Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 21 septembrie 2011

Semnale ambigue

Dupa cate ai putut observa probabil, euro nu a atins ieri zona de suport expusa in graficul euro-dolar. Pentru ca seva analizelor pe care le fac vine de la grafice scenariul nr. 2 expus ieri devine in acest caz scenariul cel mai probabil. Sa vedem asadar ce implicatii ar putea avea acest scenariu asupra pietelor de capital? 

Pentru a trage o concluzie in acest sens ne vom uita la indcele SP 500. Acest indice a saltat pe baza unor date furnizate de "stirari", date in care ingredienta principala a fost QE3. Fara nici o ezitare stirarii si marii analisti continua sa extrapoleze liniar asa cum au facut intotdeauna. Se pare ca nici o lovitura din cele incasate de N ori in trecut din partea realitatii, nu ii va trezi pe acesti muzicanti din aria pe care o canta. Daca Bernanke a facut doua QE-uri ca sa distruga dolarul, distrugerea dolarului este titlul ariei, de ce sa nu faca si QE50?  

Nimeni din corul marilor analisti nu pare sa fi inteles cauza monetizarilor si cu atat mai putin rezultatele pe care le-au avut QE1 si QE2, rezultate egale cu zero. Faptul ca romanii gandesc astfel nu ma mira, ei fiind obisnuiti sa repete aceleasi proceduri si sa se astepte in acelasi timp la alte rezultate. Ceea ce ma mira este faptul ca multi asa numiti analisti de peste hotare continua sa extrapoleze liniar. Ei vad de aceea in rezerva federala SUA o institutie populata de roboti. Bernanke este plasat in postura robotului sef care apasa pe butoane, si care mai pe urma isi admira colegii facuti din metal executandu-i ordinele. 

Bernanke nu gandeste asadar si nu are nici un sentiment. Este un "terminator" modern si s-a autoprogramat pentru un singur tel, daca e sa-l credem pe Peter Schiff si pe toti admiratorii sai, distrugerea dolarului. De ce ar dori robotul Bernanke sa se autodistruga si sa-i distruga si pe ceilalti oameni facuti din metal? Asta o stie doar Schiff si altii care ii acompaniaza melodia fredonata. Eu, mai prostut din fire, inteleg situatia cu totul altfel.  S-ar putea s-o inteleg eu gresit.

De explicat eu nu obisnuiesc sa explic, asa cum au facut de multe ori unii comentatori al acestui site, fiind mai pe urma arsi de realitate, eu  imi expun doar parerile. Bune sau rele asa cum sunt. Ca de obicei le voi expune si de aceasta data. Ca sa intelegi cum gandesc ma voi intoarce din era robotilor in era umana al lui Allan Greenspan, fost sef al rezevei federale din SUA. Il plasez cu buna stiinta intr-o era pe care o numesc umana incurajat chiar de domnia sa. Greenspan a fost asadar omul care a recunoscut  ca miscarile pietei sunt rezultatul sentimenteleor umane.

The term irrational exuberance became Greenspan's most famous quote, out of all the millions of words he has uttered publicly. The term "irrational exuberance" is now often used to describe a heightened state of speculative fervor.  "How do we know when irrational exuberance has unduly escalated asset values?" De unde am putea sti care este momentul in care exuberanta irationala ridica peste masura valoarea resurselor? Se intreaba fostul sef al rezervei federale, fara a sti sa dea insa si un raspuns.

Stiind despre existenta exuberantei irationale de care vorbeste dl. Greenspan, un caracter uman ca si panica, ultima situata in coltul opus al "ringului", ar trebui sa stim si momentul in care ea poate pune stapanire pe oameni. In momentul in care este incurajata si cultivata, dar neaparat doar intr-un mediu propice. In opinia mea, asadar, fostul sef al FED nu a precupetit nici un moment in ceea ce priveste stimularea acestei exuberante. Domnia sa precum si politicienii care l-au inconjurat au creat un miraj psihologic in care tot mai multi oameni naivi au fost prinsi cu plasa. La inceputul erei exuberantelor irationale oamenii si statele nu erau infundate in datorii, putand sa absoarba crditele aruncate in piata de domnul Grun precum absoarbe un burete uscat apa.

Nimeni nu si-a pus nici un fel de intrebare din moment ce totul parea sa functioneze perfect. Pana si romanasii nostri au accepatat ecuatia prin care o familie cu un salariu de 2- 3000 de RON pe luna, putea sa-si cumpere o vila cocioaba de 300 000 de euro, renovata mai apoi pentru inca 300 000, si de ce nu si un helicopter. Daca ecuatia a functionat in SUA, acolo unde oamenii nu sunt asa de smecheri ca la noi, cumparand totusi bunuri de calitate, de ce nu ar functiona la fel de bine si in tara hotiei rasare? 

Aici, la mentaliatea exuberanta irationala s-a mai adaugat si mentalitatea exuberantei in furt: Ce nu castig "smanglesc".  Iata insa ca acel cos din care ai tot luat fara sa pui nimic inapoi s-a golit, un fenomen care l-a lasat pana si pe marele economist Allan Greenspan cu gura cascata. Cu gura inchisa si cu dintii facuti din metal a sosit insa robotul cu barba. Din moment ce nu a invatat nimic din rezultatele obtinute de predecesorul sau, robotelul nostru s-a apucat si el de exuberante. 

Totul poate parea identic in ochii celor multi care il aclama, astepatndu-l acum sa apese cu degetutele sale metalice pe butoanele robinetelor cu apa. In ochii mei lucrurile apar insa total anapoda, precum liniile pe care obisnuiesc sa le trag pe grafice. Buretele uscat din era Grun, cel de care vorbeam in pasajele de mai sus, este acum inecat in apa. Ce efect mai poate avea asupra lui o tona sau doua de lichid provenit din niste robinete cu barba? Acelasi efect pe care l-ar putea avea un QE3 asupra economiei inecata in datorii. 

Contrar viselor si inchipuirilor marilor analisti sub armura de metal al lui Don Barbachii bate din pacate pentru cei din urma o inima umana. Mai mult decat atat! Sforile pe care in mintea acelorasi analisti circula robotii manuiti de Ben sunt in momentul de fata foarte subtiri. Apa care curge din buretii inecati a ajuns si la ele, putand fara doar sau poate sa le descompuna cu timpul. Ca o consecinta eu nu-mi pot inchpui un QE3, nici macar in mintea aparent bolnava si aparent uscata a lui Bernanke.  

Exista destui bureti leorca care sa-l opreasca chiar in cazul in care seful FED ar incepe sa halucineze. Tot ca o consecinta eu cred ca cel mai probabil lucru pe care il va face FED, in cazul in care va face ceva, este sa danseze twist, un dans de care a auzit si revista Capital, de pe net. Acest "dans" implica pur si simplu vanzarea bondurilor cu maturitate scurta si cumpararea altora cu maturitate lunga. Valoarea portofoluiului bancii putand astfel ramane neschimbat. Despre rezultatele pe care le vad eu in urma unei asemenea manevre am scris atunci cand am comentat articolul publicat in Capital. 

Sa vedem acum ce ne pot spune graficele? Ne uitam asadar la indicele SP500. In opinia mea, indiferent de ce va face Bernanke pretul indicelui va urca pana la nivelul expus. Daca nu face nimic, un lucru posibil in pofida tuturor trompetistilor, pretul ar putea sa inceapa sa cada direct. In caz ca va alege totusi dansul o depreciere intensiva ar trebui sa inceapa de la nivelul, sau chiar din apropierea nivelului expus. Acest scenariu, in caz ca se va adeveri a fi unul pe care il va alege si piata, ar trebuie sa sufle toate penele din creanga lui Isarescu, lasand leul cu ochii in soare si lipsit de umbra. Voi reveni cu detalii la sfarsitul saptamanii.

Ps. In alta ordine de idei, tu care urmaresti cu sufletul la gura stirile. Te-ai gandit vreodata la faptul ca ele pot pune sume enorme de bani in buzunarele celor care trebuie? Asta tocmai din cauza faptului ca exista magari nenorociti care le asculta si isi planifica investitiile economice in functie de cele auzite. Ai vazut de exemplu ca francul elvetian a fost aproape nemiscat fata de euro timp de doua saptamani? Se pot oare face bani atunci cand componentele unei perechi valutare nu se mai misca?

Dar atunci cand raspandesti un zvon prin care afirmi a BCE ar vrea sa-si ridice peg-ul la 1,25 fata de euro? Cine crezi oare ca vandut euro la 1,23? Aceeiasi baieti si fete. 3 centi la sumele uriase cu care se joaca pot devenii milioane in castiguri intr-o clipa. Ce mai productie si ce mai capitalism si concurenta. Pe magar il poti duce cu o bucata de zahar unde vrei. De ce sa schimbe banca elvetiana peg-ul si sa se expuna la risc mai ridicat? Atunci cand piata ii rezolva aceasta eventuala doleanta prin peg-ul ei proriu, in momentul de fata 1,22 franci pentru un euro, acum cateva ore 1,23.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Horea,

L-am sunat pe Bernanke si i-am expus parerea ta cum ca nu ar fi oportun un QE3. Se pare ca a inteles si a actionat in consecinta :)

Toate cele bune.

Horea spunea...

Salut spuky, stiu mi-a spus ca l-ai sunat!