Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 23 septembrie 2011

Metale macelarite de "hiperinflatie"

Cand m-am intors in Romania am avut un vis. As fi vrut sa-mi vad tara in "flori" pentru ca sa-mi pot spune si eu provenienta cu capul ridicat oriunde in lume. De tara mea natala voi ramane mandru in continuare si intotdeauna, desi vad cum este distrusa sub ochii mei de cei care o populeaza. Am vrut de aceea sa acord un ajutor, cat as fi putut si eu sa fac, in politica. 

Mediul mi-a provocat insa greata si m-am lasat pagubas. Am vrut sa ajut mai apoi in meseria pe care o am dar mi-am dat seama ca as fi murdarit-o daca as fi ales sa lucrez pe aceste plaiuri. Paradoxal, pana si pacientul batjocorit si tratat cu ceea mai mare lipsa de profesionalism si cu cea mai mare indiferenta, pare sa savureze mediul in care se afla. 

Se plange de sistem, in timp ce doctorul care nu este altceva decat camarida acestuia, ramane un sfant. Asta  chiar in cazul in care isi omoara clientii. M-am apucat in cele din urma sa scriu despre economie, pentru toti, dar mai ales pentru cei ca gogu, investitorii mici. Pentru ca ei erau cei pe care ii vedeam atrasi in capcanele stirilor si a analizelor facute de asa numitii experti. O capcana in care am cazut si eu o data. M-a costat cca. 1 milion de coroane.

Rezultatul pe care l-am obtinut a fost de multe ori bascalie. Venita de unde? 

Exact din partea unor oameni pentru care imi pierdeam timpul liber scriind. Incet mi-am dat insa seama ca in aceasta tara minunata traieste un popor urat, exceptiile intarind ca intotdeauna regula. Un popor cu foarte multi cetateni needucati, dar care se cred a tot stiutori. Pentru cei din urma am mai pus o maxima de-a mea pe pagina. "Cititul este un lucru benfic cu o conditie! Trebuie sa intelegi ceea ce citesti." 

Azi cand am vazut macelul metalelor mi-am adus aminte de discutiile pe care le-am avut cu cativa dintre cei pentru care incercam sa scriu. Daca as fi ca ei m-as bucura in aceste momente, dar uite ca nu pot. Asta pentru ca vad implinirea spuselor mele aproape in totalitate. Dupa cate iti mai amintesti probabil, vorbeam atunci si despre niste lucruri pe care nu as fi vrut si nu as vrea sa le traiesc niciodata, un razboi. Nu stiu cum se simt astazi cei care l-au ascultat pe Peter Schiff si pe altii ca el, cumparand argint la 50 de dolari? 

Pe mine asta ma intereseaza mai putin in momentul de fata, pentru ca fiecare are dreptul sa faca cum gandeste. Ceea ce ma intereseaza insa este efectul pe care aceasta depresiune o va avea asupra societatii in care traim, o societate din care fac si eu parte din pacate. Cristi vorbea intr-un comentariu de presiuni asupra politicienilor. Presiuni asupra cui si facute de cine? De niste paralizati asupra altor paralizati? 

Oricum, in momentul de fata este prea tarziu pentru povesti de seara spuse copiilor pe jumatate adormiti. Tavalugul a pornit in opnia mea si cu o putere care ii va surprinde si pe cei mai infocati optimisti. In cursul acestei depresiuni paralizatii nu se vor mai misca, si daca o vor face, vor face doar miscari fara sens, tipice paraliziei. Se vor misca insa cu siguranta altii, oameni de care ar trebui sa ne fie teama, cei care se vor folosi din nou de vesnica naivitate a popoarelor intrate in panica.

13 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Eu le-am preluat intocmai retorica si sadismul, dar le-am combinat cu sinceritatea si logica. Banui ca-s ceva mai deranjante in noul format.

Multi cretinei de genul lui mihai imi sunt prieteni din 2008, din aprilie, cand au identificat primul bottom.

Poporul... cat traieste invata... mai ales daca n-are papa, insa eu n-as confunda poporul, raul... ramul cu trei loaze si 300 de pseudonime.

Tu ai amintirea... milionului de coroane... eh, baietii astia au in memorie ziua in care s-au cretinat pe 30 de ani... un fel de amintire vesnic vie. :D

La ce le-ar folosi lor scenariul "apocaliptic"?

mihai spunea...

@horea , cred ca dramatizezi un pic cam mult situatia actuala , eu sunt un optimist si as vrea sa cred ca intr-un fel sau altul lucrurile vor reveni la normal , nu la acel normal dinainte de criza dar la unul mai apropiat de realitate si asta fara sa trecem prin vre-o depresiune sau doamne fereste razboi !
@prostel ,wake up man, atunci cand cash-ul o sa devina hartie igienica , cum propovaduia un amic de-al tau , cred ca ma poti considera prost , nu te mai bucura degeaba ca nici n-am credite nici apartamente luate la bottom in 2008

AristotelCostel spunea...

"intr-un fel sau altul"... "dramatizezi"... "sunt optimist"... "nu crezi ca se va gasi o solutie?"... "nu cred in apocalipsa"...

Numa' argumente.

Si sa nu uit... "prostel"... ... recunosc litere si stie sa scrie... sunt optimist.

originar spunea...

interesant;
totusi, cateodata scrii prea mult in parabole si metafore si nu mai inteleg nimic :D
Pana la urma , nu e mai bine ca e deflatie , si nu hiperinflatie (cu tot ce inseaman aceasta, in general doar chestii neplacute, mai ales pt oamenii de rand prin scaderea dramatica a puterii de cumparare)?
Pe de alta parte, e adevarat, observ in ultima luna ca treaba "se impute" , tot mai mute semnale de alarma, Grecia deja se accepta si la nivel oficial ca va falimenta, apoi spatacolul cu Italia, etc, criza datoriilor suverane nu mai poate fi stavilita, etc ..sunt tot mai multe semnale ca de "undeva" s-a dat semnalul sa inceapa showul, care o fi ala inca nu stiu, daca e sa dau crezare conspirationistilor, se doreste probabil crearea unei crize majore a datoriilor, panica geneeala, ca apoi sa apara "ei", factorii de decizie, si conform dictonului "Order ab chaos", sa zica asa nu se mai poate, gata, ca sa nu mai existe crize din astea, mai facem un pas spre acel guvern unic monndial, banca unica (am tot vazut in stiri in ultimele zile ca multi baieti de pe la UE si BCE cer mai multa putere de decizie pt BCE, vor uniune fiscala, bugetara si monetara europeana, etc), vad ca tot mai mult se bate saua sa priceapa iapa. Asa o fi?
Oricum , RO e prea mica pt jocurile astea, noi oricum suntem doar o colonie de exploatat de la marginea Imperiului, cu resurse ce ni le vindem pe nimic (vezi mai nou Rosia Montana si lobbyul agresiv al presedintelui pt un off-shore RMCG dubios), politiceni corupti si vanduti, mana de lucru ieftina, deci toate coordonatele pt practica asasinatului economic asupa tarii, care de altfel se practica de 21 ani.
apropos, ma amuza aseara la TV la Antena3, era invitat dl. Golban, cel care a descoperit la BIS hartiile ce demonstreaza ca Germania ne datoreaza 19 mld de euro de pe la 1920, si Vasilescu de la BNR, ca o umila sluga a stapanilor externi, o dadea cotita ca ei nu au nici o abilitate prin lege sa intreprinda masuri, apoi ca de fapt ei la BNR mai au ceva hartii care arata ca nemtii nu mai au datorii, dar nu putea specifica nimic concret, comportamentul lui era pur si simplu penibil, tipic pt un "comprador", tradator de tara, ...si astia ne reprezinta la BNR. Pfff...din dorinta de a-i inchide gura lui Golban, a replicat ca cei doi parlamentari germani care au interpelat in Bundestag sa ceara lamuriri guvernului lor pe tema asta, nu sunt relevanti(si in remarca asta a mintit, caci golban i-a spus ca de fapt 12 % din numarul de parlamentari germani a cerut lamuriri guvernului lor, nu doar doi).. Vasilescu era deranjat de faptul ca deja se cam face tam-tam pe tema asta, si de faptul ca chiar parlamentarii germani au facut putin galagie, incerca sa minimalizeze subiectul,si culmea absurdului a fost atinsa cand Vasilescu, in prostia lui,a spus ceva de genul ca nemtii trebuie sa aduca dovezi ca ne datoreaza bani, de parca nu romanii trebuie sa ceara si sa dovedeasca, prezentand acte..

cristian dogaru spunea...

salut Horia...cred ca ar fi interesant sa schitezi si o strategie personala ...ce vei face tu? ai cash, deci poti cumpara active depreciate...in ce moment se va intampla asta (tinte de pret)?

sorinel spunea...

Horea ce crezi de dolarul canadian

sorinel spunea...

HOREA cred ca am gasit raspunsul o sa scada in comparatie cu usd .si cred ca toate valutele legate de materii prime dolarul australian,etc .in 2 zile argintul a scazut 25% de la 40 la 30 . si aurul 10% . au scazut ca sa il poata cumpara din nou mai jos.tot ei . crezi ca metalele vor scadea sub acest prag .

Horea spunea...

Costel, m-am inors in Romania in 2006. Situl acesta nu a fost si nu este singurul meu doamneiu de activitate, pentru ca nu poate fi. Nevoile vietii te plimba asadar volens nolens prin societatea in care traiesti.

Loazele si pseudonimele de care vorbesti tu sunt din pacate doar copii mici pe langa alte exemplare, chiar foarte multe, cu nume concrete, de care am dat pretutindeni.

Cu acestia din urma, care sunt din pacate semanati pe toate ogoarele patriei, nici nepotii tai nu o vor duce altfel in aceasta tara. Asta cu toate ca avem in ea si optimisti precum mihai.

mihai, daca imi amintesc bine si gogu era un optimist. Optimismul in mediul actual este ca un somnifer, te ajuta sa dormi mai bine noaptea.

originar, deflatia nu este nici buna nici rea, ci o consecinta a exceselor de credite. Este asadar o necesitate pe care bancherii si politicienii incearca s-o contracareze fara succes.

Esuarile lor rezulta tocmai din cauza ca deflatia este necesara, fiind o rotita indispensabile a unui mecanism creat tot de ei.

Cristi, cand panica va fi la maximum, una care va sari pana si in ochii orbilor, vei putea cumpara in principiu orice la preturi pe care nu le-ai visat.
Asta daca vei mai avea cash sau daca ai stiutn sa-l salvezi pe cel pe care il ai. Un bank run ar putea fi inceputul sfarsitului.

sorinel, dolarul canadian fata de ce? Fara de dolar ar trebui sa aiba aceeiasi soarta ca si dolarul australian.

Ambele tari sunt
dependente, in opinia mea, de comoditatile ale caror macel a inceput dupa cate am vazut cu totii. Orice revenire pe care le vor avea aceste comoditati incepand cu saptamana viitoare, va fi de aceea considerata de mine ca fiind o corectie intr-un trend care incepe sa se transforme in unul negativ.

mihai spunea...

@horea , mersi ca te abtii sa ma consideri o loaza , cretin , dator pe viata etc cum ma tot catalogheaza amicul prostel !
in al doilea rand , ma gandesc ca o revenire in prim plan si implicit o apreciere puternica a USD ar insemna printre altele si un mare bonus pentru China ! practic o sa ajungem toti , inclusiv americanii sa fim cumparati mai pe nimic de chinezi , oare e posibil sa ajungem la un asemenea scenariu trist si dramatic in care toti sa muncim pentru chinezi ?

gandesteliber spunea...

mai importante decât comoditățile este petrolul.Te rog să ne faci o analiză a ccea ce consideri tu despre evolutia petrolului.multumesc mult!

Horea spunea...

mihai, nu stiu de cand citesti tu aceasta pagina? Oricum, de cand m-am apucat sa scriu eu am incercat sa evit jigniri pana si in ceea ce il privea pe gogu, desi el a fost probabil acela care a facut cea mai multa bascalie la rubrica comentarii.

Faptul ca nu sunt de acord cu tine si cu interpretarile pe care le dai stirilor, fara nici un sens in opinia mea, nu ma face sa gandesc altceva decat ca e treaba ta.

Menirea acestiu site a fost si va ramane propagarea unor pareri pe care le am si cu asta punct. Daca cineva vrea sa tina cont de ele bine, daca nu pentru mine este la fel de bine.

Costel are stilul lui, eu l-am rugat de multe ori sa-l schimbe tocmai pentru ca sunt convins ca are materia cenusie necesara.

Bascalie am facut si eu dar niciodata dintr-un cititor.

M-am limitat la o satira, dura catodata, indreptata impotriva celora care stau cu mana pe parghiile de decizie. Indiferent daca au fost straini sau autohtoni.

Trebuie sa recunosc ca am si eu de multe ori pornirile lui Costel dar ma abtin sa le scriu. M-au napadit doar aici in Romania si asta pentru ca imbecilitati mai gigantice decat in aceasta tara n-am auzit nicaieri.

Mai mult decat atat! Imbecilitatile venite de la naivi nu ma deranjeaza aproape de loc, pentru ca fiecare intelege din ceea ce aude atata cat poate.

Ma deranjeaza insa la nebunie atitudinea unor cretini dovediti, care se cred insa cei mai mari filozofi. Naivii se ard pana la urma singuri platind astfel destul pentru atitudinea pe care au avut-o.

Cretinii filozofi ies insa de obicei destul de bine din foc, tocmai pentru ca au intotdeauna un colac de salvare pe care altii nu il au.

In ceea ce priveste China eu sunt mai cumpatat decat altii, luandu-ma dupa un filozof pe care il admir si care isi are radacinile chiar in tara asiatica de care vorbim,Confucius.

Se pare insa ca in aceste momente chinezii au uitat de zicala lui celebra, dar isi vor aminti cu siguranta de ea in viitorul nu prea indepartat, cred eu: "Cand o anumita limita este atinsa o reactie in directia opusa este inevitabila"

Gandeste liber, daca voi avea timp voi face o analiza obisnuita a graficelor maine. O analiza mai veche in care eu nu vedeam petrolul la 200 de dolari barilul ci mai degraba la nivelele crizei "artificiale" din 2008 o gasesti pe site.

Cezar Toader spunea...

Abia v-am descoperit, felicitari pentru articole.

Horea spunea...

Mersi Cezar si bine ai venit.