Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 5 septembrie 2011

Hiperinflatia numita deflatie

Am vazut in articolele precedente rezultatele obtinute de doi guralivi: Isarescu cow-boy-ul si trisorul Trichet, ultimul calcand in picioare legi si reguli existente pentru a-si salva colegii de la bancile cazinou. Asta pentru ca nici un popor in agonie si pus in acelasi timp jug nu se poate numi salvat, decat de catre cretini. 

Luna semptembrie a inceput asadar ca o prima luna obisnuita de toamna, nu si pe pietele de capital insa. Acolo lunga vara fierbinte de care vorbeam inaintea plecarii mele in Norvegia continua si va continua dupa parerea mea pana ce gerul ii va ingheta in final pe toti mafiotii mascarici. Vorbind de toamna hai sa vedem si palmaresul lui Don Barbachi, incepand de la data in la care a decis sa salveze lumea, fapt care l-a ajutat pana la urma sa devina omul anului 2009 daca nu ma insel.

Inainte de a incepe trecerea in revista a realizarilor obtinute de seful FED am o intrebare pentru fundamentalisti: Bernanke a cumparat obligatiuni de stat in prostie prin fabricarea de noi credite, pentru a tine dobanda la un nivel cat mai scazut, fapt care i-a facut pe fundamentalisti sa vada hiperinflatie si distrugerea dolarului.

Acelasi lucru l-a facut si Trichet cumparand la randul sau murdariile tuturor statelor aflate pe catafalc. Interersant! Euro s-a mentinut cu toate acestea si in tot acest timp in intervalul sau de miscare laterala asa cum m-am asteptat, incercand asa cum am mai spus sa-si atinga chiar maxima precedenta. De ce tovarsi fundamentalisti? Cum explicati voi fundamental faptul ca proceduri identice pot avea consecinte atat de diferite? Cum explicati mai departe betonul din care pare a fi facut yenul japonez? Valuta unei tari care a aruncat saci de bani in piata, monetizand in prostie, mai ales dupa calamitatea de care s-a lovit.

Lasandu-i pe fundamentalisti sa se gandeasca vom trece acum la "hiperinflatia" pe care a provocat-o Ben barbosul. Ca s-o vedem mai bine ne vom uita ca de obicei la grafice, de data asta la grafcele dobanzilor din SUA. Ce spunea dupa cate va mai amintiti probabil Ben? Spunea ca menirea QE-urilor, manifestate prin cumparari de bonduri, era sa tina dobanzile la un nivel cat mai scazut, asta pentru ca oamenii sa sa arunce din nou la credite si pentru ca economia sa inceapa din nou sa duduie.

Daca ai ochi sa vezi, graficul afisat vorbeste de la sine. In tot timpul in care Ben a cumparat obligatiuni pentru a tine precum spunea dobanzile in sah, cele din urma au facut chiar invers, au crescut. Paradoxal pentru fundamentalisti, dupa terminarea QE2, ele au inceput sa scada, urland deflatie in urechile fiecarui proroc al republicii Weimar. Iata cum oamenii declarati roboti de marii analisti au ramas asa cum au fost de fapt intotdeauna oameni cu sentimente, intorcand inca o data pe dos orice logica fundamentala. 

Graficul aurului, al metalului pretios care a fost declarat hedge importiva inflatiei, tot de catre fundamentalisti, a luat pana la urma forma de parabola in plina deflatie, dupa terminarea QE2. Oare de ce? Pentru ca asa a vrut piata! Spre deosebire de argint metalul galben s-a apreciat ordonat pana la sfarsitul interventiei FED, asa cum am mai subliniat. Dupa sfarsitul QE2 aurul a facut ca si argintul, s-a parabolizat. El va sfarsi pana la urma ca orice obiect parabolizat! Intrebarea actuala este: de la ce nivele? De la nivelele de 2000- 2010 cred eu dar as putea sa gresesc. Toate bancile centrale au cumparat aur in prostie mai ales in ultimul timp. 

Competenta acestor banci am vazut-o cu totii. Nici una nu a fost in stare sa vada catastrofa care vine, turnad ca atare si mai multa benzina peste focul ucigator. De ce am declara atunci aceste banci mai competente pentru decizia pe care au luat-o in privinta acumularii de aur, pornind de la la faptul ca restul deciziilor pe care le-au luat pana acum au fost cel putin catastrofale. Iata o intrebare pe mi-o pun poate doar eu, singur. Gurile rele au inceput deja sa vorbeasca de QE3, fara sa se gandeasca la faptul ca piata ar putea reactiona de aceasta data total diferit la o asemenea veste. 

Fraza don't fight the FED ar putea sa le stea multora in gat in cazul in care barbasul va mai inventa o alta catastrofa. Asta doar in cazul in care ea va fi aprobata si de ceilalti membri. Pentru ca, contrar crezului unanim pe care il au fundamentalistii, FED nu este o masina formata din piese care fac mereu acelasi lucru. Cei care vor sa inteleaga graficele expuse, clare ca lumina zilei dupa parerea mea, vad ce a facut de fapt piata si pana acum. Ea a intors pe dos toate planurile cu barba. 

Cu toate acestea mai  exista idioti care urla dupa monetizari, indiferent de rezultatul catastrofal pe care bancile centrale le-au obtinut pana acum. Doamna Merkel a fost macelarita in alegeri recent si pe teren propriu, inca o dovada clara a psihologiei umane in continua schimbare. Trichet a ridicat dobanda visand la miracole economice, pentru ca sa o coboare foarte probabil acolo unde a fost, asa cum am crezut si mai cred si in momentul de fata, dand inca o data dovada de o vigilenta scoasa din rect.

Ce concluzie se poate trage asadar din analiza prestatiilor pe care le-a avut barbosul? Aceiasi ca si in cazurile precedente: Jos sarlatanii exploatatori! Desfintati bancile centrale! Lasat-il pe Isarescu sa traga cu bazuca invizibila in struguri. La aceste concluzii as mai adauga una in cazul lui Bernanke, una pe care am tras-o si in 2009. Cred asadar ca, omul anului 2009 va fi declarat la sfarsitul acestei catastrofe, una la care a contribuit cu proriile manute, boul aceluiasi an.

2 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia....felicitari pentru predictia cu francul,a bifat paritatea cu euro cum spuneai acum o luna si ceva...despre euro ce crezi? eu nu as miza pe desfiintarea euro din simplul motiv ca nimeni (cu execeptia Germaniei) nu se bucura de o crestere a datoriei...or, datoriile sunt in euro in principal..chiar si marca, crescand in fata altor devize desprinse dupa destramarea euro, nu ar fi un motiv de bucurie pentru exportatorii lor...asa ca, cine sa vrea disparitia euro? sigur, americanii ar fi fericiti, dar nu tine numai de ei cestiunea in euro-zone...

Horea spunea...

Salut Cristi! Mi-ai pus o intrebare deosebit de grea. Pornind de la graficele pe care obisnuiesc sa ma bazez disparitia euro nu este decamdata in carti.

Ma opresc totusi aici cu predictiile, deocamdata, din moment ce nu sunt in stare sa fac o prognoza pe care as putea s-o ducumentez. Situatia pare atat de complexa incat ma obliga sa ma abtin.

Imi pare rau dar eu obisnuiesc sa am pareri doar despre lucruri pe care le inteleg destul de bine si pe care le pot si explica, macar pentru moment. In momentul de fata, precum spuneam, euro nu pare a fi pe moarte.

Putem sa revenim la acest topic cu trecerea timpului.