Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 31 mai 2012

Domnul Ponta ne-a linistit


L-am auzit cu urechile mele spunand ceva de genul: Am icredere ca BNR isi va face treaba in ceea ce priveste cursul de schimb al leului. Domnul prim ministru a facut afirmatia de mai sus dupa ce a explicat ca si celelalte valute din regiune s-au depreciat odata cu leul, unele chiar mai mult decat a facut-o valuta noastra. 

Ultima afirmatie a domnului Ponta este absolut corecta, numai ca premierul a trebuit sa-si dea cu stangul in dreptul, in stil clasic romanesc, prin intermediul primei afirmatii citate. Sau, poate domnia sa s-a facut si analist asa peste noapte, crezand ca BNR, banca in care are incredere, manipuleaza toate valutele din regiune. Dupa ce l-am auzit pe anlistul Victor Guran Cabat hai sa aruncam un ochi pe graficul euro-dolar, si inca unul, pentru ca avem doi de obicei, pe graficul euro-leu. Euro- dolar este in perspectiva de 4 ore pentru o vizualizare mai clara a miscarilor din cursul unei zile. Dupa cate vezi a ajuns la zona de cerere despre care am avorbit. Din pacate pentru mine nu dupa o corectie spre 3,50-3,45 asa cum m-am asteptat ci cazand aprope direct ca o piatra. Scenariul de perspectiva medie s-a materializat, in timp ce scenariul meu de perspectiva scurta a fost contrazis de piata. In acest timp indicele dolarului a ajuns si el la nivelele prezise in jur de 83. 

Pornind de la faptul ca suportul euro dolar este unul lunar, el ar trebui sa dea o revenire a valutei comunitare incepand cu luna viitoare, din primele zile al acetseia. Eu ma astept totusi la inca o cadere euro care in conditiile actuale de panica ar putea sa impinga perechea euro-dolar spre intervalul de 1,23-1,22. De aici am putea sa asistam la o revenire mult mai puternica si surprinzatoare, din moment ce preturile tinta pentru acest val de depreciere au fost atinse toate. Nivelul sagetii albastre ar trebui sa dea dupa cum vezi o revenire si mai furibunda. Nu avem altceva de facut in momentul de fata decat sa asteptam verdictul pietei

Ai auzit stirile din ultimul timp care nu vorbeau de altceva decat de cursul de schimb? Da! Aici la noi in Romania. Iata ca tocmai aceasta tocatoare care a inceput sa apara ora de ora in massmedia m-a facut pe mine sa ciulesc urechile. Vasilescu nu a mai avut o clipa linistita fiind sunat din toate partile ca sa dea explicatii despre curs. Bancherul neavand habar de raspunsul corect la intrebarea pusa, i-a incurajat pe romani sa se roage. Astea sunt momentele in care trebuie sa devi foarte atent, chiar cu riscul de a fi printre cei care s-au sculat prea devreme. Mai ales atunci cand ai facut deja, in decurs de o luna, un profit de mai bine de 6%. Un top cel putin intermediar, pentru dolar in acest caz, nu poate fi departe. Psihologia pietei iti urla in urechi acest lucru.

Tocmai o astefel de psihologie ar putea inabusi o apreciere al oricarui instrument care dadea impresia ca nu se va mai opri pana in cer. Cazul actual al dolarului. Cand dolarul cade leul se aprecieaza fata de euro, facandu-l pe Cabat sa iasa in presa si sa-ti explice bravadele pe care vede el ca le-a facut Isarescu. Exista asadar un risc ca dolarul sa se deprecieze mai mult decat si-au inchipuit "expertii", si ca leul sa se aprecieze in acelasi timp la fel de mult. Este oare acest scenariu o certitudine? Ca intotdeauna, nu! 

Este doar o probabilitate, dar una  pe care trebuie sa o iei in seama daca vrei sa-ti prezervi castigul facut. Calatoria pe care au facut-o cei care s-au urcat in acest tren a fost vijelioasa asa cum am prezis. In opinia mea locomitiva a inceput sa gafie, urcand acum printre munti.

Eu m-am hotarat de aceea sa astept din nou acelasi tren intr-o alta statie. Intr-una de unde pot presupune ca va fugii din nou pe un taram mai putin inclinat. Asta chiar in cazul in care biletele de calatorie se vor scumpii.

Trenul euro-leu gafie si el dupa parerea mea. Asta desi multora li se pare ca zboara. Se apropie de o zona in care doua cicluri se vor lovi concomitent de o rezistenta a pretului si a timpului. Aceasta zona a fost descrisa de mine cu mult timp in urma si a fost ajustata mai apoi la 4,40-4,50. La cele spuse de mine exista desigur ca intotdeauna si o alta alternativa. Alternativa prin care dolarul va continua fara oprire spre Nirvana, iar euro spre iad. Din punct de vedere al probabilitatilor pe care le vad eu acest scenariu cade pe locul doi. Pe burse totul este posibil, dar de cele mai multe ori in perimetrul unor limite bine definite. Sa fie oare momentul de fata unul de exceptie?

16 comentarii:

mihai spunea...

horea , ce faci daca alternativa doi se adevereste si momentul actual chiar este o exceptie, unde euro se indreapta spre iad ? preferi sa astepti totusi o stabilizare sau incerci pana la urma sa te urci in tren din mers ?

Anonim spunea...

50% Euro si 50% dolari ,preferabil canadieni .Si ce va fi va fi.Nu cred ca are cineva certitudini.

Horea spunea...

mihai, nu obisnuiesc sa fug dupa piata, dar daca nivelele actuale vor fi sparte n-am alta cale decat sa ma urc din mers. As ramane totusi foarte mirat daca astfel de nivele vor fi batucite asa cu una doua.

AristotelCostel spunea...

Hai cu toti banditii la puscarie.

Basescu e pe cai mari.

... ăăă... :)

MM spunea...

"Şase persoane care l-au huiduit, joi, la Iaşi, pe premierul Victor Ponta, la ieşirea din clădirea unde acesta avusese o întâlnire cu primarii USL din judeţ, au fost amendate cu câte 700 de lei, pentru tulburarea liniştii publice." astia ce fel de regim vor sa instituie cumva comunisto-nazist? pai tocmai ei care un impins oamenii asta iarna sa se ia la bataie cu jandarmii, sa-l injure pe TB la Cotroceni direct, sa distruga ca se face o noua circo-revoulutie acum aplica legea datului direct in cap, indiferent ca aia au fost sau nu pusi sa strige. Bravo!

AristotelCostel spunea...

Care ei? Hrebenciuc i-a luat pe toti de acasa, i-a imbracat, i-a cinstit, a facut oameni din ei si i-a trimis in piata.

:)

Anonim spunea...

Horia, stau si ma intreb de ce ai iesit d pe dolar fara sa astepti intoarcerea trendului; nu cred ca erau semne vizibile de oboseala a dolarului in acel moment. Ai vrut sa elimini in totalitate riscul si te-ai multumitsa sa marchezi castigul.

mihai spunea...

"marele" ziar financiar baga spaima in cetateni:
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ce-ar-insemna-caderea-greciei-pentru-romania-euro-se-duce-peste-5-lei-iar-dobanzile-se-dubleaza-9693299
acum cateva luni sau saptamani era mana in mana cu guran, acum a luat-o pe aratura ! ei de obicei anunta evenimentele dupa ce s-au intamplat , cand e prea tarziu ...

Horea spunea...

mihai, vad ca te-ai prins. Totusi nu este vorba de 7 lei ca data trecuta.

Anonim, spuneam atunci ca lucrurile mi se par neclare! Desi nu am primit inca in momentul respectiv, asa cum spui, nici un semnal clar de depreciere.

Daca as fi putut avea un stop automat as mai fi ramas. Banca nu ofera astfel de stopuri din moment ce nu este activa 24 de ore. Am marcat asadar profitul, dupa cum s-a vazut mai devreme decat trebuia.

A fi timpuriu in predectii implica dupa cate vezi si niste neajunsuri. Dar, pana la urma, nu am avut niciodata pretentia ca as putea iesi, sau intra in piata la fix. Dupa cate ai observat pe grafice, mai ales pe cele unde am facut predictii de durata lunga, nivelele mele sunt intervale, uneori destul de permisive.

Importnata pentru mine nu este asadar abilitatea de a fi exact, pentru ca iti garantez ca cei care intra si ies, exact, absolut corect, sunt foarte putini.

Majoritatea intra insa, asa cum comenta cineva, intotdeauna eronat. Atata timp cat castigi n-ai de ce sa te vaicaresti chiar daca te-ai sculat mai devreme.

Bursa este ciclica si ca o consecinta nimic nu poate merge nici in cer, dar nici in iad, in pofida unor momente care ar putea da impresia ca cerul si iadul sunt doar la un pas.

Vezi tocmai din aceasta cauza ma feresc sa dau sfaturi. Pentru ca cei care au intrat cu mine in piata, fara ca eu sa le fi spus s-o faca, m-au ladat cu siguranta. Cei care au iesit cu mine, tot fara sfatul meu, ma blestema probabil si azi. Totul depinde de avaritia fiecaruia. Cum crezi ca ar fi reactionat aceeiasi oameni daca le-as mai fi dat si sfaturi?

Garantat nu la fel de permisiv cum obisnuiesc sa reactioneze fata de Isarescu. Psihologia asta umana este incredibila. De la cei care presteaza bine oamenii se asteapta la tot mai mult. Pe cei care o fac de oaie, nu o data ci in randuri repetate, ii iarta.

Oricum, eu ma declar multumit cu ceea ce am facut, si, si mai multumit ma declar fata de abtinerea pe care am avut-o intotdeauna privind sfaturile.

Anonim spunea...

si eu am iesit odata cu dvs, dar cu o suma mica fiindca nu dispun de bani multi, nu-s suparat..nici stresat..astept..ce-o fi o fi..sunt baiat mare si invat :)) multumim pentru analize!
cezar

mihai spunea...

ma surprinde evolutia jpy-ului , pana la urma se pare ca perceptia mondiala asupra lui e incredibil de buna altfel nu-mi explic aprecierea puternica din ultima perioada ...

Horea spunea...

cezar, ma bucur sincer cand vad ca exista oameni cu atitudinea ta. Sunt convins ca Romania ar arata altfel daca ati fi mai multi.

mihai, dolarul si yenul devin loc de refugiu atunci cand da furtuna in piete. Eu imi mentin insa parerea pe care am avut-o mai de mult fata de valuta japoneza. Este intr-un proces de gasire a unui fund.

Un asemenea proces este unul mai indelungat asa ca vom vedea miscari destul de violente in ambele directii, in sus, si in jos. Dupa care yenul va trebui sa intre in opinia mea intr-un trend descendent.

Iulian spunea...

Pentru ca nu suntem la fel, niciodata nu vom putea fi la fel de MULTUMITI! Si eu, in special din urmarirea acestui blog, am facut un profit in lei de 5 cifre in mai putin de o luna si sunt foarte MULTUMIT. Horea faci o treaba excelenta! Sa fii sanatos si sa mai faci analize "ANAPODA" ;)

Horea spunea...

Felicitari Iulian! Si uite ca ai facut ceea ce ai facut fara ca eu sa recomand nimic. Icrederea pe care ti-au construit-o analizele mele a rezultat cu siguranta din performatele acetora.

Pentru ca sunt convins ca ai comparat cele spuse de mine cu realitatea care a urmat. Daca ar face totaa lumea la fel, indiferent de domeniu, am avea o tara sanatoasa. Pentru ca sanatatea sau boala oricarei tari depinde direct de sanatatea sau de boala de care sufera gandirea cetatenilor. Un lucru simplu dar foarte greu de inteles pentru unii.

Chiar daca ai paria pe un om care a dat dovada de performante continue, in orice domeniu, te poti alege pana la urma si cu surprize neplacute. Ce sa mai vorbim atunci de cei care continua sa parieze pe oameni care au dovedit doar performante distrugatoare. Repetand aceleasi proceduri nu vei obtine niciodata alta rezultate!

Informatii-economice spunea...

S-ar parea ca ai iesit la timp Horea...
pana unde il vezi urcand? S-ar parea ca Eur/usd la 1.33 nu mai este atat de departe pe cat parea acum 2 saptamani:)

Horea spunea...

Ba pare destul de departe tinand cont de aspectul actual al greficelor.