra de 70% s-au trezit si expertii, inclusiv revista capital care ii citeaza. Fantastic nu? Marea revista economica din Roamnia constata si dezbate un un fapt implinit de mult. Astia da analisti! Asta da revista! Eu as propune sa li se dubleze acestor jurnalisti specialisti in economie salariul. Cumparati fratilor Capital, asta daca vreti sa aflati ca ceva sau cineva  este mort dupa inmormantare.

3 comentarii:

ThinkAgainRo spunea...

Dragă Horia mulțumim pentru articolele tale extrem de pertinente.Curiozitatea mea se îndreaptă către evoluțiile pe care le vezi tu la aur și la eur/usd.
Cu rugămintea de a încerca pe graficele expuse de tine să afișezi bare OHCL în loc de lumânări.Pentru care-mi cer scuze și pentru care-ți mulțumesc anticipat!Servus și aștept cu nerăbdare următoarele posturi!

Horea spunea...

Va veni si randul graficelor de care vorbesti. Semnificatia lumanarilor este exact aceeiasi ca si a unei bare OHLC, lumanarea fiind in opinia mea mult mai clara.

George spunea...

Eu unul nu as desfiinta BNR ci as transform-o intr-o banca comerciala cu capital de stat si care sa crediteze economia. Nu vad rolul ei atata timp cat economia si statul se imprumuta de la bancile comerciale cu dobanzi de 6-7% cand ar putea sa se imprumute cu dobanzi de 4-5% de la BNR?