Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 27 septembrie 2011

Isarescu da cu craca in credite

In timp ce vedea nu de mult reveniri economice in forma unor litere de fel si forma, cea favorita fiind V, domnul Cracarescu se ratoia in aceeiasi perioada si la bancile care nu mai vroiau sa dea credite. Necesare in opinia domniei sale pentru repornirea economiei. Iata insa o supriza! Domnul Isarescu schimba placa. Se pare ca aerul din livada l-a desteptat, in timp ce strugurii par sa-i fi stricat pofta de imprumuturi. Iata cum se face ca guvernatorul BNR sare mai nou cu craca la tot ceea ce misca. Simte probabil cutremurul pe care marele savant Marmureanu l-a negat nu de mult pe inca o perioada de cel putin 30 de ani. 

Cutremurul din Vrancea este insa una, eu nu m-as mira sa avem unul chiar maine, din moment ce un savant de calibrul lui Marmureanu l-a negat, in timp ce un cutremur bancar este cu totul altceva. Europa a inceput sa se zguduie, sunetul zguduiturii parand sa fi ajuns si pana la urechile Isaresciene.
Sa fi ajuns oare si niste stiri din Germania pana in livada? Unele prin care un judecator din tara amintita vorbeste de referendum. Un referendum care ar putea sa-i adune la urne pe toti investitorii din ceata de la granita a guvernatorului. In asemenea conditii nimanui nu-i mai poate pasa nici macar de falimentele asa numitilor dezvoltatori imobiliari. 

Oricum, domnul guvernator stie foarte bine cum se fac falimentele pe la noi. Firma, cladirea, este cea care intra in faliment, in timp ce omul care a dus-o in prapastie pleaca cu buzunarele pline. Asta pentru a putea sa-si deschida o noua firma, daca se poate chiar ziua urmatoare. Putand astfel sa contribuie si el la construirea sclavagismului multilateral dezvoltat. Cu omul de faceri si afaceri hotesti din Romania nu se poate pune nimeni. Asa falimente sa tot dai! Sa vedem insa cum se va descurca "cel mic" fauritor de programe mari, precum: sirul de numere Fibonaci ale caselor rable. Cum se vor descurca cei care au inghitit din nou carligul pot sa-mi inchipui. 

Precum pot sa-mi inchipui si extazul in care vor intra bancile paricipante la programele de inviere ale lui Boboc. Mai ales atunci cand statul nu va mai avea bani sa-si achite obligatiile. Dar hai sa fim noi romani si sa vedem partea plina a paharului. Sa ne inghesuim intotdeauna acolo unde se pare ca se da ceva, chiar daca acel ceva ar putea fi o bata in cap. Prin locurile prin care nu se da nimic sa nu trecem niciodata, chiar daca ar fi vorba de ceva benefic pentru societate. Pe noi sa ne interesesze intotdeauna strict doar persoana noastra. Pe Emanuel al carui proiect l-am expus pe pagina nu-l cunosc personal.

Am vazut totusi ca omul a avut o initiativa prin care dorea sa sprijine educatia si cizelarea cetatenilor din aceasta tara. A votat cineva din cei care citesc aceasta pagina gratuit proiectul? O manuta de oameni! Ceilalti de ce ar vota? Trebuie sa te inregistrezi, sa apesi pe vreo doua butoane, un lucru foarte obositor pe care l-ai putea face in folosul societatii in care traiesti. Las ca vin americanii, noi stam, sau vine Cristos, ca sa ne gaseasca tot in pozitie sezanda. 

Eu zic ca vine mai degraba tot Boboc sau Pontanescu cu un sac mare de rahat in spate. Romanul va fi convins ca intotdeauna ca e vorba de ciocolata fabricata special pentru el. Asa a zis Felix, domnul Dan, precum si generalul care i-a zis lui Cosea sa-si tina si gura. Si sa-si tina si ideile pe care le are pentru sine. Nu de alta dar la noi in politica e democratie. Fiecare are dreptul, dar mai mult stangul, sa spuna ceea ce i se permite. Noroc ca cel vizat n-a avut sange de Severin si si-a dat demisia din partid, Cine l-o fi bagat oare acolo?

Hai sa mai dormim putin asa cum ne asternem!

Apropo somn! Ai vazut cum au saltat metalele asa cum spuneam ca vor face, in filmul pe care sper ca l-ai vazut. Sa fi coborat oare SEC-ul marginul pe care l-a urcat cu cateva zile inainte? O stire prin care fundamentalistii explicau din nou deprecierea metaleleor.

19 comentarii:

George spunea...

Cred ca asta e de fapt problema esentiala in Romania, nimic nu ne mai face sa ne miscam, poate decat daca dadeai ceva gratis.
Eu am votat in primul rand pentru ca a aparut pe blogul tau si pentru ca tu faci informare economica gratis cred ca pot sa dau cateva click-uri sa sustin un proiect care de altfel este foarte bun ca si multe altele.

Horea spunea...

Asta e George! Asa suntem noi. Tot luam fara sa punem nimic inapoi. Vom vedea pana cand va tine smecheria.

Poate incet ma voi lasa si eu scris. N-am facut cea am facut pentru mine si pana la urma de ce mi-as mai bate si eu capul cu altii.

Daca as fi cerut 1 leu pentru un articol sau o analiza, una care imi poate lua si 2-3 ore, cateodata, l-as fi primit probabil tot de la o mana de oameni.

De aceea nici nu se va intampla niciodata nimic in aceasta tara. Munca, ideile sirguinta intelectul nu sunt pretuite.

Pe omul neorganizat si inconstient il poti calca fara nici un efort in picioare ca pe un gandac. La furat ne pricepem. Am vazut un film cu trei tiganci in Anglia.

http://www.gandul.info/news/la-furat-in-marea-britanie-o-tiganca-din-romania-surprinsa-indesandu-si-in-fusta-bijuterii-in-valoare-de-peste-62-000-de-euro-video-8806087

Sa vezi cum sare valahul cand se spune ca hotii sunt cetateni romani. Au fost tigani! Se striga ca din gura de sarpe. Intrebare? A vazut vreodata cineva film sau articole in mass-media cu tigani suedezi furand? Tot tigani sunt si aia doar ca traiesc in alt mediu. Intr-unul lipsit de ignoranta si nepasare.

AristotelCostel spunea...

"folosirea de produse bancare gen internet banking, carduri bancare care le-ar conferi o mai mare mobilitate si i-ar ajuta sa castige timp."

... mestesugarii sunt prinsi in... proiecte... beletristica "multinationala".

The Great Boom A(t_)head

Cristi spunea...

Hai ca s-a prins rusinea de mine si am votat....

George spunea...

Metoda asta de furaciune este veche. Cand eram student in Craiova, prin anii 90, pentru a face rost de bani m-am angajat ca barman intr-o discoteca unde veneau majoritatea tigani din fata luncii. De la tiganii astia am aflat cum se faceau bani in Germania cu caru. Foloseau aceeasi metoda cu fustele. Intrau in magazine de electronice cu fustele lor si le umpleau cu camere video. Nemtii cum nu aveau habar de ce le lipseste atata marfa s-au prins tarziu ca trebuie sa-si puna camere de supraveghere. Dupa ce in Germania nu prea sa mai putut au trecut in Italia, acum a venit randul UK de a lua contact cu lacustele de tigani, cu toate ca metodele astea sunt vechi si pe acolo.
In Suedia se fura dar acolo nu se face tam-tam pt. ca se dau multi bani la clasele sociale "defavorizate". M-am intalnit cu niste gipsy care traiau in Suedia care se laudau ca ei intra in magazine si mananca si beau ce vor fara sa plateasca si nimeni nu le face nimic(nu venisera lanturile de hipermarketuri in Romania sa-mi dau seama care e treaba).
Sunt sigur ca si romanii fura dar pentru majoritatea tiganilor e o a doua natura. Problema noastra este ca am ajuns sa nu ne mai pese de absolut nimic de ce se intampla langa noi si asta ne-o pot explica psihologii de ce.
@AC Pentru a nu face nimic exista tot timpul cate o scuza. Pentru a face ceva trebuie sa ai macar respect pentru ceva sau cineva si gasesti motivatia.

Horea spunea...

Cristi,merci.

costel, cardul si internet banking-ul tin de era in care traim. Pe mine aceste facilitati m-au ajutat enorm, ele nefiind nicidecum cauza colapsului bancar.

Modul in care au fost folosite pot fi insa un factor contribuitor. Eu nu am imprumutat pe card un cent, cred ca esti de acord ca este o optiune. Ii dau dreptate lui George. Cand nu vrem sa facem ceva gasim scuze.

George, in cei 10 petrecuti in Norvegia eu nu am inchis casa sau masina niciodata. Asta vara o masina mi-a fost lasata tot deschisa pe aeroport cu cheia ei in sertarul din dreapta. Asa am lasat-o si eu la plecare.

M-am intalnit la strand cu o cunostiinta care a tait in Elvetia. Imi spunea ca unul din copii sai si-a pierdut ceasul de 5-6 ori.

L-a gasit de fiecare data la politie. Hoti or fi peste tot. Sunt insa prea putini pentru a putea transforma furtul in sport national. Trebuie sa existe asadar o explicatie pentru filmele si rubricile din mass-media cu hoti,aproape exclusiv din Romania.

Pe Severin l-ai vazut? Nu crezi cumva ca atitudinea lui precum si cea a a lui Nastatse ,care ne spunea sa nu ne pripim condamnandu-l, tin de mediul tipic romanesc? Ce sa invete tiganul intr-un asemenea mediu?

Ce parere ai despre spaga? Ma crezi ca intr-un sondaj peste 90% ar califica acest furt ca fiind un lucru normal.

Slovacul si austriacul au facut acelasi lucru. Atitudinea colegilor lor si nu in ultimul rand al societatii in care traiesc a fost insa total diferita.

Horea spunea...

tot costel, mestesugarii nostrii nu sunt prinsi in nimic, din moment ce nu au habar pe ce lume traiesc. Un proiect educativ nu poate fi decat benefic in opinia mea, chiar legat de banci, si mai ales intr-o tara in care educatia a juns sub nivelul marii.

Banca este o institutie necesara atata timp cat isi vede strict de ceea ce ar trebui sa faca. Problema este ca avaritia omului din banci a transformat unele institutii in cazinouri.

Sunt convins ca dupa aceasta furtuna vor ramane banci in picioare. Cele care si-au vazut de treaba lor. Demonstrand viabilitatea dar si necesitatea unor institutii financiare serioase. Bancile centrale sunt insa in opinia mea institutii in plus.

AristotelCostel spunea...

Pana sa aflam care-s alea, eu n-as "ajuta" pe nimeni.

Tot lipsiti de educatie financiara, in cuburile celor din sistem, sunt si cei care n-au "depozit progres", asigurare unit-linked, asigurare de moarte, pensie facultativa, card de credit, credit etc.

Si n-as intra in detaliile programelor "sa ajutam oamenii sa ne fie noua mai bine". Juma' din popolatia Romaniei e nebancarazita. De ce sa le doresc eu "civilizarea", cand sistemul e croit pe principiul prostirii prostilor?

George spunea...

Faptul ca anumite tari sunt cu mult mai civilizate este clar dar exista, cred eu, o explicatie legata de nivelul de trai. Ce sa mai faca elvetianul sau suedezul cu un lucru de la tine cand are si el 2-3? Pe timpul lui ceasca eu mergeam la tara la bunici si aveam un unchi care cultiva legume pe care le tinea in fata portii la vanzare. Nimeni nu fura legumele pentru ca majoritatea aveau si fiind un sat mic se cunosteau. Acum poti sa le pui si lacat ca tot o sa dispara.
Asta cu furatul cred ca este o problema strict legata de comunitate. Daca la nivel de comunitate nu luam masuri impotriva hotilor nu avem cum sa educam oamenii ca nu trebuie sa fure. Cand comunitatile vor fi convinse ca a fura e un lucru care le aduce si lor un prejudiciu, poate atunci am fi mai fermi cu vecinul sau politicianul care fura. Altfel avem 2 fete: una prin care injuram pe toti ca fura si alta care ne spune sa nu actionam ca maine poate ajungem si noi la ciolan si nu e bine sa fim judecati drept. Costel e un bun exemplu de roman care nu se baga, pt. ca e rau sa le fie bine la altii daca convigerile lui sunt altele, chiar daca nu castiga dar nici nu pierde ceva. In schimb ii place cand merge in calatorii si cumpara obiecte mestesugaresti facute manual.

Horea spunea...

George, corect ceea ce spui. Dar mi se pare totusi ca tigancile din Anglia au fost transportate intr-un BMW dupa furt. Oare sa fi furat bijuteriile pentru ca nu le aveau si le era foame? Sau pentru ca vanzandu-le e mai usor sa cumperi BMW decat prin munca. Oare Severin, Nastse Felix si ceilalti hoti fura pentru ca nu au ce manca?

In 1850 suedezii erau saraci lipiti pamantului. Au incercat oare sa se redreseze prin furt. Eu stiu ca au plecat in valuri ca sobolanii catre SUA ca sa lucreze.

originar spunea...

"De ce sa le doresc eu "civilizarea", cand sistemul e croit pe principiul prostirii prostilor?"
...Superb; aici nu pot sa il contrazic pe Costel. Ii dau dreptate.

"... mestesugarii sunt prinsi in... proiecte... beletristica "multinationala"."
hahha....iar ii dau dreptate..e si amuzant in acelasi timp.

Sunt convins ca pt Costel nu era o problema sa isi rupa 2 minute sa voteze, dar el a vrut sa spuna ceva, sa trecem dincolo de iluziile astea.

Si eu am votat, dar doar pt ca a aparut in blogul tau. Dar sunt cam de aceeasi parere cu Costel vizavi de aspectul asta. No offence :)

gandesteliber spunea...

Horia eu vreau să-ți mulțumesc pentr articolele tale și mai ales pentru analize.Problema României este că opiniile fundamentate și cu bun-simț ca cea a ta nu au fost mediatizate.S-au mediatizat circul,palicăria,șmenarismul etc.De asta poporul român nu este educat.Părerea mea că nici educabil nu este.Dezamăgirile tale sunt împărtășite de toți cei care te citim.Măcar pentru noi continuă să faci treaba asta bună că avem nevoie de ea ca de oxigen.Ne-a fost tare greu fără tine vara aceasta!
Numai bine!

Horea spunea...

gandeste liber, orice popor este educabil. Convingerea pe care o au multi romani, ca oricum nu se poate, este total eronata. Romanul este alcatuit din acelasi material ca orice om.

Se naste cu un maini, picioare,ochi, urechi,un cap si un creier. Din momentul din care si-a deschis ochii acestuia i se injecteaza insa in vene doze enorme de; aici nu se poate.

Pai cum ai putea sa inveti sa inoti daca nu vei intra niciodata in apa? Ma intreb? De ce este romanul campion la furt? Pentru ca in cazul furtului, asta nu se poate, nu mai este valabil.

El invata tot de cand deschide ochii ca asta este de fapt singurul lucru care se poate, pentru ca o societate intreaga este construita pe furt.

Cauta tu inca o limba pe suprafata pamantului in care hotule, smecherasule si chiar mincinosule sunt folosite in scopul dezmierdarii cuiva.

Rezultatul nu poate fi altul decat unul singur;reactionezi in viata exact asa cum te-a invatat mediul in care ai crescut.

originar, sistemul il faci tu, eu si cei din jurul nostru! Dar, doar din momentul in care ne-am hotarat sa ne implicam. In Romania trebuie sa urnesti un munte. Singur si cu de ce nu-l vei putea misca niciodata, oricata bascalie ar alege costel sa faca.

Iata cum se adevereste inca o data ca roamnul vrea lucruri de-a gata. Ha ha ha mestesugari, ha ha ha sanatate, ha ha ha justitie, ha ha ha educatie, hahahaha pana la urma si trai.

Si inca ceva! Daca romanul nu ar fi invatat sa mai fie si egoist s-ar implica poate mai usor, pentru ca copii lui si chiar nepotii lui sa poata sa culeaga roadele.

Trebuie sa fi foarte naiv ca sa crezi ca vei obtine ceva imediat. Intr-o societate decazuta pana sub nivelul marii, si condusa in continuare de fostii securisti al lui Ceausescu.

Este adevarat ceea ce spunea gandesteliber, eu nu sunt mediatizat. Ar fi trebuit sa ma las de mult daca faceam ceea ce fac pentru mine. Munca mea zilnica depusa pe acest site si pe Renne este un bob de fasole. Dintr-un bob poti insa face cu timpul, cu rabdare, si doar cu ajutorul altora o recolta.

Radu Ionescu spunea...

Cred ca in trecut oamenii erau mai dispusi sa se apuce de lucruri de lunga durata, acum mai putin.

Da, teoretic Romania se poate schimba, dar dureaza cel putin o generatie, suntem asa de sute de ani si inertia e mare si e oarecum de inteles reticenta unora de a face sacrificii ale caror rezultate nu le vede el ci generatiile urmatoare. Lumea moderna e mai individualista decat in trecut.

E mult mai usor pentru cei capabili sa incerce sa isi faca o viata buna - aici sau emigrand - si pentru ceilalti sa se complaca in situatia de fata si romanul este precum curentul electric alege calea cu cea mai mica rezistenta.

AristotelCostel spunea...

Intamplarea face ca prin 2006-2007, alegatorii caii cu cea mai mare rezistenta isi vedeau de calificari la credite si de diferite randamente.

Cam de pe atunci dateaza pseudonimul unui indiferent, egoist si bascalios. Am beneficiat de rezistenta maxima tocmai din partea celor care ar fi trebuit sa deschida ochii... cretinacii de azi. Adeseori au fost mai perversi si mai nesimtiti chiar decat parazitii... lor. :D

Desi, am argumentat de ce n-as sustine un program de melitat cucuri, a carui finalitate consta in propasirea celor care pot profita maxim de naivitatea popolarilor, in continuare aud melodia neimplicarii.

Daca unu' a ramas pe ganduri dupa lecturarea bascaliilor mele, neimplicandu-se... sclav pe viata, consider ca m-am distrat cu folos.

Pe de alta parte, n-am prins mreaja marii care l-a cuprins pe horea, motiv pentru care nici nu m-am agitat sa-mi sustin "cauza".

...
ii place cand merge in calatorii si cumpara obiecte mestesugaresti facute manual.

In viata mea intreaga, cap-coada, de cand m-am nascut si pana azi la 10:00 ... nu m-am GANDIT sa arunc o privire asupra... obiectelor mestesugaresti.

Radu Ionescu spunea...

Problema cu bascalia este ca nu toti fac diferenta intre bascalie cu substanta si fara, ceea ce face pe multi sa nu aiba o reactie negativa automata in genul "e usor sa faci bascalie fara sa dai solutii reale." Realizez ca probabil nu-ti pasa si "solutiile reale" de care vorbesc destui pe vari bloguri sunt o himera dar asta e imaginea creata. Asta fiind spus tre sa recunosc ca desi te-am vazut pe diverse bloguri niciodata nu mi-am dat seama unde te pozitionezi (ecoomic politic etc). Nu ca ar conta de altfel ...

George spunea...

O imagine mai buna asupra noastra cred ca o descrie Andrei Plesu aici:

http://poeziegrafica.wordpress.com/text-strain/andrei-plesu-munca-daune-colaterale/

Horea spunea...

Costel, te-ai gandit vreodata ca ar putea exista oameni care te-au ascultat? Iti aduci aminte cum explicau Flavian si gogu evolutia metalelor?

Primul mai civilizat, gogu mai in bascalie. Iti mai aduci aminte de unul care semna avocat, unul care cerea explicatii asa cum le vroia el? Graficele erau de porc. Si de altii si altii.

Eu unul am continuat sa scriu pentru ca nu am pornit pagina ca sa ies in evidenta ci ca sa informez.

Eu nu cred ca avem nici tu dar nici eu alta responsabilitate. Ceea ce inteleg oamenii sa faca cu informatia e responsabilitatea lor.

Faptul ca cititorii se inmultesc pe un site trebuie sa insemneze ca unii iau totusi in considerare ceea ce citesc.

Horea spunea...

Roxana Dragomir to me

show details 3:16 PM (19 hours ago)

nu pot posta comentarii la dvs.

Imi pare rau!

LA ultima dvs. postare, as fi vrut sa scriu aceste randuri:

vizitez in fiecare weekend un targ de traditionale din Bucuresti (de la Agronomie). Aproape tot ce se expune si se vinde acolo tine de arta mestesugareasca populara.

In primul rand mancarea...

este total diferita de ce se gaseste in comert..La acest targ am gasit cel mai bun cozonac din viata mea: http://cozonacbujor.ro/

Pe urma mai sunt si altele: pielaria, textile, apicultura, obiecte de uz casnic din lemn, plantele medicinale si leacuri din plante..etc..

Toate tin de arta mestesugareasca pe care ar fi bine sa o conservam (sa o ajutam sa creasca).

Targul nu-i mare, dar are un aer aparte care te binedispune.