Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 25 septembrie 2011

Grafice


Am sosit de la o onomastica pregatind filmul pe care il vezi presat oarecum de timp. Sper sa poti trece asadar cu vederea unele mici balbaieli si cuvinte rostite anapoda. Se potrivesc insa bine cu faimoasele linii trase tot anapoda. Completez filmul cu cateva precizari! Esti constient probabil de faptul ca trei membrii FED au votat impotriva a chiar acestui dans numit twist, unul care nu este de fapt altceva decat un QE mascat? Demonstrand inca o data faptul ca oamenii nu sunt roboti. FED va cumpara asadar din nou bonduri, dar intr-o alta sfera. Nici macar Barbachii nu a putut face exact acelasi lucru, inca o data, pentru ca spre deosebire de romani, a inteles foarte bine ca repetarea acelorasi proceduri nu vor da niciodata altceva decat aceleasi rezultate.

Banca va cumpara precum spuneam obligatiuni cu maturitate mai lunga ale caror dobanda era deja in cadere. Rezultat: Fed-ul a facut pe el si a aruncat mai apoi totul pe altii, un lucru pe care l-am mai spus de fapt cu alte cuvinte. In alta ordine de idei! Mi s-a pus o intrebare despre deflatie, si mai precis, daca este buna sau rea. Raspunsul a fost si este urmatorul: Deflatia este ca un citostatic. Are efecte secundare seriose asupra economiei, pentru ca despre ea vorbim. 

Omoara celulele bolnave si pana in momomentul final nu va sti nimeni cate celule sanatoase va lasa dupa ea. Este ca si tratamentul cu medicamentele amintite, o consecinta a bolii. Cei care incearca sa lege deflatia de exclusiv o eventuala cadere a tuturor preturilor, au inteles din ea tot atat cat au inteles hiperinflationistii din inflatie. Am avut cateva articole pe care le gasesti daca te intereseaza subiectul in care imi prezentam parerile unor comentatori care imi explicau hiperinflatia. Am luat-o domol atunci pentru ca am inteles de mult ca romanul este intotdeauna capabil sa explice pana si un fenomen pe care nu il intelege de loc. 

Ca sa intelegi mai bine ce face Fed prin cumpararea de bonduri anuntata, inchpuieste-ti o barca gaurita in scufundare in care cineva vine si mai pune un sac de plumb. Cazul cu twistul poate fi si mai complex. La un moment dat dobanzile pe care FED doreste sa le tina la nivele cat mai scazute ar putea sa ii sara in nas. Nu stiu daca iti mai amintesti de o intrebare pe care mi-am pus-o acum cca. un an? Atunci cand FMI-ul era presupus sa salveze tot ceeea ce misca. 

De catre aiceiasi superanalisti, desigur, romani si de alte nationalitati, care au asteptat saptamana trecuta cu sufletul la gura bagheta magica al lui Bernanke. Intrebarea era daca va cobora cineva de pe luna sa salveze FMI? Iata ca cel ce asteapta cu rabdare este rasplatit pana la urma cu un raspuns.  El vine de la o sursa sigura numita Lagarde, deci chiar din gura sefului institutiei.  Raspunsul pe care il primim acum naste desigur o alta intrebare. Daca FMI nu prea mai are bani pentru ceea ce ar trebui sa aiba. 

Va avea oare institutia bani pentru finantarea hotilor din Romania? Pentru cei care mai cumpara gipuri si Ferarii ca merele si chiar pentru foarte multi altii care mai bantuie zilnic prin supermarketuri  mergand cu masina chiar si pana la WC. S-a oprit oare romanul din furt din cauza crizei? Nici vorba! Hotul de afaceri Tabacaru ne-a lamurit deja ca este artificiala. Ce va face Boc cel mic cu cresterea economica aia mare? Atunci cand banii de la FMI nu vor mai veni? Oare ce vor mai fura romanasii nostrii in absenta izvorului de bani care parea sa nu mai sece niciodata? Pentru ca de produs nu prea produc nimic in afara de pagube, minciuni si smecherii. Vezi totusi ce magar am fost? Am uitat esentialul!

Vin investitorii condusi de un Isarescu calare pe o craca. Apropo, legat tot de Romania, o tara care are economisti Tanasesti de talie modiala. Ultimul aratandu-se surprins de ceea ce se intampla in momentul de fata intr-un interviu recent. Si asta dupa ce a vazut nu demult flori si copaci inverziti pretutindeni, dar mai ales in toata Europa. De tarisoara noastra sa nici nu mai vorbim. Nu a fost acest domn pus acolo ca sa inteleaga exact rostul lucrurilor? Pentru un salariu la care 90% din romani nu pot face altceva decat sa viseze.

Observa! Nu reise din graficele din film nivelul urmator tinta pe care il vad pentru titei. Este intre 58 si 60 de dolari si nicidecum 200. Atentie in cazul unui crash! Nivelele dispar exact la fel cum obisnuiesc sa dispara in caz de euforie. O diferenta exista totusi. Deprecierile de pret sunt mult mai intensive si mult mai rapide pentru ca nu mai au sustinere din partea niciunui cumparator intrat in panica. Psihologia! Remember? In cazul argintului am balbait ceva de genul 18,20. Ma refeream la un interval cuprins intre 18 si 20 de dolari.

Niciun comentariu: