Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 8 septembrie 2011

Revista Capital ne linisteste

Cu o noua "analiza", sau mai bine zis cu o noua reproducere a unor stiri care circula pe net in toate limbile pamantului, revista Capital nu se dezminte. Ea insira fara sa strecoare niste "bravade" pe care FED-ul demolator de economie din SUA ar urma sa le faca. Asta va face probabil FED-ul, ne spune Capital, si ca urmare lumea va intra din nou in orgasm. Pentru moment poate, pentru ca de analisti ca cei de la Capital dam zilnic si pretutindeni.

Mult mai rar, avem insa si din pacate ocazia sa dam de anlisti care gandesc, de unii care incearca sa si inteleaga repercursiunile pe care o masura sau alta le are sau le poate avea asupra economiei. Si, care nu reproduc ca papagalii pentru salarii grase ceea ce au spus altii, mai ales FED. FED a spus si a facut in toti acesti ani multe lucruri, lucruri care au reusit sa scufunde vasul numit Lume.

Ca atare, in opinia mea, trebuie sa fi destul de ingradit mental si destul de miop, ca sa poti numi eventualele masuri pe care le va lua banca centrala din SUA ca fiind masuri asteptate de toata lumea. De cei de la banci care si-au pierdut in 2-3 luni 30% din capitalul de cazinou poate, in nici un caz de cei care au fost desfintati pana acum de masurile omului barbos, autodeclarat pilot de helicoptere cu bani.

Ca de obicei voi trece si eu in revista ceea ce ar vrea FED sa faca. Amator fiind insa, eu nu ma voi limita la limba de papagal al revistei amintite ci voi incerca sa strecor gratuit pentru cei ce citesc pagina anomaliile pe care Capital le vede salvatoare. Ca o paranteza. Realitatea TV pare sa o fi dat in bara din cauza neprofesionalismului de care a dat dovada, inclusiv din cauza stirilor fabricate. Mai mult de angajati decat de realitatea inconjuratoare.

Spre binele romanilor si al cititorilor Capital, sper ca ziarul sa aiba in curand aceeiasi soarta ca si postul de televiziune. Schwartzenberg pare ca s-a trezit. Sa vedem cand se vor trezi cei cu capitalul investit in ziarul amintit. Oricum, intr-o tara in care un stadion nou inaugurat se poate transforma la primul meci intr-o holda de cartofi, Capital mai are foarte probabil sanse bune de supravietuire in forma sa actuala.

Sa furi banii si mai apoi sa nu fi in stare sa pui nici macar un gazon este un lucru tipic romanesc, legat cu lant de mentalitatea pe care acest popor continua sa o cultive. Cand e vorba de propriul buzunar nu exista rusine, nu exista legi, nu exista nimic. De unde sa existe atunci profesionalism?

In tara smecherului rasare minciuna si furtul sunt telul suprem. Eu si nimeni altul, au fost si vor ramane prioritatile "geniilor" care nici macar vorbi nu stiu, dar care se perinda totusi in fiecare zi dand sfaturi pe la televiziunile inecate in faliment.

Hai sa trecem acum asa ca sageata la "semnalul asteptat de toti".

"Guvernatorul Fed, Ben Bernanke, va avea o intervenție joi, în Minneapolis, în care, cel mai probabil, va reitera că banca centrală studiază atent toate opțiunile pe care le are la dispoziție. Totodată, pe 20 – 21 septembrie va avea loc întrunirea oficialilor Fed."

Tovarase jurnalist! Daca ai fi inteles doar putina economie, ti-ai fi dat cu siguranta seama de faptul ca Bernanke nu mai are la dispozitie nimic. 

Ce măsuri pregătește Fed

Una din măsurile luate în calcul de Fed este schimbarea maturităților bondurilor deținute de bancă, așa încât să aibă în portofoliu mai puține titluri pe termen scurt și mai multe pe termen lung.

Dobanzile pe termen lung sunt oricum la pamant, duse acolo de deflatie. Ce ar mai putea conta atunci cateva pucte in jos sau in sus? Pentru bancile falimentare, care pe drept cuvant refuza sa crediteze, sau pentru consumatorul inecat in credite care refuza sa le mai ia. Toate acestea le stie doar tovarasul jurnalist si probabil si revista care-i plateste salariul.

O a doua măsură ar fi reducerea sau chiar eliminarea dobânzii de 0,25% pe care Fed o plătește băncilor pentru rezervele deținute la banca centrală.

Japonia a facut chiar asta, rezultatul se vede, nu insa si pentru Capital. Poate barbosul va intrece chiar tara soarelui rasare cu dobanzi pe care le va pune la zero. And than what? Cine in afara de Capital si in afara de toti ceilalti aflati la nivelul lor, pot crede ca 0,25 de puncte vor putea darama zidul de care au dat creditele. Tovarasi! Dobanzile au ajuns la nivele zero tocmai din cauza faptului ca nimeni nu mai vrea credite. Lucrurilor nedorite si nevandabile le scade pretul!

În al treilea rând, oficialii instituției se pare că și-au propus să aibă mai multe intervenții verbale în care să-și prezinte obiectivele economice și planurile privind rata dobânzilor.

Wow!



10 comentarii:

ANDY spunea...

Si totusi BRIC merg .Nu vor crea inflatie ?

Horea spunea...

Andy, am mai discutat topicul acesta de multe ori. Inflatia se va crea, in caz ca se va crea, doar dupa ce sutele de trilioane date in credite vor fi distruse.

Cresterea momentana a unor preturi si scaderea altora, concomitent cu scaderea salariilor se numeste inflatie doar pentru cei care ii dau definitii prorii.

Traim inca intr-o lume asa zis libera dar pe scufundate. Asa ca fiecare are dreptul sa vada lucrurile cum doreste.

i-conomics spunea...

Horea, divaghez putin de la subiect, si nu m-ar deranja opinia ta:

Recent, nu spun cine, s-a aventurat in acuzatii "Conspirationiste".

Am si eu o opinie in aceasta privinta:

CONSPIRATIA CONSPIRATIEI
http://abciconomics.blogspot.com/2011/09/conspiratia-conspiratiei.html

Horea spunea...

Sunt absolut de acord cu ceea ce ai scris. Conspiratiile sunt ucigatoare pentru orice societate. Pentru ca, sunt folosite in exclusivitate pentru dobandirea castigurilor si ale privilegiilor indivizilor care le propaga.

AristotelCostel spunea...

Am vazut si eu penibilitatile lui Isarescu.
Romania a incheiat acordul cu FMI in urma deciziei trufandalei de la Cotroceni, țața statului, sfatuita de loazele de la BNR.
Conspiratie?
Smochine... in Romania e dictatura poporului. Practic, Securitate a disparut pe 22 decembrie 1989, pe la orele 14.

AristotelCostel spunea...

"The Euro is starting to look like the Afro"
tnrevolution

dragon spunea...

Bine ai venit inapoi :).

Horea spunea...

Costele, tata de la cotroceni, ca si sfatuitorii de la BNR, nu mai prea aveau ce sa faca.

Intr-o tara in care se fura mai mult decat se produce, bantuita si de un cor de bugetari flamanzi care vor salarii pentru statul degeaba, nu mai erau pur si simplu bani.

Ce sa mai vorbim de fondurile de pensii? Vom vedea in octombrie tragedia greceasca a banilor care nu mai sunt. Pentru ca si acolo mentalitatea a fost balcanica ca la noi. Luam, luam, pana crapam fara sa punem nimic inapoi.

Cand cosul e gol ne miram si incepem sa urlam. Ecuatia este una matematica la nivel de scoala primara. Una pe care nici un avar si nici un hot de drumul mare nu poate sa o inteleaga, pentru ca nu vrea si pentru ca nu-l intereseaza.

Societatea de vis a avarului este una care sa-l alimenteze pe el. Accepta sadar conceptia de societate atat timp cat se poate simti singur in ea, privind-o de sus.

Motoul lui suprem este; dupa mine potopul. Numai ca, potopul care vine ar putea sa-l inece si pe avar, un lucru la care mai mult ca sigur nu s-a gandit niciodata.

i-conomics spunea...

O solutie pentru FED ar fi sa perceapa dobanzi negative sau comisioane pentru bani depozitati la FED... astfel bancile vor trebui sa faca ceva cu ei... electronic nu au cum sa tina un trilion USD... hartii iarasi nu se poate.... asta ar insemna ca banii vor fi parcati in "assets" ceea ce ar putea in sfarsit sa injecteje trilioanele tiparite in ultimi ani si in Main Street... pana acuma doar Wall Street beneficiind de tiparnitza.. bancilor centrale Ce are vestul nevoie disperata este de "wage inflation...", ori ce alta inflatie nu face de cat sa reduca puterea de consum a lui "Average Joe" marind somajul si punand economia si mai mult pe butuci iresponsabil de supra cash'ul in care actualemente se scalda doar Wall Streetul....

AristotelCostel spunea...

Țața de la Cotroceni a ales sa fure monocolor. Acordul a fost incheiat cu ajutorul penalilor din UNPR, santajati cu dosare.

Una e sa vedem o tragedie dupa un dezmat si altceva... dupa doua. :)

Sa consideri reformare, taierea veniturilor si impozitarea pensiilor, in paralel cu alocarea unor bugete fantasmagorice pentru pavele, parcuri si patinoare nu poate fi altceva decat... rapt.

Eu nu reusesc sa vad diferenta intre clanurile lui basescu si securistii din anii '80. Foame popularilor si dezmat total pentru purceii orwellieni.

Revenind la conspiratie, gigeii din MAE si securisti... locali, plouati de la tara pe filiera pile-cunostinte-relatii, fac ce vor cu veniturile de la buget, cu rezerva nationala, cu interpretarea legii... cu institutiile statului.

Cu toate astea, tatuca Romaniei, orwellianul delegat sa se joace cu prosperitatea... natiei, Isarescu, face glumetii despre conspiratii cu masoni.

Ma doare-n perna de marii "ganditori" ai sistemului financiar global, problema e halul de prostie și cinism stalinist care zace in țoapele din frunte Romaniei.