Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 5 mai 2012

Veni, vidi, "uitaticii" la burse si valute


Iti mai aduci aminte de Tom Lloyd cel voinic si de marul sau din cer? Daca nu fa un click pe linkul acesta ca sa-ti reinprospatezi memoria. Dar de analiza fundamentala al acestuia prin care marul trebuia sa ajunga la 1000 de dolari iti mai aduci aminte? 

Daca nu, poate iti aduci aminte de cureaua de la pantaloni, cea despre care spuneam eu ca va trebui stransa incepand cu luna mai. Si iata ca luna mai a inceput exact asa cum m-am asteptat. Data de ieri, 4, nefacand altceva decat sa puna paie pe focul care au inceput sa arda. Bine, bine, dar tu spuneai ceva de o data ciclica din 5 mai. Adevarat numai ca in data de 5, sambata, bursele sunt inchise peste tot in lume. 

Iata de ce bursa pare sa fi vrut sa cada in nas cu o zi inainte. Exista oare o paralela intre burse, economie, si politica? Sigur ca exista! Pentru cei care stiu si vor sa o vada. La fel de ignoranti ca si asa numitii analisti sunt si politiceinii, cu precadere cei din jurul trocii de porci din Romania. Politicianul si analistul uita tovarasi, dar memoria acestora este lunga cat un par, comparata cu cea a maselor. Politica are asadar si ea probabilitatile ei. Care, analizate corect,  te pot ajuta sa intelegi lucruri greu de inteles pentru cei mai multi.

Asta pentru ca pe cei multi nu-i intereseaza definitiile. Si nici mecanismul de functionare al societatilor in care traiesc. Pe ei ii intereseaza doar persoana lor proprie. Pentru ca nu inteleg ca acea persoana pe care o adora, face parte de fapt dintr-un intreg. Care o data lezat si bolnav, va transmite boala imediat si individului indragostit de sine. Nu inteleg nici faptul ca probabilitatile de reusita sau nereusita ale planurilor politice deriva direct din reusita sau nereusita prestatiilor economice. Prestatii care sunt legate exclusiv de psihologia maselor. Cand tot iei de undeva fara sa pui nimic inapoi nu poti ajunge altundeva decat la sapa de lemn, in orice societate. La fel ca si atunci cand visezi cu ochii deschisi. Asa cum fac astazi foarte multi oameni, care se vor trezi astfel tarziu, exact dupa ce le-a cazut sapa in cap. 

Opinia mea despre viitorul economic si politic al tarii noastre o sti. Precum ar trebui sa sti si parerea pe care o am despre politica si economia din lumea cea mare. Ceea ce ma intristeaza, desi ar trebui sa ma bucure, pentru ca este rezultatul unei munci asidue pe care am depus-o, este ca predictiile mele s-au adeverit intocmai pana in momentul de fata. Din pacate ele au fost foarte sumbre. Speranta nu trebuie sa moara insa tovarasi. Pentru ca si in natura deasupra norilor straluceste intr-una soarele. Sper din suflet sa vina ziua in care voi putea vorbi si despre el. Si despre caldura pe care o va revarsa peste noi toti. Intr-o lume in al carei bun mers vom vrea sa ne angajam cu totii. O lume curatata de "motani", de "marinari", si de celelalte piate carora le-am acordat atata incredere. 

Nu vreau sa inchei inainte de a-ti prezenta un grafic. Interesant dupa parerea mea si ajustat pentru inflatie. Unul care prezinta istoricul profiturilor facute de companiile care alcatuiesc indicele SP 500. Observa saltul profiturilor, dar mai ales intervalul de timp in care s-au realizat acestea, marcat cu verde. Compara acest timp cu timpul care a fost necesar pentru obtinerea acelorasi profituri, marcat cu galben. Si vei vedea cu ce viteza ametitoare, cu aspect parabolic in grafic, au crescut profiturile incepand cu 2009. Intervalul marcat cu galben este de cca. 70 de ani, in timp ce cel marcat cu verde este de cca. 3 ani. 

Daca l-ai intreba pe Tom despre parerea pe care o are privind prestatiile pe care le-a avut Indicele SP sunt convins ca el ar intra in extaz. Eu nu intru nici macar intr-o stare usoara de euforie. Dimpotriva!  Ma sperii. Vezi acum pe al doilea grafic cati bani ai fi pierdut daca il ascultai pe acelasi Tom. Cumparand "mere" in ziua in care ti le-a recomandat. Mai putini totusi, deocamdata, decat cei pe care i-au pierdut fanii lui P. Schiff. Cei care l-au ascultat atunci cand recomanda cumparare de argint la 50 de dolari. 

7 comentarii:

Cristi spunea...

Te-ai urcat in trenul despre care scriai?

Horea spunea...

Da! Am scris despre asta intr-un raspuns pe care i l-am dat lui Razvan la un comentariu. M-am urcat exact la 3.3191 trecute fix. Odata cu semnalul de depreciere, pe care la-m considerat fals, dat de indicele dolarului.

Nastratin spunea...

cine conduce lumea? ca in Romania stim ca sekuristii si interlopii conduc si jefuiesc...

http://inforomania.org/index.php/dezvaluiri/70-cine-conduce-lumea-piramida-puterii

Florin spunea...

Everything will be fine in the end. If it is not fine, it is not the end.

Horea spunea...

Florin. you could put it that way as well.

Anonim spunea...

Adrian

Am o mare rugaminte. Daca e posibil va rog sa deschideti cate o tema noua, distincta de alte subiecte, odata cu fiecare modificare legata de urcarea/cobararea din tren pe care multa lume o urmareste cu sufletul la gura si pentru care va multumesc si eu din suflet.

Credeti ca va depasi intr-un prim val USD/RON 3.58?

Intr-un articol trecut vorbeati de o colaborare cu Banca Romaneasca. Are intra-devar cele mai bune spread-uri la USD/RON, dar si urmatoarea componenta a actionariatului:
Banca Naţională a Greciei - 89.070%
Banca Europeană pentru Reconstructie şi Dezvoltare - 10.209%
In cazul iesirii Greciei din EuroZone vedeti in vreun fel afectata aceasta banca?

Va multumesc mult pentru tot ce faceti pentru noi!

O seara placuta.

Informatii-economice spunea...

Mda, eu inca mai sper la o ultima zvacnire a Eur in fata USD. Inca mai sper sa inceapa pe la 1.286 spre 1.325.
Am fost retinut si dupa aceea iar m-am calicit pentru cativa pipsi...